Četiri mjeseca izraelske vojne kampanje u Gazi ubilo je više djece nego četiri godine globalnih sukoba

Izgladnjivanje Palestinaca u Gazi
8 komentara

Službeni podaci koje je objavila Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) otkrivaju da je više djece u Gazi ubijeno tijekom prva četiri mjeseca izraelske kampanje od ukupnog broja smrtnih slučajeva djece zabilježenih u četiri godine sukoba diljem svijeta.

Izrael je 7. listopada objavio rat Hamasu nakon što su palestinski militanti iznenada napali židovsku državu. Napad je odnio više od 1100 izraelskih života i doveo do otmice oko 250 ljudi u Izraelu.

Istog mjeseca Izrael je pokrenuo nemilosrdnu zračnu kampanju praćenu kopnenim operacijama u Gazi. Nekoliko tjedana nakon izraelske invazije, civilne žrtve u Gazi premašile su broj civilnih žrtava tijekom više od dvije godine sukoba u Ukrajini.

Glavni povjerenik UNRWA-e Philippe Lazzarini nedavno je podijelio podatke koji pokazuju da je od listopada 2023. do veljače 2024. više od 12 300 djece ubijeno u Gazi. Ova brojka čini gotovo polovicu ukupnog broja umrlih, koji je sada premašio 31.000. Usporedno, 12.193 djece prijavljeno je ubijeno u svim oružanim sukobima u svijetu između siječnja 2019. i prosinca 2022.

“Ovaj rat je rat protiv djece. To je rat protiv njihovog djetinjstva i njihove budućnosti”, rekao je Lazzarini.

Palestinski zdravstveni dužnosnici također su potvrdili da je rat ubio tisuće djece, ali su tvrdili da je ukupan broj ubijene djece veći od rekorda UNRWA-e.

Dana 10. ožujka, palestinsko ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Ramallahu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, objavilo je da je broj ubijene djece dosegao 13.450. U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi izvijestilo je istog dana da su oko 72 posto od 31.272 zabilježena smrtna slučaja žene i djeca.

“Broj izraelske agresije od 7. listopada prošle godine popeo se na 31.112 mučenika i 72.760 ozlijeđenih. Sedamdeset i dva posto žrtava agresije su djeca i žene”, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Teška dehidracija i glad ubijaju djecu u Gazi

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva zdravstva Ashrafa al-Qudre, nedavne smrti više od deset djece u Gazi bile su posljedica ekstremne gladi i žeđi u bolnici Kamal Adwan u sjevernom Pojasu Gaze.

“Petnaestero djece umrlo je od posljedica pothranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Adwan. Strahujemo za živote šestero djece koja pate od pothranjenosti i dehidracije na intenzivnoj njezi u bolnici Kamal Adwan kao rezultat prestanka rada električnog generatora i strojeva za kisik, “ rekao je al-Qudra.

Bolnica Kamal Adwan u sjevernom Pojasu Gaze također je svjedočila strašnoj smrti dvoje dojenčadi zbog teške pothranjenosti i dehidracije 11. ožujka. Dodatno, 11 drugih pacijenata, uglavnom djece, trenutno se bori s pothranjenošću i dehidracijom unutar bolničkih granica.

Danak ove krize proteže se izvan bolnice Kamal Adwan, s još dvoje djece koja su prošli tjedan umrla u bolnici Al-Shifa na sjeveru Gaze.

Izraelske snage su prethodno upale u bolnicu Kamal Adwan, zarobivši palestinske muškarce i bolničko osoblje u prosincu. Uvjeti u regiji nastavili su se pogoršavati tijekom sljedećih mjeseci, gurajući Gazu na rub teške gladi.

Sav ovaj napad na medicinske ustanove u Gazi dio je šire genocidne kampanje da se Gaza pretvori u nenastanjivu za Palestince. “Izrael je stavio van upotrebe 31 bolnicu u Gazi bombardiranjem, razaranjem i uskraćivanjem medicinskih potrepština i goriva, a djelomično je gađao 152 zdravstvene ustanove”, rekao je al-Qudra.

DjecagazagenocidIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 mjesec prije

Ma neeee .Rusi su ubojice nevinig nacista. Izraelci su izabrani narod,nebi to oni.

Hik!
1 mjesec prije

S njima treba po starom zavjetu. Oko za oko, zub za zub.

Moe
1 mjesec prije

nema sankcija izraelu, niko ni da ih spomene

Max
1 mjesec prije

Totalni genocid.

mmne
1 mjesec prije

izraelci sustinski ne veruju u boga, ali veruju da im je on dao da budu izabrani narod!

tango
1 mjesec prije

A pomazu ih slugici Vehabije saudi glumci vjere Islama.

Darko
1 mjesec prije

Smrt svim židovima, dovršiti Hitlerov projekt i sve ih pustiti kroz dimnjak..

držnedaj
1 mjesec prije

Velikim djelom i muslimanske zemlje su ovom zločinu kumovale.. čast iznimkama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI