fbpx

Bivši australijski general predvidio je da će se rat između Kine i Amerike dogoditi „u roku od 3-5 godina“

Rat izmedju Kine i Amerike

Retorika protiv Pekinga u Australiji živa je i zdrava, i vraća se strahu od takozvane komunističke prijetnje iz 1950-ih. To nije samo pogrešno, već i opasno.

Bivši general-major i konzervativni liberalni senator Jim Molan samouvjereno je predvidio da će se rat između Kine i Amerike – koji bi uključivao Australiju – dogoditi „u roku od 3-5 godina“.

Na osnovu ove prognoze, Molan, koji je 40 godina služio u australijskoj vojsci, pozvao je vladu u Canberrai da restrukturira i proširi australijske odbrambene snage, kako bi bile osposobljene da poraze kineske osvajače i popuni prazninu koju je ostavio nedavni pad Amerike kao međunarodne vojne sile.

Molanovi stavovi su uobičajena valuta u desničarskim političkim krugovima u Australiji – i nikako nisu ograničeni na luđački govor.

Ovi stavovi vraćaju se strahu Australije od takozvane kineske komunističke prijetnje pedesetih, sada potpuno diskreditovanoj „teoriji domina“ i pogrešnom i katastrofalnom učešću Australije u ratu u Vijetnamu šezdesetih godina.

Reciklirane verzije ovih konzervativnih političkih dogmi, prožete savremenim australijskim zabludama veličine, žive i napreduju u konzervativnim političkim strankama u Australiji.

Zamijenite „Kina“ sa „Rusija“, i penzionisani general-major mogao bi se bez ikakvih poteškoća vratiti u hladni rat prije sedamdeset godina.

Molanovi stavovi su naivni i pogrešni i, u trenutnoj klimi teških ekonomskih i političkih odnosa između Australije i Kine, sigurno štetni.

Koja je onda vjerovatnoća da će se rat između Kine i Amerike, u koji je umješana i Australija, odigrati u narednih 3-5 godina? Po opštem mišljenju, osim malog rizika od sukoba koji će nastati oko Tajvana, vjerovatnoća je zaista vrlo mala.

Kina je posljednjih decenija proširila svoj uticaj širom svijeta pomoću ekonomskog i kulturnog prodora u druge zemlje (slično kao što je to činilo Američko carstvo u doba svog procvata), a ne vojnim osvajanjem. Nijedna država ne bi trebala biti svjesnija toga nego Australija.

Država Victoria prijavila se za kineski program Pojas i put, grad Darwin dao je svoju luku u zakup Kini, većina stranih turista koji dolaze u Australiju su Kinezi, kao i većina stranih studenata koji pohađaju australijske univerzitete. Kineska ulaganja u Australiju su značajna.

Kineski ministar inostranih poslova Whang Yi pozdravio je dolazeću američku administraciju i pozvao Joea Bidena da “prikupi racionalnost, ponovo otvori dijaloge, vrati dvostrane odnose na pravi put i ponovo započne saradnju”. Ovo jedva da je jezik bolesnog vojnog agresora.

Amerika ne želi niti treba rat sa Kinom. Donald Trump je ovo razumio (ako ništa drugo) – otuda i njegovi patetični pokušaji da kultiviše predsjednika Xi Jinpinga – a Biden će nesumnjivo nastaviti da vodi politiku američkog izbjegavanja stranih vojnih zapleta.

Tajvan je potencijalna tačka bljeska, ali čak i u odnosu na Tajvan, nedavna ratoborna kineska retorika ublažena je mjerom tekuće realpolitike.

Niti je jasno, kao što Molan pretpostavlja, da bi Amerika vojno intervenisala ako bi Kina napala Tajvan. Pa čak i da jeste, Australija ne bi nužno udružila oružje sa svojim američkim saveznikom – kao što Molan implicitno pretpostavlja. Mnogi kineski stručnjaci u Australiji (uključujući Hugh Whitea i bivšeg ministra spoljnih poslova Bob Carra) zagovaraju australijsku neutralnost u slučaju američke intervencije u ratu između Kine i Tajvana.

Glibova predviđanja o neizbježnom ratu sa Kinom trenutno su krajnje beskorisna. Diplomatski fokus Australije trebao bi biti na podsticanju Kine da usvoji pomirljiviji pristup prema Tajvanu, ali ratovanje u Australiji samo otežava taj zadatak.

Da li neko ozbiljno vjeruje da će Australija ikada moći zamijeniti Ameriku kao vojnu silu u Aziji (čak djelimično) ili vojno poraziti Kinu, sa ili bez značajne američke pomoći?

Ako američke i australijske vojne snage nisu mogle da pobijede sjevernovijetnamske prije pedeset godina, kako bi sada mogle da dobiju rat protiv mnogo moćnije Kine?

Pozivanje na restrukturiranje i širenje australijskih odbrambenih snaga u očekivanju rata koji je malo vjerovatan i koji ne bi mogli dobiti ako se to dogodi, predstavlja vrhunac neodgovornosti.

Senatoru Molanu bilo bi bolje potrošiti vrijeme baveći se stvarnim problemima koji pogađaju australijske odbrambene snage – poput nedavno objavljenog Breretonovog izvještaja o ratnim zločinima u Avganistanu; ili kupovina zastarjele podmorske flote vrijedna više milijardi dolara koja će biti isporučena tek 2030.

Pravi problem Molanovog sirovog predviđanja o neposrednom ratu sa Kinom je taj što bi mogao prouzrokovati još veće pogoršanje trenutnog nelojalnog stanja australijsko-kineskih odnosa.

Kao što su pokazali događaji u proteklih osam mjeseci, kineski lideri su posebno osjetljivi na glupe komentare nesposobnih australijskih političara i oni im uzvraćaju brzo i odlučno.

Politički i ekonomski odnosi između Australije i Kine nikada nisu bili na nižim nivoima, a to su velikim dijelom prouzrokovale australijska arogancija i diplomatska nesposobnost.

Raspad odnosa Australije i Kine započeo je u junu prošle godine, kada je ministarka spoljnih poslova Marise Payne pozvala na međunarodnu istragu izbijanja pandemije Covid-19. Bilo je potpuno nepotrebno da Australija preuzme vođstvo o ovom pitanju i to je učinjeno očigledno bez konsultacija sa kabinetom ili upozorenja Kine unapred.

Payne, poput Molana i mnogih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, pati od zablude da je Australija velika svjetska sila, a Kina nije. U Australiji ukorijenjene predrasude o azijskim zemljama vrlo teško umiru.

Kina je na akciju Payne gledala kao na uvredu, a trgovinske sankcije uslijedile su brzo, zajedno sa protjerivanjem dvojice australijskih novinara iz Kine. Mjesec dana poslije posljednjeg događaja, saznalo se da je to bila odmazda za tajne racije australijske službe bezbjednosti na nekoliko kineskih novinara u Canberri nešto ranije.

Desničarski političari Molanove linije žestoko su osudili Kinu zbog njenih postupaka, a desničarski medijski stručnjaci pozvali su Australiju da Kini održi lekciju koju neće zaboraviti.

Odnosi između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera nastavili su da se kreću naniže tokom cijele prošle godine, a trgovinski rat se intenzivirao sa kineskim zvaničnicima koji su odbili da prime telefonske pozive australijskog ministra trgovine.

U decembru 2020. godine, međutim, Kina je Australiji ponudila maslinovu grančicu. Na događaju Instituta za politiku azijskog društva, kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi rekao je: „Nadamo se da se odnosi mogu vratiti na pravi put što je prije moguće i pozdravili bismo napore svih koji žele da se odnosi poboljšaju ako bi uložili neke napore“.

Tada, taman kada se činilo da je moguće približavanje, pojavio se senator Molan sa svojim neodgovornim govorom o predstojećem ratu sa Kinom.

Odnosi Australije i Kine nastavit će da se pogoršavaju ukoliko premijer Scott Morrison ne dovede u red nesposobne političare poput Molana i Payne.

To bi, međutim, zahtijevalo da i sam Morrison odbaci one prevaziđene političke dogme i stavove – koji Kinu prikazuju kao neku vrstu egzistencijalne prijetnje – koje su doprinijele trenutnom zahlađenju sa Pekingom i, u svakom slučaju, nikada nisu dobro služile Australiji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije

Mladi znaju ono sto puno starih nece nikada shvatiti. Sve je to isto. Jedna vlast vlada svijetom. Komunizam kapitalizam jos imaju sukob samo u glavama dokonih staraca. Isto kao i kina sa amerikom. Te dvije zemlje su povezane vise nego sto neki misle. Tako da…tresla se brda rodio se mis.

Noman
Gost
Noman
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Neće biti oružanog sukoba između veliki nuklernih sila, trgovinski rat je dovoljan.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Noman

Naravno. Zna se se jako dobro sto bi se dogodilo da zarate dvije nuklearne sile. Imaju toliko nuklearki da bi nakon takvog rata venera imala bolje uvjete za zivot od zemlje.

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

“Jedna vlast vlada svijetom.” Potpuno je točna ta tvrdnja, ali je jasno i neizbježno da do promjene globalnog ekonomskog modela – mora doći. Novi model bi bio sličan (ili isti) Kineskom. Strukture koje bi ga vodile ne bi se (vjerojatno) zvale “komunistička partija” ali bi bio totalitaran a sadašnji vlasnici kapitala bi u tranziciji bankrotirali ili bi jednostavno,njihovo vlasništvo bilo nacionalizirano a mase robova bi bile reducirane uz pomoć intervencija medicine i preko prehrambene industrije Tom dijelu dosadašnje piramide vlasti je to jasno a zadržati dosadašnje stanje je moguće jedino ratom. Rat je moguć kad imaš neprijatelja a najbolji kandidat je Kina. Zašto je Kina uspjela postići takav napredak koji je ugrozio zapadni način života i model ekonomije? – Zato što su u Kini generacije (mnogobrojnih) ljudi-robova bile bez privatnog vlasništva gdje je državni vrh odlučivao o svemu pa i životu i smrti roblja. U jednom trenutku su u sustav uveli pravo na privatno vlasništvo (ali i dalje pod strogom kontrolom vrha države) pa uz toliku brojnost i izdresiranu poslušnost roblja nije im trebalo dugo da kapitalistički sustav zapada bace na koljena. Mi svi ovdje želimo natrag način života koji smo imali do sada i pitamo se zašto nitko ne… Pročitaj više »

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Slazem se u puno stvari. Ali mislim da rob postaje slobodan kad shvati da postoji zivot bez gospodara. Tek onda je slobodan. Sve do tada zivio je u iluziji koja mu je bila nametnuta od davnina. Od samih pocetaka. Ljudi zive u iluziji da mora sa njima netko vladati. Biraju svoje vladare. Birali su careve. Birali su kraljeve. Ali ljudi pocinju da shvacaju stvarnost kakva je. Carevi su nestali. Kraljevi isto. Kako su prezivjeli bez careva, dobro. Kako su prezivjeli bez kraljeva, isto odlicno. Dapace…sve je krenulo prema boljem. Vec tada su neki od robova ugledali svijetlost na kraju tunela. Priblizavamo se toj svijetlosti. Ta svijetlost nije lijevo a nije ni desno. Nije ni kapitalizam a ni komunizam. Nije ni sistem bilo koje vrste. Nije ni jedna od ideologija koja je radila razdor među ljudima. Jer ljudi su jedno. Ta svjetlost je sama spoznaja da sa nama vise nitko ne treba da vlada. Da smo napokon nakon toliko vremena sposobni da budemo slobodni.

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Na planetu svjesnih ima 1 posto, ako ne i manje, SVI ostali su programi koji se kreću po zadatom kursu. Od programa ne očekuj tako nešto kao što je svjest o svojoj biosferi i tko je i što je on i tko mu hebe terma a da program to ni ne zna.

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

“…rob postaje slobodan kad shvati da postoji zivot bez gospodara.” 

Teoretski nemoguće. …očito zanemaruješ našeg kreatora koji nam u postavke naše osobnosti nije ugradio sposobnost slobodnog,samodostatnog i samoodlučujućeg života.

Čovjek je društveno biće a da bi društvo bilo uspješno mora postojati kolektivni plan i svrsishodna organizacija posložena hijerarhijski, a kako u našoj osobnosti još ima rudimentalnih obilježja životinje (iz koje smo modificirani), tvoja optimistička i romantična zamisao pada odmah u startu.

Čovjek živi život čopora, ili stada, pa mora imati predvodnika ili pastira.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Srecom ne da moja optimisticna zamisao odmah na startu pada u vodu vec ona postoji u nekim zemljama. Postoje zemlje bez vlasti, bez precjednika, bez stranaka, bez gradonacelnika, bez politicara, bez vojske. I priznate su od cijelog svijeta. Znaci vec postoje .

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Na kojem planetu? 😉

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Zemlji.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Cak i blize. U slavonskom brodu 1920 su ljudi zivjeli upravo na taj nacin.

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Dobro bi bilo, da se prije rata (ako uopće imamo više vremena) u RH pokrene i stimulira proizvodnja hrane i svekolika proizvodnja osnovnih sredstava za život, inače će Hrvati poumirati više od gladi nego od nuklearnog zračenja, kada na hranilišta i pojilišta lidla, šparova, kauflanda,…prestanu dovoziti hranu

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Uskoro će prekinuti linije prehrane, pa to ti je sam Švab rekao u tvitu Bidenu, a da će onda preostale cjepiti da bi dobili proteine a ostali koji se ne cjepe idu u resurs za te proteine. Jedini pametni hrvati i balkanci su oni koji mogu živjeti bez “civilizacije” koja ih je satjerala u brojlere da bi ih napravila borgovima.

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Stvorili su Kinu kao buduči vojni cilj koji je imao svrhu da ugase (unište je kao i kod nas) industriju na zapadu i presele je u Kinu a onda će istu uništiti u nuks ratu i zapad i svijet će ostati bez najveće tvornice na svijetu a njihove tvornice su davno ugašene da bi onako jadni i bijedni prihvatili sojlentgrin proteine u prehrani ali sa obavezom “cjepljenja” i transformacijom u borgove bukvalno. Ostali idu u fema logore od kojih će praviti proteine. Nuks oružje onaj koji vlada planetom nije dao zemljanima da se štite od rata strahom od samouništenja, naprotiv, onaj koji je proizveo SVE ratove želi jedan veliki rat sa par milijardi sakralnih žrtava prinešenih njemu na oltar. On i njegova djeca će to promatrati kao što mi gledamo ufc borbe u kavezima koje su podvalili zemljanima kao prije dva milenija što su imali ondašnju Čemeriku zvanu Rim koja je imala arenu i gladijatore. Isti racku drugo pakiranje od istih koji nam hebu terma od kad postojimo!

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

Ti i ja se razilazimo samo u jednoj maloj sitnici (koja život ili smrt u budućnosti znači;) Mislim da kada bi Bogovi bili zli, sadisti, ne bi nikada dali svoje znanje ljudskom roblju i otkrili mu tehnologije dostojne Bogova, ne bi crpili svoju energiju i vrijeme da bi najprije uzdigli čovjeka-roba na Božansku razinu, dozvolili mu da izgradi svu infrastrukturu za otisnuti se u svemir i da se bavi Božjim poslom kreacije i modifikacije živih bića … a sve kako bi uživao u mjesec dana globalnih ratnih igara (?)…za mene to ne “drži vodu” Jedina logična misao je da se ljudska vrhuška(zapadnog svijeta) naučila lijepom i lagodnom životu u dosadašnjem svjetskom poretku pa ne želi izvršiti volju Bogova da provedu tranziciju ljudskog roda u novi poredak u kome oni gube svoje bogatstvo i povlastice. Kladio bi se (u veliki iznos) da je ovo, što sada trpimo, pa, scenario forsiranog trijebljenja ljudi i eventualni budući destruktivni rat, djelo ljudske vrhuške, koja se odmetnula protiv Bogova a nas male i sve što smo svojim robovanjem Bogovima postigli žele uništiti u jednom apokaliptičnom ratu u kojem oni očekuju da će preživjeti (u svojim podzemnim bunkerima)…, a Bogovi će biti otjerani, te će nakon… Pročitaj više »

Noman
Gost
Noman
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Nuklearni rat može biti samo lokalni (Hirošima, Nagasaki), ni u kom slučaju globalni.

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Noman

Da, ali radijacija postaje globalna.

Mars
Gost
Mars
3 mjeseci prije

Navijam svim srcem da Kina vrati Australiju u kameno doba.

ingle
Gost
ingle
3 mjeseci prije

Amerika i Kina su vec u ratu.
Amerika i Rusija su isto tako u ratu…samo sto jos nisu poceli letjeti projektili.
Hrvatska je bila potkupljena da udje u EU i NATO a nije predvidjela da ce sluziti Americi i Njemackoj za nova imperijalo-kolonijalna osvajanja.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izjavio da je Donald Trump tijekom svog predsjedništva nastojao uništiti Venezuelu i ubiti njega Madura.

“Glavni cilj Donalda Trumpa u četiri godine na vlasti bila je Venezuela, da uništi nas i mene. Par puta je pokusao da me ubije”, rekao je Maduro tijekom govora u Caracasu.
Čelnik vjeruje da Trump simbolizira “maksimalnu mržnju, nasilje i agresiju u globalnoj politici”.

Amerika je i u ratu s Venezuelom, Iranom, Bjelorusijom…samo jos ne letu projektili.

Amerika je bila i u ratu s Ukrajinom pa kad je osvojila odbacili su je kao blato s cipele i sad Ukrajina zivi kao teska ciganka.

Amerika je bila u ratu s Sirijom, Libijom, Irakom i jos traje taj rat.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  ingle

Nema brige, sad je na vlast u USA došao mirotvorac koji će pobjedom na svim frontovima postići konačni mir.

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Ratuje se na svim krajevima svijeta i tome više nitko ne pridaje neko veliko značenje.
Zaboravite da će ijedna sila koja posjeduje nuklearni arsenal započeti vojni sukob s isto takvom silom. Nepredvidljivost takvog sukoba je previše izgledna. Pa i danas vrlo popularnih naslova u medijima što se tiče Irana i nekakvog napada, možda se dogodi ali s vrlo malom vjerovatnoćom u taj sukob.
Biti će proxi ratova, no “izuzetnima” se ne gine i oni preferiraju ratovanje na daljinu i po mogućnosti da protivnik nije u stanju uzvratiti.
U svakom slučaju strašno im treba neki dobar rat da odvrate nakupljene probleme u svojoj kući.

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Izuzetnima upravljaju odabrani kao i svima na planetu i kad njihov tata kaže rat tad će i izuzetni i svi ostali ginuti a i sami odabrani. O ratu ne odlučuju izuzetni, oni samo slušaju zapovjedi odabranih a ovi tatu svog.

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije

” konzervativni liberal”, sta je to?

Zadranin
Gost
Zadranin
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

Nesto kao komunista desnicar. Sve je mogucno.

preseren3
Gost
preseren3
3 mjeseci prije

Ovo su bolesni ljudi, kojima bi bilo potrebno zabraniti dostup do medija…
U 3-5 godina če imati Kina oružja, s kojima če moči izbrisati SAD i Australiju sa zemljevida.
Normalno, da i Kine neče biti, i pola svijeta… A DALI JE TO CILJ?

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  preseren3

Jeste, to je cilj, Kina neće dobiti vrijeme da se naoruža i pobjedi u ratu koji su joj spremili oni koji su ih uzdignuli u sadašnjem obliku.

zdravko logika
Gost
zdravko logika
3 mjeseci prije

E moj prijatelju ti pojma nemas sta Kina ima .

medo
Gost
medo
3 mjeseci prije

Amerika je ampuntirala Kini Tajvan.
Sad zeli otcijepiti od Kine Tibet i Xinjiang 
Provala je otcijepiti Hong Kong, nije uspila ali radi i dalje.

Istranko
Gost
Istranko
3 mjeseci prije

S. Filipović, nije taj australski general predvidio, već nagađa… Predvidio bi značilo da se je to već dogodilo…

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  Istranko

Ne nagađa on, već ima zadatak da prediktivnom spikom pripremi ausije mentalno za prestojeći rat.

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije

Pa ne odlučuje general o ratu, a nit Kina nit Australija nit Čemerika, to je domena stvora i djece mu koja to sprovode, kad on da zapovjed eto rata sa milijardama žrtava. I toj zapovjedi o ratu se ne može nitko usprotiviti ko što se vidi kako se nitko nije usprotivio “virusu”, svi su pokazali da rade za jedan centar iz kojeg se zapovjeda milenijima.

Geto
Gost
Geto
3 mjeseci prije

Stvor je isuvise jak da bi smo mogli postici nesto ozbiljnije u sprecavanju sprovodjenja vec zacrtanih planova. “Budjenje” unutar pojedinca je zapocelo u ozbiljnoj meri, sirom planete, ali to je jos uvek daleko od spasonosne cifre po covecanstvo. Da se do te iste cifre ne bi doslo ni po kakvu cenu, aktiviran je samo jedan od hiljadu spremnih projekata…”C-19″. Svi vladari drzava su javno dokazali da imaju tog jednog Vladara i da mu se ne sme osporiti naredba, ma koliko ona bila pogubna po citavo covecanstvo. Kako se izvuci iz ovog kontrolisanog haosa? Ko nam moze pomoci? Anunnakiji?

SJT
Gost
SJT
3 mjeseci prije

Preporucio bi autoru clanka da procita knjigu Silent Invasion napisao Clive Hamilton , pa da malo bolje shvati situaciju odnosa Kine prema Astraliji , Pozdrav is Zapadne Australije

ednfcvaesfovseofvrsw
Gost
ednfcvaesfovseofvrsw
3 mjeseci prije
Reply to  SJT

To su ti “knjige” koje te programiraju u narativ fajv ajsa da zamrziš onoga sa kim češ ratovati.

zdravko logika
Gost
zdravko logika
3 mjeseci prije

Australska inteligencija se hvata za glavu i upozoravaju ko normalan sece granu na kojoj sedi . Profesori sa fakulteta pisu sjajne clanke u novinam povodom ovoga . Obican narod gundja i misli da su politicari budale .

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije

Cijeli će kontinent ostati klokanima, vombatima i ostalim dražesnim životinjama.

Boris
Gost
Boris
3 mjeseci prije

Sa nuklearnim ratom nestati će pola populacije na zemlji a to “Iluminati” i žele

Samo istina
Gost
Samo istina
3 mjeseci prije

Korona kriza je dokaz da svijetom vlada ista mafija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik