Berlusconi promoviše sporazum o prekidu vatre u Ukrajini

Berlusconi
11 komentara

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi pristati na nastavak slanja pomoći Ukrajini, ali samo pod uslovom da Kijev odmah pristane na prekid vatre s Moskvom, izjavio je u nedjelju bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi.

Govoreći nakon regionalnih izbora u Lombardiji, Berlusconi, koji vodi stranku Forza Italia, kritikovao je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekavši: „ Da sam bio premijer, nikada ne bih išao [da razgovaram s njim] jer smo svjedoci pustošenje njegove zemlje i pokolj njegovih vojnika i civila.”

Bivši italijanski lider je izjavio da bi „bilo dovoljno da prestane da napada dve autonomne republike Donbasa i da se to ne bi desilo“, dodajući da na „ponašanje ovog gospodina gleda veoma, veoma negativno“. Berlusconi je mislio na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su, zajedno sa još dvije bivše ukrajinske teritorije, prošle jeseni velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Kako bi sukob priveo kraju, nastavio je, Bajden bi Zelenskom trebao ponuditi novi Marshallov plan u iznosu od nekoliko milijardi dolara za obnovu zemlje, ali samo pod uslovom da Zelenski ” sutra naredi prekid vatre”.

“Zato što vam od sutra više nećemo davati dolare i nećemo vam davati oružje. Samo tako nešto može uvjeriti ovog gospodina da postigne prekid vatre”, rekao je on.

Nakon ovih izjava, izgleda da se njegova koaliciona saveznica, sadašnja premijerka Giorgia Meloni, distancirala od Berlusconija, a njen ured je rekao da podrška Rima Kijevu ostaje čvrsta.

Bivši italijanski premijer, koji je bio četiri mandata od 1994. do 2011. godine, razvio je bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je čak posjetio Krim 2015. nakon što je poluostrvo na referendumu glasalo za pridruživanje Rusiji, uprkos činjenici da su zapadne zemlje odbile da priznaju rezultate.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022., Berlusconi je pozivao Moskvu i Kijev da pristanu na prekid vatre, nudeći istovremeno da djeluje kao posrednik između dvije strane. U novembru je tvrdio da bi mogao “namamiti” Putina za pregovarački sto.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da Moskva pozdravlja bilo kakve mirovne napore, ali je napomenuo da bi bilo bolje pokušati “namamiti” Zelenskog.

BerlusconiBidenrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Nato ne zeli da rat prestane,zato i salju malo po malo oruzje,i obecavaju brda i doline.Misle tako iscrpiti Rusiju,a izgleda da ce prije iscrpiti sami sebe.

Max
1 godina prije

Nema ništa od toga.

Max
1 godina prije

Živio prijatelju.

goran
1 godina prije

dragi rusi vi morate ubit zelenskog ako želite mir,dok je on na čelu ukrajine pod patronatom duboke države u SAD-a neče biti mira

Janko
1 godina prije

Valjda će netko u Ukrajini konačno shvatiti kuda ih vodi ovaj kerempuh,pa ga poslati u “ podrum” prije nego nastrada još hiljade nevinih Ukrajinaca a i Rusa.

Sparkling
1 godina prije

Dali vas povijest ratova uči kako se “svira uvertira” na mala vrata uvijek progovaraju “igrači” i nagovještavaju želje i nakane velikih.
Ukri gube rat, i strana koja ih podržava želi izaći donekle uzdignute glave.
No,ništa još nije gotovo. Dovoljno je jedan krivi potez, a vidjeli smo koliko psihopata danas vode najveće države.
Lp

Krle
1 godina prije

K’o kakve misice, svi se zalažu za mir. Ima li iko mozga da sagleda koliko je to nemoguće u ovoj situaciji? Ukrajina i Rusija imaju nepomirljive stavove a zapadnom ološu najviše odgovara da sukob traje beskonačno.

simpl ko pasulj
1 godina prije

ma daj… koliko je zelenski “zaradio” u ovim par godinama, mogao je i sam financirati nastavljanje rata.
ako normalno, njemu ne miriše obrnuti scenario.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI