Brod iranske mornarice u Atlantiku navodno uz gorivo prevozi i naoružanje za Venezuelu

Iranski ratni brod
35 komentara

SAD su ranije izrazile zabrinutost zbog medijskih izvještaja o tome da dva iranska ratna broda u Atlantskom oceanu vjerojatno pokušavaju isporučiti oružje Venezueli. Internetska publikacija Foreign Policy primijetila je, međutim, da su mogućnosti Washingtona da ih zakonski zaustavi ozbiljno ograničene.

Jedan od dva ratna broda iranske mornarice koji plove Atlantskim oceanom mogao bi nositi do tri milijuna litara goriva za Venezuelu, rekao je pomorski stručnjak Sal Mercogliano za Daily Mail. Mercogliano je do ovog zaključka došao proučavajući satelitske snimke Makrana – obnovljenog vojnog nosača nafte, dobivenog od USNI News, koji je pokazao kako plovilo plovi nisko u vodi i kako se možda prebacuje na drugi iranski brod Sahand.

“Natovarena je do zuba. Očito je napunjena gorivom, ali puno više goriva nego što je potrebno”, predložio je Mercogliano.

Nafta ili gorivo nisu jedino za što se sumnja da je Makran prenio u Venezuelu – što je navodno, ali još uvijek nepotvrđeno odredište. Daily Mail navodi još jedan niz satelitskih snimaka, snimljenih od strane tvrtke Maxar Technologies, koji pokazuju znakove da je naknadno ugrađeni nosač također napunjen s najmanje sedam brodova s brzim napadima uz navodnu pošiljku goriva.

Iranska mornarica aktivno koristi takve brze brodove sposobne za manevriranje oko većih ratnih brodova i izvođenje udara protiv njih mitraljezima i raketama.

Kad je riječ o isporukama goriva iz Irana u Venezuelu, dvije su se zemlje već bavile takvim operacijama u prošlosti. Teheran je pod svoje zastave poslao nekoliko tankera, kako bi pomogao Caracasu da se nosi s nestašicom nafte u zemlji. Svi su oni uspješno stigli do nacionalnih obala. Ipak, SAD tvrde da su presreli nekoliko brodova koji su plovili pod neiranskim zastavama, ali navodno su nosili iransko gorivo za Caracas. Teheran je porekao da je presretnuta nafta pod njegovim vlasništvom, ali je osudio pokušaje Washingtona da presretne takve pošiljke kao što je državno piratstvo.

SAD zabrinuti zbog mogućih isporuka naoružanja u Venezuelu

Iako sva ta izvješća ostaju nepotvrđena, a Iran izbjegava pitanja u vezi s misijom dvaju brodova u Atlantiku, SAD su već izrazili zabrinutost u vezi s prirodom pothvata. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je zabrinut da bi iranski ratni brodovi mogli isporučivati oružje susjednim državama. Izvještaj Politicoa citirao je anonimnog američkog dužnosnika koji tvrdi da Washington vjeruje da je ovo oružje kupila venecuelska vlada Nicolasa Madura.

Istodobno, SAD su do sada bili manje nego otvoreni u pogledu svojih planova u vezi s prijavljenom iranskom pošiljkom oružja. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price natuknuo je da je Bijela kuća spremna djelovati kao odgovor na pokušaje država da trguju oružjem koje navodno krši “međunarodne obveze”.

“Spremni smo iskoristiti naša mjerodavna tijela, uključujući sankcije, protiv bilo kojeg aktera koji omogućava trajno iransko pružanje oružja nasilnim partnerima”, rekao je Price.

Nejasno je, međutim, kakvu bi povredu predstavljala pošiljka oružja iz Irana u Venezuelu – UN nije odobrio zabranu prodaje oružja u Caracas, a ona koja je utjecala na Teheran istekla je prošle godine.

Čak i kad bi SAD odlučili zaustaviti navodnu isporuku oružja od strane Irana, ne bi imali mogućnost da to učine bez kršenja međunarodnih zakona i riskirali bi suočavanje s posljedicama zbog toga, primijetio je u nedavnom članku Foreign Policy (FP). Mediji su naglasili da su brodovi iranske mornarice zaštićeni suverenim imunitetom, a Washington može poduzeti mjere samo u slučaju da ih izravno ugroze u američkim teritorijalnim vodama. Iranska plovila, međutim, nisu ni blizu američke obale i svaki njihov pokušaj zaustavljanja riskira pokretanje međunarodne osude i uzajamnih radnji protiv američkih ratnih brodova, napomenuo je FP.

irankrijumčarivenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Kakva su to ameri sila kad nisu u stanju da zaustave dva broda i pretresu?

2 godine prije

pa dobro,gdje je problem..usa dostavlja oruzje iranskim susjedima,najvise saudijskoj-glavosjeca-arabiji..pa red je da i iran nesh dostavi americkim susjedima.hvala.

burt
2 godine prije

da su htjeli poslati naftu koristili bi pravi tanker a ne ratni brod tako da je to priča za malu djecu, navodno se ne zna kuda plove a čisto logički je jasno da imaju dvije mogućnosti, bez zaustavljanja vratiti se istom rutom ili sjeverno do Europe pa kroz Sredozemno more, svaki pomorac zna da su mogućnosti jednom ili drugom rutom ravne promilima tako da im jedino ostaje Južna Amerika

2 godine prije zadnji put uredio burt
News
2 godine prije

Za Ledeno Doba
Tu su i podmornice iranske kabale koja salje novac i zlato venezuelskoj kabali da bi nastetili americkoj kabali u Washingtonu i to sve promatra ruska kabala iz Moskve koja je pod kontrolom izraelske kabale a ova radi za kinesku kabalu koja je programirana od hrvatske kabale koja ima srediste u centru nase galaksije.

zuztctvhzbhgvjzfcfcd
2 godine prije

Šalju potrebito zaštičeno ratnim brodom da se ciokaubojgusari nebi usuduli presresti. Isto tako perzijanci imaju ugovor sa ruskom mornaricom da im prati tankere.

B777
2 godine prije

Ako pozele naravno da ce ih zaustaviti ili ce zavrsit na dnu ovisi sta se Amerikancima prohtije

Max
2 godine prije

Venezuela će od Irana dobiti potrebno oružje , Sviđalo se to SADu ili ne.

Dokurčilomi
2 godine prije

A ja, navodno, saznao kako se na brodu nalazi i nosač aviona sa 200 borbenih zrakoplova s naoružanjem, 500 tenkova, 100 haubica, dva milijuna kineza obučenih za komadose i 500 rusa instruktora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI