Biden uvjerava Zelenskog u američku pomoć

Biden i Zelenski - Kazetno oruzje za Ukrajinu
9 komentara

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će brzo povećati vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini nakon što poslanici Senata odobre zakon o hitnoj potrošnji koji je u subotu usvojio Dom.

Očekuje se da će paket finansiranja od 95 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara za sukob Ukrajine s Rusijom, unaprijediti glasanje u Senatu u utorak. Biden je u ponedjeljak pružio uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom da će pošiljke pomoći početi brzo nakon što prijedlog zakona odobri Senat i dođe u Ovalni ured na njegov potpis.

“Predsjednik Biden je rekao da će njegova administracija brzo pružiti značajne nove pakete sigurnosne pomoći kako bi zadovoljila hitne potrebe Ukrajine za ratište i protivvazdušnu odbranu”, navodi se u očitanju Bijele kuće telefonskog razgovora sa Zelenskim u ponedjeljak. Američki lider je također naglasio “trajnu posvećenost Washingtona podršci Ukrajini dok brani svoju slobodu od ruske agresije”.

Dok je Bijela kuća ponudila nekoliko detalja o pozivu Bidena-Zelenskog u ponedjeljak, ukrajinski lider je naznačio da će Kijev dobiti rakete većeg dometa. SAD su ranije dostavile verziju svojih projektila ATACMS sa udaljenošću udara ograničenom na 165 kilometara, nastojeći izbjeći eskalacije do kojih bi moglo doći ako ukrajinske snage pogode ciljeve duboko na ruskoj teritoriji. Nove isporuke će uključivati ​​rakete dometa od 300 kilometara, rekao je on.

Kijev i Vašington su takođe započeli razgovore o sporazumu o bezbednosnoj saradnji, rekao je Zelenski, dodajući da bi sporazum mogao biti „zaista uzoran“. Ukrajina je već potpisala bilateralne sigurnosne sporazume sa nekoliko članica NATO-a. Ovi desetogodišnji sporazumi ne ispunjavaju međusobne obaveze odbrane, ali obećavaju dugoročnu vojnu, ekonomsku i političku podršku bivšoj sovjetskoj republici.

Bidenova administracija ostala je bez sredstava za pomoć Ukrajini nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u prethodno odobrenim računima za potrošnju. Predsjednikov zahtjev za dodatnim finansiranjem bio je u zastoju od prošlog oktobra zbog protivljenja republikanskih poslanika, koji su tvrdili da Biden samo produžava sukob Kijeva s Rusijom, a ne nudi jasnu strategiju za pobjedu ili mirovni sporazum.

Većina republikanaca glasala je protiv zakona o pomoći u subotu, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson (R-Louisiana) nadjačao svoju stranku omogućivši glasanje o zakonu i proguravši ga uz jednoglasnu podršku demokrata.

Nova američka pomoć pomoći će Ukrajini da “održi finansijsku stabilnost, ponovo izgradi kritičnu infrastrukturu nakon ruskih napada i podržat će reformu dok Ukrajina ide naprijed na putu euroatlantskih integracija”, saopštila je Bijela kuća. Američki državni sekretar Antony Blinken podigao je obrve ranije ovog mjeseca, kada je na brifingu NATO-a naglašeno rekao novinarima da će Ukrajina “postati članica” zapadnog vojnog bloka.

BidenrusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
10 dana prije

Ova dva smrdljiva krvnika ukrajinskog naroda izvesti na lomacu i zive zapaliti da osjete muke koje du priredili tom narodu..

tuf
10 dana prije

Jedan američki novinar je dobro detektirao da ovime Biden krpa predizbornu kampanju kako mu se ne bi dogodio novi Afganistan tik pred izbore.
A nakon njih, tko zna…

Max
10 dana prije

On govori svašta.

tatamata
10 dana prije

opet ce mu ga zabiti , ko Kunta Kinte Mladenu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI