Bijela Kuća : Vrijeme za razgovore o Ukrajini ‘nije sada’

Jake Sullivan
19 komentara

Još nije vrijeme da Ukrajina pregovara s Rusijom, ustvrdio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u intervjuu u petak. U međuvremenu, Henri Kisindžer – koji je bio na istoj funkciji početkom 1970-ih – rekao je da bi razgovori trebalo da se održe pre nego kasnije.

“Ne znamo gdje će ovo završiti”, rekao je Sullivan o sukobu, govoreći u istraživačkom centru Carnegie Endowment u Washingtonu. “Ono što znamo je da je naš posao da nastavimo održavati našu vojnu podršku Ukrajini, kako bi oni bili u najboljoj mogućoj poziciji na bojnom polju, tako da ako i kada diplomatija sazri, oni će biti u najboljoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom.”

„Taj trenutak nije sada“ , dodao je.

Prema Sullivanovim riječima, Ukrajina je dobila niz bitaka, “odbila ruske osvajače iz većine zemlje” i sada se “bori da povrati preostalu zemlju”.

On je to nazvao “izvanrednom stvari” i rekao da Bajdenova administracija traži od Kongresa “značajnu količinu dodatnih resursa” kako bi osigurala da “Ukrajina ima sredstva za borbu protiv ovog rata”.

U međuvremenu, Amerikanci koji obučavaju ukrajinske trupe na terenu govorili su o sve većim žrtvama , a načelnik ukrajinskog generalštaba, Valery Zaluzhny, traži više tenkova , oklopnih vozila i artiljerije nego što većina članica NATO-a ima u svom arsenalu, a mnogo manje.

SAD i njihovi saveznici isporučili su Ukrajinu cevnom i raketnom artiljerijom, sistemima protivvazdušne odbrane, malokalibarskim oružjem, vozilima i municijom, što je omogućilo Kijevu da se bori dugo nakon što su njegove domaće sposobnosti bile degradirane. Rusija je osudila te pošiljke kao nepotrebno produžavanje sukoba i povećanje žrtava, više puta upozoravajući Zapad da rizikuje da postane otvorena strana u sukobu .

Ranije tog dana, Sullivan je pozdravio novu strategiju nacionalne sigurnosti Japana, kojom će Tokio krenuti u masovnu vojnu ekspanziju , navodeći “strateški izazov koji predstavlja Kina”. Japanski ustav – koji su uglavnom izradile američke okupacione vlasti nakon Drugog svetskog rata – odrekao se rata i ograničio zemlju na „samoodbrambene“ snage.

Nije bilo naznaka da je 46-godišnji Sullivan bio svjestan prethodnog eseja svog prethodnika u The Spectatoru, u kojem je 99-godišnji Kissinger pozvao na primirje u Ukrajini prije nego što sukob otme kontroli. On je ukazao na propuštenu priliku SAD-a da pregovaraju o okončanju Prvog svjetskog rata 1916. godine, koji je doveo do više miliona mrtvih i daleko manje stabilnog poslijeratnog svijeta koji se na kraju srušio u još jedan globalni sukob.

Bijela kućarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kako ono kaze Borelj: ne smijemo dopustiti da Rusija pobjedi, jer ako rusi pobjede onda smo mi izgubili. Ni Grunf nebi nista pametnije smislio.

gogo
1 godina prije

amerika mora zaraditi još dolara , europa propasti i više ukrajinaca izginuti

tihobl
1 godina prije

Lari Džonson dugogodišnji vetaran CIA i Stejt Departmenta: „Američki službenici u spoljnim poslovima su vrlo nadmeni u uverenju da su izuzetno pametni. Radio sam sa nekima od njih četiri godine i mogu da posvedočim aroganciju i osećaj sopstvene izuzetnosti koji prožima tipičnog službenika zaduženog za spoljne poslove dok paradira oko Stejt departmenta”.

Vojni analitičar
1 godina prije

Dakle ako sam dobro shvatio, američka diplomacija je ta koja će odlučiti kada će doći taj trenutak da “neovisna” Ukrajina počne pregovore o okončanju svog rata s Rusijom? A u međuvremenu Ukrajina sveudilj pobjeđuje samo joj stalno nedostaje oružja iako im ga Zapad šakom i kapom šalje no izgleda da to oružje strašno brzo kalira kad ga konstantno nedostaje..

Lobo
1 godina prije

Bijela Kuća : Vrijeme za razgovore o Ukrajini ‘nije sada’
Kada Rusi krenu u ofanzivu to če isto govoriti.

Lucija, prva
1 godina prije

Naiđem na ovaj komentar:

“Nekada je svet imao drzavnike, diplomate i angazovane intelektualce. Danas samo cinovnike! I to malo sto je ostalo – niko ne cuje!”

E, i onda shvatim da nisam prolupala: čisto mi je drago vidjeti Kissingera.
Bar netko pametan.
Eto.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Rat u Ukrajini neće završiti do kraja 2022 godine.”
Za CNN prorekao glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby….

P.S.
Od manje važnih proročanstava izdvajamo…

”I ajvarot kе poeftini” – moj frend Naum

borjana
1 godina prije

Čini se da ima još tih jadnih ukrajinaca sposobnih za pušku nosat.

Kako je samo lijepo i ugodno sa kravatom oko šije,frizuricom i uštogljen govoriti o vremenskom trajanju rata i uvjetima pregovora sa neke udaljenosti od nekoliko desetaka tisuća milja od ratišta. Tako izgledaju pravi ratnici za pravu stvar.

Umpah Pah
1 godina prije

Just joke

Jak Jake

kake kake

Tupko Glupko
1 godina prije

Dobro, kakav je to naslov članka?
Još će neki pomisliti da izuzetni određuju Ukrajini kada će u pregovore sa Rusijom 😃

Tupko Glupko
1 godina prije

Ono što poručuje američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan između redaka jest – nije dosta izginulo ljudi u Ukrajini, nije dovoljno razoreno u Ukrajini, nisu dovoljno skladišta europskih zemalja NATO članica ispražnjena, nije dovoljno velika inflacija u Europi, nije dovoljno industrija uništena, nije Ukrajina još dovoljno zadužena, nije još dovoljno Ukrajinaca izbjeglo u Europu, nismo još niti počeli pošteno zarađivati od našeg LNG-a koji je 4 puta skuplji nego ruski..

Max
1 godina prije

Bit će vrijeme kad oni kažu.

FATIH
1 godina prije

EH KAKO BIH TE NAMLATIO KOPILE JEDNO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI