Biden „nije siguran“ da li Rusija stoji iza nedavnog sajber napada: „Rekao sam Putinu da ćemo odgovoriti“

Biden-Hakeri
26 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da “nije siguran” stoji li ruska vlada iza nedavnog ransomware napada na pružaoce upravljačkih usluga, ali je obećao “odgovor” ako jesu.

Tokom posjete prodavnici u Michiganu u subotu, Bidena su pitali o nedavnom sajber napadu i da li je možda potekao iz Rusije.

„Nismo sigurni da su to Rusi“, rekao je Biden, dodajući da je upravo upućen u plan. Nakon što je na trenutak zastao, Biden je posegnuo u džep jakne i izvukao papir koji je ličio na bilješke koje je dobio.

„Reći ću vam šta su mi poslali“, rekao je predsjednik, naglašavajući da nisu „sigurni“ ko stoji iza napada.

„Naredio sam obavještajnoj zajednici da me detaljno izvještava o tome šta se dogodilo, a sutra ću znati više, a ako je riječ o saznanju i / ili uzrocima iz Rusije, rekao sam Putinu da ćemo odgovoriti“, rekao je Biden, pojašnjavajući poslije toga da nije razgovarao direktno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o najnovijim sajber problemima.

Američka agencija za sajber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture (CISA) objavila je u petak da sarađuje s FBI i “poduzima akciju kako bi shvatila i riješila nedavni ransomware napad na lanac snabdijevanja  Kaseya”, platformu za IT upravljanje. Ovaj ransomware napad pogodio je stotine preduzeća.

Tokom nedavnog samita sa Putinom, Biden je navodno zaprijetio posljedicama ukoliko dođe do sajber napada na bilo koju američku infrastrukturu.

Sigurnosni stručnjaci ukazali su na to da ruska hakerska grupa REvil – koju je FBI optužio za ransomware napad na JBS, brazilski konglomerat za pakovanje mesa koji je hakerima platio milione – vjerovatno stoji iza nedavnog ransomvare napada.

Bidenhakerski napadiPutinRansomware
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Malo sutra, ti ćes gumeni, caru Putinu odgovoriti.
Bogu hvala da postoji car!

iunuzbzttrderderdzer
2 godine prije

Pripremaju se da ruse opet optuže a vodi ih varan buuahahaha…………….

2 godine prije zadnji put uredio iunuzbzttrderderdzer
Bosanac
2 godine prije

Žalosno je što i ovaj Bidermajer vjerovatno nosi neke gene slične našim a ovi ga BAŠ vodaju ko kakvu pudlicu, on ne zna ni šta je doručkovo a da zna ko je koga hakovo. Je’l moguće da su mnogim ljudima pare draže od njih samih.

2 godine prije

Sjedim danas na trgu, čekajući ženu iz prodavnice.
Mrzim prodavnice.
Pogled mi privuće golub koji se uzvrtio oko golubice. I gledam kako je bari…ona polako ispred njega, vrca repom i guzicom, pomislih…bogami će je klepit u roku od 5 minuta.
On za njom, ne previše brzo, ne previše sporo, tek da je kljucne u rep.
Ona stane, a on se počne vrtiti u krug, nekoliko puta i svaki put pazeći da je svojim repom okrzne po krilu.
Prodje 5 minuta, ista igra.
Tek, golubica prhnu krilima i odleti.
Osta golub u pola okreta.
U tom trenutku sam shvatio izraz “posran ko golub”…
Stoji tako golub, sam i napaljen, na trgu…obuze me neka tuga…I sve mu telepatijom pokušavam objasniti da ju je trebao klepiti kad je prvi put zastala.
A ne igrati brejk dans 10 minuta po trgu.
Nadam se da je doprlo do njegovog malog mozga.

Praetorian
2 godine prije

Kada sruse internet, nastat ce kaos, panika, ljudi nece moci nista placati, nece moci ni do kesa, doci ce do problema pri opskrbi buduci da je sva logistika digitalizirana, svi nalozi, brodska, cestovna logistika ce dozivjeti krah
Realni su i problemi u radu elektrana, samim time i opskrba energijom. Sve je to vec iscurilo u dokumentima zimus

Mucke
2 godine prije

Ruska obavjestajna zajednica za cetiri dana ugoscava americku,kinesku i sve ostale ” obavjestajne zajednice” u vjezbi koja je nazvana ” Event Cyber Poligon ” a ciji je cilj uvjezbati prekid lanaca opskrbe stanovnistva ( od prehrane do isporuke energije) kao i blokiranje bankarskih usluga stanovnistvu uz razradu propagandnih aktivnosti msm koji ce naravno( dogovoreno) za sve optuziti ruske hakere .
Nekako mi se cini da im je prica o cjepljenju prespora pa preskacu u 2025. za kad je bila zakazana razmjena nuksa izmedju zainteresiranih strana.

2 godine prije zadnji put uredio Mucke
Suze Roni
2 godine prije

Sto se tice Bidena on nije siguran da li je Biden. Nekad mu se cini da je Bush.

Suze Roni
2 godine prije

Sto se tice hakerske ekipe koja stvara nered po SAD, najvjerovatnije se radi o onima koje nitko niti ne spominje. Iran ima strasno jaku IT hakersku scenu, koja je stvorena i ojacana nakon virusa Stuxnet,kojeg su stvorili Izraelci u suradnji sa SAD.I nije to nikakav blef, nego stvarnost. Oni koji se bave ozbiljno sa IT, a znam ih barem nekoliko njih koji rade vani za jake firme, kazu da su Iranci respektabilan faktor na hakerskoj sceni.

Max
2 godine prije

Biden nije siguran ni u što..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI