Berlusconi predlaže kako da se okonča sukob u Ukrajini

Berlusconi
16 komentara

Zapadne zemlje treba da prestanu da snabdijevaju Ukrajinu oružjem ako žele mirno rješenje sukoba između Kijeva i Moskve, rekao je bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi.

On je tokom vikenda rekao novinaru Brunu Vespi da bi izgledi da ne dobije vojnu pomoć već veliki fond za obnovu mogli uvjeriti Kijev da pristane na razgovore s Moskvom.

Prema Berlusconiju, Zelenski bi pristao na bilo kakav dogovor s Moskvom samo “ako Ukrajina u jednom trenutku shvati da više ne može računati na oružje i pomoć” u isto vrijeme. Umjesto toga, Zapad bi mogao ponuditi Kijevu “stotine milijardi dolara za rekonstrukciju” kao podsticaj za ulazak u pregovore, dodao je političar.

86-godišnji bivši premijer, koji sada vodi stranku Forza Italia, također vjeruje da bi Ukrajina trebala priznati Krim kao rusku teritoriju, navodi list La Repubblica, koji je objavio odlomke iz njegovog intervjua za Vespu. Novi referendum koji bi uključivao zapadne posmatrače takođe bi trebalo da bude održan u Donbasu kako bi se utvrdila njegova sudbina, dodao je on.

Bivši premijer je dalje nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina “čovjekom mira”. Berlusconi je priznao da je pokušao da dođe do Putina kada je krajem februara izbio sukob između Moskve i Kijeva, ali nije mogao da ga kontaktira telefonom.

Berlusconijeve riječi izazvale su ljutu reakciju italijanskih političara. Bivši italijanski ministar ekonomije Carlo Calenda brzo je optužio Berlusconija da širi “propagandu za Putina bez obzira na posljedice”. On je takođe tvrdio da je svaka koaliciona vlada osuđena na propast ako se ne može dogovoriti o zajedničkoj spoljnopolitičkoj liniji. Berlusconijeva Forza Italia sada je dio vladine koalicije zajedno sa Braćom Italije Giorgia Melonia Meloni i strankom Liga Mattea Salvinija.

Poslanica Demokratske stranke Lia Quartapelle osudila je Berlusconijev prijedlog kao “recept… za predaju”. Ona je rekla da će sam Berlusconi biti “veliki problem” za Melonija, koji je nedavno preuzeo dužnost premijera Italije.

Berlusconi se već suočio sa kritikama nakon što je rekao da je dobio 20 boca votke od Putina kao rođendanski poklon. Prema Der Spiegelu, “poklon”  je možda bio kršenje sankcija EU. Časopis je citirao sekretara Evropske komisije koji je ukazao na zabranu uvoza robe iz Rusije u EU u aprilu 2022., uključujući alkoholna pića.

Berlusconi je u intervjuu Vespi prokomentarisao kontroverzu rekavši da su svi tada “shvatili da se šali” .

BerlusconiItalijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Opol
1 godina prije

Njega NATO – vci ne mogu podniti.

Mahatma
1 godina prije

Meloni na aparatima.

Ico
1 godina prije

5+ za Berlusconija, vodka je lijek

Max
1 godina prije

Logičan prijedlog , Eh da bar dekodira svoje kanale.

C.F.
1 godina prije

Vidim uvazava se zahtijev Meloni da joj se obracaju u muskom rodu.

“… Berlusconi biti “veliki problem” za Melonija, koji je nedavno preuzeo dužnost premijera Italije”.

goran
1 godina prije

žalosno je to što je berlusconi ovaj put u pravu,i umjesto da ga podupru svi političari italije oni daju podršku brisselskoj eliti,eto talijani moji za koga su vaši političari,ista su govna ko i hrvatski ili bilo koji drugi.

Alp Arslan
1 godina prije

Čovjek govori istinu

Rimtutituki
1 godina prije

Los Quartaple,sinonim za glupacu,koja za novce hoće reci svjoj materi da je majmun.

Ivan
1 godina prije

Tako da Ukrajina spremi Zelenskog iza resetaka i kapitulira. Vise nemaju drugog rjesenja jer ih je u rat uveo veleizdajnik Zelenski..

Vojni analitičar
1 godina prije

Dakle”ludi starkelja” Berlusconi u osnovi predlaže prestanak pomaganja kvislinškom ukrajinskom režimu u oružju čime bi se Zelenski bio prisiljen na sklapanje mira, a onda te novce koji se sada troše na oružje za ukrajinski režim usmjeriti u obnovu uništene ukrajinske infrastrukture i gospodarstva. Neupućenom promatraču to izgleda kao više nego razuman prijedlog. Samo tu postoje dva problemčića. Zelenski i njegova banda znaju da bi na taj način vrlo brzo izgubili vlast, a vjerojatno i odgovarali za svoja zlodjela, a SAD, NATO odnosno judeomasonska globohomo oligarhija bi izgubila priliku iscrpiti i poraziti Rusiju i izazvati promjenu vlasti u Rusiji što u stvari i jeste cilj cijelog ovog tragičnog igrokaza. I zato sve “demokratske snage” sada tako histerično napadaju ovaj i slične prijedloge. Naravno to je jasno svakom s više od pet grama mozga u glavi, ali zbog inertnosti i kukavičluka svi se prave ludi i ništa ne poduzimaju da se ovo… Čitaj više »

Optimista
1 godina prije

Jednostavnije rješenje,
Rusija prestane slati oružje prekograničnim jedinicama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI