Bjelorusiji oduzeto pravo sudomaćinstva Svjetskog prvenstva u hokeju 2021. godine

Lukasenko-Bjelorusija-Hokej
22 komentara

Bjeloruski glavni grad Minsk lišen je prava zajedničkog domaćinstva za Svjetsko prvenstvo 2021. godine za muškarce, nakon višestrukih poziva aktivista za ljudska prava koji su pozivali na ukidanje sudomaćinstva zbog prosvjeda koji se događaju u tom gradu, ali i državi.

U ponedjeljak je Vijeće Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) izglasovalo premještanje svih utakmica koje bi se trebale održati u Minsku.

Bjelorusija je trebala biti sudomaćin s Latvijom velikog turnira u hokeju na ledu koje se treba održati u svibnju, ali čini se da su brojni pozivi međunarodnih kritičara, koji su ukazali na to da se bjeloruske vlasti bore s prosvjednicima koji prosvjeduju protiv dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka, natjerali IIHF na preispitivanje svoje odluke u vezi s pravima domaćina.

Glavni sponzori, uključujući Niveu i Škodu, već su prijetili da će se povući ako natjecanje bude nastavljeno u Minsku.

Potvrđujući odluku, IIHF nije spomenuo Lukašenka izravno, ali je kao razloge za taj korak naveo “političku nesigurnost” i “Covid-19.”

“Zbog sigurnosnih i potencijalnih problema po zdravlje, koji su izvan kontrole IIHF-a, Vijeće IIHF-a potvrdilo je danas da se odluka o premještanju održavanja Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021., koje se trebao održati i u Minsku, ne može izbjeći,” navodi se u izjavi na internetskoj stranici organizacije.

“IIHF je dužan voditi brigu o svim sudionicima prvenstva. Kao takav, Statut IIHF-a pruža Vijeću IIHF-a mogućnost povlačenja domaćinstva Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu iz države domaćina, ako postoji razlog za zabrinutost zbog dobrobiti ili sigurne slobode kretanja igrača, službenih osoba, gledatelja koji putuju ili medija.“

Dodaje se: „Posljednja faza postupka dubinske analize Vijeća IIHF-a bio je sastanak s bjeloruskom vladom prošlog tjedna i naručivanje daljnjeg neovisnog stručnog izvješća.

Uzimajući u obzir sve što je Vijeće IIHF naučilo tijekom postupka dubinske analize, Vijeće IIHF-a utvrdilo je da je trenutno nemoguće osigurati dobrobit momčadi, gledatelja i službenika tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u Bjelorusiji.“

Predsjednik IIHF-a Rene Fasel posjetio je Minsk prošlog tjedna i bio je oštro kritiziran nakon što je bjeloruska televizija pokazala da ga je Lukašenko dočekao u zagrljaju.

Bjelorusiju su zahvatili veliki prosvjedi, koji traju od predsjedničkih izbora održanih u kolovozu, na kojima je Lukašenko navodno osvojio šesti mandat s 80 % osvojenih glasova.

Neki od najboljih športaša u zemlji, koji su stali na stranu demonstranata, suočili su se napadima od strane vlasti zemlje.

BjelorusijaIIHFsvjetsko prvenstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Hoće li otkazati i sva sportska događanja u Americi dok se ne ispravi izborna prijevara?

Busola
3 godine prije

Bjelorusija , Lukašenko ne dajte se protiv sila zla i domaćih izdajnika!

čitalac
3 godine prije

Treba stvoriti paralelne svjetske organizacije u sportu, trgovini itd….
Obzirom da je zapad postojeće ukrao..
A sve mi čini da se stvari i kreću u tom smjeru…

Hamed Kone
3 godine prije

Vec neko vrijeme nisam cuo nista novo o prosvjedima u Bjelorusiji. Sorosevcima, nacistima, brnjicarima i zapadnim placenicima ocito nije uspio Maidan 2.0.

Umpah Pah
3 godine prije

I I H F :

Sve su kriva prava !

NEMA ŠPORTA !
NEMA RAŽONODE !
MINŠČE !

HOKA HEJ ! NIT HOKEJ !

Emiliano Zapata
3 godine prije

Tako im i treba kad imaju nepotkupljivog predsjednika koji nije htio proglasit PLANdemiju i uvesti KovidTeror

Mahatma
3 godine prije

Barem će se SP u nogometu održat u slobodom prezasićenom Kataru.

Bosanac
3 godine prije

Treba osnovat nove sportske organizacije , ove zapadnjačke pustit da propadnu. I zabranit sportistima / sportašima da se tetoviraju.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Bruno
3 godine prije

Nije navodno osvojio šesti mandat predsjednika, osvojio ga je stvarno. A protesti su u potpunosti prestali čim je stao teći novac iz EU.

Znanje je moć
3 godine prije

Koliko je ovo bedno, nemam reči. Okej, možda politička situacija u Belorusiji nije idealna, nemam pojma, ne pratim je toliko da bih sa pravom mogao komentarisati. Ali pratio sam na primer nemire u SAD i mislim da sa pravom možemo reći da je politička situacija tamo zaista nezgodna. Ali da li bi bilo koji međunarodni savez smeo da im oduzme bilu kakvu organizaciju, živo se pitam? Koliko me nervira licemerje i nepravda, lud sam uopšte što čitam sve.

Jomla
3 godine prije

Koji de_bi_li…

3 godine prije zadnji put uredio Jomla
Max
3 godine prije

Neviđena drskost prema međunarodno priznatoj i suverenoj zemlji..

Praetorian
3 godine prije

Udar na demokraciju u Bjelorusiji nakon demokratskih visestranackih izbora u Bjelorusiji. Necuveno! Kao da sada cijeli svijet izolira SAD nakon ove sramote na izborima i teske prevare

Komunjara
3 godine prije

Litva je podobna. Tamo je nacizam rehabilitiran u punoj mjeri

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI