Bivši australijski general predvidio je da će se rat između Kine i Amerike dogoditi „u roku od 3-5 godina“

Rat izmedju Kine i Amerike
38 komentara

Retorika protiv Pekinga u Australiji živa je i zdrava, i vraća se strahu od takozvane komunističke prijetnje iz 1950-ih. To nije samo pogrešno, već i opasno.

Bivši general-major i konzervativni liberalni senator Jim Molan samouvjereno je predvidio da će se rat između Kine i Amerike – koji bi uključivao Australiju – dogoditi „u roku od 3-5 godina“.

Na osnovu ove prognoze, Molan, koji je 40 godina služio u australijskoj vojsci, pozvao je vladu u Canberrai da restrukturira i proširi australijske odbrambene snage, kako bi bile osposobljene da poraze kineske osvajače i popuni prazninu koju je ostavio nedavni pad Amerike kao međunarodne vojne sile.

Molanovi stavovi su uobičajena valuta u desničarskim političkim krugovima u Australiji – i nikako nisu ograničeni na luđački govor.

Ovi stavovi vraćaju se strahu Australije od takozvane kineske komunističke prijetnje pedesetih, sada potpuno diskreditovanoj „teoriji domina“ i pogrešnom i katastrofalnom učešću Australije u ratu u Vijetnamu šezdesetih godina.

Reciklirane verzije ovih konzervativnih političkih dogmi, prožete savremenim australijskim zabludama veličine, žive i napreduju u konzervativnim političkim strankama u Australiji.

Zamijenite „Kina“ sa „Rusija“, i penzionisani general-major mogao bi se bez ikakvih poteškoća vratiti u hladni rat prije sedamdeset godina.

Molanovi stavovi su naivni i pogrešni i, u trenutnoj klimi teških ekonomskih i političkih odnosa između Australije i Kine, sigurno štetni.

Koja je onda vjerovatnoća da će se rat između Kine i Amerike, u koji je umješana i Australija, odigrati u narednih 3-5 godina? Po opštem mišljenju, osim malog rizika od sukoba koji će nastati oko Tajvana, vjerovatnoća je zaista vrlo mala.

Kina je posljednjih decenija proširila svoj uticaj širom svijeta pomoću ekonomskog i kulturnog prodora u druge zemlje (slično kao što je to činilo Američko carstvo u doba svog procvata), a ne vojnim osvajanjem. Nijedna država ne bi trebala biti svjesnija toga nego Australija.

Država Victoria prijavila se za kineski program Pojas i put, grad Darwin dao je svoju luku u zakup Kini, većina stranih turista koji dolaze u Australiju su Kinezi, kao i većina stranih studenata koji pohađaju australijske univerzitete. Kineska ulaganja u Australiju su značajna.

Kineski ministar inostranih poslova Whang Yi pozdravio je dolazeću američku administraciju i pozvao Joea Bidena da “prikupi racionalnost, ponovo otvori dijaloge, vrati dvostrane odnose na pravi put i ponovo započne saradnju”. Ovo jedva da je jezik bolesnog vojnog agresora.

Amerika ne želi niti treba rat sa Kinom. Donald Trump je ovo razumio (ako ništa drugo) – otuda i njegovi patetični pokušaji da kultiviše predsjednika Xi Jinpinga – a Biden će nesumnjivo nastaviti da vodi politiku američkog izbjegavanja stranih vojnih zapleta.

Tajvan je potencijalna tačka bljeska, ali čak i u odnosu na Tajvan, nedavna ratoborna kineska retorika ublažena je mjerom tekuće realpolitike.

Niti je jasno, kao što Molan pretpostavlja, da bi Amerika vojno intervenisala ako bi Kina napala Tajvan. Pa čak i da jeste, Australija ne bi nužno udružila oružje sa svojim američkim saveznikom – kao što Molan implicitno pretpostavlja. Mnogi kineski stručnjaci u Australiji (uključujući Hugh Whitea i bivšeg ministra spoljnih poslova Bob Carra) zagovaraju australijsku neutralnost u slučaju američke intervencije u ratu između Kine i Tajvana.

Glibova predviđanja o neizbježnom ratu sa Kinom trenutno su krajnje beskorisna. Diplomatski fokus Australije trebao bi biti na podsticanju Kine da usvoji pomirljiviji pristup prema Tajvanu, ali ratovanje u Australiji samo otežava taj zadatak.

Da li neko ozbiljno vjeruje da će Australija ikada moći zamijeniti Ameriku kao vojnu silu u Aziji (čak djelimično) ili vojno poraziti Kinu, sa ili bez značajne američke pomoći?

Ako američke i australijske vojne snage nisu mogle da pobijede sjevernovijetnamske prije pedeset godina, kako bi sada mogle da dobiju rat protiv mnogo moćnije Kine?

Pozivanje na restrukturiranje i širenje australijskih odbrambenih snaga u očekivanju rata koji je malo vjerovatan i koji ne bi mogli dobiti ako se to dogodi, predstavlja vrhunac neodgovornosti.

Senatoru Molanu bilo bi bolje potrošiti vrijeme baveći se stvarnim problemima koji pogađaju australijske odbrambene snage – poput nedavno objavljenog Breretonovog izvještaja o ratnim zločinima u Avganistanu; ili kupovina zastarjele podmorske flote vrijedna više milijardi dolara koja će biti isporučena tek 2030.

Pravi problem Molanovog sirovog predviđanja o neposrednom ratu sa Kinom je taj što bi mogao prouzrokovati još veće pogoršanje trenutnog nelojalnog stanja australijsko-kineskih odnosa.

Kao što su pokazali događaji u proteklih osam mjeseci, kineski lideri su posebno osjetljivi na glupe komentare nesposobnih australijskih političara i oni im uzvraćaju brzo i odlučno.

Politički i ekonomski odnosi između Australije i Kine nikada nisu bili na nižim nivoima, a to su velikim dijelom prouzrokovale australijska arogancija i diplomatska nesposobnost.

Raspad odnosa Australije i Kine započeo je u junu prošle godine, kada je ministarka spoljnih poslova Marise Payne pozvala na međunarodnu istragu izbijanja pandemije Covid-19. Bilo je potpuno nepotrebno da Australija preuzme vođstvo o ovom pitanju i to je učinjeno očigledno bez konsultacija sa kabinetom ili upozorenja Kine unapred.

Payne, poput Molana i mnogih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, pati od zablude da je Australija velika svjetska sila, a Kina nije. U Australiji ukorijenjene predrasude o azijskim zemljama vrlo teško umiru.

Kina je na akciju Payne gledala kao na uvredu, a trgovinske sankcije uslijedile su brzo, zajedno sa protjerivanjem dvojice australijskih novinara iz Kine. Mjesec dana poslije posljednjeg događaja, saznalo se da je to bila odmazda za tajne racije australijske službe bezbjednosti na nekoliko kineskih novinara u Canberri nešto ranije.

Desničarski političari Molanove linije žestoko su osudili Kinu zbog njenih postupaka, a desničarski medijski stručnjaci pozvali su Australiju da Kini održi lekciju koju neće zaboraviti.

Odnosi između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera nastavili su da se kreću naniže tokom cijele prošle godine, a trgovinski rat se intenzivirao sa kineskim zvaničnicima koji su odbili da prime telefonske pozive australijskog ministra trgovine.

U decembru 2020. godine, međutim, Kina je Australiji ponudila maslinovu grančicu. Na događaju Instituta za politiku azijskog društva, kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi rekao je: „Nadamo se da se odnosi mogu vratiti na pravi put što je prije moguće i pozdravili bismo napore svih koji žele da se odnosi poboljšaju ako bi uložili neke napore“.

Tada, taman kada se činilo da je moguće približavanje, pojavio se senator Molan sa svojim neodgovornim govorom o predstojećem ratu sa Kinom.

Odnosi Australije i Kine nastavit će da se pogoršavaju ukoliko premijer Scott Morrison ne dovede u red nesposobne političare poput Molana i Payne.

To bi, međutim, zahtijevalo da i sam Morrison odbaci one prevaziđene političke dogme i stavove – koji Kinu prikazuju kao neku vrstu egzistencijalne prijetnje – koje su doprinijele trenutnom zahlađenju sa Pekingom i, u svakom slučaju, nikada nisu dobro služile Australiji.

AmerikaAustralijski generalkinaRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sirius
3 godine prije

Mladi znaju ono sto puno starih nece nikada shvatiti. Sve je to isto. Jedna vlast vlada svijetom. Komunizam kapitalizam jos imaju sukob samo u glavama dokonih staraca. Isto kao i kina sa amerikom. Te dvije zemlje su povezane vise nego sto neki misle. Tako da…tresla se brda rodio se mis.

Mars
3 godine prije

Navijam svim srcem da Kina vrati Australiju u kameno doba.

ingle
3 godine prije

Amerika i Kina su vec u ratu. Amerika i Rusija su isto tako u ratu…samo sto jos nisu poceli letjeti projektili. Hrvatska je bila potkupljena da udje u EU i NATO a nije predvidjela da ce sluziti Americi i Njemackoj za nova imperijalo-kolonijalna osvajanja. Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izjavio da je Donald Trump tijekom svog predsjedništva nastojao uništiti Venezuelu i ubiti njega Madura. “Glavni cilj Donalda Trumpa u četiri godine na vlasti bila je Venezuela, da uništi nas i mene. Par puta je pokusao da me ubije”, rekao je Maduro tijekom govora u Caracasu. Čelnik vjeruje da Trump simbolizira “maksimalnu mržnju, nasilje i agresiju u globalnoj politici”. Amerika je i u ratu s Venezuelom, Iranom, Bjelorusijom…samo jos ne letu projektili. Amerika je bila i u ratu s Ukrajinom pa kad je osvojila odbacili su je kao blato s cipele i sad Ukrajina zivi kao teska ciganka. Amerika je bila… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio ingle
Sparkling
3 godine prije

Ratuje se na svim krajevima svijeta i tome više nitko ne pridaje neko veliko značenje.
Zaboravite da će ijedna sila koja posjeduje nuklearni arsenal započeti vojni sukob s isto takvom silom. Nepredvidljivost takvog sukoba je previše izgledna. Pa i danas vrlo popularnih naslova u medijima što se tiče Irana i nekakvog napada, možda se dogodi ali s vrlo malom vjerovatnoćom u taj sukob.
Biti će proxi ratova, no “izuzetnima” se ne gine i oni preferiraju ratovanje na daljinu i po mogućnosti da protivnik nije u stanju uzvratiti.
U svakom slučaju strašno im treba neki dobar rat da odvrate nakupljene probleme u svojoj kući.

Pingvin
3 godine prije

” konzervativni liberal”, sta je to?

preseren3
3 godine prije

Ovo su bolesni ljudi, kojima bi bilo potrebno zabraniti dostup do medija…
U 3-5 godina če imati Kina oružja, s kojima če moči izbrisati SAD i Australiju sa zemljevida.
Normalno, da i Kine neče biti, i pola svijeta… A DALI JE TO CILJ?

medo
3 godine prije

Amerika je ampuntirala Kini Tajvan.
Sad zeli otcijepiti od Kine Tibet i Xinjiang 
Provala je otcijepiti Hong Kong, nije uspila ali radi i dalje.

Istranko
3 godine prije

S. Filipović, nije taj australski general predvidio, već nagađa… Predvidio bi značilo da se je to već dogodilo…

ednfcvaesfovseofvrsw
3 godine prije

Pa ne odlučuje general o ratu, a nit Kina nit Australija nit Čemerika, to je domena stvora i djece mu koja to sprovode, kad on da zapovjed eto rata sa milijardama žrtava. I toj zapovjedi o ratu se ne može nitko usprotiviti ko što se vidi kako se nitko nije usprotivio “virusu”, svi su pokazali da rade za jedan centar iz kojeg se zapovjeda milenijima.

SJT
3 godine prije

Preporucio bi autoru clanka da procita knjigu Silent Invasion napisao Clive Hamilton , pa da malo bolje shvati situaciju odnosa Kine prema Astraliji , Pozdrav is Zapadne Australije

zdravko logika
3 godine prije

Australska inteligencija se hvata za glavu i upozoravaju ko normalan sece granu na kojoj sedi . Profesori sa fakulteta pisu sjajne clanke u novinam povodom ovoga . Obican narod gundja i misli da su politicari budale .

nekoime
3 godine prije

Cijeli će kontinent ostati klokanima, vombatima i ostalim dražesnim životinjama.

Boris
3 godine prije

Sa nuklearnim ratom nestati će pola populacije na zemlji a to “Iluminati” i žele

Samo istina
3 godine prije

Korona kriza je dokaz da svijetom vlada ista mafija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI