Centralna banka EU upozorava da su izgledi mračniji

EU - Evropska centralna banka
12 komentara

Evropa se suočava sa ekonomskim rastom nižim od očekivanog jer inflacija nastavlja da raste, otkrila je u ponedjeljak šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde, objašnjavajući da je ECB podigla kamatne stope za 75 baznih poena u pokušaju da kontroliše rastuće cijene.

Govoreći pred Komitetom Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja u ponedjeljak, Lagarde je priznala da je “inflacija i dalje previsoka i da će vjerovatno ostati iznad našeg cilja u dužem periodu”.

Bivši šef MMF-a upozorio je da su “ekonomske posljedice po eurozonu” “neopravdanog agresorskog rata Rusije na Ukrajinu” dodatno porasle od juna, što se odnosi na zapadne sankcije ruskoj nafti i gasu, zbog kojih su cijene goriva naglo porasle.

„Izgledi su mračni“, rekla je.

Dok je ekonomija evrozone porasla za 0,8 % u drugom tromjesečju, Lagarde je rekla da ECB očekuje da će se aktivnost “značajno usporiti” tokom ostatka 2022., na ukupno 3,1 % tokom godine i samo 0,9 % za cijelu 2023. Stvari će neznatno poboljšati u 2024., sa projektovanim rastom od 1,9 %, rekla je ona.

Veći dio privrednog rasta u ovom tromjesečju bio je posljedica “snažne potrošačke potrošnje” koju je potaknulo ponovno otvaranje industrija koje su zatvorene od Covida kao što je turizam, rekla je Lagarde, dok je primijetila pad globalne potražnje zbog, kako je nazvala, “pogoršanih uslova trgovine”.

Visoka inflacija je „pojačana prekidima u snabdijevanju gasom“, rekla je ona, dodajući da „neizvjesnost“ i „pad povjerenja domaćinstava i preduzeća“ takođe doprinose sumornim predviđanjima.

Inflacija je u avgustu dostigla 9,1 %, podstaknuta cijenama energije i hrane. ECB je u skladu s tim povećala svoje projekcije inflacije, postavljajući 8,1 % za 2022., 5,5 % za 2023. i 2,3 % za 2024., pri čemu je Lagardova ponovo pokazala prstom na „velike poremećaje u opskrbi energijom.”

Nedavno povećanje kamate centralne banke za 75 poena ranije ovog mjeseca bilo je tek drugo povećanje u 11 godina, nakon što je u julu dodalo 50 baznih poena. Lagarde je rekla da će povećanje „umanjiti potražnju“, ali će osigurati da „inflaciona očekivanja ostanu dobro usidrena.”

Lagard je priznala da se očekuje da će se situacija “pogoršati prije nego što postane bolja” u pogledu visokih troškova energije i hrane – što su trenutno najvažniji problemi za dvoje od tri Evropljana, prema istraživanju Eurobarometra.

Ona je, međutim, pozvala vlade da osiguraju da fiskalna podrška “najugroženijim domaćinstvima” bude “privremena i ciljana” kako ne bi pogoršala ‘inflatorne pritiske’.

Centralna Banka EUChristine Lagardeeuinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Dogo ni jedan Židov nije komentirao budućnost Europe.

Max
1 godina prije

To znamo i bez njih.

Primat
1 godina prije

“fiskalna podrska”…ha-ha, …ono, de ga ubij, da se ne pati, pod “inflatornim pritiskom”…
ultima genocid, za nase dobro.
koji je to, ćiri-bu ćiri-ba, poso, sta ovi degenerici rade, bez ikakvih troskova u “proizvodnji”… madre… a za to trebaju samo shekret, koji je preko debele cijevi medija povezan sa septickom jamom u ljudskim glavama…

Josip
1 godina prije

Pa sve to EU treba zahvaliti onoj krmači Ursuli.. Konačno da je Italija progledala a onom mamlazu Shotzu niti dva života neće biti dovoljna..

SIRIUS
1 godina prije

Kuja Lagarde zadovoljno trlja ruke, još jedna država prebogata prirodnim resursima i jeftinom radnom snagom (ne još zadugo čini se) prelazi na euro…. ECB treba spalit sa temeljima

gogo
1 godina prije

ovi nas zajebavaju ! najprije naprave krizu , onda nas upozoravaju na nju !

Josip
1 godina prije

Jedino što Europi preostaje je lopatom umlatiti onu krmaču Ursulu za svu štetu koju nam je napravila..

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Kako izgledi neće bit mračni kad su iskoristili svaku priliku da ugase i najmanju šansu!

Forex
1 godina prije

Svjedočimo nikad viđenim vremenima. Nedavno je banka Engleske (BoE) isto tako bila primorana intervenirati u tržište kao što je bila i banka Japana (BoJ). Funta je zamalo bila na paritetu sa Dolarom te je pala na najnižu razinu ikada. Euro u ovom trenutku je 0.95 prema USD. USD prema kuni je trenutno 7.90KN. Zlato još uvijek gubi na vrijednosti te je trenutno 1620$. Očekuje se da će Dolar u budućnosti dosegnuti još veće razine zbog toga jer Fed neće odustati sa dizanjem kamatnih stopa dokle god ne uspiju zauzet kontrolu nad inflacijom. Najniži tečaj EUR/USD je bio na 0.82 netom nakon stvaranja Eura (1999). Vidjet ćemo čeka li nas još slabiji Euro, ali kako sad izgleda mislim da hoće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI