CIA saudijskog prestolonasljednika odlikovala “za borbu protiv terorizma”

Mohammed bin Pompeo
37 komentara

“Nema sumnje da je saudijski princ i ministar unutarnjih poslova, Mohammed bin Nayef, kojega je u ožujku 2016. Francois Hollande odlikovao ordenom Legije časti, pobornik krvoločnog terorizma Islamske države”, piše talijanski analitičar Fulvio Scaglione.

Podsjetimo da saudijskog princa Mohammeda bin Nayefa, prvog u nasljednom redu za mjesto budućeg kralja, na Zapadu smatraju “borcem protiv terorizma“, jer je u nekoliko navrata proveo velike racije i pogubio uhićene pripadnike Al-Qaede i drugih terorističkih organizacija. No, princu Mohammedu bin Nayefu to nije smetalo da na drugoj strani izdašno podupire ISIL, Al-Qaedu i slične organizacije u njihovim krvavim pohodima po Bliskom istoku i šire. Stoga ova uhićenja i smrtne kazne vjerojatno treba gledati kao igrokaz kojim se princ htio dokazati kao “ogorčeni protivnik islamističkih terorističkih organizacija i da će sve učiniti da nestanu s lica zemlje”.

Prije dva dana je novoimenovani direktor CIA-e, Mike Pompeo, koji je diplomirao na vojnoj akademiji West Pointu i republikanski zastupnik države Kansas, odletio u Saudijsku Arabiju, gdje se sreo s ministrom Mohammedom bin Nayefom, kojem je, kao ranije Hollande, uručio medalju “kao priznanje za njegov rad u borbi protiv terorizma, te za mir i međunarodnu stabilnost”.

Saudijski princ je vjerojatnije očekivao priznanje od strane prethodne uprave, Obame i Kerrya, kao i da nova Trumpova administracija to neće moći ili htjeti učiniti.

U svakom slučaju, ovo je vrlo loš znak, Budući da princ Mohammed bin Nayef ne samo da se ne bori protiv terorizma i zalaže mir, nego je jedan je od glavnih promicatelja terorizma i rata, kao što je poznato, ne samo političarima, nego svima onima koji se ozbiljno bave ovim problemima.

Trump, Rex Tillerson i Mike Pompeo su novi na svojim dužnostima, ali saudijski princ nije. U svakom slučaju, on je došao na vlast obećavajući da će u borbi protiv ISIL-a koristiti vrlo različite metode od svojih prethodnika.

Duo Obama-Clinton su savršeno znali za veze Saudijske Arabije s terorizmom. Hillary Clinton je 30. prosinca 2009. u jednom od e-mailova, koje je 2010. objavio WikiLeaks, napisala “kako je Saudijska Arabija odlučujući temelj u financijskoj potpori Al-Qaede, talibana, Lashkar-e-Taiba i drugih terorističkih skupina i da je neprestani izazov uvjeriti saudijske dužnosnike da se pozabave financiranjem terorizma koji je rođen u njihovoj zemlji”. Tako barem piše u dokumentu kojeg je WikiLeaks katalogizirao s brojem 131 801.

Mohammed bin Nayef
Mohammed bin Nayef – Hillary Clinton

Uz tipično licemjerstvo za Obaminu eru, nekoliko mjeseci nakon izrade nacrta dokumenta Bijela kuća daje zeleno svjetlo za prodaju oružja bilo koje vrste Saudijskoj Arabiji u vrijednosti 62 milijarde dolara.

U predizbornoj kampanji za predsjednicu 2016. godine, Hillary Clinton je i dalje sa suradnicima nastavljala raspravljati o ulozi Saudijske Arabije u podržavanju terorizma.

U jednom od e-mailova Johnu Podesti, čelniku njezine kampanje, Hillary Clinton je napisala:

“Moramo se vratiti u našim planovima u slanju opreme Slobodnoj sirijskoj vojsci i drugim umjerenim pobunjeničkim skupinama. I dok budu trajale vojne operacije, moramo koristiti naše diplomatske alate i one tradicionalne obavještajne, kojima ćemo vršiti pritisak na vlade Saudijske Arabije i Katara koji i dalje tajno pružaju financijsku i logističku pomoć ISIL-u i ostalim sunitskim radikalnim skupinama.”

Stoga nema sumnje da je saudijska princ i ministar unutarnjih poslova Mohammed bin Nayef pobornik terorizma i da zna sve o financijama i potpori koju u prvom redu dobiva ISIL. Trump to zna i tijekom cijele izborne kampanje je s pravom kritizirao veze, uključujući i financijske, između Hillary Clinton i utjecajnih skupina koje su povezane sa saudijskim režimom.

Dakle, posjeta i odlikovanje princa od strane novog direktora CIA-e može značiti samo dvije stvari. Ili Trump je ovo smeće od medalje za princa naslijedio od Baracka Obame i nije mogao ne uručiti mu je? Ili je ovo bila Trumpova inicijativa? Ako je istina ovo drugo, Trumpova politika na Bliskom istoku se neće puno razlikovati od Obamine i široj regiji, bez sumnje, prijete teška vremena.

CIAClintonobamaodlikovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 x
7 godine prije

Ovo može značiti i priprema napada na Iran. To bi bila katastrofa. A hundred percent.

Alen
7 godine prije

I te kako teska..ne samo za BI.. A sto se tice saudijske dinastije nakon kralja bice svasta…

Šime
7 godine prije

Sastali se najveći izvoznik demokracije i najveći izvoznik terorizma.

Time
7 godine prije

Ludnica.

Georgij Žukov
7 godine prije

Ne razumijem zasto si dijele ordenje , jasno mi je da su saveznici i veliki prijatelji te da zajednickim snagama financiraju i naoruzavaju isilove fasiste , no medjutim ordenje se u pravilu dijeli po zavrsetku rata , asad kapitulirao ?ili sam nesto danas propustio :)))

Mario
7 godine prije

Čudno da mu nije dao jedno odlikovanje i za ljudska prava

bobrock
7 godine prije

Ovo je za poluditi! Kakvo je to pranje mozga ljudima! Pretpostavljam da ova vijest je u svim mainstream medijima u SAD-u.
Sramota od američke administracije.
Bolja od ovog je Kobilda i briselski chato Plenky!

ventilator
7 godine prije

Ovo je vrh cinizma korporativne elite koja preko CIA-e trenira svjetsku strogoću, izuzimajući ovu najdemokratičniju državu.U ovoj zemlji demokracija je toliko elaborirala da će vlast demokratskim metodama udobrovoljiti svoje podanike da sami sebi odsiječu ruku, ukoliko su dali neku zamjerku postojećem režimu.

jale
7 godine prije

Ja mislim da je ovo priznanje koštalo saudijce skorao pa ko ******** mafiju priznanje Kosova. Jedno cirka oko 100 miliona dolara.

mars
7 godine prije

Kad Nobelovu nagradu za mir može dobiti ko stigne, zašto se onda manje ugledna priznanja, medalje i časti svake vrste, ne bi dodjeljivale po istom principu? Svakome kome se stigne dodjeliti. Kriteriji su nebitni.

Tomica
7 godine prije

Odmah ga nominirati i za Nobelovu nagradu za mir.

Andrej
7 godine prije

I neka sada netko kaze da PROFIT nije najveci od svih bogova. Alah i Jahve i Krisna, svi oni zajedno uzmaknu i umuknu kada se pojavi PROFIT. Pogledajte dobro posljednju fotografiju. Srdacna baka iz vasega susjedstva i dobrocudni djedica, koji uziva u igli tablića sa pajdasima iz naselja, zar ne?

Fascinira me kako zlo moze poprimiti tako bezazlene oblike i smjestiti se tamo gdje ga ne ocekujemo. Dovoljno je da se netko nasmije i mi u trenutku zaboravimo , da se ta ista razdragana bakica nadmeno izrugivala Gadafijevoj smrti, smrti koja je nastupila nakon divljacke torture. Oci znaju jako prevariti.

Kaze se, da su oci ogledalo duse, ali kako je to moguce, ako ne mozete vjerovati niti svojim ocima.

Tadmur
7 godine prije

U bijeloj kući došlo do zamjene figura.Umjesto crne sada igra bijela.

Georgij Žukov
7 godine prije

Mohammed bin Nayef iz pouzdanih izvora saznajem :), nakon sto je zaprimio medalju od gospodina Mike Pompea a svjestan poraza u siriji iznenada i na zaprepastenje cijinog spijuna zavapio , citiram …
Rakije , rakije amo dajte , jer utjehe nema u nafti “.

Zvrk
7 godine prije

Nije slučajnost. Niti je slučajnost da je on prijestolonasljednik što ruši nepisano pravilo. Proslavio se brojnim sigurnosnim aktima kojima je smanjen unutarnji terorizam, a za vanjski će se uvijek izvoziti oružje ili ljudsko meso. Do tada su SA sporadično tresli teroristički napadi mahom od proiranskih skupina, a još daleko prije onaj zloglasni napad na Meku, ihvanijski ustanci i sl.

PanSlaven
7 godine prije

hm da, rat je mir-mir je rat. Nobelova ratotvorcima, a protuteroristička financijerima terorista. A tko će dobiti priznanje za neizum terorizma?

Deda Brada
7 godine prije

Trumpet i dalje trubi o borbi protiv ISIL-a, glavnom mezimčetu Saudijaca. Ne verujem da on ima nešto sa ovom medaljom. Imam utisak da je CIA previše samostalna i radi šta joj se prohte.

Gustav
7 godine prije

je li ovo neka zajebancija

Jupiter
7 godine prije

100 milijardi za oružje ili obraz? 100 milijardi za plaketu, sitnica.Biznis!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI