CIA ne želi potvrditi da su Rusi hakirali Demokratsku stranku

John Brennan - CIA
10 komentara

Barack Obama je iz Sjedinjenih Američkih Država protjerao 35 ruskih diplomata i zatražio da se uvedu sankcije protiv čelnika ruskih tajnih službi. Odluka odlazećeg američkog predsjednika je bila karakteristična za razdoblje Hladnog rata. Obama je odluku donio zbog navodnih hakerskih napada na američke računalne sustave tijekom nedavnih predsjedničkih izbora.

Bila to istina ili ne, tvrdnje o navodnom stranom uplitanju izgledaju kao loša šala, budući da dolaze iz zemlje koja je u posljednjih nekoliko desetljeća aktivno sudjelovala u tajnom prisluškivanju prijatelja i “neprijatelja”, svrgavanju više vlada u svijetu, od kojih su najpoznatije one u Iraku, Libiji i Ukrajini, koja je organizirala institucionalne državne udare u Paragvaju i Brazilu i pokušaj rušenja Assada u Siriji.

Obama je u svojoj nemoći zapravo postupio “najbolje” što je mogao, jer je pažnju javnosti preusmjerio na dodatno pogoršanje odnosa s Moskvom, čime je, barem djelomično, pozornost odvratio od stvarnog problema.

Naime, optužbe protiv Rusije ne mogu a može izbrisati činjenicu da su hakeri, ruski ili američki, sasvim svejedno, otkrili favoriziranje Hillary Clinton tijekom predizbora u Demokratskoj stranci i da je na prijevaru pobijedila protukandidata Bernia Sandersa, da je imala izdašnu financijsku i svaku drugu potporu Saudijske Arabije i Katara, za koje je znala da financiraju ISIL, te druge slične pogodnosti.

Ne treba zaboraviti da su navodne “ruske zavjere” imale puno manje utjecaja na rezultate izbora od onoga što je o Hillary Clinton rekao FBI, služba koja sigurno nije na platnoj listi Putina.

Bez obzira na sve navedeno, posebno “čudi” reakcija Putina, jer su svi očekivali simetričan odgovor Moskve. Osim toga, njega je najavljivao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, gotovo sigurno u dogovoru sa svojim šefom i osobnim prijateljem Putinom.

Iako su svi očekivali protjerivanje američkih diplomata iz Rusije, to se na kraju nije dogodilo. Odluku o njihovom neprotjerivanju je osobno javnosti priopćio vladar Kremlja, čime je još jednom iznenadio zapadne političare i političke analitičare.

Naravno, ne radi se o priznanju krivnje, nego odluci da se ne vraća u prošlost. Putin je ovim činom poručio da ne želi prihvatiti logiku Hladnog rata, kojeg je Obama na kraju mandata doveo do vrhunca.

Odlazeći američki predsjednik čini sve da bi se što više produbio jaz između Washingtona i Moskve, kao što su mnogi primijetili. Time želi spriječiti, ili barem otežati, bilo kakvu mogućnost rusko-američkog sporazuma kojeg je najavio Trump. Naravno, novoizabranom predsjedniku poteškoće mogu stvarati i Kongres i razne vladine agencije, gdje postoje različite skupine koje se u stavu prema Rusiji slažu s Obamom.

Potez Obame nije usmjeren samo protiv Putina, nego i protiv njegova nasljednika, čiji izbor otvoreno pripisuje upravo ruskom utjecaju.

No, Obamin čin je potpuno nedemokratski. Ako je američki narod glasao za Trumpa, to sigurno nije učinio zbog njegova pramena kose i njegove vulgarnosti, nego i zbog njegovog programa. Osim toga, potpuno je neprihvatljiva tvrdnja “progresivnih” i “demokratskih” medija, nevladinih udruga i aktivista da su birači Hillary Clinton “civilizirani i progresivni”, a oni koji su glasali za Trumpa su gotovo “trogloditi”. Ova logika nikako ne pripada retorici jedne demokratske zemlje, kakvom se smatra Amerika.

Promjene u američkoj vanjskoj politici su bile neke od ključnih točaka kampanje Trumpa, koje je ponavljao na svim skupovima, televiziji i društvenim mrežama.

Pokušaj Obame da omete najavljene promjene, više ili manje legitimnim demokratskim mehanizmima, čak i ako su Amerikanci glasali za njih, potvrđuje činjenicu da je demokracija koju SAD desetljećima izvoze po svijetu obična farsa.

Traljavi odlazeći američki predsjednik je u svojoj nemoći posegnuo za odlukama čime nimalo neće naštetiti ni Rusiji, možda ni Trumpu. Obama je svojim potezom zapravo izvršio udar na same temelje demokracije, koja je u ovom obliku prvi put u povijesti zaživjela u Sjedinjenim Državama.

No, Obamu treba “razumjeti”, jer je u svom oproštajnom govoru najavio “kako će u slučaju pobjede Clinton, za razliku od svojih prethodnika, ostati u Washingtonu”. Dakle, želio je ostati aktivan u politici.

Očito je ova želja i dalje živa, jer Obama želi preuzeti ulogu odredišne točke demokratske oporbe Trumpu.

Ako i ne uspije učiniti neku štetu svom nasljedniku, mogao bi biti tvorac novog demokratskog protukandidata Donaldu Trumpu na sljedećim izborima. No, za takvo što je još prerano govoriti.

U međuvremenu se oglasio čelnik CIA-e, John Brennan.

On je rekao da svi oni koji sumnjaju da je Rusija sudjelovala u hakiranju elektroničke pošte Demokratske stranke trebaju biti suzdržani i pričekati objavu izvješća nadležnih obavještajnih agencija.

“Prije nego što donose sudove, predložio bih pojedincima koji još nisu vidjeli izvješće, koji još nisu upoznati s njim, da pričekaju i vide što će im obavještajna zajednica pokazati”, rekao je John Brennan.

Odlazeći čelnik CIA-e je komentirao i izjavu Donalda Trumpa, koji je ranije rekao “da je CIA povukla svoje izvješće, navodeći da u njemu nema dovoljno dokaza o ruskoj krivnji”. Trump je izvješće CIA-e usporedio s onim o nepostojećem oružju za masovno uništenje u Iraku.

John Brennan se pravdao kako je CIA danas raspolaže s novim tehnologijama i da je nemoguće rad agencije usporediti s onim od prije 10 ili 15 godina.

“Mi smo danas svjetlosnim godinama udaljeni od vremena izvješća o oružju za masovno uništenje u Iraku. Prošli smo ogroman razvoj naših analitičkih sposobnosti, kao i naših sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka”, rekao je Brennan.

Prošli tjedan su FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti objavili izvješće prema kojem su ruski hakeri probili sigurnosne sustave Demokratske stranke i utjecali na kampanju Hillary Clinton. Predsjednik Obama je zatražio odvojenu istragu o incidentu.

Trump je zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeya da izda službeno priopćenje o nalazima njegove agencije i imenovao republikanca Mikea Pompea,  za nasljednik Johna Brennana u CIA-i.

Nakon svega, nije jasno na temelju čega je Obama uopće donio odluku o protjerivanju 35 ruskih diplomata? Je li imao konkretne dokaze ili je postupio na temelju medijskih napisa i manjkavih obavještajnih izvješća, kakvim ih je neizravno nazvao i John Brennan, a možda je Obamina odluka bila samo puka želja gubitnika da do posljednjeg dana u Bijeloj kući učini sve da zagorča život svom nasljedniku? Odgovore na ova pitanja ćemo najvjerojatnije saznati nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

VIDEO: John Brennan sumnja u rusku krivnju za hakiranje Demokratske stranke:

Cijeli video: Video (14 minuta)

CIAhackiranjeJohn BrennanPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
7 godine prije

“Mi smo danas svjetlosnim godinama udaljeni od vremena izvješća o oružju za masovno uništenje u Iraku. Prošli smo ogroman razvoj naših analitičkih sposobnosti, kao i naših sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka”, rekao je Brennan.
A ovaj seronja nije vidio da DAIS planira uzeti pola Iraka i Sirije sa svom tom tehnologijom i svim tim analiticarima.Lazovi kojima samo maloumnici jos vjeruju.

shumadinac
7 godine prije

“Mi smo danas svjetlosnim godinama udaljeni od vremena izvješća o oružju za masovno uništenje u Iraku. Prošli smo ogroman razvoj naših analitičkih sposobnosti, kao i naših sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka”, rekao je Brennan.

To mu treba verovati ali ko još veruje da su “greške” bile tehnološke prirode.

Issa
7 godine prije

Što reći danas o ” najdemokratskoj”zemlji svijeta?
Tužno da tužnije ne može biti!Što reći o predsjedniku koji je vodio ovu zemlju dva mandata, te dobio Nobelovu nagradu za mir? Ništa,tužno i jadno za nekad veliku Ameriku.

jale
7 godine prije

Koliko se samo zla krilo iza osmjeha Baraka Obame i Hillari Clinton!? Hvala Bogu da su prošlost.

stipa
7 godine prije

Nadajmo se da su Hillary i Osama Obama prošlost… Potonji uvrijeđen jer mu je Putin omeo Program Muslimanskog bratstva, a kuja koja glumi feministicu i šuti dok joj muž ima kameni pogled primajući stranke a pod stolom mu Monica dudla… Previše za svakog normalnog… A o CIA što reči, svi znamo da je to najveća teroristička organizacija, tako i njihova izvješća treba prihvatiti

davor
7 godine prije

Napisati ovakav tekst bez da se spomene izraelski lobi u SAD-u te sovjetsko-židovska kosher mafija u Jerseyu i Brooklynu koju je spomenula čak i Marija Zakharova kad su je pitali o hakiranju američkih izbora, je u najmanju ruku površno. A Brennana je Lavrov izbrukao kao nitijedan Rus nekog američkog dužnosnika do sada.

gogijard
7 godine prije

pa zar nije posao špijuna da dolaze do tajnih informacija? Pa ako su Ruski špijuni to i napravili, znači da su samo radili svoj posao kako bi zaradili sebi plaću. Ne znam u čemu je problem?

ADMIRAL
7 godine prije

Kako ce potvrdit lazi
Oni itako nemaju koristi od toga

udav
7 godine prije

pa i da jesu, to samo pokazuje da je demokratska stranka, stranka debila, jer tramp kaze da je bilo pokusaja hakovanja i republikanske stranke, ali BEZUSPESNIH; sto se tice nas koji podrzavamo trampa, uopste nam ne bi smetalo da se demokratska stranka zajedno sa lazljivim mainstream medijima rasture, mogu da bankrotiraju, moralno vec jesu, mogu da se rasture na manje stranke, moze srbija da im posalje recept kako se to radi
a ste se tice cie, ovaj dzihadi dzon na slici, ako ne ode na robiju, moze se smatrati srecnikom, ali svakako slede reforme, restrukturizacija, sistematizacija i sl, imamo i za to recept

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI