Biden: Kina je napravila „veliku grešku“ što se nije pojavila na samitu COP26

Biden o Kini
31 komentar

Američki predsjednik Joe Biden održao je konferenciju za novinare u utorak tokom drugog dana Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26). Konferencija UN nastoji da ubrza akcije zemalja članica prema ciljevima kako Pariskog sporazuma tako i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.

Na pitanje o odbijanju Kine da prisustvuje sastancima G20 i COP26, Biden je rekao da je Peking napravio „veliku grešku“ i „izgubio uticaj“ time što je odlučio da se ne pojavi na dvonedjeljnom samitu u Glazgovu u Škotskoj.

„Mislim da je to bila velika greška, iskreno, za Kinu… što se nije pojavila“, rekao je Biden novinarima, dodajući da će svijet dovesti u pitanje „vrijednost“ Pekinga.

„Izgubili su sposobnost da utiču na ljude širom svijeta i sve ljude ovdje u COP26“, dodao je on.

Američki predsjednik je naglasio da, iako postoji jasna „konkurencija“ između Kine i SAD, ne mora da postoji „sukob“.

Biden je dodao da će ovaj pristup „takmičenje, a ne konflikt“ predložiti tokom predstojećih virtuelnih razgovora sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. On je napomenuo da datum njihovog sastanka nije određen.

Iako SAD imaju težak rekord sa klimatskim sporazumima, Biden je istakao da se „Amerika pojavila“ na COP26 kako bi se pozabavila klimatskim promjenama, koje smatra „najvažnijim pitanjem“ za svijet.

Biden: Rusija ima “ozbiljne klimatske probleme”

Biden je takođe izdvojio vrijeme da se pozabavi odsustvom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je izrazio posvećenost Moskve da podrži nacrt i zajedničku rezoluciju kojom se teži okončanju krčenja šuma do 2030. godine.

„Njegova tundra gori. Bukvalno, tundra gori“, rekao je Biden govoreći o Putinu. “Ima ozbiljne klimatske probleme. A on je nijem o njegovoj spremnosti da uradi bilo šta.”

Bidenov ruski kolega naglasio je ove nedjelje da vjeruje da će “očuvanje šuma i drugih prirodnih ekosistema” igrati vitalnu ulogu u globalnim naporima protiv emisije stakleničkih plinova i globalnog zagrijavanja“.

Rusija je izrazila opredjeljenje da do 2060. postigne ugljenično neutralnu ekonomiju.

Američki predsjednik je rekao da, osim problema u lancu snabdijevanja vezanih za COVID-19, američka ekonomija „raste“. Biden je dodatno naglasio da Rusija i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) snose dio odgovornosti jer nisu povećale stopu proizvodnje.

„Prije svega, značajan razlog zašto cijene rastu je to što COVID-19 utiče na lanac snabdijevanja“, rekao je Biden novinarima. „Ako pogledate cijene gasa, i pogledate cijene nafte, to je posljedica dosadašnjeg odbijanja Rusije ili zemalja OPEK da pumpaju više nafte“.

BidenCOP26kinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Biden odlučno prekida sve pregovore s Mao Zedongom!

Mahatma
2 godine prije

Imaju Kinezi važnijeg posla od ove pseudoznanosti. Testiranje hipersoničnih raketa, kvantno teleportiranje, gradnju ”satellite crushera” Shijian-21, itd.

Joe
2 godine prije

Imenjače, samo čistu pelenu!!!

dean
2 godine prije

e ti ces nam kazes ….. kina zajedno sa rusima pravi fotokataliticki preciscivac protiv virusa i bas ih briga za covid i ostalo ..

Čudan lik
2 godine prije

Borci “globalnog zatopljenja” su u Škotsku stigli sa 4 0 0 aviona!!!
Ne, ne pretjerujem, doista su došli na skup sa ukupno 4 0 0 aviona i time proizveli više CO2 nego što Hrvatska proizvede za godinu dana. Da sam uračunao koliko su potrošili automobili koji su ih dovezli sa aerodroma i njihova osiguranja, pa koliko su požderali….
Uglavnom, “borci” su ukupno proizveli više CO2 nego cijeli Balkan za godinu dana!

Eto tako se spašava planeta!!

Zamislite, NIJEDAN novinar na planeti nije imao muda da ih pita zašto skup nisu održali preko video konferencije??? Mislim, ako im je stalo do toga da spase planetu, zašto je tako grubo zagađuju???
Zašto su žderali delicije od ugroženih vrsta a mogli su jesti Gatesovu plastičnu govedinu ili “frišku” Lidlovu piletinu???

No, kao i uvijek, čitamo što je rekao dementni Joe, uopće nije bitno koliko su “spasitelji” zagadili planetu svojim “spašavanjem”…

Max
2 godine prije

Zašto bi došli kad unaprijed znaju što će biti

057
2 godine prije

Pitanje je ko mu je reko da se Kina nije pojavila?!

cro crv
2 godine prije

KINEZI NISU DOSLI NA TAJ SKUP IZ OPRAVDANIH RAZLOGA BILI BI UVJEK U DEFANZIVNOM STAVU NISU LUDI DA BUDU U VJECITOJ DEFANZIVI DA MORAJU DA SE BRANE I ZATO I NISU DOSLI NARAVNO ISTO KO I RUSI NO MISLIM DA SVE OVO IDE NA RUKU AMERIKANCIMA NE ZAPADU U GLOBALNOM SMISLU RJECI VEC ISKLJUCIVO I SAMO AMERIKANCIMA USTVARI USRANIMA

Pera Detlic
2 godine prije

Tako uzbudljivo, a on cijelo vrijeme dremucka. Handleri ga cijelo vrijeme moraju budit kojekakvim obraćanjima. Još jedan igrokaz u nizu. Bitno da ribe grizu.

Lobos
2 godine prije

A kako Bajden zna da Kina nije bila prisutna kad je sve prespavao?

davor
2 godine prije

Jesu bili Tajvanci 😆

tuf
2 godine prije

Kina nema nekih posebnih razloga uopće sudjelovati na ovakvim pozerskim domjencima. Imaju svoje planove – instalirali su npr. više solarnih panela nego sav tzv. “zapad” zajedno, za*ebali su se preranim gašenjem elektrana na ugljen pa sad imaju cirkus i sigurno će daljnje poteze vući opreznije od glupavaca poput Merkelice i neće odustati od nuklearne energije. Per capita uopće nemaju vodeću emisiju CO2 – pretiče ih većina “zapadnih” zemalja. Tako da Bidenu – začepi labrnju i nastavi drkati na Greticu još dok ti srce kucka. Tvoji amerikanci ponaosob proizvode daleko više CO2, ako to uopće išta realno znači – jer imamo mi i većih stavaka u prirodnim resursima koje tvoji raskalašeni strvinari nemilice crpe i uništavaju, a što se vješto ignorira CO2 džihadom.

Lupo
2 godine prije

Vrijeme će pokazati koliko je Trump zapravo bio dobar predsjednik…

Scorpiorex
2 godine prije

Kako god,usa us a back,a cina ide na fabricke postavke 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

Perun
2 godine prije

Kina nije napravila „veliku grešku“ što se nije pojavila na samitu COP26 a nista nisu ni propustili mogli su vidjeti uspavanog ljepotana kako drijema, USA predsjednika ..Joe Bidon kao klada spava na samitu

Scorpiorex
2 godine prije

Da li ce smjeti kinezi samo I pokusati preuzeti taywan? Ja mislim da ide vracanje kine na fabricke postavke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI