Bivši zapovjednik Mossada: Dok se kinesko-iranski odnosi “zagrijavaju”, Izrael se brine o situaciju u vezi s vlastitom sigurnošću

Bivsi sef Mossada
11 komentara

Gospodarski i vojni sporazum sklopljen između Teherana i Pekinga izaziva zabrinutost u Izraelu, vjeruje bivši šef Mossada, budući da će novac koji se ulije u Iran stabilizirati njegovo gospodarstvo i na kraju ojačati Islamsku Republiku, ali i njene pokušaje osporavanja sigurnosti židovske države.

Američke sankcije protiv Irana za obuzdavanje nuklearnog programa zemlje, zemlje koju Washington i Izrael smatraju prijetnjom regionalnoj stabilnosti, “neće moći baciti Iran na koljena”, rekao je u subotu predsjednik Hassan Rouhani, dodavši da će solidarnost njegovog društva biti od pomoći naciji u preživljavanju mjera koje je nametnula Bijela kuća.

Ali nije samo “solidarnost” nacije ono što bi trebalo držati glavu nacije ”iznad vode”. To bi trebao činiti i nedavno potpisan ugovor s Kinom, koji treba uvesti milijarde dolara u iransko gospodarstvo, koje je oštećeno gore spomenutim sankcijama i raširenom pandemijom koronavirusa, virusa koji je odnio živote više od 15.000 ljudi u zemlji.

Zajednički interes

Dok se od Irana očekuje da Kinu opskrbi naftom idućih 25 godina po sniženim cijenama, Peking bi trebao upumpati oko 400 milijardi dolara u Islamsku republiku, proširujući prisustvo u sferama kao što su bankarstvo, telekomunikacije i građevina, uključujući i izgradnju projekata vezanih za luke i željeznice.

Sporazumom na 18 stranica također je predviđena opsežna vojna suradnja koja uključuje zajedničke vježbe, razvoj oružja i razmjenu obavještajnih podataka, a sve u ime “borbe protiv terorizma, droge, trgovine ljudima i prekograničnih zločina”.

A Danny Yatom, bivši šef izraelske špijunske agencije Mossad, kaže kako je to zapravo dio opće politike Pekinga radi širenja svog utjecaja u regiji.

“Baš kao što je to bio slučaj u Africi, gdje je Kina dobila pristup infrastrukturnim projektima od više milijardi dolara, Peking koristi isti trik na Bliskom istoku, sklapajući dogovor s Teheranom. Njihov je cilj ovdje jednostavan: sve što žele je dobiti pristup Mediteranu, pomoću kojeg će se moći približiti EU [najvećem kineskom trgovinskom partneru]”.

Izrael vrlo sumnjičav

Iako za Europu taj sporazum još ne izaziva zabrinutost, za Izrael, kaže Yatom, bi mogao predstavljati ozbiljnu stvar, posebno s obzirom na to da bi oživljavanje iranskog gospodarstva moglo potencijalno potaknuti ulaganja Teherana u projekte koji bi mogli staviti sigurnost židovske države u opasnosti.

“Jednom kada Kina počne s ulaganjem novca, to će neizbježno dovesti do olakšavanja situacije vezane uz iransku ekonomiju; nakon što to učini, Teheran će moći dijeliti novac organizacijama koje mogu ozbiljno naštetiti židovskoj državi, poput Hezbollaha, Hamasa i Palestinskog islamskog džihada”.

Iako je Teheran 2011. godine navodno prestao podržavati Hamas, nakon odluke islamske skupine u vezi s podržavanjem sirijskih pobunjenika, koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada, izvještaji pokazuju kako Iran nikada nije prestao slati novčanu pomoć svojim saveznicima, PIJ-u i Hezbollahu

Iako je teško procijeniti koliko novca (ako je to uopće točno) Teheran šalje, izraelski mediji ukazuju na to da PIJ prima oko 70 milijuna dolara godišnje, dok libanonska šiitska milicija dobiva oko 800 milijuna dolara godišnje.

Novčane injekcije nisu jedino sredstvo koje se koristi. Tijekom godina, Iran je navodno opskrbljivao Hezbollah nizom oružja i pomagao ih pretvoriti u jednu od najjačih vojnih sila u regiji, hvaleći se širokim rasponom protutenkovskih, protubrodskih i protuzračnih raketa, kao i sposobnostima koje židovska država smatra neprihvatljivim.

Upravo iz tog razloga, Izrael je posljednjih godina pojačao svoje napore kako bi spriječio uspostavljanje iranske prisutnosti pored svojih granica i navodno je napao više ciljeva koje pripadaju Islamskoj Republici, ali i njenom punomoćniku Hezbollahu na sirijskom tlu, budući da Izrael vjeruje da upravo odande oružje biva slano sve do Libanona.

Takav je slučaj bio prošli tjedan, kada je Izrael navodno ispalio salvu raketa u blizini sirijskog glavnog grada Damaska, pogodivši iransko skladište streljiva i ubivši pritom nekoliko militanata, uključujući jednog borca iz Hezbollaha. Tako je bilo i u lipnju, kada je Izrael, kako se izvješćuje, uništio dvije tvornice koje je šiitska milicija koristila za smještaj streljiva.

“Iran je naš glavni neprijatelj i pratimo ono što rade on i njihovi saveznici. Nećemo dopustiti da se Islamska republika približi našim granicama i nećemo dopustiti nastavak širenjanjihovog utjecaja na tom području”, upozorio je Yatom , dodavši da bi Izrael trebao izvršiti pritisak na Kinu, kako bi osigurao to da njezin sporazum s Teheranom ni na koji način ne može ugroziti sigurnost Izraela.

“Shvaćam da je pakt između Pekinga i Teherana gotov posao koji se ne može promijeniti. Ali Izrael, koji se hvali prijateljskim odnosom s Pekingom, može se obratiti kineskim vlastima i zatražiti od njih bolje osiguravanje naših interesa. Jedino je pitanje hoće li se Kina, koja ima svoje interese i svoje strateške poglede, složiti s našim prijedlozima”, sažeo je Yatom.

HezbollahMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fićo
3 godine prije

Svaka čast Kinezima,ovo je potez povezivanja slobodnih zemalja i ignorisanje zapadocentrične hipnoze.Ne može ni amerika neograničeno da tlači,polako je mečka zakucala i na njena vrata pa nek se bavi sobom,a onda će se i Izraelu istupiti zubi.

Pero
3 godine prije

Po nasim opsjednutim muslimanima a cast izuzecima Turska moze intervenirati u Iraku isto tako moze i u Siriji a po potrebi mogu slati vojsku i u Libiju a sve pod motom zastite svojih interesa.
Pa sotonjare odgovorite kako to ne vrjedi za Izrael?
Onda i Izrael moze da zauzme kod susjeda dubinu teritorija od 50 km.
Jeste licemjeri do bola.
Bojite li se Boga dvolicnjaci?

nekoime
3 godine prije

Nisam jošništa čuo o iranskim napadima na teritorij Izraela….

Davor drugi
3 godine prije

Pomalo se područje BI opet polako ali sigurno zagrijava. Ovim činom također se može promatrati i kao jedan od indirektnih odgovara Kine na sve ono sto im ovog momenta USA čini, napraviti “malo” problema njihovim najvećim saveznicima i štićenicima. Ekonomskim podržavanjem Irana, kina će indirektno utjecati i na sigurnost Izraela i mislim da nekih većih ustupaka Kine prema Izraelu neće biti. Od Izraela će Kina zadigurno ocekivati da svojim jakim lobijem i utjecajem na antičkom tlu izvrše pritisak na Washington u smirivanju tenzija među ekonomsko sukobljenim stranama USA i Kine. Ovdje je Kina zaista pogodila i dobro će uzdrmati tu jako osjetljivu točku američke geostrateške politike i poprilično podigla ulog u igri. Za očekivati je odgovor USA, ne vjerujem da može ostati na “Status Quo”, ili dokazi do deeskalacije ili se ide sa daljnjim zaoštravanjem sukoba gdje će USA morati inati bar još jedan jak adut. Kako god bilo za… Čitaj više »

mislim
3 godine prije

Sporazumom na 18 stranica također je predviđena opsežna vojna suradnja koja uključuje zajedničke vježbe, razvoj oružja i razmjenu obavještajnih podataka, a sve u ime “borbe protiv terorizma, droge, trgovine ljudima i prekograničnih zločina”.
ovo je isti sporazum koji imaju anglosaksonske zenlje.a mislim i još neki.
u čemu je onda problem?

Z.A.
3 godine prije

Evo ovaj clanak sve govori koja je urota na svjetskom nivou protiv Irana i njegovog prosperiteta i ko sve stoji iza te urote . Ide se po svijetu i lobira u mnogim drzavama protiv interesa Irana sa ciljem da Iran i pored svog prirodnog i ljudskog potencijala bude na marginama , sveden na nivo trecerazrednih zemalja.I onda pojedinci pricaju o moci Izraela koja je vjestacka , podrzana ostatkom svijeta koji rade vec decenijama na projektu slabljenja i ogranicavanja drzave Iran da zauzme mjesto na medjunarodnoj sceni koje joj objektivno i pripada. Iran ce takvim biti samo dobar kad nebude vise sadasnjeg politickog poretka i kad se iranska prirodna bogastva opljackaju i devastiraju potencijali te drzave koji bi je mogli svrstati u neki bitni faktor na medjunarodnoj sceni. Iranci treba da pristanu na svoju projektovanu smrt da bi bili dobri i demokraticni i opet i kad bi sve i pristali na… Čitaj više »

Piždro
3 godine prije

uhhhh, koliko ovaj nevini žrtava ima… – nedaj mi bože…zayebana je 3eća dimenzija – jedni se prave da su pravi pravcati bogovi, a drugi se drže da su ko njihovi robovi…

Max
3 godine prije

Upravo tako, Iranska strategija nepogrešivo vodi do jačanja Irana i do trenutka kada mu Izrael više neće moći ništs a ni SAD također. I zato su zabrinuti.

davor
3 godine prije

SAD su torpedirali svjetsko gospodarstvo time što su lansirali Covid 19 i za to okrivili Kineze. Globalni pokušaj obuzdavanja Kine neće im uspjeti u mjeri u kojoj su htjeli, jer premda su američki saveznici poprilično naivne administracije, nitijedna nije željna odreći se Kineske suradnje, kamoli itijedan izraelski susjed ili sama Palestina. A znamo koliki utjecaj Izrael ima na SAD, u tolikoj mjeri da je u slučaju Trumpa sposoban birati i postavljati predsjednika i čitavu administraciju. Kristalno je jasno, oni koji optužuju druge za neodgovorno širenje Covida 19 (SAD i Izrael optužuju Kinu i Iran) su oni koji su ga raširili. Kina i Iran nikad nisu optužili nijednu državu za širenje virusa.

Milivoj
3 godine prije

a koga boli ona stvar za židovsku državu.?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI