fbpx

Bloomberg: Trump ne treba Sjevernu Makedoniju u NATO paktu

Zoran Zaev - SAD

Kako je prije tri dana izvijestio Radio Slobodna Europa, konačno “slobodna” od povijesnih okova i lutanja je Republika Sjeverna Makedonija doživjela svoj “povijesni dan “. U srijedu, 6. veljače, u sjedištu NATO pakta u Bruxellesu je potpisan je Pristupni protokol između Sjeverne Makedonije i 29 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

“Ratificiranje protokola u parlamentima zemalja članica je sljedeći korak, a dok se to ne dogodi, Sjeverna Makedonija će sudjelovati svim NATO sastancima, ali bez prava glasa”, piše Radio Slobodna Europa.

Samo dva dana poslije, jučer je Grčka,  najvažnija NATO zemlja, koja je zbog imena blokirala pristup Sjevernoj Makedoniji u NATO i EU, prva ratificirala ugovor s Makedonijom za ulazak bivše jugoslavenske republike u vojni savez predvođen Sjedinjenim Državama, nakon čega je okončan spor o imenu dug 27 godina.

Bez obzira na snažno protivljenje Grka, koji smatraju da susjedna zemlja prisvaja grčko nasljeđe, vlada premijera Alexisa Tsiprasa je promjenu imena kroz parlament progurala 25. siječnja.

“Osjećam da smo učinili svoju patriotsku dužnost. Učinili smo ono što je ispravno”, rekao je Tsipras parlamentu u petak tijekom rasprave i tako je Atena potvrdila primanje Sjeverne Makedonije u NATO, iako s tijesnom većinom od 300 članova.

Svidjelo se to nekome ili ne, morat ćemo se navići koristiti novo ime za Makedoniju, obzirom da promjenu imena nitko nije mogao spriječiti osim makedonskog naroda samog, a oni to nisu učinili. Stoga je ljutnja svih onih kojima se ovo ime ne sviđa bespredmetna.

No, možda postoji nada? Naime, Bloomberg piše kako bi se ulasku Sjeverne Makedonije u NATO mogao usprotiviti nitko drugi do Donald Trump.

Leonid Bershidsky piše kako Trump ne treba Sjevernu Makedoniju u NATO paktu, jer za njega ulazak male zemlje sa slabim vojnim proračunom u vojni blok nema nikakve svrhe.

“Sjeverna Makedonija je ovaj tjedan potpisala protokol kojim bi trebala postati 30. članica Sjevernoatlantskog saveza. Ovaj najnoviji dodatak obrambenom paktu, više od bilo kojeg prethodnog, postavlja pitanje što zapravo znači članstvo u ovom savezu. Tucker Carlson iz Fox Newsa tvrdi da Amerikanci ne vide nikakvo smisla da umiru za Crnu Goru  ili baltičke države, iako članak peti Sjevernoatlantskog ugovora zahtijeva da SAD, ako ih se ikada napadne, priskoče u pomoć ovim zemljama. Na pitanje Carlsona o Crnoj Gori, predsjednik Donald Trump izrazio je zabrinutost da bi njezini “jaki, agresivni ljudi” SAD mogli dovesti u nevolje”, podsjeća Bershidsky.

“No Carlsonov stav je previše ekstreman. Prethodni valovi širenja NATO-a na baltičke države, a onda i na Balkan, dali su stratešku prednost Sjedinjenim Državama, sve dok na Rusiju gledaju kao na dugoročnog protivnika”, podsjeća Leonid Bershidsky.

Iako i sam Rus, bolje rečeno porijeklom ruski Židov iz Moskve koji u dragovoljnom egzilu živi u Berlinu, Bershidsky piše “kako prvi je krug proširenja drastično ograničio sposobnost Rusije da vojno zaprijeti zapadnoj Europi”.

“Čak i ako se Estonija, Latvija i Litva ne mogu obraniti, povećavaju troškove napada za Rusiju”, piše Bershidsky, koji u svojoj bivšoj domovini vidi “prijetnju civiliziranom svijetu”.

“Sada kada je Ugovor o nuklearnim projektilima srednjeg i kratkog dometa mrtav, članovi NATO-a u istočnoj Europi će u slučaju velike eskalacije s Rusijom biti posebno važni. Tamo bi se mogle postaviti projektili sposobni da za samo nekoliko sekundi pogode bilo koji grad na zapadu Rusije”, piše bivši “ruski patriot”, kojem primanje baltičkih zemalja i proširenje NATO pakta ima smisla jer se tamo mogu rasporediti raketne snage za gađanje ruskih zapadnih gradova.

“Na Balkanu je logika drugačija. Jugoslavija je bila mjesto gdje je NATO vodio svoj prvi rat i ima smisla da konsolidira svoju prisutnost na Balkanu kako bi se spriječilo ponovno izbijanje sukoba. Ako bi Srbija, uz rusku pomoć, napravila još jednu kandidaturu za dominaciju u regiji, članstvo Hrvatske bilo bi snažna protuteža. Crnu Goru je vrijedilo primiti iz istog razloga, čak i ako je njezino članstvo vjerojatnije diktirao strah od ruskog preuzimanja male balkanske države nakon onoga što su crnogorske vlasti opisale kao neuspjeli državni udar Kremlja 2016. godine. Ovdje sam velikodušan. Utjecaj Rusije na Balkan je pretjeran i više je stvar tradicije i oportunizma nego strategija s određenim dugoročnim ciljevima. U slučaju Sjeverne Makedonije, razumni stupanj ruskog alarmizma ne bi opravdao širenje NATO-a. Rusija se usprotivila članstvu zemlje i pokušala potaknuti nacionaliste da ga ometu. Ali u Sjevernoj Makedoniji nema političkih snaga koje favoriziraju savez s Rusijom. Čak i oporbena stranka VMRO-DPMNE, koja je ponekad koketirala s Putinom, već dugo podržava članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Za razliku od Crne Gore, zemlja ima samo malu rusku dijasporu i tamo ima malo ruskih ulaganja. Utjecaj Turske, još uvijek saveznika NATO-a, tamo je mnogo jači”, tvrdi Bershidsky.

“Teško je, ako ne i nemoguće, vidjeti bilo kakav geostrateški slučaj članstva Sjeverne Makedonije u NATO-u. Zemlja nije odigrala važnu ulogu u sukobu na Balkanu. Ona je sićušna, bez izlaza na more i siromašna resursima. Vlada premijera Zorana Zaeva nije ni pokušala napraviti ništa. Zainteresirana je za članstvo u NATO-u manje kao jamstvo sigurnosti, a više kao de facto preduvjet za članstvo u EU. Sve bivše komunističke članice EU su se prije saveza s Bruxellesom prije pridružile su se NATO-u. Nema formalnog zahtjeva da se u NATO uđe prije EU, dok Srbija, barem za sada, želi biti dio EU, ali ne i NATO-a. No, unatoč svim nedavnim razgovorima o vojsci Europske unije, NATO je dalje učinkovit sigurnosni stup EU. Sjeverna Makedonija nije zainteresirana za osporavanje ove konvencije, a njezina ekonomska budućnost ovisi o brzom kretanju europskim putem”, za Bloomberg piše Leonid Bershidsky.

“Za SAD, koje jamče sigurnosni kišobran za zemlje NATO-a, Sjeverna Makedonija izgleda samo još jedna obveza. Vojna potrošnja zemlje će ove godine biti 1,19% bruto domaćeg proizvoda, što je otprilike ista razina kao u Njemačkoj, koju je Trump u više navrata optuživao za pacifizam. U apsolutnom smislu to je još manje, tek oko 153 milijuna dolara 2019. godine za vojsku s oko 8000 aktivnog osoblja. NATO ništa ne dobiva tako što je uzima pod svoj kišobran”, pojašnjava Bershidsky.

“Ali ni savez ne gubi mnogo. Teško se može reći da ćemo jednom vidjeti Rusiju ili bilo kog drugog da će napasti Crnu Goru ili Sjevernu Makedoniju. SAD trebaju razmotriti što dobivaju iz saveza sa sve većim brojem malih članova koje su primarno zainteresirane da Ameriku iskoriste kao korak na putu ka priključenju EU. Ne mora nužno imati smisla da savez prihvaća nove članove jednostavno zato što Rusija ne želi da se one pridruže NATO-u. Načelo je Kremlja da se protivi bilo kakvom širenju NATO-a. Ako SAD doista žele da europski partneri troše 2 posto ili više svog BDP-a na obranu, taj cilj nikada neće biti postignut prihvaćanjem još više zemalja koje to ne čine”, zaključio je Leonid Bershidsky.

Bloomberg

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Nato ulaskom makedonije u savez osigurava pristup strateskim sirovinama kao sto su vranac i paprika.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

A tu su i ostale stratešek sirovine: gravče na tavče, širden i urenebes salata. Kad Stoltenbrdo to sazna, svi če sjedeči sastanci NATO/OTAN lopova biti na Ohridu, jer neki jedu samo pastrmke.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

A leblebije, zaboravio si leblebije.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

I grah Tetovac. Odsad će na rusku prijetnnju NATO odgovarati metanom.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Nesto nisam primjetio da se u makedoniji odrzao referendum kojim se nacija izjasnila za ulazak u NATO.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Bio je referendum i vecina izaslih je zaokruzla ZA.
Doduse, bilo je nekih nezakonitosti i protivustavnih radnji, ali to nije bitno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije bio važeći jer nije izašlo 50% + 1 već oko 36%

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mekrelova kaze da je 36% nebitna tehnicka pojedinost.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Sve je u redu. Kuščević brojao.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Amerikanci hoce ceo region da stave pod kontrolu, a za to je najpogodniji NATO, vojna kontrola.
Region je bila jedna drzava i vekovna vecita ceznja Juznih Slavena (Juraj Križanić the earliest recorded pan-Slavist), svi ti bogatuni studiraju samo te elitne nauke arheologiju i istoriju.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Stacionirati ce projektile u zemljama istocne Evrope, da mogu gadjati gradove na zapadu Rusije u kratkom vremenu? Rusi nece uzvratiti po njihovim gradovima? Ma da, Rusi ce zakljuciti da nema smisla uzvratiti im, koja brija, nevjerojatno!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kolinda kada to radi, to se radi sa stilom.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Utjecaj Rusije na Balkan je pretjeran i više je stvar tradicije i oportunizma nego strategija s određenim dugoročnim ciljevima”

Poštovani Bershidsky, molim te da uzmeš kartu sveta, da na njoj nađeš Evropu a u njoj malu, malu tačkicu Kalinjingrad. Posle tri sekunde razmišljanja o bitnosti te male, male tačkice ponovo razmisli o bitnosti Makedonije – da ne govorimo o Balkanu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Grijesis Sumadinac, Makedonija je bitna.
Bitna je zbog klime.
Kad se za koju godinu povuku iz Avganistana u kojoj zemlji moze uspijevati kvalitetan mak?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

tihobl – da li ti misliš da Kalinjingrad nije bitan???

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Kaljingrad je kao pola vijagre. Ne moze j….. ali sluzi za podj…….
Rusi ga dobro koriste.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Sto se tice moje Makedonije …. a vazi i za sve ostale “drzave” iz celog ex “Komunistickog bloka” …. odgovara samo: SAM PAO, SAM SE UBIO!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Čemu ovo “Sjeverna”???
Pišući tako, podržavate liberalna mijenjanja kultura, povijesti i sveg ostalog. Makedonija je Makedonija i ka takva starija od grčke civilizacije!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa piše da su ne-otporom sami dozvolili da se zovu tako i treba ih zvati tako da im odzvanja u ušima za vijeke vijekova, dok to bude ime. Čekaj, nemoj baš pretjerivati, Makedonija po kojoj su Slaveni uzeli ime, nema veze helenskom Makedonijom. nemoj mi reći da vjeruješ u te budalaštine i da su ovi Makedonci autohtoni narod Filipa i Aleksandra Makedonskog?

krkan
Gost
krkan
1 godina prije

Kada je Crna Gora usla u NATO jedan od americkih portala, mislim da je FOX (ali nisam siguran), je napisao “analizu” gdje se ismijava taj postupak, te kako nema smisla da CG bude u NATO-u. Međutim, samo je dvovoljno spomenuti Boka Kotorska, kao i luka Bar. Ruski brodovi sada nemaju sta traziti u CG.

Makedonija je isto tako bitna za NATO, jer se nalazi na tranzitnoj zoni Beograd-Solun. To sve govori. Isto tako je jako bitna zbog zaokruzivanja Srbije i njenoj vojnoj izolaciji. Ulaskom Makedonije u NATO, Srbija bi bila potpuno okruzena NATO snagama. Onda bi se radilo, a vec se radi na uvlacenju BiH u NATO.

Naravno da je NATO-u bitno da cijeli Balkan uvuce u NATO i da onda kompletnu paznju usmjeri na ruske granice. Ukrajina, bez Donbasa i Krima, je spretno pala pod americku vojnu kontrolu.

Jedini narod na Balkanu koji je antiamericki raspolozen su Srbi, te ce zbog toga docekati jos mnogo toga sto ce biti orkestrirano od NATO-a.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

NIJE LI VAS SRAM DA KAZETE DA SE MAKEDONSKI NAROD NIJE PONUBIO TE DA JE PRIHVATIO OVO BEZUMSTVO NAZVANO SEVERNA . NA REFERENDUMU NAROD NIJE IZASAO I BOJKOTOVAO JEDNOSTANO RADI TOGA STO NIKO PRVO NEMA TAKVIH PRAVA DA POSTAVLJA JEDNOM SUVERENOM NARODU TAKVA IDIOTSKA PITANJA . ZBOG TOGA JE I NAROD BOJKOTOVAO A BROJ IZASLIH NIJE BIO NI 30 % NEGO JE TA CIFRA 36%NAPUMPANA SA FALSIFIKOVANJEM I PUNENJEM KUTIJA . SVE JE NELEGALNO I PROTUUSTAVNO U VEZI TOG REFERENDUMA . I PORED SVE PROTUUSTAVNOSTI I REZULTATA A TO JE DA 70 PROCENATA SVOG STANOVNISTVA TE VISE OD 80 PROCENATA MAKEDONACA NISU IZAZLI NA REFERENDUM . VI TO OVDJE UOPSTE NE ISTICETE NEGO SADISTICKI I SA NEKIM POSEBNIM PERVERZNIM UZITKOM PRVO LAZETE DA JE NAROD TO PRIHVATIO I DA SE NIJE BUNIO PA ZATO CETE VI SADA UPOTREBLJAVATI NOVO IME . TO JE IDIOTIZAM KOJI VI PROMOVISETE TU I PERETE MOZAK LJUDIMA . NEKO VAS SIGURNO I PLACA ZA TO . A AKO STE SE SAMI ODLUCILI NA TAJ KORAK TO ONDA GOVORI SAMO O VASKOJ NISKOSTI KAO COVEKA KOJI PISE I PROPAGIRA OVE STVARI U JAVNOSTI NE VODECI UOPSTE RACUNA O MAKEDONCIMA I O TIME KAKO JE TO DUBOKO UVREDLIVO ZA NAS MAKEDONCE .. MI NISMO PRIHVATILI OVE SULODOSTI I TO JE JASNO SVAKOM KO JE NORMALAN . NE MOZETE POLITICKO SILOVANJE NAZVATI LEGITIMNIM I RAZLOGOM ZA VASE ODLUKE . SVAKO CE NORMALAN PODRZATI LJUDSKA PRAVA SVAKOG DRUGOG LJUDSKOG BICA . NE PODRZATI TO NEGO BOLESNO UZIVATI GLEDAJUCI KAKO SE TA LJUDSKA PRAVA KRSE I JOS PODRZAVATI KRSENJE NASIH LJUDSKI PRAVA JE SAMO OGLEDALO VASE MIZERIJE A NE NAS MAKEDONACA .

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Zasto da vas zalim ? Jesteli vi zalili Srbiju kad ste priznavali Kosovo tzv republiku? Jeste li razmisljali koje ce to imati implikacije po vas same? Ocito niste. Nema veze sta se meni osusila loza, vazno da je susidu crkla krava. Sta ocete? Doslo vrime naplate. Netribate natovcima u kompaniju jer cete uskoro ionako po blagoslovu cemerike postati dio velike Albanije. Dvi godine vam samoproglaseni premijer drzi demokratski izabranog predsjednika u kucnom pritvoru. Imate tihi drzavni udar cilo vrime a vi kur…om ne mrdate?! I sad kao Logicno vas bezdusno ponizava?! Ma vidi bogati koja logika? Svi takvi koji se za svoju slobodu ne bore nego samo pasivno posmatraju zlo koje im se desava, slobodu ne zasluzuju ni da imaju. Za slobodu se gine druze . Sta ti jos nije jasno?

Ludilo
Gost
Ludilo
1 godina prije

Na licu ovog “makedonca ” citam; daj mi sto dolara za kavu sve ti potpisem ata zelis ameru…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
23
0
()
x