Biden pohvalio Izrael jer je spasio ”bezbroj života”

Biden
20 komentara

Predsjednik Joe Biden pohvalio je izraelsku vladu što je branila svoj narod i spasila “nebrojene živote” tokom operacije “Zora” protiv militanata u Gazi. Trodnevni udari oko glave desetkovali su vodstvo Palestinskog islamskog džihada (PIJ) i desetine Palestinaca je mrtvih, prije nego što je nestabilno primirje stupilo na snagu u nedjelju navečer.

“Moja podrška sigurnosti Izraela je dugogodišnja i nepokolebljiva – uključujući i njegovo pravo da se brani od napada”, rekao je američki lider u izjavi u nedjelju navečer, dok se činilo da se primirje održava uprkos užurbanom početku.

Samo nekoliko minuta nakon što je primirje stupilo na snagu u 23:30 po lokalnom vremenu, nekoliko raketa je navodno ispaljeno iz Gaze i presrela ih je izraelska odbrana. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a IDF je izvijestila da nije bilo napada kao odgovor.

“Ovih posljednjih dana, Izrael je branio svoj narod od neselektivnih raketnih napada koje je pokrenula teroristička grupa Palestinski islamski džihad, a Sjedinjene Države su ponosne na našu podršku izraelskoj Gvozdenoj kupoli, koja je presrela stotine raketa i spasila bezbroj života”,  dodao je Biden.

Prema izraelskim odbrambenim zvaničnicima, tokom sukoba militanti PIJ-a ispalili su preko 850 raketa na Izrael. IDF kaže da je 97 % projektila presretnuto u zraku od strane raketnog odbrambenog sistema Iron Dome, dok je “120+ raketa palo u Gazu i ubilo nevine Palestince”.

Palestinski zvaničnici kažu da je najmanje 41 osoba ubijena u Gazi od petka – među njima šestoro djece – dok je više od 265 ranjeno. Izrael je negirao odgovornost za najmanje devet od ovih smrtnih slučajeva, za koje je ID okrivio palestinsku raketu koja je pala odmah nakon lansiranja.

Bajden je prijavljenu smrt civila u Gazi nazvao  “tragedijom” i pozvao na “blagovremenu i temeljitu istragu”. Nema prijavljenih žrtava na izraelskoj strani.

Rasplamsavanje tenzija počelo je prošlog ponedjeljka, nakon što je Izrael uhapsio vođu Islamskog džihada na Zapadnoj obali Bassema Saadija, a palestinski tinejdžer je ubijen tokom racije. Usred negodovanja među Palestincima, PIJ je zaprijetio odmazdom i stavio svoje borce u Gazi u stanje visoke pripravnosti.

IDF je u petak pokrenuo operaciju Svitanje, navodeći “neposrednu prijetnju napada na izraelske civile koju predstavlja teroristička organizacija Islamski džihad”. U prvim udarima ubijen je visoki komandant PIJ-a, Taysir al-Jabari, a do nedjelje su “u suštini svi visoki zvaničnici Islamskog džihada u Gazi eliminisani”, navodi izraelska vojska.

gazaIZRAELprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ovo se zove licemjerstvo u naj gorem obliku i današni svijet ga je prepun. Koji jad od svijeta. Nemoj te se više nikad brinuti za moj život.

Smurgl
1 godina prije

Ništa čudno što ih pohvaljuje kad je to isti mentalni sklop… “Sjedinjene Američke Države su nastale kao epicentar judejsko-masonske civilizacije. Ova država je stvorena uglavnom pod utjecajem židovskih elemenata i pokazala se, po Sombartovim riječima, kao “emanacija židovskog duha”. Sve sile zla, surovosti, razvrata i raspadanja, koje su svojstvene judejsko-masonskoj civilizaciji, utjelovile su se najpotpunije i najdosljednije u povijesti SAD-a. Sjedinjene Američke Države su kao država bile izgrađene na robovlasništvu i žestokoj eksploataciji crnaca. Američka nacija se formirala na krvi, kostima, zemlji i posjedima više od 100 milijuna ubijenih i mučenih Indijanaca, pravih vlasnika ove zemlje. Judejsko-masonski tisak sve do naših dana nameće predodžbu tome da je Amerika bila stvorena rukama bijelih kolonista. A zapravo, je veći dio zemlje, još prije dolaska bijelaca, bio kultiviran od strane samih Indijanaca. Bijelci su nastupili kao okupatori, pljačkaši i razbojnici, koji su izgradili svoje blagostanje na smrti i patnjama desetina milijuna Indijanaca i… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Više je nedužinih života izgubljeno a ne spašeno. Ali ovom dementnom izrodu to je svejedno.

Arkaj
1 godina prije

Izrael je aparthejd država nastala otimačinom arapske zemlje. Napravili su pustinju oko sebe razarajući okolne arapske države i korumpirajući arapske vlade. Ali su još uvijek pre mali da se u nekim burnim vremenima ne bi utopili u arapskom moru koje ih okružuje. Budu li arapske vlade dovoljno sposobne da se udruže s Iranom i međusobno ujedine te odmaknu od USA nastupit će vremena da Cionisti izgubedržavu koj u su osnovali na zločinu a na zločinu se i održava…

tihobl
1 godina prije

Koliko bi zivota bilo spaseno da neko raketira Bijelu kucu i Kongres?

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Puhni Israfile

NeLogično
1 godina prije

Na logičnom novi članak svakih 5 dana

Mali zloco
1 godina prije

A da sotona krepa pa da se na planeti zemlji zivi bez ratova.

NeLogično
1 godina prije

Teško objavit istinit komentar ,ipak je istina ,svojim neobjavljivamjem samo dokazujete da sam u pravu

C.F.
1 godina prije

Bezbroj? Zvuci kao never-ending story

Darko
1 godina prije

Tu svu bagru treba pobiti pa da nastane mir na Bliskom istoku bez petljanja Amerike nikada više..

Dina
1 godina prije

Bolesnik, krepaj više!!!A šta Izraelci rade jadnoj djeci tamo, jel to itko spominje? Puj, poremećena nacijo

Žile
1 godina prije

Jedina šteta je da nije Dolfetu uspelo da počistio ovo sionistično zlo!!!Danas bi bio svjet puno ljepši

gigi pinna
1 godina prije

Polako – Izrael je jedan malo veći židovski geto, gdje vladaju Aškenazi i Hazari, a Sefardi i pogotovo Mizrahi su tek malo iznad Palestinaca.
Palestince bi trebalo raseliti po Bliskom istoku – nije da nema mjesta, a poticati sve “Židove” i Židove po svijetu da se naseljavaju tamo – samo iz Rusije u zadnjih godinu dana otišlo ih je 17 tisuća.
Neka njih tamo što više, a po svijetu što manje – valjda će tako manje zla činiti. Daleko im kuća!

nekoime
1 godina prije

Koliko li je tek onda života spasio Dolfi u konc logorima i na Istočnom frontu?

Darko
1 godina prije

Senilna konjina nema pojma šta mu Židovi rade od Amerike..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI