Clinton krivi direktora FBI za izborni poraz

James Comey, Hillary Clinton, FBI
0
0

Hillary Clinton je u subotu okrivila direktora Državne agencije za istrage (FBI) Jamesa Comeya za svoj izborni poraz, odnosno njegovu najavu samo par dana uoči izbora da je ponovo razmatrana istraga o njenoj upotrebi privatnog E-mail servera.

Obrativši se donatorima svoje kampanje, Hillary Clinton je kazala da je Comeyeva odluka da pošalje pismo Kongresu o istrazi 11 dana prije izbora probudila nove kontroverze i spriječila ju da završi kampanju u optimističnom tonu.

“Mnogo je razloga što ova izborna trka nije bila uspješna”, kazala je ona i dodala da je “analiza pokazala da je Comeyevo pismo probudilo neosnovane sumnje koje su zaustavile zamah kampanje”.

Ona je izjavila da je drugo pismo direktora FBI, koje je upućeno Kongresu dva dana prije izbora, a u kojem je on kazao da novi E-mailovi nisu promijenili njegovu odluku o tome da se ona ne treba suočiti s kriminalnim optužbama, imalo još veću štetu od prvog pisma po njenu kampanju.

Predsjednički kandidati imaju dugu historiju okrivljavanja snaga van njihove kontrole za svoje poraze. 2004. godine, John Kerry je povezao svoj izborni poraz sa video-snimkom na kojem je bio Osama bin Laden, a koji se pojavio par dana prije izbora i probudio strah od terorizma. 2012. godine, Mitt Romney je kazao svojim donatorima da je izgubio jer je Obama bio pravi “poklon” za interesne grupe Demokratske stranke – Afro-Amerikance, Hispano-Amerikance i mlade ljude.

FBIjames comeyjohn kerrymitt romneyPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI