Bez Rusije, američke nuklearke moraju se gasiti

Nuklearna elektrana
37 komentara

Uticaji sa kojima se zemlje saveznice Zapada suočavaju zbog uticaja Moskve na globalna tržišta nafte i prirodnog gasa su stvarni i dobro shvaćeni do sada, čak i ako rješenja ostaju teška. Ali te se nacije također suočavaju s drugim nivoom energetskog rizika kojem se posvećuje sve manje pažnje kako se rat u Ukrajini odugovlači: značajan udio Rusije na globalnom tržištu nuklearne energije.

Zapadni lideri moraju odmah da razmotre svoju izloženost ruskom nuklearnom izvozu i poduzmu korake da ga smanje ili se suoče sa novim energetskim šokom od strane Putina.

Postoji nekoliko segmenata komercijalnog nuklearnog lanca vrijednosti u kojima bi ruski dobavljač mogao utjecati na dostupnost reaktora na Zapadu za osiguravanje struje. Za nuklearno gorivo, to uključuje iskopavanje i mljevenje uranijuma, konverziju, obogaćivanje i proizvodnju goriva. Za postojeće reaktore ruskog dizajna, oni uključuju pružanje jedinstvenih rezervnih dijelova i usluga proizvođača originalne opreme.

Rusija ima značajan tržišni udio u mnogim od tih dijelova nuklearnog lanca opskrbe putem svoje državne nuklearne kompanije Rosatom. Iz tog razloga, razne zemlje širom svijeta su uhvaćene u izazovnoj situaciji, uključujući SAD. Možda će se htjeti izvući iz kupovine nuklearne energije od Rosatoma kako bi smanjili rizik u lancu snabdijevanja i prestali slati novac Rusiji, ali u isto vrijeme, trenutno se oslanjaju na ruske usluge i materijale za pokretanje svojih reaktora.

Kao što smo izložili u prošlomjesečnom dokumentu Centra za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Kolumbija, razne zemlje saveznice SAD-a imaju ruske reaktore u radu ili u izgradnji, uključujući Finsku, Češku Republiku, Tursku i Ukrajinu. Te zemlje su u opasnosti da će njihovi reaktori koje je izgradila Rusija imati poteškoća u radu ili čak ispada bez materijala, opreme i usluga za njihovo održavanje. Međutim, razne zapadne proizvodne kompanije mogu s vremenom početi proizvoditi zamjene kako bi prevladale taj izazov ponude.

Kritičnije pitanje je lanac snabdijevanja uranijumskim gorivom. Budući da Rusija iskopava samo 6 posto svjetskog uranijuma, zemljama i vlasnicima nuklearnih elektrana je relativno lako osigurati druge globalne izvore rude uranijuma. Međutim, Rusija kontroliše 40 posto globalnog tržišta konverzije uranijuma, gdje se uranijum oksid „žuti kolač“ pretvara u uranijum heksafluorid – gasoviti oblik potreban za proces obogaćivanja. Prirodni uranijum ima sadržaj izotopa uranijuma-235 od 0,7 posto, a proces obogaćivanja povećava sadržaj U-235 na 3-5 posto potrebnih za pokretanje nuklearnih reaktora. A Rusija drži 46 posto kapaciteta za obogaćivanje uranijuma. Velika većina od 439 reaktora širom svijeta zahtijeva gorivo obogaćenog uranijuma, uključujući sve reaktore u floti SAD-a. I dok svaki reaktor ima različite nivoe zavisnosti od ruskih usluga obogaćivanja, sveukupno je to materijalna izloženost.

Oštra realnost je da ako Rusija obustavi isporuku obogaćenog uranijuma američkim energetskim kompanijama, SAD bi mogle vidjeti utjecaje na rad reaktora vjerojatno ove ili sljedeće godine. To bi moglo dovesti do zastoja reaktora, a s obzirom na to da je nuklearna energija preko 20 posto proizvodnog kapaciteta u dijelovima zemlje, cijene električne energije bi skočile čak i više od današnje inflacije cijene električne energije. U tim regijama možda neće biti dovoljno snage da pokrije potražnju. Nadalje, ako je bilo bilo kakvog pitanja da bi Rusija mogla iskoristiti svoj izvoz energije u političke svrhe, jasno je stavljeno do znanja prošlog mjeseca kada je zaustavila isporuke prirodnog gasa Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj.

SAD-u je potrebna neka proaktivna politika i akcija kupovine kako bi počele rješavati ovu situaciju. Na primjer, postrojenje za konverziju sa sjedištem u SAD-u koje je godinama mirovalo sada planira da se ponovo pokrene 2023. sa polovinom svog kapaciteta na pločici s nazivom, ali bi moglo zamijeniti još veću količinu ruskih usluga konverzije uz podršku politike američke vlade, kao i kupovine od privatne energetske kompanije. Za obogaćivanje, američka vlada i privatne energetske kompanije mogle bi razmotriti strategije za proširenje američke proizvodnje i tehnologije kako bi što prije zamijenile rusku ponudu.

Tri velike kompanije koje bi mogle proširiti proizvodnju su američka privatna kompanija Centrus, kompanija Urenco u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva/Holandije/Njemačke i kompanija Orano u vlasništvu Francuske. Osim toga, SAD-u je potreban 100 posto američki tehnološki lanac goriva uranijuma za nuklearno oružje i aktivnosti reaktora američke mornarice. SAD su izgubile ovaj kapacitet 2013. godine kada je zatvorena posljednja američka tvornica za obogaćivanje tehnologije, a SAD se oslanja na stare zalihe u vojne svrhe. Ovo je još jedan krhki dio američkog lanca opskrbe nuklearnim gorivom koji bi trebao biti revidiran za potencijalnu obnovu. Rusko vodstvo u važnim dijelovima lanca nuklearnog snabdijevanja još je jedan potencijalni rizik za globalni energetski sektor. Za rješavanje ovog izazova bit će potrebna i politika i ulaganja privatnog sektora.

Čini se da je ruski rat u Ukrajini daleko od kraja. Moskovska upotreba energije kao oružja za nanošenje bola ukrajinskim saveznicima također je možda u ranoj fazi. Zapadni lideri sada moraju poduzeti korake kako bi se pozabavili izloženošću svojih nacija ruskom držanju nad lancem opskrbe nuklearnom energijom kako bi kasnije spasili svoje ekonomije od većih energetskih šokova.

nuklearkaNuklearna energijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tonco
1 godina prije

Znaci rusija drzi citavu planetu u saci , e moj boze hahhaha na sta spade ova planeta hahahahaha.

1 godina prije

Interesantno.
Več sam pisao o tome ovdje, ali postoji još uvijek dublji razlog, obogačivanje goriva…
I tako sa Titanijumom…. Danas dobar članak o “joint venture” Boeinga i Ruskog proizvođača na drugom mediju, gdje su se isto amerikanci upucali u nogu…
A toga če biti još više, Rusija je riznica SVEGA!

Dokurčilomi
1 godina prije

Hahahahahahahahaha…. dajte Rusima još sankcija. Molim vas.

Šele
1 godina prije

Rusi I Amerikanci su u istoj ekipi,ostali su u protivničkoj, ovaj rat u Ukrajini je u dogovoru,Rusi ne žure,rat će trajati onoliko koliko im odgovara,po dogovoru,samo Rusi I Amerikanci zarađuju,ostali su na gubitku, EU,Ukrajina pogotovo,

tuf
1 godina prije

“ako je bilo bilo kakvog pitanja da bi Rusija mogla iskoristiti svoj izvoz energije u političke svrhe, jasno je stavljeno do znanja prošlog mjeseca kada je zaustavila isporuke prirodnog gasa Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj.” – Logično, dajte do znanja da ne stojite iza navedenog u tekstu te navedite izvor jer se ovako svrstavate uz bok američkom lobističkom MSM-u. Ptice na grani znaju da je isporuka prirodnog plina navedenim državama zaustavljena zbog odbijanja jedinog realnog načina plaćanja – zar su Rusi trebali nastaviti besplatno isporučivati plin, obzirom da uplate izvedene na stari način bivaju zamrznute u sklopu sankcija? Samo debilne američke podguzne muhe mogu nastavljati mantru o političkim razlozima – kako objasniti onda da mnoge druge europske države koje su Rusiji izazvale milijarde eura štete i dalje dobivaju ruske energente. Što se tiče teme, Rusi bezveze nastavljaju održavati dojam “reputacije pouzdanog partnera”, kao da je to ikome na zapadu više bitno.… Čitaj više »

Šele
1 godina prije

Rusi I Amerikanci su igrači iste ekipe,ostali su protivnička momčad,Rusi I Amerikanci jedini zarađuju od rata u Ukrajini, ostali su gubitnici,EU, Ukrajina pogotovo, ovaj rat će trajati onoliko koliko onim prvima treba,zato se Rusima ne žuri, znaju dokle će ići,znaju šta je dogovoreno,što će dobiti,i tako će i biti, uzalud se EU i Ukrajina koprcaju,nemaju moći protiv ovi,a moć je vojna sila,što braća Rusi I Amerikanci imaju

Max
1 godina prije

Bez Rusije nema ništa.

postenlopov
1 godina prije

Nek rastavljaju nuklearne bojeve glave pa nek iz njih vade gorivo za nuklearke.

Viktor
1 godina prije

EU brojleri.

Teheranac
1 godina prije

Sad će biti primorani da moljakaju Rusiju ili Iran. (Naravno da ima još proizvođača obogaćenog uranijuma u svijetu). Malo dramatiziranja situacije. Teheran raspolaže tehnologijom obogaćivanja koju, kako se navodi u ovom članku, Amerikanci ne posjeduju. Ili su ugasili svoje kapacitete koji su se bavili obogaćivanjem uranijuma. Stari Džo već neko vrijeme kao da tipuje da se “pomiri” sa Iranom, ali mu Tel Aviv ne da; snažni lobisti koji su ne tako davno uticali da dva puta dođe do dolaska potpredsjednika na čelo te zemlje – jednom atentat a drugi put afera i ostavka. Usponi i padovi američke inostrane politike tokom proteklih decenija a posljednjih godina su padovi sve više zastupljeniji. Hoće li IAEA i dalje raditi protiv Irana, EU protiv svog nekadašnjeg partnera Rusije ( u ovim tehničkim i tehnološkim pitanjima) … pokazaće vrijeme. Rusija je do sada kratkoročno inteligentno neutralizirala zapadne sankcije ali se postavlja pitanje da li će… Čitaj više »

Roccos
1 godina prije

Kad se samo sjetim kako su EU mamlazi vrištali protiv Trumpa i vapili ‘hoćemo onu staru Ameriku’ i evo želja im se ispunila,Trump zbačen krađom glasova,a senilko Đo Bajdo slavodobitno reče:Amerika se vratila!E sad samo treba malo pričekati da EU tupanima prisjedne američki povratak,a prisješće i samim amero mamlazima.

tuf
1 godina prije

Nije ti to ništa tako specifično za Rusiju, svijet se umrežavao u globalno selo proteklih desetljeća i međuovisnosti su dosegle povijesno najviše razine. Zbog racionalnosti, isplativosti a ponekad i čiste pohlepe. Pa je zapad maknuo prljavu, kancerogenu industriju u države poput Ukrajine i Rusije, bacao otpadnu elektroniku s toksičnim, teškim metalima po regijama Kine, deponirao nuklearni otpad po Africi. Istovremeno su mnogi visoko-tehnološki proizvodi postali dovoljno kompleksni da se broj igrača na tržištu smanjivao, u nekim slučajevima do razine monopola. Pa današnji postupak litografije pri izradi vrhunskih mikroprocesora više ne ide bez strojeva iz Nizozemske a u proizvodnji bome ni Tajvana (TSMC), većina putničkog zračnog prometa bi stala bez Boeinga i Airbusa, Siemens sa SCADA sustavima može zaustaviti nemali komad svjetske industrije kao i drugih sustava (energetskih, transportnih itd.). Tek šačica država ima napredne AI sustave, razvijena kvantna računala i know-how na područjima poput cjelovite astronautike, izgradnje nuklearnih elektrana, podmornica,… Čitaj više »

dmz
1 godina prije

što se resursa/ruda tiče Iran bi mogao dosta toga pokrit međutim kao što svi znamo i oni su u “nemilosti” već xy godina jer se uporno odbijaju naguzit i smješkat se dok pljačka ne završi

antinato
1 godina prije

Bez Rusije svet ne funkcionira… A još prije tri mjeseca zapadna propaganda je Rusiju predstavljala kao nebitnu i zaostalu državu.

tihobl
1 godina prije

Zaboravio si jedan vazna proizvod bez kojeg se ne moze – ruskinje.

tihobl
1 godina prije

Francuzi nisu ugasili svoju nukleranu industriju. Oni nece imati problema.
Ali nece moci pomoci amerima (i njihovim vazalima), jer su francuski paremetri drugaciji.
Ameri su sami sebe osakatili – mislili su da ce dovijeka moci stampati pare i kupovati sve sto im treba.

antinato
1 godina prije

Amerika nek radije počne štampati rublje, jer za dolare u Rusiji neče više dobiti ništa. Dolar u stvari i ne vredi baš ništa, jer nema realne podloge u protuvrednosti. Nekad je temeljijo na arabskoj nafti, dok nisu i ostale države počele crpiti, prodavati i koristiti svoje naftne resurse. Danas dolar temelji samo na zapadnoj vojnoj sili i ucjenjivanju država, a to je premalo. Inflacija je počela načinjati i samu USA, tako da je rat u Ukrajini neče spasiti od onog što je neizbežno. A to je gubitak prve sile sveta i dubok pad u gospodarskom smislu.

MrKamenjarac
1 godina prije

Rusija neproizvodi :PEDOFILNE ENGLEZE,SUPLJOGLAVE AMERIKANCE,FASITICKE NEMCE I PEDERIOZNE FRANCUZE,HOLANDJANE I BELGIJANCE……

Lucija, prva
1 godina prije

He, he.
A šta će biti sa – atomskim bombama?

Znate kako se moraju održavati?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI