Blinken pronalazi ‘pozitivne elemente’ u kineskom mirovnom planu za Ukrajinu

Antony Blinken
38 komentara

Nedavno predložena mapa puta za rješavanje ukrajinske krize koju je Peking predložio uključuje nekoliko “pozitivnih elemenata” , ali na kraju zvuče šuplje jer Kina nije pružila nikakvu podršku Kijevu, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu tokom svoje posjete Uzbekistanu.

Visoki diplomata je napomenuo da kineski prijedlog čak sadrži neke tačke koje se nalaze u mirovnom planu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, kao što je potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.

Međutim, Blinken je naveo da bi Peking, da je bio ozbiljan u vezi sa svojim planom, “proveo cijelu prošlu godinu radeći na podršci obnavljanju potpunog suvereniteta Ukrajine”, dok je Moskva izvela svoju vojnu operaciju u zemlji.

Umjesto toga, Blinken kaže da Kina unapređuje “rusku propagandu” o sukobu, pružajući ekonomsko i diplomatsko pokriće Moskvi usred pooštravanja zapadnih sankcija, pa čak i navodno razmišlja o slanju vojne pomoći ruskim snagama.Kina je prošle sedmice predstavila svoj plan od 12 tačaka za rješavanje ukrajinskog sukoba, koji uključuje pozive na nastavak mirovnih pregovora, osudu jednostranih sankcija i podržavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nacija.

Plan je pozdravila Moskva, koja je podržala ideju o rješavanju tekućeg sukoba mirnim putem. Kremlj je, međutim, napomenuo da u ovom trenutku ne vidi priliku za političko rješenje krize.

U međuvremenu, pristalice Kijeva na Zapadu odbacile su prijedlog Pekinga, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Kina nema “veliki kredibilitet” po tom pitanju. Umjesto toga, zapadni lideri su se fokusirali na stalno upozoravanje Kine da ne razmišlja o podršci ruskoj vojnoj kampanji.

Blinken je naveo da bi takav potez stvorio “ozbiljan problem” za američko-kineske odnose i rezultirao time da Washington sankcionira svaku kinesku kompaniju koja krši američke sankcije ili je “na drugi način angažirana u podršci” ruskoj vojnoj operaciji.

Kina je odbacila tvrdnje da planira pružiti bilo kakvu smrtonosnu pomoć Moskvi i optužila je SAD za licemjerje i podsticanje sukoba u Ukrajini nastavljajući slati milijarde dolara vrijedno oružje u Kijev.

Anthony BlinkenkinaMirovni planSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rat u Ukrajini završava podjelom Ukrajine dogovorom velikih sila ili cementiranjem sukoba kao na Cipru gdje već 50 godina Turska drži okupirani dio otoka. Bez ikakvih sankcija.
Obzirom da trenutna ukrajinska vlast ne želi čuti za nikakve pregovore niti primirja, izvjesnija je prva solucija.

Na žalost, prekasno je za Ukrajinu da se proglasi neutralnom zemljom – zadnjih deset godina ukrajinska politička vrhuška potpuno se povinovala NATO-u – sada kusaju njihovu čorbu.

Kada NATO države prestanu slati oružje Ukrima, onda će im napokon postati jasno.
Tada slijedi njihov bijes i gnjev, pitanje prema kome će on biti najviše usmjeren.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

E kad blinker veli … Kinezi – u problemu ste 😄 .

eks
1 godina prije

Samo naivni i glupi ljudi veruju Vašingtonu i Londonu. Od njih dolazi svo zlo. Jedno misle, drugo govore , treće rade . Dok govore o miru spremaju rat . Zlo je zlo i ne može biti ništa drugo. Oličenje zla je London, Vašington, Pentagon i CIA .

tihobl
1 godina prije

 Још један пожар у индустријском објекту у САД

Овог пута запалила се челичана у Кливленду. На лицу места су стручњаци за хемијску заштиту.

Раније је чудан талас ванредних ситуација у хемијској индустрији захватио САД.
 У фебруару је избројано више од 13 инцидената у различитим државама.

tihobl
1 godina prije

Команда за ваздушну мобилност америчког ваздухопловства одлучила је да уклони идентификационе ознаке са својих авиона (транспортера, танкера итд.).

Авиони ће сада летети без натписа америчког ваздухопловства, идентификационих ознака јединица, репних бројева и других идентификатора.

tihobl
1 godina prije

У главном граду Конга, граду Бразавилу, одржан је митинг великих размера којим се позива у помоћ Русији.

Учесници митинга противе се посети француског председника Макрона земљи, али позивају Владимира Путина.

Париз убрзано губи свој утицај у Африци , а утицај Москве само добија на замаху.

tihobl
1 godina prije

Буркина Фасо постаје још једна земља која „протерује” француску војску.

Власти ове афричке земље најавиле су отказивање споразума о војној помоћи са Француском.
Закључен је пре више од 60 година.

tihobl
1 godina prije

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев допутовао је на Кубу, где ће обавити консултације са локалним колегама.

tihobl
1 godina prije

„Сада се спрема провокација употребом кинеских беспилотних летелица у украјинској кризи, које ће наводно бити оборене и послужиће као доказ да је Руска Федерација добила војну и другу помоћ од Кине.
Провокација може укључивати и кинеске микрочипове, муницију, малокалибарско оружје и сл., које ће се наћи на неким позицијама у Украјини. Ово је веома неопходно западном лобију да појача притисак на савезнике у случају антикинеских санкција.“

Украјински извор „Резидент“

tihobl
1 godina prije

Иран је демонстрирао нову извиђачко-ударну беспилотну летелицу Шахед-149 „Газа“.

Може да носи 13 бомби и да остане у ваздуху 35 сати.

tihobl
1 godina prije

Према Блумбергу, Иран је заинтересован за куповину руских система противваздушне одбране С-400, што би могло да убрза одлуку Израела да нападне иранска нуклеарна постројења.

Dux
1 godina prije

Eto Kina ima pozitivnih elemenata u mirovnom planu, ali, kod amera uvijek” ali”, ne pružaju potporu Ukrajini. Pa valjda Kinezi vode kako im se piše padne li Rusija, a s druge strane ameri im uveli sankcije na sve i svaša, još prijete novim sankcijama, ko je ovde lud, zar ameri misle da će biti svjetske gazde, di je tu Indija, di druge mnogoljudne zemlje, kao da one ne vide šta im se sprema klekne li Rusija, ali ovi ameri zasad ne odustaju, oni bi da svi plešu kako oni sviraju, EU je klekla, ali mislim da drugi neće, gotovo je, novi svjetski poredak je tu, mislim da smo (EU), na krivoj strani povjesti, možemo zaboravit na sve naše stoljetne vrijednost, vjera (bilo koja), običaji, obitelj……dolaze druge “vrijednosti”, a mi stojimo i gledamo…, i trpimo, ali tako nam i treba , kad nam ništa nije sveto osim novca i “osobnog komfora”.

NOVI STARI
1 godina prije

šta je njemu? zašto se mora dati podrška Kijevu? po njemu ne smiješ biti neutralan? jebeš takvu njihovu “demoraciju koju šire po svijetu”!!!

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da cijeli svijet stjera Blinkena u tri picke materine skupa s onom debilanom Bidenom..

tihobl
1 godina prije

Blinken (koji je nedavno rekao da vise nema sta da razgovara sa rusima) danas se anonimno sastao sa Lavrovim u Indiji. Moliko je ruse da puste americkog spijuna iz zatvora, da ne izlaze iz sporazuma START i da se ne ljute sto isporucuju oruzje Zelenskom. Eto kako vijest o posjeti Patruseva Kubi promjeni americki stav.

Tupko Glupko
1 godina prije

Blinken se danas na marginama samita G20 u Indiji ipak na kratko našao sa Lavrovom.

Iznio mu je tri točke: prva da će SAD nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije koliko god bude potrebno, druga da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START-u, ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla, i pridržavati se uvjeta iz tog sporazuma, a treća da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.
Ponudio, naravno, nije ništa.

Tipična arogantnost, bahatost i oholost izuzetnih.

Max
1 godina prije

Pa ima ih.

burt
1 godina prije

kineski plan znači okupaciju dijela teritorija Ukrajine i zamrzavanje sukoba da bi Rusija dobila na vremenu ali zapadni stratezi nisu glupi tako da se Rusiji neće dozvoliti da ostvari svoje ciljeve, Krim se vraća u sastav Ukrajine i tu nema nikakvog kompromisa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI