Bajke J. Stoltenberga: “Rusija ne može spriječiti ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO”

Jens Stoltenberg
39 komentara

“Odluka da se pridruži NATO paktu je samostalan izbor svake zemlje i nijedna druga država to ne može spriječiti, čak ni Rusija”, rekao glavni tajnik sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za Le Figaro.

Prema njegovim riječima, “ovaj korak ovisi samo o jednoglasnosti u pristanku ostalih članica NATO pakta, kao i usklađenosti određene zemlje, u ovom slučaju Ukrajine ili Gruzije, s određenim kriterijima i standardima Sjevernoatlantskog saveza”.

Vrata NATO-a su im uvijek otvorena“, rekao je Jens Stoltenberg u intervjuu za Le Figaro.

“Međutim, kako bi se uključile u savez, zemlje se moraju uskladiti sa standardima i zahtjevima za provedbu reformi, boriti se protiv korupcije i uspostaviti vladavinu prava”, odgovorio je Stoltenberg na pitanje o mogućnosti pridruživanja NATO-u Ukrajine i Gruzije.

Stoltenberg je rekao da bi se neka zemlja pridružila NATO-u, svi ostali članovi organizacije moraju biti suglasni.

“Nitko nema i neće imati pravo blokirati taj proces, pa ni Rusija”, rekao je Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, “svaka država ima pravo izabrati svoju sudbinu, a čak ni Rusija ne može učiniti ništa protiv tog izbora”.

“Također treba podsjetiti da se NATO ne širi na istok, nego istočne zemlje dolaze u NATO”, rekao je glavni tajnik.

Prema njegovim riječima, “Sjevernoatlantski savez je postao velika nada za bivše komunističke zemlje koje su živjele pod diktaturom, a sada žele postati demokracija”.

Stoltenberg je također izrazio uvjerenje kako će, bez obzira na proturječne izjave Donalda Trumpa, SAD poštovati svoje obveze prema NATO-u.

“Prvo, pružanje kolektivne obrane je temeljni princip NATO saveza. Drugo, SAD su potvrdile svoje namjere za raspoređivanje dodatnih jedinica u istočnoj Europi”, rekao je Stoltenberg i dodao “kako je nakon aneksije Krima 2014. američka prisutnost u Europi znatno poboljšana”.

“NATO je savez demokratskih zemalja i u tim zemljama na vlast mogu doći političari svih vrsta. Ipak, NATO savez je uvijek uspio pronaći dogovor na ključna pitanjima koja su u interesu svih zemalja”, rekao je Jens Stoltenberg, u intervjuu za Le Figaro.

Bajke Jensa Stoltenberga za utjehu Kijevu i Tbilisiju

Pokušajmo analizirati mogućnost ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO pakt, a isto vrijedi za Moldaviju i Srbiju. Naime, sve ove zemlje, čak i ako dosegnu sve demokratske standarde, provedu reforme i usklade svoje vojske s onima NATO pakta, imaju jedan mali problem zbog kojega ne mogu ući u NATO. Odnosno, tehnički mogu, ali se moraju odreći dijela teritorija.

Iako je Stoltenberg govorio o Ukrajini i Gruziji, pođimo od Moldavije, gdje Rusija svojim vojnim prisustvom u Pridnjestrovlju, blokira ulazak zemlje u NATO. Ujedinjenjem s Krimom i ranijom vojnom kampanjom u Gruziji, odnosno osamostaljenjem Južne Osetije i Abhazije, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju je Moskva dovela u situaciju da, ako žele ući u NATO savez, moraju povratiti teritorijalni integritet ili bi to bilo moguće jedino odricanjem dijela teritorija, što nijedna od tri zemlje, barem u srednjoročnom razdoblju, sigurno neće učiniti. Isto vrijedi i za Srbiju, koja bi za ulazak u NATO morala priznati neovisnost Kosova.

Dakle, intervju Stoltenberga za Le Figaro je bio pun izjava za dnevno političke svrhe, jer on sigurno poznaje “Ugovor Sjevernoatlantskog saveza“.

Ovim takozvanim zamrznutim sukobima je Rusija stratezima NATO pakta stvorila nepremostivu prepreku, jer u ovim okolnostima u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu nitko nema odgovor kako Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu primiti kao punopravne članice, a da istog trenutka prema članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora ne uđe u rat s Ruskom Federacijom, jer on točno kaže:

“Potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada svaka od njih pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, poduzimajući odmah, same i u skladu s drugim potpisnicama, korake koji se smatraju potrebnima, uključujući uporabu oružane sile, da bi povratile i održale sigurnost Sjevernoatlantskog područja“, između ostalog stoji u famoznom članku 5., koji također kaže „kako se svaki takav oružani napad i mjere poduzete kao rezultat tog napada moraju se odmah prijaviti Vijeću sigurnosti i moraju se zaustaviti kada Vijeće sigurnosti poduzme mjere potrebne za ponovnu uspostavu i održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.”

Dakle, kada bi NATO kojim slučajem primio Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju, pa čak i Srbiju, u punopravno članstvo i ostao pri stavu “kako ne priznaje posljedice ruske agresije na Krim, Pridnjestrovlje, Južnu Osetiju i Abhaziju, tada bi prema vlastitom statutu bio dužan i reagirati, ali pod puno jasnijim okolnostima nego što su bile prilikom napada na Al-Qaedu u Afganistanu 2001. godine, kada je jedini put u povijesti NATO pakta aktiviran članak 5.

NATO zna da prihvaćajući Gruziju, Ukrajinu pa i Moldaviju u članstvo preuzima obvezu da se suoči s Rusijom u obrani tih zemalja, tako da je vjerojatnije da će izbjeći Treći svjetski rat. Ne treba zaboraviti da unatoč velikom utjecaju Washingtona, NATO čine i zemlje poput Njemačke i Francuske, koje su prošle kroz dva svjetska rata i nikad neće popustiti takvim suludim zahtjevima.

Tony Rinna, istaknuti novinar i geopolitički analitičar, piše: “Ako NATO odluči prihvatiti Gruziju, mora biti spreman dokazati kako će braniti njenu teritorijalnu cjelovitost. Istina je da postoji želja proširenja, ali kada pritisak postane prevelik, NATO će u odluci o članstvu Gruzije na prvom mjestu u obzir uzeti tu prijetnju.”

Osim toga, neke zemlje to jasno kažu, kao Njemačka koja se među članicama NATO-a odlučno protivila davanju Akcijskog plana za članstvo Gruziji na summitu u Bukureštu u travnju 2008., koji se održao čak i prije gruzijsko-ruskog rata u kolovozu iste godine.

Naravno, osim gruzijskog i ukrajinskog političkog vodstva, postoje i neki političari na Balkanu koji teže ulasku u NATO, a to su Bosna i Hercegovina, koja s NATO savezom već surađuje u brojnim područjima, Crna Gora je već postala članica, te Makedonija. Srbija mora ostvariti sve potrebne standarde, ali i uspostaviti teritorijalni integritet, što je također preduvjet za ulazak.

Treba jasno reći da je nemoguće govoriti o punopravnom članstvu zemalja istočne Europe i barem dvije balkanske zemlje u NATO savezu, koje u Bosni i Hercegovini može biti blokirano vetom Banja Luke, što je naglasio i časopis Turkish Weekly, glasilo Međunarodne organizacije za strateške studije iz Turske (ISRO), koliko o činjenici da se zemljama koje nemaju nadzor nad cjelokupnim državnim teritorijem ne otvara ta perspektiva i NATO dužnosnici godinama izbjegavaju dati jasan i nedvosmislen odgovor o perspektivi za punopravno članstvo Gruziji, Ukrajine i Moldavije u savezu. Dakle, liderima istočnih i jugoistočnih europskih zemalja se samo daju lijepa obećanja, iako se dobro zna da ona neće nikada biti ispunjena.

Činjenica je da, povijesno gledano, organizacije poput NATO saveza ne traju dugo i ako ne poštuju svoja pravila njihovi članovi će im uskoro prestati vjerovati, čak i ako se sami ne pridržavaju tih istih pravila.

No, vraćajući se na temu ulaska Ukrajine, Gruzije i svih zemalja koje žele u NATO, kako tvrdi Stoltenberg, treba podsjetiti da su narodi u sve četiri odcijepljene regije, danas nepriznate republike, bile na meti rumunjskog, gruzijskog i ukrajinskog nacionalizama i da su sami tražili pomoć, a rusku vojsku dočekali kao osloboditelje. Sve ovo nije počelo u Ukrajini i na Krimu, jer Rusija zamrznutim sukobima opasnost sa svojih granica otklanja već više od 20 godina. Moguće je da su Moskvi uvjereni da će prije ili kasnije narodi u ove tri zemlje shvatiti da im Washington i visoki dužnosnici NATO pakta godinama dolaze s obećanjima koja nikad neće ispuniti, a kada se to dogodi moći će se pregovarati o mogućem “odmrzavanju” sukoba, ali onda NATO vjerojatno neće predstavljati nikakvu opasnost.

U suprotnom slučaju postoji opcija da se Gruzija, Moldavija i Ukrajina odreknu dijela de facto izgubljenog teritorija, provedu sve potrebne reforme i tada mogu postati članice NATO saveza, što vrijedi i za Srbiju. A druga mogućnost je da Washington “Obojenom revolucijom” u Kremlju postaviti marionetsku vlast, što trenutno zvuči kao znanstvena fantastika.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
6 godine prije

Hans Christian Andersen

Pen
6 godine prije

Ovo je otvorena prijetnja.
Ovo je ista situacija i iste izjave kao prestrojavanja snaga uoci drugog svj. rata.

Kao sto su Amerikanci preduhtirili Hitlera pa usli na Island tako i Rusi moraju preduhtiriti ovo nove neonaciste koji su poput Talibana promjenili ime u natovce.

Nemojmo se zavaravati promjenom imena ili simbola, ako su namjere ostale iste onda se radi o istoj ideologiji a to je Rusiju smazati i izbrisati s mape svijeta.

Rusija mora natovce preduhtiriti i uci s vojskom u ostatke Gruzije i u Ukrajinu izbiti na rijeku Dnjeper pa onda prepustiti ostatak reinkarnaciji Hitlera koji se zamotao u plast NATO pakta.

Moja domovina Hrvatska je okupirana od NATO pakta i mi Hrvati morat cemo ici u rat protiv Rusije da bi zastitili interese Anglosaxona i Nijemaca.

rodoljub
6 godine prije

Oni uvode “NATO demokratiju” , ha, ha , ha . Sto vise bombi bace, to vise demokratije donose . Zlocinacka organizacija.

zgvaca
6 godine prije

NATO kao i EU uzimaju svoje Ustave ne bas od slova do slova. Crna Gora ili kako bi Amerikanac reka Neger Mountain je usla bez Referenduma iako NATO Ustav trazi Referendum. Tako ce se po pitanju Ukraine, Moldavie und Gruzije kompromis nac. Kao naprimjer ulazi Ukrajina u granicama koje do danas kontrolira a problem Antiteroristickih djelovanja mora sama rjesit uz vojnu pomoc Alijance. Tu su NATO sluzbenici puni ideja.
Poznanica od mene je prije par dana proputovala Ukrajinu. U Odesi su misljenja podjeljena. Ali Kijev Lavov su 100% protiv Rusa. Tako je i u Gruziji. Te zemlje su za sljedecih 100 godina za Ruse izgubljene.

gostgost
6 godine prije

sto se tice nato pakta tu vise nikakova pravila ne vrijede i hrvatska je usla bez referenduma jer su strucnjaci procijenili da ne bi prosao danas su se stvari ubrzale neprijateljski proces protivrusije je vise nego jasan te ulazak novih drzava u nato uopce vise ne ovisi o pravilima bilo kakva steta rusiji je jedino pravilo

fenix
6 godine prije

Nato je zavrsio sa svojim prosirenjem eventualno jos Makedonija. Svaki pokusaj ulaska Ukrajine ili Gruzuje u Nato bi doveo do intervencije Ruske vojske kao u Siriji to je sigurno a svaki vojni savez ako se nemoze dalje siriti ili uspjesno voditi ratove jede sam sebe zato su Natovci u panici.

Sinisa
6 godine prije

Nije cudo sto je vojna industrija ubila Kenedija…ogroman novac se vrti tu,cak im ni farmaceutska mafija nije ni do koljena.

stefan
6 godine prije

Dečki nemoj te se sekirati, pa vidite da onaj JENS palamudi. Ništa od rata sa rusijom. Imaju rusi dovoljno pametni glava. a sve je to davno pročitano I postoji za to odgovor vrlo efikasan. Tu vam se vodi malo drugačija igra i ovaj put rusija je potpuno spremna .

Nesvrstani
6 godine prije

Već 30 god. nema Vašarskog pakta.! Čemu onda služi NATO.? Jedan Engleski lord, davno reče.. Da Ameri budu u Evropi,(okupirana) Rusi van, a Nijemci pod kontrolom.!!

Nesvrstani
6 godine prije

Političari su sportisti sa srčanom manom,.! uvjek bi da igraju ali ne znaju, ne mogu ali ne izlaze- nikada iz igre- bez obzira što gube utakmice..tako je i EU..koja je- ekonomski dzin, vojni patuljak i politički crv,.. pa ih za nos vodaju- Ameri i Englezi preko NATO saveza, zavadjaju sa cijelim svijetom.. Grin, go home..

Weteran
6 godine prije

I sam pisac teksta oseća:
– Geografsko-politički jeste uporedivo, ali suštinski Kosovo za Srbe nije samo kvadratni kilometri, rudna blaga, zemlja, …
Može se Srbija uterati u NATO, ali to ne menja ništa!?
Ljudski rod će trajati posle nas još dugo, dugo.

apolo
6 godine prije

Bas me interesje za koji klinac bi Srbija pristupila savezu koji je bombardovao osiromasenim uranijumom.

jale
6 godine prije

Ne zaboravite da je otac ovog tukca i monstruma komadao SFR Jugoslaviju i jedan je od odgovornih za sve mrtve, ranjene, invalide, gladne, siromašne, opljačkane i prevarene sa ovih prostora.

Antonio
6 godine prije

Ma ovo je izjava Stoltenberga koja je namenjena Ukraincima, da ih jos drze pod impesijom da su pod zastite NATO-a. I naravno tako ih i dalje konfrontisu sa Rusima i plus toga prodaju im oruzje.
Ko je naivan taj ce da poveruje natovcu. Ja mislim da se polako vraca istinska slika svemu kod Ukrainaca.

Zvrk
6 godine prije

To će se dogoditi ravno….nikad.

Baahubali
6 godine prije

NATO je prokletstvo samo takvo.Huskaju nas germani protiv nasih prirodnih saveznika rusa.Ginuli za njih pod Austrijom-Galicija,Soca,utapali se po Jadranu,zakrvili se sa srbima,sirotinjom ko sto smo i sami bili,da mrznja traje do danas.Ginuli za njih pod Staljingradom, krepavali od tifusa,gladi,zime,zlopatili se samo tako.Rekao je Fran Krsto Frankopan jos prije 400 godina”Ne viruj nimcu,ka ni suncu zimskom “.Prije nego su ,njemu i Zrinjskom habsburzi otfikarili glave.I evo ih sada opet.Moramo u Litvu,Poljsku moramo na ruske agresore.Pa ti obicni rusi, u nama hrvatima vide boga dragoga,pitaj bilo kojeg turistu,mi smo im uzor,zele biti kao mi,posebno u sportu .Moramo na one koji meni hrvatu ne misle ni najmanje zlo,jer tako hoce vjestica Merkel,jebalo je krdo magaraca.A nase govno od Plenkovica samo yes mein frau,kako vi zelite.Uf,evo mi skocio tlak,pao secer u krvi,moram stati.

keko
6 godine prije

Ovaj tupson se isto ko i ona Grybauskaite nije jaako dugo kresnuo. A ako ga “medo” kresne to će mu biti zadnji put!

Osoba C
6 godine prije

Može li se saznati šta o ovome kaže papa i crno mletačko plemstvo? Bojim se da ne kažem nešto krivo.

Jirźi
6 godine prije

Stoltenberg zaudaraš na zlo

rrrreeee
6 godine prije

Mister Babić, zbog čega bajke? Na primer, mogu biti i basne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI