Bivši predsjednik upozorava G7 da ne zabranjuje izvoz u Rusiju

Dmitrij Medvedev
11 komentara

Rusija bi mogla napustiti ukrajinski dogovor o žitu ako Grupa sedam (G7) uvede potpunu zabranu izvoza robe u zemlju, napisao je na svom Telegram kanalu bivši predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev. Nedjelja.

Prema riječima visokog zvaničnika, Moskva bi također mogla uzvratiti ograničavanjem vlastitog izvoza u zapadne države.

“ Ideja G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju je odlična, jer podrazumijeva i recipročni prekid izvoza iz naše zemlje u najosjetljivijim kategorijama za G7. U ovom slučaju, za njih će završiti žitni dogovor i mnoge druge stvari koje su im potrebne ”, napisao je Medvedev.

Ranije ove sedmice pojavili su se izvještaji da zemlje G7, odnosno Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan, razmatraju embargo na većinu izvoza u Rusiju, s izuzetkom nekoliko ključnih kategorija kao što su lijekovi, hrane i poljoprivrednih proizvoda.

Trenutno je izvoz iz zapadnih država u Rusiju po defaultu dozvoljen, dok se ograničenja odnose samo na robu koja je na meti sankcija. Prema izvještajima, G7 planira iznijeti ovu zabranu na sljedećem samitu grupe u Japanu, koji je zakazan za maj, i da ubijedi širu EU da se pridruži akciji.

Međutim, u petak je visoki zvaničnik EU rekao novinarima u Briselu da se na posljednjem ministarskom sastanku G7 u Japanu razgovaralo o izgledima za potpunu zabranu izvoza. Kasnije istog dana, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da bi potezi za potpunu zabranu izvoza u Rusiju mogli samo da „ još dodatno pogoršaju globalnu ekonomsku krizu “.

Zabrana izvoza u Rusiju dovela bi do ukidanja većine preostalih trgovinskih tokova iz zapadnih država u tu zemlju. Dok se obim izvoza EU i G7 u Rusiju skoro prepolovio u protekloj godini zbog postojećih ograničenja, roba iz ovih zemalja u vrijednosti od skoro 70 milijardi dolara se još uvijek izvozi u tu zemlju, prema Trade Data Monitoru sa sjedištem u Ženevi.

euG7Medvedevrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovaj bi mogao i zašutjet ponekad ! Medvjed Misha — vrati se na Telegram !

Drago
1 godina prije

Molimo Boga da Putin dugo zivi.Inace bi ovaj odavno stisnuo crveni gumb.

tihobl
1 godina prije

Rusija treba najaviti kontrasankcije – zabranu uvoza roba iz EU. Opet bi se digla kmeka kao 2014. Opet bi kukali kako im je Rusija uvela nicim opravdane sankcije.

goran
1 godina prije

medvedev ljudino može pitanje?
što članice BRICSA ne uvedu sankcije na sva dobra prema članicama G7 pa čisto da vidimo hoče li se i one moći oduprijeti sankcijama ko što ste vi napravili?

Lucija, prva
1 godina prije

Dakle, super.

Prvo će upropastiti svoje izvoznike.
Rusija će nabavitu potrebno od drugih. Ili preko posrednika.

A najbolje će biti kada Rusija zabrani izvoz u EU. Može ga nazvati sankcije, a i ne mora.

Kina će vjerojatno zabraniti izvoz tzv rijetkih zemalja u USA.
Jer im pokušavaju ograničiti pristup nekim tehnologijama.

Jedino što ja ovdje vidim jest da namjerno pokušavaju upropastiti EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI