CIA priprema internet odmazdu Rusiji?

Joe Biden
0
0

Kako navode neki mediji u SAD-u, oslanjajući se na izvore bliske Centralnoj obavještajnoj agenciji te države (CIA), Obamina administracija razmatra pokretanje mrežne operacije protiv Rusije, a sve u znak odmazde za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore.

Sadašnji i bivši službenici CIA-e tvrde da je od ove agencije zatraženo da Bijeloj kući dostavi moguće opcije svestrane internet operacije s ciljem uznemiravanja i “sramoćenja” ruskog rukovodstva.

Izvori ne navode koje tačno mjere CIA razmatra, ali su kazali da su već otpočele pripreme i odabir meta. Bivši službenik CIA-e kazao je za NBC News da je prikupljeno mnogo dokumenata koji će razotkriti “prljave igre” ruskog predsjednika, Vladimira Putina.

CIA - Vladimir Putin

Američki potpredsjednik, Joseph Biden, kazao je u petak, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, da oni “šalju porukuPutinu i da će ta poruka biti dostavljena “u vrijeme koje oni odaberu te u okolnostima pod kojim će proizvesti snažan uticaj“.

Upitan da li će američka javnost znati kada poruka bude isporučena, potpredsjednik je kratko odgovorio “Nadam se da neće.

Spekuliše se da bi glavna meta napada mogle biti sumnjive finansijske transakcije iz Rusije prema off-shore kompanijama, a koje navodno prave oligarsi.

Posljedice ovakve akcije bile bi nesagledivo velike. Dobar dio upućenih smatra da se ona neće ni dogoditi. Na kraju krajeva, predsjednik Obama će morati da odluči da li će akcija biti odobrena ili ne. Bivši zamjenik direktora CIA-e, Michael Morell, sa skepsom gleda na mogućnost američkog napada na ruske mreže.

Fizički napad na mreže je nešto što SAD ne žele uraditi, jer bi to poslužilo kao primjer drugim zemljama da to urade pa čak i protiv nas,” kazao je on.

CIA Putin

Američke obavještajne agencije zvanično su optužile Rusiju za nedavno neovlašteno pristupanje kompjuterima glavnog odbora Demokratske stranke (DNC) i drugih agencija i političkih zvaničnika. Kancelarija direktora Državne obavještajne službe i Ministarstvo domovinske sigurnosti u zajedničkom saopštenju su naveli da su ovi napadi za cilj imali uticaj na mišljenje javnosti, a u povodu američkih predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca.

CIAdncjoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI