Baltičke zemlje 2018. šalju elitne snage za borbu protiv ISIL-a u Iraku

Litva - vojnici
23 komentara

Baltičke zemlje pregovaraju o pridruživanju borbi protiv terorista “Islamske države”, izjavio je general Jonas Vytautas Žukas, zapovjednik oružanih snaga Litve.

Prema njegovim riječima, Litva se trenutno priprema za slanje snaga za obavljanje posebnih operacija u Irak. Prvi kontingent bi trebao otići početkom 2018., prenosi ERR.

General Žukas je dodao da su Litva, Latvija i Estonija odustale od izvornih planova za stvaranje zajedničke skupine za posebne operacije i sada razmatraju druge vrste suradnje. Istovremeno je rekao kako će “na jedan ili drugi način ovo biti zajednička postrojba”.

Ministar obrane Litve, Raimundas Karoblis, izjavio je da bi Litva i Latvija trebale stvoriti zajedničku jedinicu snaga za specijalne operacije, a Estonija bi trebala osigurati druge kapacitete.

Podsjetimo da je ISIL, koji je u više navrata promijenio ime, razvijao se i osvajao teritorije, formiran 2006. pod nazivom “Islamska država Iraka”. Kasnije je teroristička organizacija preimenovana je u “Islamsku državu Iraka i Levanta”, odnosno Sirije, a od ljeta 2014. proglašava kalifat i tvrdeći da stvara svjetski “kalifat” i sebe zove “Islamskom državom”.

Za uništenje ove terorističke tvorevine su jedino zaslužni Sirija, Hezbollah, Iran, Rusija, Irak i šiitske milicije u Iraku, koji su u stvarnim borbama terorističku “Islamske državu” sveli na jedva 5% pustinjskog teritorija u odnosu na područja koje je kalifat kontrolirao u ljeto 2014.

Uključivanje nekakvih “specijalnih postrojbi” baltičkih država početkom 2018. u borbu protiv “Islamske države”, i to u Iraku, zaista nije vrijedno komentara.

HezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

A zato ISIL nestaje – saznali na vreme da se Balti spremaju da ih napadnu pa shvatili da je bolje da beže dok još ima vremena.

Citac
6 godine prije

“Uključivanje nekakvih “specijalnih postrojbi” baltičkih država početkom 2018. u borbu protiv “Islamske države”, i to u Iraku, zaista nije vrijedno komentara.”
A Vi napisali citav jedan clanak o tim nebulozama.

Mačak
6 godine prije

Ovo je maksimum političke gluposti; očigledno se netko nekom treba uvući u….

Adriana
6 godine prije

Zar ih je stvarno Iračka vlada pozvala? Valjda kao šećer na kraju.

Georgij Žukov
6 godine prije

Cek cek , kako to sada ide , balticke elitne snage u odbranu iraka od isila a hrvatske elitne na baltik da ih brane od rusa ????
Jel to nato primjenjuju strategiju JNA , u stilu slovenci da brane makedoniju na sar planini a makednoci sloveniju na triglavu. 🙂
Pa kad je pocetkom gradjanskog rata u Jugi novinar pitao regruta JNA na polozaju kod metlike sto radite ovdje i zato ste tu , ovaj odgovori , pa mi smo tu kao da branimo slovence a oni nas napadaju :).
Dok u to vrijeme u beogradu milosevic sa generalstabom tada vec srpske vojske , poentira , idite bre slovecni sto pre , na sto mu je janez jansa bio mnogo zahvalan , pogotovo na oruzju odnosno skladistima JNA pete vojne oblasti , cija se vrijednost kretala u milijardama eura , ratni profiteri uvijek znaju tko koga napada i zasto.

njonjo
6 godine prije

joj kak se bude irak usrećil s ovom eliom.

bobrock
6 godine prije

🙂 🙂

nbava kua
6 godine prije

Ne znam za vas ali ja sam se odmah poceo osjecati sigurnije.

Zvrk
6 godine prije

Nije to ništa. Pazi te tek kad RH pošalje kontrolore ZET-a, ili im proda Zauvijek susjedi TV.
Ja očekujem kolektivna raznošenja svim mogućim eksplozivima!

Kadro2
6 godine prije

Vjerojatno je pogreška. Hillary Clinton je rekla, da je ISIL ustanovila Amerika. Baltičke države vjerojatno žele pomagati Amerikancima i njihovi Islamski državi?

Belay
6 godine prije

Ne znam kako vi al ja se vec osjecam sigurniji …ta moc …ta snaga …ta hrabrost …ta njihova odlucnost da se suprotstave rusima daleko od svojih granica ( posto se dakako baltik od rusa brani u iraku ) . Mentori su im vjerovatno u orgazmicnom stanju .

nekoime
6 godine prije

A 2019. će poslati specijalce pod Siget kako bi pomogli u zaustavljanju Turske agresije.

Stribor Panov
6 godine prije

Ono što(ako) budu skupili pokazat će pravu snagu i sve čime raspolažu te državne tvorevine.
To je uz ostalo razlog zašto idu u Irak tek sad kada je sve gotovo.
Drugi razlog igranja logistike leži u Američkim naporima da legaliziraju NATO u Siriji.
To što ta trojka radi treći put istu grešku je druga priča.

davor
6 godine prije

NATO je odlučio da za svakog novog člana garantira barem dvije tri fronte sa maksimalnim profitom i minimalnim ljudskim žrtvama, naravno u državama za njih podljudske kategorije. O nekakvoj strategiji ili globalnoj sigurnosti nema ni govora. Vjerovatno se i Srbiji danas nudi kooperacija u Afganistanu ko zna možda i u arapskim državama. Malo par ugovora par aviona par paketa pušaka itd.

Majk Majers
6 godine prije

Fale jos Nizozemci, najveci svjetski silovatelji i pedofili da “oslobode” iracke zene i djecu i uvedu ih u “demokratsko drustvo” bolesnog zapada

Alex
6 godine prije

Stvarno ne kužim ovu Litvu, Blitvu … i koja je ono treća… sto tim patuljcima koji ku*ac treba ovo preseravanje

Georgij Žukov
6 godine prije

Danas je ispracen prvi hrvatski kontigent vojnika s ukupno 182 pripadnika na misiju ojacane prednje sigurnosti, u sklopu NATO aktivnosti u Republici Litvi.
Rusi drzte gace 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI