Čečenski lider progovorio o ruskom ”pregrupisanju”

Kadirov
88 komentara

Lider ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov izrazio je nezadovoljstvo brzim povlačenjem trupa te zemlje iz delova ukrajinske oblasti Harkov tokom vikenda.

Kadirov je obećao da će razgovarati o situaciji s najvišim zvaničnicima u Moskvi ukoliko ne dođe do promjena u strateškom pravcu sukoba koji je u toku.

U proteklih nekoliko dana, ruska vojska se povukla sa više lokacija širom regiona nakon masovne ofanzive koju je pokrenuo Kijev. Njeno rukovodstvo je napravilo neke “greške”, rekao je Kadirov, izrazivši nadu da će “izvući potrebne zaključke”.

“Ministarstvo odbrane je razjasnilo situaciju, zbog čega su napustili gradove Izjum, Kupjansk, Balakleju u oblasti Harkova. To je bila iznuđena mjera zbog vojne strategije kako bi se izbjegao gubitak života”, rekao je Kadirov u glasovnoj poruci, objavljenoj preko noći na njegovom Telegram kanalu.

Čečenski lider je tada obećao da će “vratiti sve ove gradove”, zagonetno dodajući da su “naši ljudi, momci posebno obučeni za takav posao, već tamo”. Dodao je da ćemo „u bliskoj budućnosti stići do jugozapadnog lučkog grada Odese i vidjećete konkretne rezultate“.

Istovremeno je pozvao na izmjene ruske “strategije” u operaciji koja je u toku. “Ako danas ili sutra ne dođe do promjena u strategiji, bit ću primoran da razgovaram sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i rukovodstvom zemlje da im objasnim pravo stanje na terenu. To je vrlo zanimljiva situacija. Zapanjujuće je, rekao bih”, rekao je Kadirov.

Povlačenje ruskih trupa iz oblasti Harkov ukrajinsko rukovodstvo je pozdravilo kao veliki uspjeh zemlje. „Do danas, u okviru aktivnih operacija od početka septembra, već je oslobođeno oko 2.000 (kvadratnih) kilometara naše teritorije“, rekao je predsednik Zelenski u video obraćanju kasno u subotu.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Kadirovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hobart
1 godina prije

Obični normalni ljudi širom planete su polagali veliku nadu u Rusiju kao obranu i štit protiv ovog divljeg,zločudnog,pohlepnog imperijalizma (🇺🇸🇮🇱🇬🇧) ……nazalost prevarili smo se ……debilčina nesposobna iz Moskve (rodom iz Lenjingrada) nas je maximalno razočarao još tamo 2014.kad mu je ZLO s obale rijeke Potomac po DRUGI !!! put u 10 godina (prvi je bio 2004.) oteli brata,prijatelja i saveznika (🇺🇦) pred nosom….bez da prstom mrdne !!!😡😡

Zorule
1 godina prije

pretpostavljam da je ovaj članak pisan jučer, kasno navečer Rusi su isključili struju i internet u Ukrajini

Siniša
1 godina prije

Negdje ne bitno gdje pročitah lijep komentar…”Izgleda da se ne računa prvih 200 dana rata.”
Elem… Kadirova za Predsednika Ruske federacije.

1 godina prije

pričekajte malo na ponudu za gojime i ne trčite pred rudo na osnovi pročitanog jer info laži lete……..
“Izgledaj slab kad si jak, a jak kad si slab.” 
“Svako ratovanje temelji se na prijevari. Stoga, kada smo u stanju napasti, moramo izgledati nesposobni; kada koristimo svoje snage, moramo izgledati neaktivni; kada smo blizu, moramo natjerati neprijatelja da vjeruje da smo daleko; kada je daleko, moramo ga natjerati da vjeruje da smo blizu.”

1 godina prije

evo i zanimljiv komentar sa foruma: Rusija je naravno bila svjesna planova Kijeva da pokrene ofenzivu na teritorije pod ruskom kontrolom. Rusija ima svoje ugrađene špijune i informacije koje je dao uhvaćeni Zelenski. S najavljenom kraljičinom smrću i očekivanim povratkom predsjednika Trumpa, Kabali je bilo jasno da im ponestaje vremena za povlačenje. Ukoliko ne bi uspjeli odbaciti Rusiju i izvršiti invaziju na ruska naftna i plinska polja, izgubili bi kontrolu nad Europom. Tako je postavljena zamka.Odavno poznata kao vojna taktika, jedna se čini slabom da izvuče neprijatelja na otvoreno. Tako se Rusija mudro povukla, a Kijev je glupo upao u zamku u kojoj su uništene tisuće njihovih unajmljenih plaćenika i oružja koje je osigurala Kabala. Sve što je ostalo je operacija čišćenja. Hoće li mediji na Zapadu priznati ovaj preokret, nakon što su kukurikali da su Ruse tjerali u povlačenje? To će se na kraju dogoditi u nekom obliku dok… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

Rusija nije u ratu sa Ukrajinom, vec sa amerikom,EU,kanadom…..odnosno citavim nato paktom.

Ukrajina je samo i iskljucivo bojno polje i nista vise od toga.

Posto svakodnevno citam kritike na racun Putina i Rusije, moram vam postaviti pitanje?

Koja drzava konkretno pomaze Rusima u borbi protiv tzv zapada, koliko je meni poznato niti jedna, osim simbolicne podrske Bjelorusije odnosno Lukasenka. Dakle moje pitanje glasi, koliko je vas kriticara spremno
pomoci Rusiji u borbi protiv neoliberalno kapitalistickih gangstera i pripadajuci im drzava i naroda?

Ako nista onda bar simbolicnim prosvijedom ispred ambasada tzv zapadnih demokrata ili ispred sjedista korumpiranih i velezdajnickih vlada i vazala zapadnih korporacija,odnosno trenutnih vlasti na balkanu.

1 godina prije

A cuj ti njega.. ee ramzane,crni sine,nije tvoje da propitkujes kako se i za koje vise,tebi nejasne,ciljeve vodi ova,jel,specijalna operacija..tvoje je da vodis guberniju koju si dobio na raspolaganje i saljes meso kad zatreba.aferim.

eks
1 godina prije

Rusi nisu u Harkovskoj oblasti imali neke značajnije snage. Brojčani odnos napadača i ruskih vojnika bio je 4 prema 1 . Rusi su se povukli jer su procenili da mogu imati velike gubitke, ali nisu se “evakuisali” kao Azovci u Mariupolju .

Japanac
1 godina prije

Interesantno je pratiti navijanje oba tabora dok jadni ljudi, vojnici i civili ginu. Svi bi da budu foteljski generali. Ono što je jasno vidljivo je da je Rusija angažirala samo mali deo svojih snaga i to je doista neobjašnjivo. Strategija/Taktika da se pokori Ukrajina sa ogromnom teritorijom bez angažovanje više vojnih snaga Rusije ne vodi ničemu osim zamrznutom konfliktu. Jednostavno nema dovoljno vojske da se pokrije teritorij. I mnogi Rusi i Ruski Ukrajinci su opravdano bijesni. Uostalom, kad si već pokrenuo vojni stroj, idi ozbiljno i do kraja. Medjutim, ovdje kao da je sve planirano tako da se razvuče ovaj rat. Nemože se oteti dojma da su i Rusi (i Kinezi) dio ovog planiranog Reseta i da je ovo sve dogovoreno na najvišem nivou, osim nekih detalja. Timing je naravano važan, a tu dolazi možda namjerno Rusko odugovlačenje. Ruski deklarirani vojni cilj nije okupacija Urajine, nego samo oslobadjanje Dombasa i… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Mislim da o cijeloj ovoj situaciji (Rusija-Ukrajina) svako mišljenje može biti krivo pa je iznošenje mišljenja (zaključaka) vrlo lako – “trčanje pred rudo”…..

(strpimo se, nakon nekoliko obrtaja Mjeseca oko Zemlje ili Zemlje oko Sunca stvari će biti jasnije nego danas;)

Japanac
1 godina prije

” Logičan” zaključak je da imamo puno nelogičnosti u ovom sukobu: Rusi ratuju lijevom nogom, Europljani vrše hari-kiri svoje ekonomije sa sankcijama, Ukrajinci pošto potom žele da pogode NE u njihovom dvorištu, Ameri i Englezi otvoreno i direktno umješani…. itd.

Max
1 godina prije

Potpuna Ruska katastrofa ili je možda i bio dogovoreni rat? Ako Rusija ne odgovori na ovo bit će zauvijek osramoćena.

gigi pinna
1 godina prije

Putko bi i da je i je.en i pošten – gotovo 90% trupa na terenu su milicije Luganska i Donjecka, Wagnerovci, Čečeni i dragovoljci (plaćenici). Osim zračnih snaga praktično i nema ruske vojske na samom terenu. Zato i nije objavio rat Ukrajini, zato je sve i nazvao ne RATOM, već alanfordovskom nebulozom “specijalna vojna operacija”. Ako ga ovo ne osvijesti ne znam što hoće. On misli legalizirati okupaciju Donbassa, Krima, Hersona i dijelova Zaporožja referendumom u studenom i da će Ukrajinci (kao i oni koji ih huškaju zadnjih 20 godina protiv Rusije) sve to mirno prihvatiti. Sad kad je ušla ovo, Rusija će ili izgurati do kraja priču ili će se osramotiti samo tako. Je li on shvaća da je za Rusiju Ukrajina puno bitnija od Sirije, a ona je već prevažna? Ima potporu stanovništva u samoj Rusiji jer nije proglasio mobilizaciju – valjda se boji da se tamošnji hedonisti… Čitaj više »

1 godina prije

Razotkriveno: ogromna proukrajinska ‘vojska robota’ osmišljena da utječe na zapadne kreatore politike
Istraga je razotkrila golemu koordiniranu mrežu na internetu

Krle
1 godina prije

Jadna Rusija spala na Putina a vidi ovdje pametnih glava. Da su Rusi mogli izabrati jednog od njih gdje bi im danas bio kraj.

Nepristrani
1 godina prije

Ima bit da klinci vojnici u rovovima nisu toliko napaljeni kao ovi ratnici na tipkovnicama.
Za denacifikacije, specijalne operacije, geopolitička preseravanja i to…

Bruno
1 godina prije

Kadirov ovisi o Putinu. Sada je sasvim očito da ruska elita i vojni vrh polako, ali sigurno pripremaju njegov silazak sa scene. Kadirov se bori za svoje pozicije nakon Putina. Bude li potreban, jer je dobar borac i lovac na islamske teroriste, ostati će. I on vidi da ruski vojni vrh rat vodi nelogično u vojničkom smislu. A to rade namjerno, u to nema sumnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI