Iranski ministar vanjskih poslova upozorava Trumpa da “izraelski agenti” pripremaju “napade” na američke snage u Iraku kako bi pokrenuli rat protiv Teherana

Americki vojnici u Iraku
38 komentara

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Izrael za planiranje napada na Amerikance u Iraku u pokušaju izazivanja američkog napada na Iran, odnosno za poticanje Washingtona na počinjanje totalnog rata s Teheranom.

Zarif je u subotu označio Donalda Trumpa na Twitteru, društvenoj mreži po izboru američkog predsjednika, dok je ponovio tvrdnju o lažnoj zavjeri.

”Nova obavještajna informacija iz Iraka ukazuje na to da izraelski agenti-provokatori smišljaju napade protiv Amerikanaca, stavljajući time odlazećeg Trumpa u lažni casusbelli.”

Tada je ministar vanjskih poslova upozorio Trumpa neka ne nasjeda na vijesti o zavjeri koja dolazi iz Izraela. Rekao je da će se sva neprijateljstva protiv Teherana vratiti ne samo Washingtonu već i njegovom glavnom savezniku na Bliskom istoku.

“Pazite na zamku, predsjedniče Trump. Bilo kakvi sukobi će skupo koštati vas, a posebno vaše drage prijatelje na Bliskom istoku”, napisao je Zarif.

Iranski glavni diplomat prvi je put pokrenuo temu navodno predstojećeg napada početkom ovog tjedna.

U četvrtak je otkrio da je Teheran od iračke obavještajne službe dobio informacije o takvom planu. Iako Zarif nije imenovao krivca za navodnu zavjeru, ton njegove poruke sugerirao je na to da SAD same aktivno traže izgovor za rat s Iranom. Prekorio je Trumpa zbog letova B-52 i slanja “armada” u zaljevsko područje “umjesto da se borio protiv Covida u SAD-u.”

Ionako neprijateljski odnosi između Teherana i Washingtona dosegnuli su nedavno točku vrenja zbog nadolazeće obljetnice američkog atentata na Qassema Soleimanija. Pokojni iranski general i čelnik elitnih snaga Qudsa unutar Zbora revolucionarne garde (IRGC) ubijen je u napadu bespilotne letjelice izvan Bagdada 03. siječnja prošle godine.

Iako je Iran uzvratio ubrzo nakon napada, napavši pritom nekoliko vojnih postrojenja u kojima su smještene američke snage koje su u Iraku, u više je navrata obećao da će se dodatno osvetiti Amerikancima. Krajem prosinca, nedugo nakon raketnog napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, Trump je obećao da će Iran smatrati odgovornim za potencijalnu smrt bilo kojeg Amerikanca u Iraku.

Iranski najviši dužnosnici otvoreno su navijali za Trumpov izborni poraz u studenom, dok je predsjednik Hassan Rouhani izjavio kako njegovog američkog kolegu samo nekoliko dana dijeli od odlaska u ”ropotarnicu povijesti.”

IrakiranIZRAELMohamad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PERA KOJOT
3 godine prije

Iranci tvrde da se Izrael ne može obraniti od 10 000 raketa ispaljenih istovremeno prema cionističkim zlotvorima koji žive na veoma uskom geografskom području. Nadam se da su Iranci u pravu kad tvrde da bi napad na Iran značio kraj za zločinački cionistički režim.

3 godine prije zadnji put uredio PERA KOJOT
xor
3 godine prije

U režimu mraka i straha su velike oči.

shumadinac
3 godine prije

Iako sam još početkom septembra isticao napad na Iran izvesnim Trampovim potezom i iako sam mislio da je dovoljno pametan da to uradi pre izbora ipak sam ostavio mogućnost da odloži napad do samog kraja mandata.

Nisam uzeo u obzir godišnjicu ubistva Suleimanija kao opravdanje za “lažnu zastavu” ali bi to značilo da je sve planirano (pa i sam termin) mnogo ranije – što nas i ne čudi previše.

Ako bude tako svi će da osude Trampa iako se on tu očigledno najmanje pita. Ali to mu je uloga…

SULE
3 godine prije

Kako se bliži noć tako IRANCI počinju sve više kukati kmecat i plakati-Izrael možda napravi neku akciju ali ništa nije isključeno noćas?

ad astra
3 godine prije

Ova izjava Zariffa je smiješna i naivna. Iz njegove izjave da se naslutiti da Iran planira neku terorističku aktivnost na tlu US ili na njezinoj imovini diljem svijeta ali se boji američke reakcije. Zato poseže za oprobanom gebelsovom metodom prebacivanja krivnje na nekog drugog. Američka obavještajna zajednica je vrlo jaka i sposobna je detektirati ovakve podvale vrlo brzo. A kad to napravi, onda držite gaće, Razlog za navodnu izraelsku subverziju je neimanje razloga za napad na Iran. Opet glupost. Zašto bi US napale Iran ako ih Iran ne ugrožava. Ali ako ih ugrožava, a to Iran jako dobro zna onda Amerima ne treba neki poseban povod za to. Računica je vrlo jednostavna. Prestanite s prijetnjama, prestanite s podržavanjem terorističkih organizacija i zaustavite nuklearni vojni program za koji se opravdano sumnja da ga želite upotrijebiti protiv Izraela i zapada. Probajte živjeti normalnim životom na demokratskim načelima i vidjet ćete kako je… Čitaj više »

sedde
3 godine prije

Ako Trump napane Iran, moze li on produziti svoj mandat za jos 4 godine?
Izraelski premjer Netanjahu bi trebao ici u zatvor, hoce li njega isto spasiti agresija na Iran?

Max
3 godine prije

Ovo samo pokazuje koliko je Iran jak i koliko pametno vodstvo ima Pomno analiziraju događaje . ( gomilanje ratnih brodova u Perzijskom Zaljevu strateških bombardera B52 u zaljevskim petromonarhijskim bazama a jedan od kolega izvijestio je o svjedočenju iračkog civila koji je nad vlastitim naseljem vidio i snimio nadlijetanje 100 helikoptera američkih oznaka) Jasan je znak da se nešto sprema ali Iran jasno pokazuje da je spreman branitii se, Vrši vojne vježbe razmješta nove ubojite rakete većeg dometa i preciznosti a potenccijalne agresore jasno glasno upozorava na možebitne posljedicce njihove avanture.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI