Bijela kuća objašnjava komentar Bidenove promjene režima

portparol Pentagona John Kirby
7 komentara

Komentar američkog predsjednika o “oslobađanju Irana” bio je samo “izražavanje solidarnosti” s prosvjednicima

Komentari američkog predsjednika Joea Bidena o oslobađanju Irana nisu bili zamišljeni kao izjava o politici, već kao izraz solidarnosti s protuvladinim prosvjednicima, rekao je novinarima u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. Bidenova izravna primjedba na skupu sredstava demokrata u Kaliforniji večer prije već je izazvala osude iz Teherana.

“Ne brinite, mi ćemo osloboditi Iran. Sami će se osloboditi vrlo brzo”, rekao je Biden onima koji su u četvrtak prisustvovali prikupljanju sredstava na fakultetu MiraCosta u blizini San Diega. On je “izražavao našu solidarnost s prosvjednicima”, rekao je Kirby tiskovnom timu Bijele kuće sljedećeg dana, dodajući da bilo kakva promjena vlade u Teheranu “mora biti stvar naroda Irana”.

Upitan odražavaju li Bidenovi komentari procjenu Washingtona da je iranska vlada blizu kolapsa, Kirby je rekao “Nemamo naznaka toga”.

Govoreći u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi osvrnuo se na Bidenove primjedbe pozivajući se na islamsku revoluciju u Teheranu 1979., kojom je svrgnuta proamerička monarhija

“Kažem Bidenu da je Iran oslobođen prije 43 godine”, rekao je Raisi.

Teheran je optužio SAD i njegove saveznike za poticanje vala protuvladinih prosvjeda koji su započeli sredinom rujna, navodno zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je Bijela kuća “sve više promovirala nasilje i teror u nedavnim neredima”, pozivajući SAD da “prestanu s licemjernim ponašanjem”.

Ovo nije prvi put da Bidenovi suradnici pokušavaju “razjasniti” primjedbe svog šefa. Govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u ožujku, Biden je rekao “Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”, što je naširoko protumačeno kao poziv na promjenu režima u Moskvi, samo da bi to demantirali State Department i suradnici Bijele kuće. U roku od 48 sati, sam Biden rekao je da “ne vraća ništa”, ali nije “artikulirao promjenu politike”, samo je “izražavao moralni bijes koji osjećam”, i nije mogao vjerovati da su njegove riječi shvaćene

BidenBijela kućairan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Teško je ikome objasniti što ovaj koji “budan” spava trkelja, mislim kako u administraciji kada ovaj nešto treba reči padaju od srama , stresa i medikamenata koje su uzeli kako bi smogli snage iskontrolirati ovog “trubača bez gača”….

Saljivdjija
1 godina prije

Presidente usa je sad Barack Hussein Obama. Djo je samo tu obicna prolupala igracka u sumnjivim rukicama.
Sve vazno donosi Barack Hussein Obama i to je to

Max
1 godina prije

To im neće proći.

Tupko Glupko
1 godina prije

Biden je najjače oružje Republikanaca u izborima koji su za tri dana.
Samo neka baljezga i dalje i rukuje se sa zrakom.

petar schroder
1 godina prije

Sta zna Amerika drugo nego da mjenja rezime u svijetu i DA VODI RATOVE: Dosta vas je vise .Vodite ratove na vasim granicama a pustite evropu na miru Sta ste napravili od Iraka , Sirije Libije Afganistana? Sve zivo unistili i milione ljudi ubili DOSTA VAS JE VISE Iran je bogata zemlja kao i Rusija Vi hocete plin i naftu i druge resurse , to vas briga

tihobl
1 godina prije

Inflacija je nastala zbog rata u Iraku, rata u kojem je poginuo moj sin.
Bajden

goran
1 godina prije

pazi bidene da ne bi svijet došao u famozni washington da ga oslobodi od naci okupatora tebe i tvoje administracije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI