BRICS summit – Pomoć Damasku i kako zaobići sankcije Siriji i Iranu

BRICS
13 komentara

Na summitu skupine BRICS, koji počinje sutra u kineskom gradu Xiamenu, ruski predsjednik Vladimir Putin planira od vođa država članica zatražiti da se pridruže procesu rješavanja sirijske krize, prenosi agencija SANA, pozivajući se na izjave pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova.

Ušakov je objasnio da će se na summitu na vrhu lideri skupine BRICS dotaknuti najvažnijih pitanja na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, a posebnu pozornost će obratiti na sirijsku krizu.

Prema pomoćniku ruskog predsjednika,  Putin će pozvati zemlje skupine BRICS da se pridruže procesu rješavanja sirijske krize, obnovi zemlje i raznim humanitarnim projektima o čemu je bilo govora tijekom pregovora u Astani.

O situaciji u Siriji će Putin također raspravljati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem, budući da je Egipat gost ovog summita, rekao je Ušakov.

”Fokus rusko-egipatskog dijaloga o međunarodnim pitanjima će biti sirijska kriza, palestinsko-izraelski sukob i situacija u Libiji”, dodao je pomoćnik ruskog predsjednika.

Budući da je Sirija pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, EU i drugih ”prijatelja Sirije”, Rusija je ponudila da se sve financijske transakcije koje se tiču obnove i pomoći ovoj arapskoj zemlji obavljaju kroz banke iz Južne Osetije. To ne vrijedi samo za Siriju, nego i za Iran.

Analitičar grupe ”Finam” Aleksej Korenev je rekao kako će novi strateški investitor ”Međunarodnu narodnu banku za razvoj” registrirati na teritoriju Južne Osetije.

Odmah nakon potpisivanja, dokumenti će biti poslan na odobrenje Središnjoj banci Rusije. Suština dogovora, prema Alekseju Korenevu, jest potreba za bankom preko koje bi Rusija mogla obavljati novčane transakcije sa Sirijom i Iranom. Njome će se moći služiti i svi oni koji žele pomoći obnovi Sirije i poslovati s Iranom, što će vjerojatno biti predloženo na summitu u Kini.

”Obje zemlje su, sa zapadne točke gledišta, recimo tako, problematične. Dakle, nema smisla riskirati da takve operacije provode prilično velike i poznate kreditne institucije koje aktivno sudjeluju u međunarodnim transakcijama. U tom smislu, relativno male banke, od kojih će jedna biti registrirana na teritoriju Republike Južne Osetije, puno je bolje rješenje”, rekao je analitičar.

“Nije tajna da su se transakcije između ruskih tvrtki i Donjecke i Luganske Narodne Republike odvijale preko Međunarodne klirinške banke registrirane na teritoriju Južne Osetije”. Osim toga, upravljanje tvornicama na području DNR i LNR je povjereno ”Vneštorgservisu” u Južnoj Osetiji, koja igra ulogu tampon zone u gospodarskim odnosima između Rusije i Donjecka i Luganska”, podsjetio je analitičar Aleksej Puhaev.

Novi vlasnici banke u Južnoj Osetiji planiraju organizirati vlastiti sustav međunarodnih transakcija sa Sirijom i Iranom. Takav program bi stranim službama trebao znatno otežati kontrolu tokova kapitala i čini besmislene odluke o uvođenju bilo kakvih sankcija, što je potvrdio i predsjednik uprave RBR Banke u Južnoj Osetiji, Batraz Džiojev.

banka za razvojBRICSsirijska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
victory
6 godine prije

Hahahah pa rusi otvoreno priznaju kako peru novac za “nepodobne” zemlje. Džabe sankcije čitavog zapada kad se lova može svercat preko vukojebinstva od 50000 stanovnika

Sovoranola
6 godine prije

Putin vadi odgovore iz rukava.

Jim
6 godine prije

Ovo sta Putin radi americkom rezimu jednostavno nije humano, malo mi je zao yenki-cionista, ma samo se salim naravno da nije.

basso
6 godine prije

BRICK je udruga protiv zajednickog neprijatelja.

Hezbollah
6 godine prije

Putin je kralj!

Tedi
6 godine prije

Nije mi jasno kako J.Osetija moze tako da vrsi transakcije i za Iran,pa zar nisu ameri zapretili svim bankama sveta, a da ona se otcepila i proglasila drzavom koju priznaju zemlje Briksa.
Koji kralj.

Outsider
6 godine prije

Nesto kao Malta i Gibraltar, sjediste
kockarske industrije i offshore kompanija.

Broke down
6 godine prije

Hhaha ameri na aparatima, bravo Putin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI