Bivši šef Mossada Cohen predvodit će izraelsku kancelariju japanske Soft Bank grupe

Yossi Cohen
12 komentara

Soft Bank grupa je velika japanska investicijska holding kompanija koja se fokusira na preduzeća u tehnološkoj, energetskoj i finansijskoj industriji. Takođe upravlja fondom Vision Fund, najvećim svjetskim fondom rizičnog kapitala koji se fokusira na tehnologiju, sa preko 100 milijardi dolara imovine i podrškom državnih institucija bliskog istoka.

Yossi Cohen, koji se penzionisao kao šef izraelske špijunske agencije prošlog mjeseca, će biti zadužen za operacije Soft Bank japanskog milijardera Masayoshi Sona, izvjestila je u petak izraelska novinska agencija Globes.

Prema izvještaju, jedna od osnova za zapošljavanje Cohena je ta što je on, uprkos nedostatku investicionog iskustva, poznata i popularna ličnost u Izraelu. Štaviše, Cohen navodno ima veze sa izraelskim stručnjacima za preduzetništvo i tehnologiju i može im otvoriti vrata u bilo kojoj korporaciji, vladi ili javnom tijelu u bilo kojoj zemlji.

„Soft Bank je pokrenuo novi pristup investiranju u tehnologiju i stvorio najveći svjetski ekosistem tehnoloških prvaka u nastajanju“, rekao je Cohen u izvještaju komentarišući vijesti. „Izraelska napredna tehnologija i preduzetnička kultura čine ga prirodno pogodnim za investicijsku viziju Soft Bank i radujem se što ću pomoći kompanijama koje se brzo razvijaju u regionu i širom svijeta.“

Cohen će navodno biti zadužen za aktivnosti Soft Bank u Izraelu, pronalazeći firme za ulaganja i pomažući tim kompanijama u pronalaženju svjetskih tržišta, sa fokusom na Aziju. Bivši šef obavještajne službe pridružit će se Soft Bank timu za Evropu i Bliski Istok, koji vodi Yanni Pipilis upravni partner Soft Bank Vision Fund, sa sjedištem u Londonu.

Takođe, Cohen će biti član drugog Soft Bank fonda, vrijednog 30 milijardi dolara, ali neće ulagati iz prvog fonda kompanije, koja među svojim investitorima ima fond nacionalnog bogatstva Saudijske Arabije.

Prema izvještaju, Soft Bank planira da pošalje ček od 50 miliona dolara rastućim firmama sa procjenom od najmanje 250 miliona dolara koje primjenjuju AI tehnologije na visokom nivou. Soft Bank traži da preduzeća ostvaruju najmanje 10 miliona dolara godišnjeg prihoda, bilježe brzi rast i matrice koje ukazuju na profitabilnost, čak i samo u srednjoročnoj budućnosti.

“Veoma smo zainteresovani za širenje svog prisustva u Izraelu. Veoma vjerujemo u ekosistem koji postoji u zemlji, jer smo investitori u tehnologiju i vještačku inteligenciju, a Izrael ima nevjerovatne preduzetnike i osnivače u ovom tehnološkom prostoru”, rekao je Pipilis za Globes. „Smatrali smo da bi povećavanje našeg fokusa na tom području imalo smisla. Nedavno smo završili više ulaganja u Izrael i vidimo mnoge druge ubjedljive mogućnosti.

Takođe je dodao da su se, kada je kompanija upoznala Cohena, “odmah uzbudili zbog mogućnosti da rade zajedno. Veoma je povezan sa izraelskom industrijom uopšte, on je neko koga preduzetnici i osnivači mogu prepoznati i može biti centralna tačka fokusa za nas.”

„Jasno je da su njegovi odnosi sa izraelskom industrijom i sposobnost rješavanja međunarodnih odnosa efikasni i da bi u suštini mogli da pomognu da se ovi preduzetnici globalno povežu sa ekosistemom AI“, dodao je Pipilis. „Iskustvo gospodina Cohena u međunarodnim poslovima je velika prednost.“

59-godišnjeg Cohena Mossad je regrutovao 1982. godine tokom studija u inostranstvu u Londonu, i prošao je kroz mnoge redove te organizacije da bi postao njen šef nakon kratkog mandata šefa Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Iako je vodio operacije protiv iranskog nuklearnog programa i pomagao u vođenju tajnih veza Izraela sa arapskim državama, Cohen je imao posebno javan profil izraelskog šefa špijunaže.

Cohen, koga je imenovao bivši premijer Benjamin Netanyahu, izjavio je ranije da nije isključio mogućnost da se ubuduće kandiduje za premijersko mjesto Jevrejske države, iako o tome trenutno ne razmišlja.

Poslije više od pet godina na mjestu šefa Mossada, odstupio je 1. juna malo prije nego što je Yair Lapid obavijestio predsjednika države o formiranju nove koalicione vlade. David Barnea je sadašnji šef Mossada.

IZRAELJapanMossadSoftBankYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
2 godine prije

Savez Japanaca, Izraelaca i Saudijaca – konvencija rasista i fašista.
Ali koja je poanta objavljivanja ovakvog članka? Znam da je portal postao pro-cionistički, ali fond je kao i svaki drugi.

Mahatma
2 godine prije

Softbanku je dosta gubljenja love (12 milijardi $ u 2020.) pa se malo u političko lobiranje bacaju.

ledeno doba
2 godine prije

soft banka je japanska koliko je i FED američki

rimtu
2 godine prije

Prava pozicija za taj psihopatski izrod.

Kile
2 godine prije

Japan ubija

Max
2 godine prije

Eto za koga radi Mossad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI