Biden tužen zbog nedavnog izvršnog naloga

Joe Biden
5 komentara

Bidenova administracija je tužena pod tvrdnjom da je prekoračila ovlaštenja kada je najavila moratorijum na zakup nafte i gasa na saveznom zemljištu.

U izvršnom nalogu koji je potpisao u srijedu, predsjednik Joe Biden izjavio je da će „sekretar unutrašnjih poslova zaustaviti novi zakup nafte i prirodnog gasa na javnim zemljištima ili u obalnim vodama do završetka sveobuhvatne revizije i ponovnog razmatranja saveznih dozvola i zakupa za naftu i gas, u spektru širokih odgovornosti ministra unutrašnjih poslova nad javnim zemljištima i u obalnim vodama, uključujući potencijalnu klimu i druge uticaje povezane sa naftnim i gasnim aktivnostima na javnim zemljištima ili u obalnim vodama.“

Međutim, zapadna energetska alijansa rekla je da otvoreni rok znači da je pauza ekvivalent zabrani novog zakupa. Savez predstavlja 200 kompanija iz energetskog sektora.

“Vrsta programske analize životne sredine u vezi sa klimatskim promjenama koja će biti najavljena potrajat će godinama, vjerovatno će trajati većinu, ako ne i cjelokupan predsjednikov prvi mandat”, navodi se u saopštenju za novinare.

U tužbi se kaže da bi nalog trebalo da blokiraju sudovi.

„27. januara 2021. godine, sekretar unutrašnjih poslova, postupajući po predsjednikovom nalogu, suspendovao je na neodređeno vrijeme savezni program zakupa nafte i gasa. Suspenzija je nepodržana i nepotrebna radnja koja nije u skladu sa zakonskim obavezama sekretara. Budući da je suspenzija proizvoljna i hirovita i u suprotnosti sa zakonom, Sud bi trebalo da proglasi suspenziju nevažećom i poništi osporenu vladinu akciju“, kaže se u tužbi podnesenoj američkom okružnom sudu za okrug Vajoming.

Kathleen Sgamma, predsjednica saveza, rekla je da Biden prevazilazi svoja ovlaštenja.

„Zakon je jasan. Predsjednici nemaju ovlaštenje da zabrane zakup javnih površina. Svi Amerikanci posjeduju naftu i prirodni gas ispod javnih površina, a Kongres im je naložio da se odgovorno razvijaju. Traženje novog lizinga dovodi u opasnost budući razvoj kao i postojeće projekte. Predsjednik Biden ne može jednostavno ignorisati zakone koji su na snazi više od pola vijeka“, rekla je.

„Bidenova zabrana je prekoračenje koje treba da zadovolji ljevicu iz oblasti zaštite životne sredine, ali bi ozbiljno naškodilo egzistenciji desetina hiljada zapadnjaka i rizikovalo još milione ako državne službe ne budu finansirane.“

Sgamma je rekla da su efekti Bidenovog izvršnog naloga ogromni.

„Štaviše, Bidenova zabrana rizikuje nacionalne parkove i javna zemljišta koja finansiraju manje od godinu dana nakon što je Kongres usvojio Zakon o velikom otvorenom američkom  prostoru i usmjerio 1,3 milijarde dolara godišnje od zakupa nafte i prirodnog gasa i prihoda od proizvodnje u zaštitu okoline. Fond za zaštitu zemljišta i voda (LWCF) je takođe u opasnosti jer zavisi od savezne priobalne nafte i prirodnog gasa“, rekla je.

„Ciljanjem industrije, predsjednik rizikuje 8,8 milijardi dolara u prihodima od očuvanja koji su inače dostupni iz stabilnog saveznog programa za naftu i prirodni gas. Predsjednik je upravo stvorio prazninu u finansiranju zaštite okoline koju vjerovatno nije ni razmatrao, baš kao što nije uzeo u obzir žrtvu od skoro 58.700 radnika sa Zapada svake godine od ove zabrane.”

Izvještaj za 2020. godinu Timothy J. Considinea, profesora energetske ekonomije sa Univerziteta u Vajomingu, kaže da Vajoming, Novi Meksiko, Kolorado, Juta, Montana, Sjeverna Dakota, Kalifornija i Aljaska trpe velike ekonomske posljedice moratorijuma.

„Tokom perioda 2021. – 2025. prosječni godišnji gubici u investicijama u bušenje pod moratorijumom na zakup iznose 2,625 milijardi dolara, odnosno 2,311 milijardi dolara u Novom Meksiku i Vajomingu“, napisao je Considine.

Što duže traje moratorijum, veća šteta nastaje, smatra Considine.

„Sveukupno, moratorijum na zakup smanjuje ulaganja u naftu i gas u istraživanom regionu za 34,1 milijardu dolara kumulativno tokom bliskog perioda (2021. – 2025.), a ti gubici vremenom rastu i dostižu 164,5 milijardi dolara od 2036. do 2040. godine“, napisao je on.

Considine je procijenio da bi, ako bi moratorijum trajao pet godina, „ukupna prosječna godišnja vrijednost proizvodnje nafte i gasa izgubljena pod moratorijumom na savezne zakupe iznosila 5,5 milijardi dolara“.

Države u kojima je bušenje na saveznom zemljištu važan dio ekonomije teško će patiti, rekao je on.

„Prema moratorijumu na zakup, prihodi od nafte i poreza padaju 1,6 milijardi dolara godišnje tokom prvih pet godina. Procjenjuje se da će izgubljeni prihod od poreza samo u Novom Meksiku iznositi 946 miliona dolara godišnje“, napisao je on.

Considine je takođe odbacio ideju da će okončanje bušenja na saveznim zemljištima imati pozitivan globalni uticaj.

„Zagovornici ograničavanja razvoja nafte i gasa na saveznim teritorijama tvrde da bi se emisije gasova staklene bašte smanjile. Ova pozicija je diskutabilna, jer bi strane države, poput Saudijske Arabije ili Rusije, lako mogle zamijeniti izgubljenu proizvodnju i vjerovatno sa većim uticajem na životnu sredinu od američkih proizvođača nafte“, napisao je on.

„Čak i ako pretpostavimo da neće biti odgovora na opskrbu i emisije se smanje, postavlja se pitanje po kojoj cijeni su postignuta ta smanjenja emisija?“

BidenBidenova administracijagasNaftaTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Trebaju ljudi otvoriti oci i prestati se cuditi.sve oko kvazi teme klimatskih promjena je umotano u celofan zelenila i cistog zraka.a iza toga je sunovrat civilizacije,baziran na lazi.kao i u coroni,toliki stručnjaci iz upravo tog područja se cenzuriraju.kakvi sudovi,oni Ce raditi po nalogu manijaka koji su zajahali val.i ono Sha uvijek forsiraju:uvijek je mali covjek kriv za sve.hvala.

Prc Milojko
3 godine prije

Aha… ide se o tome, da trebaju dozvole za crpanje nafte i gasa dobiti bidenovi pajdasi i sponzori…. sve jasno.

tihobl
3 godine prije

…postavlja se pitanje po kojoj cijeni su postignuta ta smanjenja emisija?

Kako zene kazu: ljepota ne pita za cijenu i obuju tjesne cipele.

Joe
3 godine prije

Go Sleepy, Go!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI