Bivši operativac CIA govori o iranskom nuklearnom sporazumu: SAD „u situaciji nepovjerenja i provjere“ sa Teheranom

Iranski nuklearni sporazum
15 komentara

Američka administracija sada čini napore da ponovo uđe u iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je Washington jednostrano napustio u maju 2018. godine.

Daniel Hoffman, bivši šef Centralne obavještajne agencije (CIA), izrazio je zabrinutost zbog tekućih nuklearnih pregovora između SAD i Irana u emisiji “Sunday Morning Futures”, upozoravajući da bi diplomatija konačno mogla da propadne s obzirom na trenutni stav Bidenove administracije o ovom pitanju.

Pregovori su u okviru Bečkih pregovora o vraćanju Washingtona i Teherana u sklad sa iranskim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, poznatim i kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), koji je Bijela kuća jednostrano napustila 2018. Bečke pregovore vode predstavnici Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Irana i Njemačke.

„U situaciji smo nepovjerenja i potvrde sa Iranom. I zapamtite da su dvije zemlje koje trenutno pregovaraju u naše ime za ovaj novi sporazum Kina i Rusija – dvije zemlje kojima zaista nisu u srcu naši najbolji interesi“, rekao je Hoffman u nedjelju za Fox News.

Optužio je Iran za prikrivanje elemenata svog nuklearnog programa, za koji Washington tvrdi da ima za cilj nabavku atomskog oružja, ali da Iran insistira da je to samo u miroljubive svrhe.

„Mislim da ćemo i dalje viđati ove „ milo za drago “ napade dok ne uspostavimo neku vrstu dominantnog položaja u ovom odnosu sa Iranom. A to se mora dogoditi istovremeno sa bilo kojim diplomatskim pregovorima. Ako ne budemo jaki protiv Irana, neće postojati mogućnost za diplomatiju“, naglasio je bivši operativac CIA.

Govorio je nekoliko dana nakon što je Iran odbacio američke optužbe da je Teheran imao ulogu u napadima na američke vojne baze u Iraku krajem prošlog mjeseca, nakon čega su uslijedili uzvratni američki napadi na objekte militanata koje podržava Iran – Kata’ib Hezbollah (KH) i Kata’ib Saiiid al-Shuhada (KSS) – u sirijsko-iračkom pograničnom regionu.

Ovo je uslijedilo nakon što je sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla da se Bidenova administracija „raduje“ u kom pravcu idu tekući razgovori sa Iranom koji se u Beču vode od aprila. Ranije je američki State department izrazio neraspoloženje u vezi sa pregovorima, tvrdeći da „nismo na vrhuncu bilo kakvog rješenja“.

Bidenova administracija više puta je signalizirala spremnost za ponovni ulazak u JCPOA, dodajući da bi Iran trebao biti prvi koji će se pridržavati sporazuma. Islamska republika je sa svoje strane nedavno ublažila vlastiti stav o povlačenju američkih sankcija, zamijenivši formulaciju kojom se traži da se “sve sankcije” uklone frazama koje ukazuju na to da se ukinu sve sankcije uvedene nakon iranskog sporazuma.

Dana 8. maja 2018. godine, tadašnji američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Washingtona iz sporazuma i započeo ponovno nametanje sankcija Iranu, koji je uzvratio postepenim napuštanjem sopstvenih obaveza iz  JCPOA tačno godinu dana kasnije.

Teheran je 2015. godine potpisao iranski sporazum sa grupom zemalja P5 + 1, koja uključuje Rusiju, SAD, Veliku Britaniju, Kinu i Francusku, plus Njemačku. Sporazum je tražio da Iran smanji svoj nuklearni program i smanji rezerve uranijuma u ​​zamjenu za ublažavanje sankcija.

CIADaniel HoffmanIranski nuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Jajare.
Iz Sirije kradu naftu i psenicu i kamionima izvlace.

Zagor
2 godine prije

@Logično,
dajte nešto o junačkom napuštanju Bagram baze u Afganistanu.
Hvala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI