fbpx

Čak ni zbog Covida-19 SAD ne žele ukinuti dio sankcija Iranu, Venezueli, Siriji…

SAD samo korist

Kina i Kuba šalju medicinsko osoblje u Italiju kako bi pomoglo talijanskom zdravstvenom sustavu, koji je gotovo kolabirao, da se nosi s pandemijom koronavirusa. Kina je poslala 320 000 testova za koronavirus Venezueli, a od sljedećeg tjedna aktivira „zračni most“ s Caracasom za suzbijanje epidemije.

„Ovih 4000 dijagnostičkih kompleta koristi se za kontrolu oko 320 000 uzoraka. Drugim riječima, uzorak možemo brzo uzeti od 320 000 ljudi kojima treba dijagnosticirati koronavirus. Uz podršku iz Kine, pored kompleta koji već imamo, provest ćemo ubrzanu i intenzivnu dijagnozu počevši od subote”, rekao je venecuelanski ministar komunikacija Jorge Rodríguez.

Potpredsjednica Delcy Rodríguez također je rekla da “želi od srca zahvaliti narodu i predsjedniku Kine na ovoj velikodušnosti“.

„Iako postoje oni na svijetu koji pokušavaju iskoristiti ovu pandemiju protiv venecuelanskog naroda, vidimo ove akcije solidarnosti prema našem narodu“, rekla je Delcy Rodríguez.

Kineski veleposlanik u Venezueli Li Baorong zahvalio se venecuelanskoj vladi i ljudima na čvrstoj podršci prije mjesec dana, u najtežem trenutku bitke protiv Covida-19.

“Uvijek ćemo to zadržati u srcu”, rekao je Li Baorong.

MMF je pod američkim pritiskom i zbog sankcija ose ne usuđuje dati kredit Venezueli i Iranu, koji su ga zahtijevali isključivo za medicinske svrhe. Ovo se samo dio vijesti o dva različita pristupa dvije svjetske velesile u međunarodnim odnosima. Peking, iako je svjestan da mnoge zemlje neće moći platiti uslugu, što ih nitko nije ni pitao, pomogao je brojnim zemljama. Podsjetimo na početku epidemije u Wuhanu, kada je Pakistan Kini poslao sav višak zaliha maski za lice i drugu potrebnu opremu, što je bilo potrebno za nekoliko dana ili najviše tjedan do dva, dok Kina nije aktivirala vlastitu proizvodnju, kineske su vlasti poručile da će dugo pamtiti kako se tko odnosio prema Kini.

SAD i dalje insistiraju na ostvarivanju geopolitičkih ciljeva, a za to se koriste i aktualnom pandemijom, koja je najviše pogodila Italiju i Iran.

Sirijsko ministarstvo vanjskih i iseljeničkih poslova priopćilo je jučer da Sjedinjene Države i Europska unija zadržavaju svoje restriktivne i jednostrane ilegalne mjere protiv nekoliko zemalja, od kojih neke teško pate od širenja koronavirusa, što predstavlja grubo kršenje zakona, najosnovnijih ljudskih prava i moralnih i etičkih načela.

U izjavi je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo da Sirijska Arapska Republika, čije je stanovništvo pretrpjelo i nastavlja trpjeti terorističku agresiju i nezakonite jednostrane sankcije i embargo koji utječu na svakodnevni život građana, poziva međunarodnu zajednicu da poštuje načela međunarodnog humanitarnog prava i ljudskog života i rade na ukidanju tih sankcija, imajući u vidu da se ovaj virus proširio i na susjedne zemlje.

Sirija ponovno potvrđuje svoju punu solidarnost s Iranom, Venezuelom, Kubom i svim zemljama koje su pod sankcijama u kojima se epidemija proširila ili joj prijeti opasnost, napominje se u izjavi.

Također se poziva na trenutno i bezuvjetno ukidanje blokade i apelira na druge zemlje da prekinu ovu nepravednu i ilegalnu opsadu.

“Sirija smatra Sjedinjene Države i njihove saveznike odgovornim za uvođenje sankcija, uz hvalisanje o zaštiti ljudskih prava, za sve ljudske žrtve pandemije koronavirusa, jer oni koče napore u borbi protiv ovog virusa, što predstavlja ozbiljnu prijetnju cijelom čovječanstvu. SAD i EU sprečavaju isporuke pomoći sankcioniranim zemljama da se pandemija zaustavi”, zaključuje sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Iran je posebno ogorčen pristupom nekih zemalja, dok iz Sjedinjenih Država ionako ne očekuje ništa pozitivno.

Mohamed El Bashir za francusko izdane kanala Al-Manar, službene medije kuće libanonskog Hezbollaha, kaže da  je zapadni imperijalizam u ime ljudskih prava uspio uništiti države poput Libije  i Sirije,  gdje nastavlja uništavati stanovništvo, ali je ono sada suočeno s još jednim neprijateljem,  pandemijom Covid-19.

„No, bez obzira na opasnost Covida-19, koji je na kraju benigan u usporedbi s drugim virusima, svijet se bori i protiv drugih „virusa“, puno opasnijih. Taj se „virus“ manifestira u obliku zapadnog imperijalizma i muslimanskog fundamentalizma. I treba prijaviti najopasnije nositelje ovog virusa. Naime, to su zaljevske monarhije i Turska Muslimanskog bratstva i Recepa Tayyipa Erdogana. Jer širenje ovog virusa služi za postizanje tri strateška cilja. Uništiti države koje pružaju otpor. Uništiti i fragmentirati zemlje kao što su Irak i Sirija i destabilizirati Iran i Libanon“, piše Mohamed El Bashir.

Primjer su uništavanje libijske države i teritorijalna podjela Sudana, nakon čega slijedi podčinjavanje sudanske države. Što se tiče Bliskog istoka, postizanje ovih ciljeva strateški važno je za zapadni imperijalizam, Izrael, zaljevske monarhije i Erdoganovu “sultansku” Tursku. Strateški je cilj, jer slabljenje Irana i njegovo zadržavanje unutar njegovih granica, fragmentacija Iraka i Sirije i gušenje libanonskog otpora kojeg je utjelovio Hezbollah su nužni uvjet za realizaciju takozvanog sporazuma stoljeća i odbacivanje rješenja s palestinskom državom kao domovinom palestinskog naroda“, zaključuje Mohamed El Bashir, kojem je jasno zašto SAD i EU, čak ni iz humanitarnih razloga, neće ukinuti sankcije koje su nametnute Iranu, Siriji, Hezbollahu, nekim iračkim i palestinskim frakcijama otpora.

Isti je slučaj s Venezuelom, koja je i dalje pod američkim sankcijama, a MMF još nije donio odluku o dodijeli kredita vladi u Caracasu od 5 milijardi dolara za suzbijanje epidemije u začetku, dok se nije proširila do mjere da zdravstveni sustav neće moći zbrinjavati sve bolesne i zaražene. Maduro je, kao i Iran, zatražio ovaj iznos ih hitnih i humanitarnih razloga. Iako je jučer bilo vijest da je MMF odbio kreditirati Caracas, za sada nema službene potvrde, ali američke sankcije i embargo protiv Venezuele ostaju.

Iskorištavanje epidemije koronavirusa za napad na bili koju vladu je ponašanje šakala, a ne velikog bjeloglavog orla, simbola Sjedinjenih Država.

Odlučna destabilizacijska praksa se nastavlja, uz pomoć njihovih regionalnih saveznika, što pokazuje apsolutni nedostatak etike kod dužnosnika u Washingtonu.

Upravo se to događa ovih sati u Siriji, Iranu, ali i Venezueli, gdje zajedno s pojavom prvih slučajeva zaraze koronavirusa Covid-19 stižu napadi neofašista Julia Borgesa i Juana Guaidòa. Oni su s najnovijim izjavama još jednom potvrdili da im je narod Venezuele zadnja briga i da se samo žele dokopati vlasti i da polažu račune isključivo svojim gazdama u Washingtonu.

Postoje oni koji izjavljuju da je “Nicolas Maduro jedina osoba odgovorna za izvanrednu situaciju u zdravstvu koja je pogodila zemlju”. To je Julio Borges, bjegunac u Kolumbiji, koji je ranije bio uključen sve pokušaje prevrata u Venezueli.

Bivši predsjednik Nacionalne skupštine dodaje da “propali sustav kojeg vodi Maduro nije sposoban jamčiti život, zdravlje i dobrobit ljudima Venezuele”, zaključujući kako “dok ne napusti vlast, neće biti lijeka za Venezuelu”.

Ozbiljne riječi, jer su izgovorene u trenutku globalne pandemije u kojoj čak i razvijene i opremljene zemlje vide da su njihovi zdravstveni sustavi dovedeni do granica eksplozije. Situaciju za Venezuelu dodatno kompliciraju kriminalne sankcije koje su SAD i Europska unija uvele zemlji, koje Caracasu otežavaju čak i kupnju lijekova.

Javio se i uličarski predsjednik Juan Guaidó. Idol lijevih liberala i profašističkih frakcija u Europi, posebno u Španjolskoj i Portugalu, te u Sjedinjenim Državama, ide toliko daleko da izjavljuje da kriminalne sankcije nametnute njegovoj vlastitoj domovini “nikada nisu blokirale sektor zdravstva”.

Vjerojatno niste čuli za na slučaj venecuelanske djece koja su oboljela od raka i liječe se u Italiji zato što su sredstva dodijeljena za njihovo liječenje blokirana, kao i da je jako teško nabaviti lijekove poput inzulina i one protiv malarije, jer su blokirane posredničke banke koje od prodavača nisu htjele prihvatiti sredstva iz Venezuele.

Ne, Venezuela je ranjiva zbog godina brutalnog ekonomskog rata kojeg protiv latinoameričke zemlje vode SAD i Europska unije, iako ne sve europske zemlje, od kojih neke, na nacionalnoj razini, pomažu oboljelima iz Venezuela na način kako ti čini Italija.

„Kakav čovjek morate biti da podržavate ubojite sankcije koje su nanijele veliku štetu zdravstvenom sustavu i ubile tisuće Venezuelanaca”, pita se novinar  Ben Norton.

Kako god bilo, situacija se neće promijeniti i ove će zemlje ovisiti o izravnoj pomoći Kine i Rusije, a ako MMF ovih dana odobri kredit Venezueli, to će definitivno biti čudo. S druge strane, se Donald Trump i njegov prijatelj Boris Johnson, uz superposlušnu Ursulu von der Leyen, igraju sa životima najslabijih. Konačno, cilj opravdava sredstva, što se najbolje vidi u „antologijskoj“ izjavi bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, koja je izjavila kako je 500 000 mrtve iračke djece vrijedilo ostvarenja cilja i svrgavanja Sadama Husseina. Svaki je komentar suvišan.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Pa normalno da nece, nisu to svijetski dobrotvori!

Circus
Gost
Circus
6 mjeseci prije

Ako neće Usa evo ja im ukidam sve sankcije, neka kupuju od mene umjesto od Usa, primam i eure.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Sa tvojim imbecilnim komentarima popeo si se na onu stvar svima koji znaju citati Circus Valter American x@y itd. Daj lezi i ugini vec jednom.

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Emiliano Zapata to nije ništa novo i začuđujuće . Dobro ih svi poznajemo . Suvišno komentirati . A ti mangupe Babiću ne vrijeđaj mi plemenite životinje . Imaju svoje mjesto na zemlji kao i mnoge druge u prirodi , ponos , hijerarhiju , samilost … A ovi gore nabrojani … Za to ne postoje riječi . Ili ih bar ja ne znam .

Slovenac
Gost
Slovenac
6 mjeseci prije

Jedna mala kuba salje pomoc a ovi su sramota za covjecanstvo ko jih jebe

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Slovenac . A šta je sa Rusijom ? Kada treba prodati oružje u nuždi drugi dan se uspostavlja zračni most za tu i tu zemlju . Dobiješ sve iz kataloga samo daj pare 🙂 . Kako tamo stoje stvari sa virusom i zašto tamo svi ne bježe ? Ne vidim nigdje da čak i brači nešto doniraju tipa maski , respiratora i testova . Škrt je Vladimir nešto ovih tjedana . Još mi je interesantnije kako su najmanje najebali a trebali su najviše 😉 ? A svi drugi zajebu sami sebe samo da zarade 🙂 ? Nešto mi opasno smrdi tamo sa istoka a nije radioaktivno 😉 .

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Kaj ti nisam ja iz tvoje rodbine i familije da mi proljev curi na uši :):):) .

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Istina mravojede ali niti cvili niti traži pomoć.

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Dopizdilomi to Vam ja trubim cjelo vrijeme . Nisu nikakva osvajačko-imperijalistička sila niti išta slično kao zapadna ekipa . To je siromašan narod koji ima nešto energenata i to je to . Velesila samo po broju nuklearnih bojevih glava i ničemu više . I gledaju samo svoje interese i da uzmu čim više para upravo radi tog razloga . Tu im ne možeš zamjeriti jer su svi “zapadni partneri” deset puta gori od njih .

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

Mravojed

Aj ne kenjaj svoju rusofobiju. Nemaš što Rusiju stavljati u isti koš sa amerokenjcima, pošto Rusi nemaju nikakvih sankcija prema Venezueli, Siriji i Iranu.

P***!

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Zadranin odi hrani tovare i pusti drugima da misle 🙂 . Nisi ti za to . Niti što shvačaš , niti možeš dati neku konkretnu repliku na moj osvrt koja bi imala smisla … Ma . Kome ja to objašnjavam . Pljuc je tvoj intelektualni domet 🙂 .

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Govnojedu zaveži.

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

nije bitno tko koga da zavežem ? Zadranina ? Pa on uopće ne shvaća kako mu je lijepo na ovom svijetu skupa sa tobom :):):) .Vas dvojica ste primjer kako se priroda zna grubo našaliti .

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
6 mjeseci prije

Možda Rusima ne treba govoriti da peru ruke?
Da se jednom na rukama pojavio šalabahter iz osnovne škole…… koliko ih je prao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Ima na netu slika tko najviše pere ruke – Balkan i bivši istočni blok i Turci. Prvi zbog škole i programa, a drugi zbog vjere, a na Balkanu pomješano. jedno plus drugo. Zapad EU užas, Poslije WC-a 50% Talijana pere ruke, Nizozemci isto tako oko 60%, ostali nitko ne dogura 80%, a mi od 85 -90% dok Turci 92%

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

A sto je uglavi tvojoj?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Latinosi imaju srce i dušu za cijeli svijet…Osim Amera,po njima nije nikada nitko s*ao,koliko znam,a i malo je onih koji nisu,bar potajice,zalubljeni u Kubu. ..glazba, žene…

mladen
Gost
mladen
6 mjeseci prije

Američke vlasti pozvale amerikance širom svijeta da se vrate u državu jer možda u nekom trenutku više to ne bude bilo moguće. Ajde, barem da malo odahnemo od tog šljama (iako će najgori, CIA-ini igrači vjerojatno ostati na svojim položajima).

Isto Ime
Gost
Isto Ime
6 mjeseci prije

Buzin prazan?

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Zlocinci ostaju zlocinci, sa i bez korona virusa.

Kažun
Gost
Kažun
6 mjeseci prije

Oliver Stone: „Moja je zemlja sila zla, a carstva zla propadaju“.

“Silu zla”, koju SAD sada šire svijetom, “vratit će na se kao bumerang”, govoreći u intervjuu za kanal RT s bivšim predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom rekao je američki režiser Oliver Stone.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Na svu srecu kako izgleda i SAD carstvo je na strmoj nizbrdici a gravitacija i inercija cine svoje, tako da je moguce da im Trumpeta bude zadnji predsjednik, no nde trebaju oni brinuti tu su vrli junacki hrvati koji ce im pomoci i koji ce ih spasiti kao bracu i saborce u pljacki. Doduse Hrvatski pljackasi pljackaju svoj narod a amerikenjci cijeli svijet.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Nakon corone prvi će stati cviliti u kakvoj su situaciji kada opizderi recesija a naučili živjeti na tuđi račun. Ove zemlje sa embargom, neće recesiju ni osjetiti.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

“Ostani đubre do kraja…”🎼🎶

Mozart
Gost
Mozart
6 mjeseci prije

Sad tek mogu zamisliti kako su mitraljezima unistavali domace indijance kad nije bilo tv i interneta. Kada je krenila otimacina zemlje pravih amerikanaca. Masovno unistavanje bizona zbog krzna .Geni su cudo i sada treba dalje u pohode. Ratovi i nemiri 2020 …
Isuse spasi ovu planetu od ludila i sotone molimo te ! Zasto sve ovo ???

Mravojed
Gost
Mravojed
6 mjeseci prije

Mozart znaš li da se za nestale indijance , koji su preci onih bivših siromaha dan danas ne vode statistike za nestale , silovane , ubijene … A zašto sve ovo ? Bojim se da na to pitanje ima jako malo ljudi odgovor . Ne želim ga ni znati .

Marlov
Gost
Marlov
6 mjeseci prije

Prasica ostaje prasica, nikakvo čudo.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Djubrad bili, djubrad ostali

Najgore zlo u Galaksiji

davor
Gost
davor
6 mjeseci prije

Ali naivna Rimska Katolička crkva i dalje bespogovorno vjeruje SAD-u. Sramim se

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
6 mjeseci prije

Davore
Ja nemislim da je ,,naivna katolicka crkva,, naprotiv one je ponajstarije zlo a ovi kauboji zlo nekih 100-ak godina .Papci i ta ,,crkva,, su centar zla ponajstarije na nasoj Zemlji….citaj malo davore,ciiitajjjj

Jadranko Cvrković
Gost
Jadranko Cvrković
6 mjeseci prije

Zlo su protestanti, zlo je ovaj sadašnji (crni) papa koji je kao 39. na listi postao papa, a Papa Emeritus Benedikt odstupio zbog “teške bolesti” jer mu je ostala još godina života. RKC puca po šavovima,

Jadranko Cvrković
Gost
Jadranko Cvrković
6 mjeseci prije

Zlo su protestanti. Zlo je masonjero Jorge Mario Bergoglio. Papa Emeritus Benedict povukao se iznenada zbog “teške” bolesti. Eto još je živ.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Vidis sve vise je ljudi na svijetu koji nemaju problema sa vijerom u Boga ali imaju ogromnih problema sa crkvom kao institucijom izvorom zala i nemetanjem pravila suprotno Isusovom nauku i Bogu.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

sve napisano pokazuje o kakvim je ljudima riječ

Geto
Gost
Geto
6 mjeseci prije

Bio bih jako iznenadjen da su iskazali saosecajnost prema bilo kojoj drzavi i narodu.
Oni ostaju verni tradiciji spoljnopolitickog bahacenja i to se nikada nece promeniti.
Ne znam samo koliko je pametno Kini ili Rusiji da im se direktno suprotstave na polju svetske trgovine, jer je rec o zveri koja lagano krvari, a kad’ uvidi da joj je kraj neminovan, povucice ceo svet za sobom u propast.
Oni nisu protivnik koji se moze pobediti kroz diplomatske i finansijske malverzacije, vec jedino unistiti oruzjem i zato je WW3 neminovan.
Iskreno, ne vidim razlog za odlaganje jednog kvalitetnog blitzkriga preko Pacifika.
Ako USA za nesto nije spremna i sposobna, to je rat na njenoj teritoriji.
Bolje ne postojati (ako to bude ishod WW3), nego “ziveti” na planeti gde je USA bitan igrac.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

U USA se humanizam i demokracija pretvorilo u JEBOKRACIJU ili DEMOKARANCIJU, a to vam je sitacija slicna kao u Hrvatskoj a u prevodu znaci: To je sitacija kada stoka krupnog zuba jebe stoku sitnog zuba i jos ih ubijedjuje da se oni zrtvuju da zadovolje stoku sitnog zuba.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
6 mjeseci prije

svjetska tiranija ne
hebe ljudskost

tata
Gost
tata
6 mjeseci prije

bravo , bravo. President Trump treba prosiriti sankcije na barem jos nekoliko drzava sa Srbijom na celu, neka zivi USA trolovi staljinisticki

Peter
Gost
Peter
6 mjeseci prije

E moj ” tata” popušićeš ti kao i tvoje gazde veeeliku kubu ili venecueli….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
39
0
()
x