Biden otkriva detalje paketa pomoći Ukrajini od milijardu dolara

SAD vojna pomoc Ukrajini
29 komentara

Američki predsjednik pojačava pružanje vojne pomoći saveznicima u Kijevu.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini koju finansiraju poreski obveznici, dodajući 200 miliona dolara obećanih ovoj državi u subotu.

Među vojnim artiklima koji su obećani američkom savezniku u srijedu su 9.000 protivoklopnih sistema, 7.000 malokalibarskog oružja, 800 protivvazdušnih projektila, 20 miliona komada municije, panciri i dronovi. Biden je objavio detalje samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem video veze uputio emotivni apel američkom Kongresu za vojnu pomoć.

Paket predstavlja „direktan transfer opreme iz našeg Ministarstva odbrane ukrajinskoj vojsci kako bi im se pomoglo u borbi protiv ove invazije“, izjavio je predsjednik, dodajući da će SAD takođe pomoći Kijevu da nabavi „dodatne protivvazdušne raketne sisteme većeg dometa.”

Međutim, Biden nije ukazao na bilo kakve promjene u stavu SAD o slanju poljskih aviona MiG-29 u Ukrajinu ili nametanju zone zabrane letova iznad zapadne Ukrajine. SAD i njihovi saveznici u NATO su više puta odbacivali pozive Zelenskog da uvedu zonu zabrane letova nad njegovom zemljom, upozoravajući da bi to moglo dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom.

Biden je insistirao da veliki paket pomoći neće biti posljednji, rekavši da se radi o „slobodi“ i „pravu ukrajinskog naroda da određuje sopstvenu budućnost“.

Biden je pohvalio Zelenskog nakon govora održanog pred Kongresom u srijedu ujutro, u kojem je više puta tražio zonu zabrane letova i pozvao američkog predsjednika da bude „lider svijeta“.

Američki lider nazvao je nastup Zelenskog „ubjedljivim“, obećavši da Ukrajina „nikada neće biti pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina bez obzira na napredak na bojnom polju“.

BidenSADukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

I Rusi več znaju gdječe ta “pomoč” stiči.
I od onog momenta, kad stigne, neče je više biti…
Za razliku od plačenika, koji su preživjeli, metal ne može bježati.

Tupko Glupko
2 godine prije

Biden, Leyenova i raznorazni plenkovići po europskim državama imaju problem – poslano oružje ne mogu dostaviti Ukrajincima.

Rusi će to potaracati skupa sa dostavljačima čim se udalje 30 kilometara od NATO članice iz koje bi došla navedena oprema.
A gore navedenoj ekipi u interesu je da rat što dulje traje, zato su tako izdašni u slanju naoružanja Ukrajini.
Bacanje novca u vjetar.

Ako je hrvatska vlast mogla potrošiti milijardu kuna na ubrizgana, opasna i neučinkovita Covid cjepiva u svoje podanike, kao i na neučinkoviti Remdesivir u liječenju svojih podanika od Covid-19 u nepune dvije godine, što je onda baciti u vjetar još 124 milijuna kuna vojne pomoći Ukrajini koja im neće niti doći?
Ima se, može se.

Ja to onako
2 godine prije

Nakon ove pomoci ima da razrede ruse ko kugu

Neko ime
2 godine prije

Let’s go, Brandon!

nekoime
2 godine prije

Poslat će 200.000.000 komada pelena za inkontinenciju odraslih, pa da vidim Ruse protiv vojske koja ne gubi vrijeme na sr*nje.

tihobl
2 godine prije

A gdje mu je gradonacelnik?
Azovci pokusavaju da pobjegnu iz grada presvuceni u civile preko humanitarnih konvoja.
Problem je sto ih odaju tetovaze, pa su ih novorusi poznali i nahvatali. Sad odsjecaju tetovaze svastika i trozubaca, previjaju, pa glume ranjenike od gelera i idu na ruske punktove, jer rusi ne kontrolisu civile.

Nego da ja tebe pitam za Volonvlahu: novorusi su je osvojili uz minimalna razaranja i bez civilnih zrtva. Kad su ukri pobjegli iz grada onda su dva dana tukli haubicama i gradovima dok nisu polupali grad.

nonwo
2 godine prije

youtube Ingraham: GOP members further ‘stoking tension’ with Russia

Laura Ingraham kaže da SAD moraju ignorirati ratne bubnjeve i ozbiljno se upustiti u okončanje ovoga. Odbacivanje svake šanse za mir samo će osigurati da više nevinih ljudi bude ubijeno.
nonwo
2 godine prije

youtube Gravitas Plus | Killing for Money: The business of Private Armies

Jeste li se ikada zapitali kako vlade vode proxy ratove? Unajmljuju plaćenike koji su plaćeni da ubijaju. Nisu vezani moralom ili odgovornošću, oni obavljaju poslove koje regularne vojske ne mogu. Na Gravitas Plus, Palki Sharma vam donosi priču o privatnim vojskama.

Ovo je Eksplozivno izvještavanje. Svaka čast što ste imali hrabrosti obasjati jarko svjetlo na tako zastrašujuću temu koja se svih nas tiče.

nonwo
2 godine prije

youtube Tucker Carlson clashes with Rep. Salazar over Russia-Ukraine war and borders

Pogled na to kakvi luđ@ci(luđakinj@ konkretno) odlučuju o nuklearnom ratu(no fly zone).
Tucker-a što mislite o tome da se da šansa miru?

Zoki
2 godine prije

Zar je moguce da rusi tuku po zgradama pa oni su humani ko i srbi odnosno isti su hahahahaha samo nek se rokaju bit ce ih manje budaletine

Max
2 godine prije

Biden će poslati uglavnom staru Sovjetsku vojnu opremu iz istočnih članica NATO pakta Rumunjska Bugarska Češka Poljska Slovačka što uključuje S300 Buk Kub Tor a onda će te iste članice kupovati američku opremu.

Detektor
2 godine prije

Znači, kao “pomoć” senilac će Ukrima, kao i Hrvatskoj, posati tone i tone američkog starog hrđavog željeza s kojim ameri ne znaju što bi radili jer se ne isplati ni reciklirati.

Jack
2 godine prije

Stvarno Rusi sa putinom na čelu mogu biti ponosni na svoje postupke u Ukrajini!

Lucija, prva
2 godine prije

Jeste vidjeli kako su radnici na aerodromu u Italiji (Piza), odbili ukrcavati “humanitarnu pomoć”, kada su ustanovili da se radi o oružju?
Još je pisalo da su glasači 5 zvijezda.
Odmah štrajk.

abc
2 godine prije

Javio se i Putin, pa se ljepo zahvalio Bidonkotu na krasnim darovima. Opet če vojske DNR i LNR dobiti sledovanje.

abc
2 godine prije

Eno ti na youtube snimaka Mariupolja. Sve civilne zgrade čitave. Možda fali koji prozor ili vrata, a to je to….
Da Rusi žele sravniti ceo grad, osvojili bi ga za dva sata.
Slabo lažete, nacistički trolovi…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI