Berlin neće nacionalizovati zaplijenjenu jedinicu Gazproma

Gazprom Germania
16 komentara

Njemačka vlada navodno planira dati zajam od 10 milijardi eura za spašavanje lokalne jedinice ruskog državnog energetskog giganta Gazproma, koju je u aprilu zaplijenio energetski regulator zemlje, prenosi Bloomberg.

Vlada je u utorak u saopćenju poslanom e-poštom navela da će državna banka KfW Group dati zajam, čiji bi dio na kraju mogao biti pretvoren u direktan udio pod novim oblikom starateljstva. Tačan broj nije naveden.

Gazprom Germania, podružnica ruskog Gazproma, nekada je upravljala nekim od najvećih skladišta prirodnog gasa u zemlji. Kompanija je zaplijenjena u sklopu sankcija Rusiji vezanih za Ukrajinu. Kao odgovor na to, Gazprom je prekinuo isporuku gasa kompaniji, koji je iznosio oko 10 milijardi kubnih metara dnevno, a 11. maja je Gazprom Germania bio predmet sankcija Rusije. Trgovinski partneri su kasnije izbjegavali kompaniju i suočila se s problemima likvidnosti, rizikujući kolaps ključnih maloprodajnih trgovaca plinom u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

“Ovakvim pristupom savezna vlada zadržava svoj uticaj na ovaj dio kritične energetske infrastrukture i spriječava da se ugrozi energetska sigurnost”, navodi se u saopćenju agencije.

Prema novom planu, koji treba da pomogne u stabilizaciji finansija Gazprom Germanije, starateljstvo će navodno biti produženo nakon kraja septembra, kada je trebalo da istekne. Naziv kompanije će biti promijenjen u Securing Energy for Europe GmbH.

Očekuje se da će plan osigurati sigurnost snabdijevanja nakon što je Rusija obuzdala isporuke gasa u znak odmazde za to što je Njemačka zaplijenila kompaniju i njene podružnice, kao i da spriječi nelikvidnost kompanije i “kaskadni efekat na tržištu”.

Ranije je njemački ministar ekonomije Robert Habeck zalagao za potpunu nacionalizaciju firme kako bi se omogućio novi početak. Međutim, taj potez je odbacio kancelar Olaf Scholz, rekli su za Bloomberg ljudi koji su upoznati s tim, dodajući da je zabrinut da bi nacionalizacija mogla naljutiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

gasGazpromnjemačkarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Pazi, koja dobrota!
Otkinuli su skladište, koje je bilo sastavni dio Gaspromove opskrbe Njemačke sa gasom, i sada če mu dati kredit, UŠLI BI U VLASTNIŠKU STRUKTURU, za što nemaju saglasnosti vlasnika! A Gasprom je finansirao izgradnju, po potrebi bi je i razširio.
Svakog dana iz zapadnih medija saznamo, KAKO SE MOŽE KRASTI PO EUROPSKO!
I ako nitko ništa ne kaže… To je to!

1 godina prije

I tako, za par mjeseci, kad bi “uložili” još više? Naše je…
No, imaju novi problem! Smanjio se dotok plina preko Nord Stream1.
Zbog turbine u Kanadi.
Sada trebaju nekoliko milijona njemaca, da se pridruže punjenju skladišta.
Trebaju samo još par tona graha-Tetovca!
Ovo svakog dana liči više na neku lakrdiju…

tuf
1 godina prije

Danas je objavljeno da se turbine, potrebne za pumpe plinovoda Nord Stream, ne budu isporučile iz Siemensove outsourcane kompanije u Kanadi zbog – sankcija.
Podsjetimo, Gazprom ovih dana isporučuje 40% manje plina kroz NS (100 milijuna kubičnih metara u odnosu na standardnih 167 milijuna) jer Siemens nije vratio s remonta 5 od 8 pumpi – sada se zna i razlog zašto.
Europa doslovno bude je*ala ježa na jesen jer uz smanjene isporuke kroz Ukrajinu (samo je Sudzha aktivna) i sada smanjene isporuke kroz Nord Stream – plinska skladišta će ostati polu-prazna. A o tome režimski mediji šute!

tihobl
1 godina prije

Svabe prvo otmu kompaniju, zatim zatraze od rusa da napune skladiste do vrha kako bi mogli oteti i plin. Rusi im odgovore – eto vam kompanija, jeb’la vas ona.
Svabe za dva mjeseca naprave 5 milijardi gubitaka. Solc odobri 10 milijardi kako bi do jeseni mogla poslovati, a da ne proglasi bankrot. A onda izjavi da nece oteti rusima kompaniju vec da ce je dokapitalizovati do 100%. Otetu kompaniju ponovo otima. A kad proglasi bankot otece je i po treci put. A ta kompanija je bila profitabilna u ruskim rukama.

Simensov pogon u Kanadi odbije isporuku remontovane turbine za ST. Isporuka padne za trecinu. Mogli bi rusi obezbjediti pritisak na druge nacine, ali nece. Kazu: nije to nas problem, neka nam vrate nasu turbinu kojoj smo platili popravak.

Ahmat sila
1 godina prije

Negde sam pročitao, da ima Njemačka u Rusiji za 300 milijardi eura gospodarskog vlasništva i ulaganja. Zato se njemačka vlada boji, da če joj Rusi sve to zapljeniti.

Max
1 godina prije

Rusi bi uzvratili plijenidbom.

Ahmat sila
1 godina prije

Ovi mangupi što danas upravljaju sa EU rade za američke interese i na štetu Evrope. Kako to evropsjcima nije več jasno. USA uništava EU več barem deset godina i sve više je očito, da je EU namjenjen ratovanju s Rusijom, do svog nesretnog kraja. A taj kraj se več nazire.

tuf
1 godina prije

MOSCOW, June 15. /TASS/. Gazprom has to halt the operation of one more Siemens gas pumping unit on the Nord Stream gas pipeline due to the expiration of time before overhaul, the holding said in a statement. As a result, from the night of June 16, daily gas flow will be reduced by another third.
“Due to the expiration of the time before overhaul (in accordance with the instructions of Rostekhnadzor (Federal Service for Ecological, Technological and Atomic Supervision – TASS) and taking into account the technical condition of the unit), Gazprom is halting the operation of another Siemens gas pumping unit at the Portovaya compressor station,” the statement said.
From 01:30 Moscow time on June 16, the daily capacity of the Portovaya compressor station will be up to 67 million cubic meters. Earlier, daily gas pumping was reduced to 100 million cubic meters.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Njemačka je odlučila ne nacionalizirati Gazprom Germania, jer se ne želi zamjeriti Rusiji više nego što je potrebno…

P.S.
Video, u kojem baka u nekom zabačenom ruskom selu toči suncokretovo ulje u tavu na plinskom štednjaku, u Europi je zabranjen kao nedemokratski i depresivan…

Kalle balle
1 godina prije

Nema do ruskih tenkova na Brandeburg torg u Berlin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI