Blizu Damaska borbe za Wadi Baradu i vodu za cijelu prijestolnicu

Wadi Baradi
12 komentara

Nakon uspješne operacije u Aleppu, sirijske snage su se fokusirale na napade na islamističke položaje u Istočnoj Gouti i zapadno od Damaska u području Wadi Barada, dolini sjeverozapadno od Damaska. Iako se u širem području Damaska borbe protiv islamističkih skupina vode od početka sirijskog rata, najnovija oslobodilačka kampanja je službeno započela 23. prosinca.

Neposredno prije početka naredbe za napad, islamistima je predloženo da napuste područje Wadi Barada, ali su oni ponudu odbili. Do ujutro u subotu, 24. prosinca, vojnici 4. mehanizirane divizije su uz potporu Nacionalnih obrambenih snaga zauzeli uzvisinu u blizini sela Bassima.

Borbe za Wadi Baradu
Borbe za Wadi Baradu

Kontrola voda koje teku tim područjem i kojima se napaja Damask je vrlo važna za islamiste. Oni vjeruju da kontrolom dotoka vode od glavnog grada mogu utjecati na vlasti u zemlji.

Nakon što su se intenzivirale borbe u selu Bassima, teroristi su u vodovod u tom području izlili velike količine dizela i tako onečistili vodu kojom se napaja Damask. Sirijska prijestolnica trpi nestašice vode, a problem još uvijek nije uklonjen.

Vlasti i komunalne službe su izvijestili da će učiniti sve potrebne napore i da će se  za dva ili tri dana situacija stabilizirati.

Posljednje vijesti koje stižu iz tog područja potvrđuju napredovanje dijelova 4. mehanizirane divizije sirijske vojske, koja vraća nadzor nad područjem Wadi Barada, iako je protiv terorista Al-Nusra Fronta i Ahrar Al-Shama trenutno angažirano samo desetina ukupne snage divizije.

Ipak, napredak je bio rekordan i zauzeto je područje dubine dva kilometra. Nije ni moglo biti drugačije, jer su prije nekoliko tjedana teroristi sami tražili evakuaciju, ali su se kasnije predomislili, što potvrđuje da su u prilično očajnoj situaciji.

Sirijske snage će sigurno požuriti s ovom kampanjom, jer moraju uspostaviti nadzor nad vodovodom kojim se napaja Damask, budući da su teroristi zaprijetili da će ga potpuno uništiti.

sukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
7 godine prije

Unistili ili neusnistili vodovod, ukoliko nece “milom” , sledi deratizacija tog dela a i ostatak istocne Gute. Bye bye kozojebi! Sto bi reko Oliver Mlakar: zao mi je , ali vase vreme je isteklo! ;o)

Smoki
7 godine prije

Smoki

Smoki
7 godine prije

Nešto sam fulao u prethodnom postu ali sad pišem zapravo. Inače, Moje je mišljenje da su Rusija i Katar postigli nekakv dogovor pa su ovi njima prodali 19% dionica velike naftne kompanije i masno zaradili, ali mislim da su uspjeli postiči da Katar digne ruke od sponzorstva nad Kalifatom, tako da su glavosječe sada prepušteni sami sebi i svaki dan možemo očekivati njihov potpuni slom. Tu i tamo imaju podršku para-obavještajnih struktura NATO saveza i država zapadne hemisfere i više nikoga, a snažnu Rusiju, Iran, Siriju i Libanon protiv sebe.

S
7 godine prije

Nije mi jasno zasto se rabi termin “islamisti’?
To su teroristi a ne islamisti.
Da paradoks bude veci.
Taj termin namecu NATO-vci koji bas imaju najbolje odnose s reakcionarnim islamskim zemljama.
Vjerujem da se muslimanima koji zaziru od terorizma koza jezi na taj termin.
To bi bilo isto kad bi se Brigate Rosse zvale “krscanisti”.

subaru
7 godine prije

Kako su ih samo postavili po strateškim mjestima. Ovdje kontroliraju dotok pitke vode bez koje nema života. Nadam se da će to Assad u hipu preorati.

nisam robot
7 godine prije

Druga stvar, izgleda da je Putin kod Al Baba priskocio Turcima u pomoc, bombardirajuci zrakoplovstvom ISILovce. To jedino moze znaciti da je raspodjela Sirije gotova stvar. Rusima ionako samo trebaju Luke u Latakiji i sigurna pozadina, boli ih djon za ostalo. Kako se kaze “Dabogda te Rus branio i Grk hranio”

Hiber@drek
7 godine prije

nisam robot = hiberu ti se genijalan u propagandi.

čitatelj portala
7 godine prije

Sretno herojska SAA. Do oslobođenja svoje domovine!

...
7 godine prije

Ma “nisam robot” je Hiberoco alter ego. Uporno udara glavom u zid pa to ti je! Nego nisam vidio njegovu sopstvenu kontra analizu na to sto je laprdao ki je kone seo u skute!? Od svega dosadasnjega daje se zakljuciti da Idlib provincija ipak nije u prvom planu za resavanje, vec ostali deo Sirije. Po meni ide definitivno ciscenje dzepova u okolini Damaska (ostatak ist. Gute. Neznam zasto ali sve mi govori da ce ici i na zatavarnje frontova u jugozapadnom delu (prema Golanu), i nakon svega ovoga Homs + Hama + DZ. A Idlib ce se ostaviti za kraj (hmmm mozda se varamal ali transfer svog sljama u Idlib mi govori da ce to biti neki buduci federalni deo neovisno-ovisne pokrajine i od Sirije i od Turske). Da napomenem ovo je samo moje trenutni vidjenje situacije!

Michael Collins
7 godine prije

@nisam robot Eto Rusi će ostaviti sebi u zaleđu baza Al Qaidu u Idlibu da ih granatira kad god se sjeti.

Anghella Merkhell
7 godine prije

Zasto Rusi sada Turcima pristizu zrakoplovstvom u pomoc? Onako iz ceifa? Malo vjerovatnije je da je sve dogovoreno, Idlib ce ostati rezervat, od Turaka zauzeto podrucje ce ostati pod njihovom kontrolom. Putin je dobio sve sto mu treba, dobio je bjanko chek za sirijske resurse. Cjelovita neovisna Sirija ga najmanje interesira, za Putina je to win-win situacija. Masno je naplatio pomoc Assadu, a sada na ledjima Sirije sklapa dogovore sa Turskom.

Hiber@drek
7 godine prije

Anghella Merkhell27/12/2016 at 22:12 bla blaaaaaa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI