fbpx

Dan poslije velike buke turskog „sultana“

Erdogan Sultan

Jučer, dan nakon gubitaka turske vojske u Siriji, društvene mreže, kao i komentari na ovom portalu, eksplodirali su od raznih tumačenja onoga što se događa u Idlibu.

Međutim, dan poslije i nakon pomnijeg proučavanja objavljenih materijala u informacijskom ratu može se zaključiti nekoliko stvari. Turska je de facto ujedinjenjem svojih oružanih snaga s islamističkim terorističkim skupinama napravila loš korak, dok Rusija i dalje opetovano ponavlja tri jednostavne stvari koje turski predsjednik Erdogan nikako da shvati. Teritorijalni integritet Sirije je nešto o čemu se neće raspravljati. Drugo, svi budući dogovori se mogu temeljiti samo na sporazumima iz Sočija i na kraju, vlada Sirijske Arapske Republike ima puno pravo voditi vojne operacije na svom suverenom teritoriju u kojima u skladu s više rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih ugovora radi na „eliminaciji“ priznatih terorističkih skupina. Ovo je politika koju Moskva vodi od prvog dana i do danas se nije promijenila, zbog čega je u Kremlju nemoguće očekivati bilo kakav obrat.

Dan poslije velike buke turskog „sultana“

U međuvremenu u Ankari vlada pravi kaos. Gubici u četvrtak su bili toliko veliki da su davane izjave koje će u pregovorima neki turski dužnosnici teško moći obrazložiti. Na primjer, turski ministar obrane Hulusi Akar je rekao „da će turske oružane snage nastaviti napadati rusko-sirijske trupe sve dok ih u potpunosti ne unište, u ime Allaha svemogućeg i samilosnog“,  te  dodao da Putin “šalje Ruse na mašakre”.

Sjedinjene Države planiraju prenijeti informacije i rasporediti snage potpore kao dio hitne pomoći Turske. To je izjavio jedan od čelnika američke administracije.

Grčka je zauzvrat uložila veto na deklaraciju NATO pakta kojom savez podupire agresiju Turske na Idlib.

U večernjim satima oboren je helikopter turskih specijalnih snaga. Erdogan trpi strašne gubitke i onda ih pokušava uljepšati videom s napadima na sirijske snage, pa čak i Kurde snimljene u listopadu 2019. godine. Dakle, “sultanu” ne ide onako kako je zamislio, pogotovo nakon spoznaje da su u montaži informativnih emisija turske države agencije dobile zadaću da naprave kompilaciju napada na sirijsku vojsku u kojima je ubijeno stotine, čak više od tisuću sirijskih vojnika i uništeno je vojne opreme u vrijedne stotine milijuna, ako ne i milijarde dolara. Obične turske gluposti, ali gluposti koje je na kanalima na svim jezicima objavila turska agencija Anadolu, kasnije i njihova „Muslimanska braća“ iz Dohe, na što su „neoosmanski sljedbenici“ od Xinjianga do Libije i Maroka i od Katara do Balkana i europskih zemalja počeli skakati od sreće, uvjereni kako zaista dolazi „uskrsnuće Osmanskog carstva“, toliko najavljivanog i željno očekivanog još od prvog izdanja geopolitičkog priručnika „Strateška dubina“ tandema Erdogan-Davutoglu.

Dr. Mesut Hakkı Caşın, Erdoganov savjetnik, obećao je da će Rusija, u kojoj živi 25 milijuna muslimana, biti podijeljena iznutra.

“S Rusima smo ratovali 16 puta u prošlosti i ponovit ćemo to. Naša osveta bit će prilično grozna”, rekao je Caşın.

Njegova je izjava glasno odjeknula u Rusiji, ali ne u službenim krugovima, već među ruskim stanovništvom.

Kako bi pokazali svoju vojnu moć, Turci su oborili društvene mreže kako se ne bi vidio transport mrtvih vojnika iz Idliba, ni njihove fotografije koje su obitelji i prijatelji počeli objavljivati na društvenim mrežama, a zauzvrat su turskom narodu, ili barem onom dijelu željnom sirijske i ruske krvi, ponudili video borbi koje su se događale na raznim mjestima i u raznim razdobljima.

„Pancir“ se iz Libije „teleportirao“ u Siriju

Pođimo od uništenog sustava „Pancir“, a ako je ubačen jedan kadar akcije koji se dogodio negdje drugdje, legitimno se zapitati što je istina od ostalog. Dio od nekoliko prikazanih napada vjerojatno jeste, ali general Hulusi Akar se hvalio s 200 pogođenih ciljeva, a onda imamo „informaciju“ koju su blogeri u nekoliko sati demaskirali kao „lažnu vijest“.

VIDEO: Prikaz uništavanja sustava Pancir u Siriji

Izvorni zapis nije iz  Sirije, već Libiju. Navodno se radi o “Panciru” koji je pripisan, kako pišu,  bazi u kojoj je smještena ruska skupina “Wagner”. O tome piše kanal koji je objavio videozapis i dodaje kako je „Pancir S-1“ sustav protuzračne obrane uništen od strane turskih oružanih snaga u Libiji i nalazi se u arsenalu 12 zemalja, a košta 75 milijuna dolara. Ovaj koji je uništen, pripadao je skupini „Wagner“ u Libiji.

Sam kanal Clash Report, čija je snimka uzeta s Twittera, navodi da se akcija dogodila u Libiji, stoga ostaje nejasno u kojoj se fazi Libija pretvorila u Siriju.

Što se ovih sustava tiče, Rusija ih nije dala, ni prodala generalu Hataru, ali jeste Ujedinjenim Arapskim Emiratima i razlikuju se o drugih po tome što imaju šasije MAN. Kasnije su viđeni u zapadnoj Libiji, jer su UAE ovim sustavima opremili Haftarove snage i uspješno su korišteni su protiv zrakoplova vlade iz Tripolija, te turskih, američkih i talijanskih napadačkih dronova, od kojih je oboreno 3 do 4 komada. Navodno je jedan turski dron uspio pogoditi Pancir na videu,  ali nitko nije dokazao da tamo ima ruskih „plaćenika“ ili savjetnika i sustav bi mogao biti libijski ili na „posudbi“ od strane UAE.  Sve ovo još uvijek treba razjasniti.

Nije teško pogoditi zašto se video pojavio. Istovremeno s gubicima u Siriji, turske snage u Libiji su imale 7 do 10 poginulih vojnika. Prema izjavi zapovjedništva LNA, tijekom napada na aerodrom Mitig ubijeno 15 neprijateljskih boraca, uništeno je spremište streljiva, a navodi se da je uništen sustav protuzračne obrane MIM-23 Hawk.

Stoga je hitno trebalo dokazati da i turski dronovi iz Tripolija i Misrate mogu nešto učiniti.

Na drugoj strani, Turci službeno u Idlibu imaju 1200 i 2300 vojnika. Osim toga, turski mediji pišu o smrti majora turskih komandosa u bitci kod Saraqiba. Ali sada će biti mnogo nejasnoća, jer će Turci pasti u iskušenje da umanje svoje gubitke prethodnih dana, od nekoliko desetaka ljudi istovremeno, tako da žrtve ne izgledaju strašne u očima turskog javnog mnijenja. Zato su jučer i oborili društvene mreže.

I na kraju ove libijsko-sirijske kompilacije, nakon što se pojavio video s uništenjem „Pancira“, LNA je navela da su četiri turska drona oborena iste večeri. Osvetit će se i osveta će biti zastrašujuća, rekli su, ali i sve što objavljuje Libijska nacionalna armija, bez dokaza i fotografija „trofeja“ na njihovom Twitteru, treba uzeti s rezervom. Za ova četiri oborena drona je LNA na Twitteru objavila fotografije dva i to se može potvrditi kao gubitak turske ekspedicijske skupine u Libiji.

Još nije jasno jesu li oboreni turski dronovi proizvedeni u poduzeću Erdoganovog zeta Selçuka Bayraktara, proizvođača dronova „Bayraktar TB2“ s očekivanim životnim vijekom od 10 minuta nakon polijetanja?

Tursko-ruski rat?

Treba naglasiti da ruski mediji, ali u većoj mjeri internetski portali, vijesti više ne prenose u rubrici „rat u Siriji“, već „rat s Turskom u Siriji“, što je značajan pomak u narativu ruskog javnog mnijenja.

Podsjeća se da su predsjednici Rusije i Turske telefonom razgovarali o potrebi uvođenja dodatnih mjera za normalizaciju stanja na sjeverozapadu Sirije, što je jutros ponovio i Sergej Lavrov.

Ali nitko ne dvoji da je u smislu kršenja međunarodnog prava, Ankara čak nadmašila čak i Washington.

Poznati turski političar rekao je da Turska istovremeno provodi vojne operacije u Siriji i Libiji. Bivši turski ministar vanjskih poslova Yasar Yakis objasnio je kako se položaj Turske od početka sirijskog rata promijenio.

“U početku se Turska nije namjeravala boriti u Siriji protiv sirijskih vojnika, ali je postala previše aktivna u Idlibu, gdje je branila naoružane selafijske džihadističke grupe. Međutim, Turska ih danas nema namjeru napustiti i nastavlja ih braniti”, napominje političar, koji napominje da se to radi s ciljem da dopusti Turskoj da utječe na situaciju u Siriji i stekne jače pozicije u pregovorima o procesu „demokratizacije Sirije“, napominjući da krajnji cilj Turske i dalje “ostavka Bashara Al-Assada“.

„Ne znamo točno koja je strategija prevladavanje krize u Siriji, ali u ovom trenutku govorimo o stvaranju zone koju će Turska kontrolirati duž tursko-sirijske granice i omogućiti izbjeglicama da se tamo nastane. Turska vlada će izgraditi stanove na pojasu širine 30 do 40 kilometara duž tursko-sirijske granice”, uvjeren je Yasar Yakis.

Međutim, prema Yakisu, razina podrške Erdoganu u njegovoj zemlji zbog njegovih postupaka u Siriji stvara problem.

“Podrška politici u Siriji dugo je ispod 50% u Turskoj. Mislim da samo oko 30% turske javnosti to podržava”, rekao je Yasar Yakis, koji podsjeća da je to barem dvostruko manje od razine podrške Erdoganu unutar Turske.

“Turska je možda htjela ubiti dvije muhe jednim udarcem. Prvo, pronaći mjesto za militante koji su blokirani u Idlibu, a drugo, koristite ove militante u Libiji u interesu Turske”, podsjetio je.

Međutim, Ankara uopće ne vodi računa o tome da je „pojas dubine 30  do 40 kilometara južno od tursko-sirijske granice“ teritorij u kojem većinom žive Kurdi i da se oni neće povući u pustinju. Stoga jednu analizu vrijedi posvetiti odnosima Damaska i Kurda, koji su proteklih tjedana vodili intenzivne pregovore u ruskoj bazi u Latakiji. Čini se da konačno sporazum još nije postignut, ali ako bude trebalo djelovati zajedno protiv Turaka, Kurdi će biti presretni da mogu biti dio takve kampanje, što je problem koji bi Ankari mogao stvoriti veće glavobolje od ovih u Idlibu.

Izjave Moskve

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzija rekao je u petak da sirijska vojska ima pravo ukloniti teroriste koji okupiraju njezin teritorij.

“Kao odgovor na stalna kršenja primirja u regiji Idlib, sirijska vojska, naravno, ima pravo na reagiranje i suzbijanje terorista”, rekao je ruski diplomata.

Uz to, Nebenzija je rekao da sirijskoj vojsci ne može biti zabranjeno da provodi rezolucije Vijeća sigurnosti o suzbijanju terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama i podsjetio je da Damask ima suverenitet nad teritorijem Idliba, kao što se navodi u sporazumu koji su čelnici Rusije, Vladimir Putin i Turske, Recep Tayyip Erdogan potpisali je u listopadu prošle godine u Sočiju.

U međuvremenu situacija eskalira. Brodovi ruske Crnomorske flote su prošli Bospor i ušli u Sredozemno more. Fotografije brodova na Twitteru je objavio Reutersov fotograf Yoruk Isik, a vide se fregate „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovič“ naoružani krstarećim projektilima “Kalibar“.

Sergej Lavrov je nekoliko puta na konferencijama za novinare najavio pravo Sirijaca da se bore protiv terorista u Idlibu, usprkos stalnim kršenjima primirja u tom području.

„U svakom smislu ova avantura ima tužne posljedice za Turke. Ankara je podcijenila borbenu spremnost sirijske vojske”, rekao je Aleksandar Perendžijev, član stručnog vijeća “Ruskih časnika”, docent politologije i sociologije na Ruskoj akademiji znanosti.

„Turska, koja sada djeluje kao okupator, izvršila je invaziju na samu Siriju i sada joj se to razbilo o glavu i glasno optužuje sve oko sebe. Sirijska vojska danas je vjerojatno najmoćnija vojska na svijetu. Ali poanta ovdje nije u oružju, već u činjenici da su se ti ljudi borili devet godina i stekli su veliko iskustvo. Turci su mislili da imaju posla sa slabom vojskom, koja se jedva branila od islamističkih bandi, iako sada ovo nije ista vojska. Mislim da je sirijska vojska počela ispunjavati zadatak koji je trebao biti davno postavljen”, primijetio je Perendžijev.

„U Idlibu su Turci digli oružje i protiv Rusije, a u Ankari daju vrlo arogantne izjave. Nema nikakve sumnje da se Rusija neće boriti s Turskom, ali Turci i dalje pokušavaju zauzeti tuđe teritorije, a u svojoj su zemlji uveli ratne zakone, iako ih nitko nije napao. Ovo je glupost. Nitko ih neće napasti i Turska će se morati pomiriti s činjenicom da ih tamo nitko ne treba i sva suradnja s Turskom u Siriji može završiti“, rezimirao je Aleksandar Perendžijev, komentirajući izjavu savjetnika turskog predsjednika Erdogana, Mesuta Hakkija Caşına., koji je obećao „da će uništiti Rusiju, jer tamo živi 25 milijuna muslimana i oni će je podijeliti iznutra”.

Što misle ruski muslimani treba pitati Čečene i njihovog vođu Ramzana Kadirova  i predstavnike Tatarstana i Dagestana, sigurno ne dr. Mesuta Hakkıja Caşına.

Ipak, sudeći po činjenici da su se delegacije Turske i Rusije ponovno sastale u Ankari i još jednom su pokušale riješiti krizu u Idlibu, ovo je dobar signal. Ali još bolji je signal da su Putin i Erdogan razgovarali. Ako uzmemo u obzir da se poziv dogodio na inicijativu Ankare, možemo pretpostaviti da je Turska spremna ponuditi neku vrstu kompromisa ili prihvatiti kompromisni prijedlog Moskve, a on je jasan mora sadržavati gore navedene tri točke koje Moskva ponavlja od prvih kontakata s Turskom do danas.

Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije?

Odgovor je ukratko: ne. Jer uz sve emocije, rat ne treba ni Turskoj ni Rusiji. Dvije zemlje imaju ozbiljne gospodarske veze i skupe dugoročne projekte, od plinovoda Turski tok, do izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu i kupnje sustava protuzračne obrane S-400, izvoz proizvoda iz Turske, velike ugovore turskih građevinskih tvrtki u Rusiji i višemilijunski protok turista iz Rusije, ali su sve ovo stvari zbog kojih Turska treba Rusiju, a ne obratno. I jednoj od prošlih analiza smo izračunali da bi , ako prekine sve veze s Turskom, ruska trgovina imala 10 milijardi dolara manji suficit od trenutnog. Ruska ekonomija to može podnijeti. Može li Turska, koja prijeti šesnaestim tursko-ruskim ratom?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
182 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Dobar komentar koji objašnjava mnogo toga

Dawor
Gost
Dawor
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Pa vi ljudi i dalje gutajte kretenske turske sapunice i idite na ljetovanje u tu krvoločnu diktaturu…!!!!!

bok123
Gost
bok123
1 godina prije
Reply to  Dawor

Mi se borimo protiv Turske iznutra.

Владислав Јовановић
Gost
Владислав Јовановић
4 sati prije
Reply to  Dawor

Ja hoću. ima bar 6 razoga a i bar 10 puta je bolje nego u CG i Hrvatskoj. Prvo, kvalitetnija usluga. Drugo, bolji hoteli. Treće, daleko su ljubazniji. Četvrto, toplije more i lepše plaže. Peto jeftinije je i šesto s njima smo duže bili u zajednici.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Preneseno:
“Pogino general Burhan Rahmun komandir 124 brigade Republikanske Grade.
Navodo, sinoć i Tigrovi dobro nalupani, a danas Hezbolah.”

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Ora

Navodno ponovno pokušan atentat na Erdogana i njegova smjena. Priča se iz Washingtona.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

vidit ćemo koliko će Merkel i ekipa ponudit eura Erdu za zadržavanje migrnata

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  burt

Ako do sad Erdo nije dobio novac za uzdržavanje imigranata, najvjerojatnije ga neće ni dobit..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  x@y

Hoće x@y bez problema , @burt dobiće koliko zine ! Ovi se neće ni truditi proturječiti..
Pa turska je umjesto da ih sortira i pošalje za eu upetljala i sebe i sve oko sebe u eliminaciju istih i vidiš kakva situacija je stvorena ..
Koliko košta da ti eliminiram teroriste a ne da ih vratim kući ?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, iz tvojih usta u Božje uši. Iako sumnjam.

haha a burt je legenda,neka on piše… Ja mu osobno ništa ne zamjeram. Dobar čovjek, ali eto ima svoju percepciju svega..

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  burt

Mislis- koliko ce nasi vlastodrzacki banditi dati Erdu krvnih zrnaca i koze koje neprestano gule sa “raje” u Europi?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ana

Istina. Nisu se trebali mješat u pitanje BI. EU je uvijek mogla držat granice zatvorene za sve njih i prepustit da to riješe sami kako god znaju, pa i ako će im susjedi pomoć iste kulture i vjere (najbolje), koji su kudikamo bogatiji od cijele EU… Eto imaju Iran, Irak, SA, UAE, Kuwait, Oman bogate državice, Yemen…itd…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ora

Jel bio vojnik, jel bio general. Koji je posao vojnika? To je kao da si napisao da je poginuo kamiondžija na autoputu. Nego, jesu li letjeli turski dronovi od tada, Koliko znam, nisu, ovaj hitac na Hezbollah je bio artiljerijski. A i oni, kad idu u rat, održe propovijed za šehide i ako se dogodi, znaju da ne idu na piknik. U ratu se gine. Ali ovi ginu za pravdu , a Turkesine ginu za CIA-u , posredno za Izrael i na kraju za Al-Qaidu. Za tu ljigavu naciju se ne zna je li gore kad ih vode kemalisti, pa ližu onu stvar NATO paktu i Zapadu ili Muslimansko bratstvo pa zaglave u mitomaniji i neoosmanizmu. Zapravo, bilo bi najbolje da se Assad dogovori s 40 milijuna Kurda, da ne diraju Irak gdje imaju pokrajinu, Siriju i Iran, ali i da zajedno naprave frontu protiv Turkesina u odrežu trećinu Turske za Kurdistan.. Ali kako su i Kurdi papci, sada šute ko pi*ke, ali na kraju opet neće dobiti svoj Kurdistan, ništa od toga.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Jbg Laki , iskreno koliko ruskih drzavljana ima u idlibu ? , Kineskih ?
Onih iz stanova blizu rusije ?
Mogli su ih vratiti kući ? Ili nisu ?
Rusi su rekli svoje oko toga , kinezi isto ..
Jbg sve je to računica..

Čudo jedno
Gost
Čudo jedno
1 godina prije
Reply to  Ora

Dobro radi turska propaganda, kako i obično.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Joj Babiću jel mora ići sve s pozicije čiji je veći i ko je kome uvalio i ko je jači ?
Jesi ikad pokušao da razmišljaš iz pozicije win-win situacije ?
Kao sto putin i erdogan razmisljaju već nekoliko godina..

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Alen

Dobar mu je komentar. Uravnotežen za razliku od budalaština po twiterima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Pa da , reko ovaj ovo , reko onaj ono , ovi slagali ovo oni lazu ono ,ko je jači ,čiji je veći i tako to..

Perun 22
Gost
Perun 22
1 godina prije
Reply to  Alen

Muhamedov ,hm” sta,?mojsise.

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije
Reply to  Alen

Знам Алена са овог портала имао је нормалне коментаре које сам радо читао. Овај Ален тренутно-тешко га препознајем…

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Alen

Vanga in Nostradamus nista lagala. Ne zaradi kronavirusa in ne zaradi treje svetovne vojne, ki se začne v Siriji.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene problem je u tome sto ono sto ti tvrdis da postoji (dogovor Putin – Erdogan) postoji na papiru, dok u stvarnosti Turci rade sve suprotnom tom dogovoru. E sad ovo sto je her Babic pokusao da objasni valjda ce mnogim trolovima (pro-turskim) iz dupeta uci u glavu (ako u glavi imaju malo IQ). Od tog prvog dogovora samo da te podsetim bilo je rec o karti kada je bio “veliki Idlib” (povlacenje 20-30km sa tadasnje “granice” svih kozojeba + tedkog naoruzanja). A sada gde je taj “veliki Idlib” neka odgovore svi oni trolovi kohi su likovali u svim prethodnim objavama na ovu temu. SIRIJA ce pobediti u svakom slucaju kmekali svi ovde ili ne. Ende! ;o)

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pa to i ja govorim , sta je sporno ?
Pa naravno da su se dogovorili sta ti misliš kako bi bilo da turska pruzi stvarnu podrsku , sta vam je ne lupetajte..
Jesam vam i ja napisao da su oni snimci produkcija filmska ?
A vi se napalili na to pa podivljali !
Ma kraju balade kad sve bude kako je i dogovoreno u sočiju vi ćete i dalje pričati o puškometu i čiji je veći ko je ioga pobjedio itd…

No vidjećete kad se krene u avanturu rješavanja sjeveroistoka i kurda i usa , da pogotovo usa , vidjećete onda kako ćete tursku kovati u zvijezde ..

Polako samo puno je i ovo za mnoge !

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Alen

Ok kapiram ja tebe Alene. Za razliku od nekiih simpatizera “Eko pokreta” (kozojeba) u Siriji podrzavam tvoja izlaganja iako se cesto ne slazem sa tobom. Sto bi rekli Zagorci “bumo videli”. Ali ipak mislim da se varas (glede tvog poverenja u iskrenost Erdogana & Turske).

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nemam ja tu povjerenja i iskrenosti to ti je samo čista računica , interesi i rusije i turske i izazovi za njih obe u okruženju u kojem se nalaze i situacija i okolnosti s kojima se nose..
Kad sve preracunas najbolja opcija za i rusiju i tursku je suradnja i dogovor oko rjesavanja zajedničkih interesa , sve drugo upetljava treće strane i vodi svijet u globalni sukob..
Sad ako u rusiji i turskoj sjede budale , jedna koja vara (erdogan ) i jedna koja je naivno upala u klopku ( putin ) , onda nam nema spasa i slijedi treći svjetski rat , ni manje ni više a onda nam je svima svejedno bas sve..
Ja mislim da su i turska i rusija obe svjesne svoje odgovornosti i uloge u ovo vrijeme i sad da padnu u idlibu ne bih zelio ni pomisliti..

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Alen

Slazem se druze! Videcemo skoro. Poz. i svako ti dobro. ;o)

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen@ naravno apsolutno da su se Rusi i Turci stvarno zakačili nebi Amerikanci zalili sredstava i oruzija Turcima cim im nista ne daju nesto smrdi. Takodjer nemogu vjerovati da su ljudi se stvarno primili na ove udare dronovima😁 mnogi Turci vec ismijavaju svoju vladu jer i oni stvaraju da je takvo sto tesko vjerojatno a ima stvarno snimaka iz 2018 i 2019.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Fenix

Dronovima… pa kruži teorija da su Turci zloupotrijebili dozvolu korištenja izviđačkih dronova od strane Rusa na osnovu sporazuma. I onda su udarali ko sumanuti.
Ako je to istina, završili su sa svojim dronovima.

Nisu mi jasni Rusi i kako mogu vjerovat Turčinima.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Ringo10

hebali te rusi oni su izdali i srbiju i kosovo pa kako ne bi siriju hahaah ali si poglup sta su uradili dok je nato rusio srbiju protestovali i sta jos opet protestovali hahahaah,,,

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Tony
eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Alen

Hajde Alene prestani gurati tu tvoju mantru “dogovorili, jer niko nije toliko lud (čak ni Erdogan) da dogovara pogibiju svojih vojnika. Postoji sporazum iz Sočija, ali to nije ono što se dogadja na terenu, za šta ti tvrdiš da je dogovoreno. Erdogan ne sprovodi sporazum iz Sočija, a to je jedino što je dogovoreno. Zato prestani da se praviš pametan i da sve druge omalovažavaš i praviš glupim.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  eks

Bezobrazan si @eks i brojiš mrtve na twitteru usred informacijskog rata sto znači da nisi baš ni bistar , a vidim ti si i na terenu pa sve znaš..
A jel se sprovodi ili ne vidjećeš sam..

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Alen

Misš, da bi bilo dobro, da se ponovi genocid nad Asirci? Da se krščanstvu odrežejo korenine? Morda bi bilo pa zanimivo videti krščanstvo brez korenin, ki se počasi suši…

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Alen

Nick Bicanic naredi mnogo boljše.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa to i kažem, dogovor posrtoji Siči 2018 i Soči 2019. i Rusi su već dosadili sami sebi da to ponavljaju, Ovaj bi sadsa neku Adanu, koja govori o Kurdima, pa bi ostao dok ga narod hoće, pa bi…. I tata bi sine, Ima onaj govor o turskim granicama, “U našim su granicama u srcima i Mosul, o Aleppo i Skopje i Bosna, ” a da malo on smanji apetite. Bit će bolje za Turkesine.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Pa Haj da ti ja objasnim. Turci i Rusi nisu u ratu i zasigurno neće ni biti dok su god tu Erdogana i Putin (premda Srbadija navija da Rusi (njihovi predstavnici) “svete” Turcima (u njihovim očima Osmanlijama) za sve zulume (iako je Srbima bilo bolju pod turskim nego pod srbskim kraljevima)). U ovom trenutku Erdo mora da igra NATO (američke) igre da bi i dalje dobivao američkiw pare od čega ovisi Lira a sa njom i neovisnost Turske. Poenta je u “izgubiti rat” , bez da ti netko kaže da se nisi dovoljno trudio.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Farree

Farree … rece nesto i ostade ziv (tako je moja baka govorila)! Posto si pao sa Marsa ovde ima vise ne-Srba koji podrzavaju Siriju + njihove saveznike (nemarno ne stavljam akcent na Ruse) nego sto ti imas IQ. Ima nas iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH, tvoje Hrvatske i cak iz Slovenije. Tako da se obrati nasem novom clanu: Abu Ajde mi ….. i uzivaj ! :o)))))

Farree
Gost
Farree
1 godina prije
Reply to  Konstantin

Ja isto tako podržavam Asada I Siriju I Putin a, ali isto tako podržavam i Erdogana. Geo-politika jeste razlikovanje prijatelj/neprijatelj, ali daleko od toga da je crna/bijela. Da su Erdo I Putin neprijatelji (što je san NATOvaca), onda se ne bi nikada sastali u Moskvi i dali zajedničku konferenciju za štampu

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Farree

ok samo da te korigujem … u geopolitici to “prijatelj/nepeijatelj najvise zavisi od toga poklapaju se interesi svih ulljucenih ili ne.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Farree

Farree , teska je geopolitika za mnoge..Treba imati zeludac za to i kontrolu emocija..

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Farree

Baba Vanga in Nostradamus sta nekaj napovedala. Tako kronavirus kot tretja svetovna vojna sta že začeta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Ti insistiraš, ali je ruski stav jasan do te mjere da postaju “dosadni”, eno i danas, Nema druge opcije nego Soči, 1. Cjelovita Sirija, 2.) deblokada svih puteva 3.) odvajanje “umjerenih” za pregovore i uništenje terorista. To JESTE dogovor. Slažem se.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Sa Erdoganom nema dogovora. I to Rusima treba bit jasno, a svakako im i jeste jasno.

Erdogan je lažov i prevarant kao i većina Turčina koji su narod bez karaktera.

Oni mogu čekati dovijeka ali Turci neće ispoštovati ništa. Oni samo koriste iz sporazuma ono što njima odgovara.

Razgovor s njima je gubljenje vremena.

PA naši preci su ih dobro upoznali kroz stoljeća kad je i nastala izreka – u Turčinu nikad vire nema

I ništa se tu nije promijenilo ni do danas

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  Ringo10

@guest_374013
Jes siguran? A šta ‘no reče Dobrica Ćosić:
„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  PiriReis

Ovo sto je napisao Coske,vazi za sve nacije,samo je kritikovao svoje,a ni on nije bolji bio,njegova biografija je sarolika,malo tamo malo vamo.

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije
Reply to  PiriReis

“Niko krupno ka Turčin ne laže”…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Već 10-ti put objasnjavam a i babić vam je to objasnjsvao u nekom o prošlih članaka , no vi od drveta ne vidite šumu… Evo 11-ti put zasto se mora rjesavati na ovaj način. Ovo sam napisao prie neki dan pa da ponovim : ” Sve do juče se pozivalo na unistenje terorista u idlibu , sad se evo to nudi na dlanu.. Uostalom kakav izbor je imala turska s njih 40000 , mozda da ih obrije , ošiša , okupa , obuce odjela i kravate , podjeli univerzitetske diplome , kartu prve klase turkiš airlajnom za europu Ili mozda da ih prebaci gore u afrin i tako napravi sukob izmedju dvije frakcije pa tako izda obadvije sto bi opet iskoristili kurdi a njih kontrolišu amerikanci i tako bi se turska sama izbacila iz igre a na njeno mjesto bi ušetali amerikanci… Nije mogla ni pustiti bez oruzja ove u idlibu sto radi domaće politike sto radi toga jer bi isti digli citav narod u idlibu , pobili turski obruc na granici i skupa izmješani pravac u tursku sto bi onda tek bio problem… Ovako će ih naoruzati i slati direkt u vatru tj na vakum bombe jer oni danas… Pročitaj više »

mali jere
Gost
mali jere
1 godina prije
Reply to  Alen

ima tu istine

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Alen

Preberi malo napoved Babe Vange in Nostradamusa. Zaradi podpore vahabitom bodo Evropske cerkve postale džamije. Tretja svetovna vojna se namreč začne v Siriji.

Don Kihot
Gost
Don Kihot
1 godina prije

Nema tu vise sta da se filozofira. Cinjenica je da Rusi i Turci tvrde pazar na sirijskoj nesreci. Na kraju ce svi oni uzeti svoje a Siriji ostane jos nekoliko hiljada mrtvih, devastiranih objekata i beskonacne kolone izbjeglica koje ne idu ni u Rusiju, ni u Tursku.
Sve ostalo je pogrijavanje javnosti dok se ciljevi ne ostvare.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Don Kihot

A da nisu došli Rusi, koliko bi se glava kotrljalo po pustinji i sirijskim ulicama, a danas bi u Damasku vrhovni kadija šerijatskog suda bio debeli Muhayasini iz Barbarije. Rusi su utržili što? Za uloženo su mogli tražiti puno više. A Sirijci se svakako moraju boriti, nema im druge.

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije

@guest_374072
Šta ti znaš šta su Rusi tražili… nemaš pojma kao niko od nas pa ni sam sirijski narod.
To zna Bašar i uža ekipa oko njega te Putin i nj ekipa.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Da

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Rusija nema zašto ratovati protiv Turske,ali će raspaliti po turskim postrojbama u Idlibu uskoro,ako se ne povuku…ono: ups,nismo znali da ste to vi!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Alex

PA slušaj, Rusi stvarno izbjegavaju taj sukob i ne žele ga.

Ali sultančić prelazi granice normalnog ponašanja.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Rusi kao samo izbjegavaju sukob cas sa izraelom pa SAD pa evo sada i sa turcima hahah najlakse je ka kozjebima ratovati sto je do sada rusija vrlo efektno avionima rijesavala hahahahaa…

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Tony

Mudar vojskovođa ne ulazi u sukob gdje može nastradati…bez krajnje nuždee,ili ako nije siguran u pobjedu…Ali sve u svoje vrijeme…Doći će i ostale ljige na red.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ironija sudbine je da su upravo Rusi kvazisultanu spasili glavu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alex

Pa i ovaj su put bili Rusi, Stvarno misliš da su Sirijci sa Su-22 to napravili

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Teško je reći da li SAA ima i novije avione…SU 34, npr…Ili da li ih sirijski piloti testiraju…Jer su i SU 34 i SU 35 u Siriji na testiranju. Iranci budno prate, velika je lova u igri.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije? Odgovor je ukratko: ne. Jer uz sve emocije, rat ne treba ni Turskoj ni Rusiji…”
Odgovor je sasvim logičan. Ali po toj logici do rata nikada neće doći a mi smo, nažalost, svedoci “druge logike”.

Ne volim da budem “ptica zloslutnica”, posebno ne volim da u tom slučaju budem u pravu ali ja od ulaska Turske u Siriju pričam da do ovoga mora doći. Sada kada je došlo do konfrontacije mnogi tvrde da se Turska zaletela – i nisu u pravu, Turska nije imala izbora ma koliko izgledala snažno. Babić tvrdi da rata (ja ne bih rekao rat već jaka vojna konfrontacija u koju će ući NATO) neće biti iz ekonomskih razloga ali nekako zaboravlja da je Turska mnogo više ekonomski vezana uz Zapad a dobro znamo ko tamo određuje uslove i kakvi zahtevi mogu biti. A Turska je IZUZETNO bitna za konfrontaciju Zapada sa Rusijom.

Don Kihot
Gost
Don Kihot
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Samo nisi rekao kljucnu stvar a to je uz cije dopustenje je Turska usla na teritoriju Sirije.
Dopustenje Nato-a ili Rusije.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Don Kihot

Don K. … da tacno je odobrili su im Rusi a sa ciljem da ih uvuku u blato … kako ono bese: ne pada snije da pokrije breg , vec da … ? Sta tebi nije jasno?

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ovako …

Vjeruj mi … ali vjeruj mi … za Osmanlije je mnoooogo bolje da između njih i Rusije ne izbije otvoreni rat.

Nikakav NATO im niti može niti hoće pomoći.

Amerikanci nisu blesavi ko ova turska budala da bi ulazili sa Rusijom u rat.

Ako bi došlo do otvorenog rata Rusima ne trebaju trupe u Siriji nit će angažirat pješadiju i kopnene snage.

Angažirale bi se zračno-kozmičke snage … osmanlijska armija bi postala prošlost u roku od sat ili dva.

JA ne znam zašto svi toliko podcjenjuju Rusiju. Ona neće rat. Ali ne treba ni iskušavati njeno strpljenje niti je provocirati.

Rusi mogu Turcima napraviti Armagedon a NATO osim galame i histerije ne bi uradio NIŠTA.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo star tebi mrznja stvarno blokira mozak !

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Alen

Zašto. Okupatore i agresore se ubija. Turci su bolestan narod opsjednut profašističkom idejom neootomanizma koja bi lako mogla počet destabilizirati sve oko sebe.

Ako se ovo ovako nastavi Turska će morati biti uništena i teritorijalno reducirana

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Ringo10

možda čak uspiju udružiti države bivše juge

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Turke treba uskopit

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ringo10

@Ringo
Veruj ti meni…
“Grčka je tijekom jučerašnjeg dana uložila veto na izjavu NATO-a kojom se trebala izraziti potpora za Tursku koja je ovog tjedna izgubila više od 30 vojnika na prostoru sirijske provincije Idlib. Grčki mediji prenose kako je grčka misija pri NATO-u sinoć uložila veto, no pritom se našla na meti oštrih kritika od strane nekoliko zemalja – u prvom redu SAD-a, Njemačke, Britanije i Francuske.”

Obrati pažnju kako su skočili na Grčku zato što se protivi angažovanju NATO-a. Uloga Turske JESTE da da razlog NATO-u za konfrontaciju sa Rusijom. Jedno je priča o ljudskim pravima u Ukrajini ali kod Turske su “u obavezi” (svi će oni nekako “zaboraviti” da je Turska agresor na drugu državu i da TAMO dobija po njušci).

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Što ako Erdogan prestane biti predsjednik Turske u sljedećih par mjeseci?
To je ono što se treba pitati. Gine puno turskih vojnika iz Turske poslanih da okupiraju dio tuđih država.
To ne može dobro završiti po Erdogana ni politički, ni vojno ako ovako nastavi. Neće mu pomoći ni novi val izbjeglica koje je pustio prema Europi.
Tko će doći nakon Erdogana na vlast? Kako će se taj postaviti? Zaboravljate Kurde u Turskoj koji su trenutno tiho.
Problem je općenito što skoro svi gledaju samo prst pred nosom, a rijetki se usude promišljati nekoliko poteza unaprijed.
Vojni puč je sasvim uobičajen za islamske države, i to uz podršku naroda. Sjetite se generala Al Sisija kako je u prošlom desetljeću postao legalno izabrani egipatski predsjednik smjenjujući legalno izabranog pripadnika Muslimanskog bratstva Mohameda Morsija nakon Arapskog proljeća (i Erdogan je isto pripadnik navedenog bratstva) s kojim narod nije bio zadovoljan.
Morsi je vladao tek godinu dana kada je narod masovno izašao na ulice.
Populacija Egipta je 80+ milijuna kao i Turske, sve je prošlo bez većih incidenata.
Lako moguće da Rusi igraju na tu kartu. I ne samo oni, nego i druge strane upletene u sirijski rat.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Erdogan polako zaglibljuje u dva rata … ne znam kako će iz toga svega da se iščupa i šta očekuje.

Ekonomija mu u velikom sranju.

Rusi mogu da završe sa njegovom kompletnom Armijom u roku od par sati … ali nije to laka odluka

Ali sad su pred Sirijom 4 ruske krstarice monstruozno naoružane, dvije su tamo bile a dvije su tek došle …tako da … ne znam dokle su Rusi spremni da podnose Erdoganovo ludilo i aroganciju.

U svakom slučaju mislim da se Rusi povući neće a Sirijci neće odustati od oslobađanja svoje zemlje.

Mislim da će između Rusije i Turske eskalirati rat osim ako se ona budala u Ankari ne dozove pameti ali to je teško očekivati

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Istina da turska vojska nema sta da trazi u oruzanom sukobu sa Rusijom ali to nisu nikakve krtarice nego fregate klase Grigorovic svaka nosi po 8 Kalibar projektila, nema tu nista monstruozno.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko Glupko samo da nanodam Egipat vec ima preko 100 milona ljudi i ekonomske uzasne probleme zahvaljujuci tolikom broju stanovnistva

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pa neko na ovom portalu od ovih autora cini mi se da je napisao kao rat mozes odgoditi ali nikako izbjeci i valjda je to Makijaveli izgovorio ili neko drugi nesjecam se sada.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Turska večinu svojih industrijskih proizvoda prodaje na zapad. U tome si u pravu. Ali energente večinom dobiva od Rusije. Bez energenata nema ni industrije. I toga su i turci svijesni. Pričekajte još malo, pa čete vidjeti, da če kurdi sa Assadom sklopiti nekakav dogovor. Onda je Erdo u velikim problemima. A rusima dovoljno samo čekati

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  jbg

@jbg , fali ti usa u kalkulaciji , hajd ponovo sračunaj ovaj put ubaci i usa u računicu..

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  jbg

Zaboravljas plasiranje poljoprivrednij proizvoda i turizam koji im vrlo zavisi od Rusije.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, ima vise stvari koje odreduje rat ili ne …Ni Rusija NI turska nece moci odluivati.
Jedna koja je jako vazna je da Erdogen extremista koji ce se “razniti”za svoju Sultaniju
Druga negativna, dine naprid taman povukao u ambis sve oko sebe. cisti psihopat .(potpisivati se na nesto sto ce odnositi zivote itd.)
Treca je koliko ce treca strana pokusat to iskoristit..a hoce .
Ako se odluci da ce biti rata ..Rusiju ce se prisilit da reagira …zasad Rusija to vijesto izbijegava…..Neznam dokle ? Ovo je najveci ispit za Rusiju i za mir u svijetu.
Niko ne moze rec sa sigurnoscu da ce biti rata ili nece …….u ovom trenutku je sve moguce ….
A da ide prema tome u to vise nema sumnje .

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Tau

Vrlo precizno Tau: tempo diktira onaj koji navlači u rat. Rusija može da izbegava samo dok im Ameri to dozvoljavaju jer oni mogu da ih nateraju u rat za 24h.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Upravo tako Sumadibac……a erdo je cisti primijer korisnog idiota…

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ti si lud ako mislis da ce nato da zarati s rusima zbog turske. Nato postoji ako amerima zatreba rat s rusima, ostali tu statiraju

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

Jučer, dan nakon gubitaka turske vojske u Siriji…….

gubitak turske vojske u idlibu, jeste vi iz logicnog stvarno pobjegli iz neke ludare, jer normalna osoba ovo ne moze napisati.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  xxx

Di si Ekologist? Pozdravio te “veliki Idlib” ! :o)))

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Ovaj mi je članak osvježio dan. Vidim da ima mislećih ljudi koji pišu istinu, a ne po narudžbi. Sada se vidi koliko je rusko vodstvo sposobno, principijelno i pošteno. A tursko vodstvo je sve suprotno od ruskog i onda kada im se pridruži pompeo i slični prasci to ne treba ni komentirati, uglavnom oni toliko vole Tursku da bi je iz ljubavi odveli u propast i sramotu. Na tom su putu, nažalost.
Živjela Sirija i Rusija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  varjag

Zapravo cijeli čalank stane u : Turci s*ru, a , prijete, trče u NATO, zovu Putina, Libija se zove Dronopad Land, 6 dronova njegovog zeta je oboreno, (imaju slike, ne samo dva, već za sve) , a Rusi tupe kao pokvarena ploča, (već su dosadili isami sebi) kako postoji samo jedan sporazum i drugih neće biti.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Zaboravio sam napisati dragi Sirijci i dragi Rusi teraj sve iz Sirije kome tamo nije mjesto!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  varjag

DA bi oslobodili sav Idlib, Rusi će morat počet žestoko udarat po Turcima. Inače neće ići.
Jer Turci su uspjeli paralizirat SAA i u južnom Odlibu savojim udarima.
Bez ubijanja Turaka neće ići

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  varjag

Ovaj Turcin gore, kaze da su ratovali sa rusijom 16 puta, i da ce njihova osveta biti grozna. Zasto ne kaze da su u 15 o d 16 ratova dozivjeli katastrofu, tj., bili potuceni do bola.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  nessy

Ratovali su 12 puta, izgubili 8 puta, 3 puta je bilo nešto ono kao neriješeno uz neke sporazume a jednom su djelomično dobili uz pomoć Engleza i Francuza.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Wikipedija se ne slaze sa tobom.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Sve je ovo tačno, ali izgleda da su Turci uspjeli blokirat pokrete SAA svojim udarima.

I zato i Rusi i SAA imaju dva izbora

Ili ići sa Erdoganom na sporazum pristajući na njegove uvjete, bar neke

Drugo, eskalirati sukob pa ući u opći sukob sa Turcima i ubijat ih bez ikakve zadrške.

E pa sad … ja treće solucije ne vidim

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Mogu rusi šta hoće , nije do njih , ovo je više radi asada i da se malo povuče ručna ..

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Alen

Rusi u svojim petljavinama sa Turčinima i sa svojim trulim dogovorima rade ogromnu štetu sirijskoj Armiji.
Rusi očigledno štede sve pozicije na kojima djeluju turski artiljerci. A ovi nanose Sirijcima veliku štatu.
Ovo Rusima nije ni fer ni pošteno. Ljudi ginu a oni se zajebavaju sa Osmanlijama umjesto da im se najebu majke.

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

Da sam ja Assad kako bi ja zbog ove izdaje zadnjih par dana naguzio Ruse da nebi znali sto ih je snaslo. Ja bi preko nekog predstavnika, posrednika kontaktirao amerikance i reko im da se povlacim, idem u neku drzavu koja me prihvaca ako mi garantirate da mene, moju obitelj i moje suradnike i sve one koji zele samnom necete proganjati ili traziti izrucenje a vi amerikanci dovedite koga god hocete na vlast i mozete koristiti baze u kojima su sada Rusi a kojima cu ja prije mog odlaska zabraniti i otkazati koriscenje istih.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  xxx

Hehehe … XXX … opet nisi uzeo terapiju? Hehehhe … a sta kazes “veliki Idlib” aaa ??? E zeleni zeleni cccc. Iz postovanja prema ostalim komentaotrima islamske veroispovesti necu ti pisati nesto sto doista takvi kao ti zasluzuju. Hehehe … ajde uzmi lekove ISILA ti pliizzzz.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Baš vala , i meni nije jasno da kad god neko podrzi tursku da je odmah iz maoče !

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije

xxxS … to sto kazes da si “hrvat & katolik” (ili koje god dr. nacije ili vere) je jos gore po tebi. Ti si samo tipican primerak “balkanskog” isprdka koji pise ono sto mu rektum i anus govore. Ajde popij lekove sa tvojim “ekologistima” i bice sve ok. ;o)

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Ma laže. To je lik sa foruma Klix.ba sa nickom sarajevoxxx … fanatični ljubitelj svih islamistički koljačkih paravojski

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo (vidim da po tipu komentara ima vise tvojih obozavatelja) znam odlicno kako govore u Dubrovniku i okolici. Tako da ovaj xxxS nije nit iz BiH vec je zelembac iz Srbije (Raska ili KiM). Pusti pacijenta nek se raduje.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ako neko treba da pije lekove onda si to ti, po samom nicku se vidi da si sizofrenicar. Nije mi jasno zasto te administrator ovde trpi?

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije

xxx
Po tvojem pisanju se vidi da si balavac sa malo toga u glavi
A to odakle si je manje bitno, čak nebitno

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  xxx

xxx
“Da sam ja Assad”.
A sad probaj zamisliti, da si pekar, lekar, apotekar? Najbolje, apotekar, mozda bi mogao smuckati neku terapiju da ti pomogne. Je li se to u vrticu igrate “Da sam ja…sto bih ucinio”?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  nessy

“Da sam ja netko”

mali jere
Gost
mali jere
1 godina prije

,,Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije?
Odgovor je ukratko: ne,,
Nisam siguran u to.Iako Putin vodi mudru i hladnokrvno promisljenu politiku ne zna se kako ce erdu savjetovati njegovi glupavi(pokvareni mudraci)savjetnici.Erdo ne radi nista po svojoj(jer sam ne zna misliti glavom) nego slusa savjetnike koji mu obecavaju ,,veliko novoosmansko carstvo,,a na kraju bude dobio mudo marijanovo…sto i zasluzuje…Ako erdo prijedje ,,granicu,, budu ga tukle iranske rakete a ako lazni demokrati sa zapada budu i dalje gurali glavu u pijesak a guzicu erdi medju noge onda budu iranske raketa tukle i ,,,druge,,ciljeve sto nije bas pozeljno a demokratsku evropu ce preplaviti opozicija,,glavosjece i koljaci,,(koje liberalnoevropski demokrati sada zale)i onda ce po evropi raditi ono sto su radili Jezidima,Krscanima i Siitima u Siriji.Bujrum demokratska zapadnodemokratskoliberalnolazna demokracijo.

burt
Gost
burt
1 godina prije

u članku se ne kaže da je zadnjih 48 sati najveća paljba od početka rata u Siriji i vjerojatno najveća paljba još od zaljevskog rata, turska vojska protiv SAA, Hezbollaha, IRGC-a i Liwe al Quds koristi udruženu vatru iz dronova, tenkova, samohodne artiljerije, višecijevnih bacača raketa, balističkih projektila, M60, T-122, T-155, M270, T-300, najgore za SAA i sirijski i libanonski Hezbollah je oko Aleppa jer su dronovi i turska artiljerija uništili oklopna vozila SAA, aerodrome, vojne objekte, tvornice za proizvodnju vojne opreme, ruski novinar na snimci govori da dronovi likvidiraju sve redom čak i motocikliste na putu, u okolici Aleppa u zapovjedništvu SAA svi visoki oficiri SAA su likvidirani iz drona, Tigrovi su pokušali izvest deblokadu prometnice M5 ali su ih u startu uništili turski dronovi i artiljerija, oko Aleppa su dronovi likvidirali veliki broj vojnika sirijskog i libanonskog Hezbollaha, jedan izbezumljeni vojnik Hezbollaha na snimci govori da su ih dronovi uništili, Libija je naiva prema ovakvoj paljbi što se događa oko Idliba, Aleppa, Homsa

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  burt

Opet lazes, gore imas moj link na kartu od jucer.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  burt

Eh a ja se svo vreme pitao gde nestade “nas” Burt? Burte ajde iscrtaj nam ponovo tvoje crvene linije? A sta onomad napisa u ranijim postovima u Logicnom, koliko desetina hiljada ekologista je spremno odbraniti “veliki Idlib”? Cini mi se da izvoz maslina + maslinovog ulja ove godine nadmasiti sve rekorde do sada? Hehehe ehhh Gouta Gouta cccc :o))))

burt
Gost
burt
1 godina prije

demarkacijska linija je već utvrđena, podjela Idliba na turski i assadovski dio

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  burt

Koja ti je ovo crvena linija po redu i podela?
2 godine pises iste komentare bez obzira sta se desava.
I pored gubutka Sarakiba na drugim bojistima su postignuti mnogo veci uspesi:comment image

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Riddick

podjela u omjeru 40%-60% na turski i proassadovski dio, to je osnova za novi politički i teritorijalni dogovor a ovo puštanje migranata je isto jasna stvar jer Erdogan hoće izvući još love od Merkel, Makrona i EU komisije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Riddick

Danas su tukli Jisr Sughur, dakle ima i drugi pravac djelovanja, iz Latakije s Jabal Al-Akrad planina ka istoku i s juga ka sjeveru i dolaze Kabaniju iza leđa.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

😂👍, ožeži burte !

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Alen

Hahaha … Alene e jesi drug zlocest. Dodajes opet maslinovo ulje na vatru a? Hehehe

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ma burt je stara raja , tu smo već godinama , ovo nije ništa lično njegovo, radi čojk , subliminarno poruke šalje katkad , malo ko skonta..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  burt

Kaže onaj syria live map, jel. Da je tamo mrtvih koliko su napisali otkad postoji stranica, SAA bi imala 60 milijuna mrtvih vojnika.

burt
Gost
burt
1 godina prije

govorio si da će doći Tigrovi i za 24 sata opet zauzet Saraqib i došli su ali ovaj put su ih u startu poklopili turski dronovi i artiljerija tako da su se povukli iz toga pakla

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Laki
Ma nije to Burt, on nikada nije sastavio komentar bez da spomene Homeinija.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije
Reply to  burt

Sigurno. Kako Ide takticko povlacenje iz rastanskog dzepa??

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  burt

Burte, Burte, Burteeee, probudiseeee, a sta je sa Moskvom????? Jesu li turKi pregazili Moskvu?
Burte gori si od Muje u onom vicu kada je “kres’o” uzivo na stadijonu

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Već godinama ponavljam:
– podržavam poteze predsednika Erdogana !?

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

ovo bi bila puno bolja slika za naslov članka
https://images.app.goo.gl/4AHgra4gaUSHk4Kd8

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

Ahahahahahaaa, znate li sto znaci Pusin. To vam je Putin + Pussy = Pusin

‘Get out of the way, let us deal with Assad regime’, Erdogan says he told Putin regarding Idlib, Syria

Erdogan asked Putin “to get out of the way” and let the Turkish troops deal with Syrian President Bashar Assad, the Turkish leader told his AK Party on Saturday.

Describing his phone conversation with Putin, Erdogan said if Russia’s interest in Syria was to keep a military presence there, Turkey, a NATO member, does not object to it.
I asked Mr Putin: What’s your business there? If you establish a base, do so but get out of our way and leave us face to face with the regime.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  xxx

xxx
Ha ha ha. Odlican vic. Za vrtic. Ajde sad, “da sam ja Putin…”

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  xxx

xxxS … evo ti link tvojih rojeva Turskih dronova:

https://youtu.be/Dhenl5w_0mw …. ;o)

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Zetove ruke zlatne , dronove prave

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Ma ja ne mogu vjerovati da su ljudi progutali pricu o masovnim udarima Turskih dronova po SAA. To sto Turci prikazuju su kompilacije udara dronovima od 2018 do danas samo ih montiraju i objavljuju. Ali ljudi su progutali pricu da Turci masakrirali SAA pa onakve snimke kako objavljuju Turci nemaju mogućnosti ni Amerikanci i Izraelci koji su po tom pitanju daaaaleko od svih i ako su mnogi blogeri dokazali da su mnogi snimci stariji od 2019.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Fenix

Fenix … da budem iskren i ja sam u pocetku bio deo te grupe “somova” … ali ipak da priznam Alenu on je jedini napisao da je to sve upitno. Tako da samo polako … poredpravog rata vodi se veliki medijski rat. Samo se nadam da Erdogan radi to sto Alen svo vreme tvrdi (iako licno sumnjam). Ukoliko sam ja i par nekih kao ja sto tvrdimo moze sve lako otici u 3 lepe p. materine. A ako se to desi, oni koji prezive ucice u skolama: bila jednom jedna Turska …. (a za ostatak sveta bog te pita)? PS. Doista impresivno kako TROLOVI ovde nicu nakon neke “akcije” koje idu na stetu Siriji ili njihovim saveznicima, a kako ih nigde nema kada dobiju njihovi “ekologisti” po labrnji!? Hehehe … a sta kazu odbranili su “veliki Idlib” i rasturili su sve SAA divizije? :o))))

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Fenix

Mnogoma bi bilo lakse da je to sve propaganda .

mislim..
Gost
mislim..
1 godina prije

Zaista treba primetiti odličnu PR kampanju Turske. U trenutku kada su imali katastrofalne gubitke, munjevito su startovali. Preplavili su WEB svojim trolovima i lažnim/poluistinitim informacijama. Takođe su u trenu ugasili nezavisne društvene mreže da se nebi video opseg Turskih gubitaka. Toliko su dobri da su čak i neki iskusni “WEB ratnici” naseli na lažnu sliku snage koju su vrlo uspešno projektovali. Mislim da Rusi ovde treba da na primeru nauče kako se to radi. Impresioniran sam! Takođe se ovaj događaj pokazao neverovatan nivo fanatizma jednog dela muslimanskog stanovništva. Od otvorenog negiranja stvarnosti do manje više otvorenih pretnji neistomišljenicima. Da se bacim u teorije zavere, zapravo, izgleda da se ogolio nekakav “plan” za koji u “podzemlju” znaju, a svodi se na obnavljanje Osmanske imperije. Pre ovih zadnjih događaja izgledalo je da je u pitanji , manje više, preterivanje jednog dela svetske javnosti. Sada, posle izjava Turskog predsednika i raznih postova izgleda da se tu, ipak, nešto krije? Imate li neko mišljenje o ovom?

mislim..
Gost
mislim..
1 godina prije
Reply to  mislim..

Otomanske imperije..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  mislim..

Multipolarni svijet o kojem se ovde trubi se dešava i nastaje vakum koji treba popuniti nastao povlačenjem bivših sila i silica s tog podrucja , nista čudno sto ostale zemlje ne rade i sto nisu radile vijekovima a to je projeciranje svog uticaja tamo gdje mogu..
Tako da isto i u slucaju turske ti nije nikakvo obnavljanje otomanskog carstva već samo utrka oko popune vakuma na njihovim interesnim sferama , večinom je to fokusirano na islamski svijet a takmiče se s još iranom i ksa..
Neki narodi zele da budu u interesnom polju trske , neki amerike , neki rusije itd…
Uglavnom radjanje multipolarnog svijeta , popuna vakuma , definiranje polova , i sva ostala igrarija sto rade sve zemle na vijetu koje misle da imaju snage , moći i znanja za to.. Nikakva tajna zavjera ..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Jemen….. Huti opet napali Aramco naftna postrojenja. Rade Patrioti MIM-104F PAC-3. Rezultat će biti otprilike kao kad lupaju Izraelci po Siriji. Nešto će se skinuti, nešto će proći. A onda svi krenu sa svojim marketingom. Libija…… U zadnjih par dana Haftarove snage solidno ruše turske bespilotne letjelice. Četiri u par dana. Šest zadnji tjedan. Onaj famozni Pancir nije sirijski nego libijski. Konfiguracija mu je takva da je na kamionu MAN, a ne na Kamazu. Takvi Panciri su isporučeni UAE, a oni su neke od njih stavili u Haftarovu službu. Čije posade su na njima…. nemam pojma. I još najnovija, ali službeno NEPOTVRĐENA vijest….. da je poginuo turski general Halil Savisal, zv. Crna kandža, zapovjednik turskih snaga u Libiji. On je zapovjedao turskim snagama u operaciji oko zauzeća Afrina. Sirija……. Iz nekog razloga, Sirijci nisu djelovali po turskim bespilotnim letjelicama. Rezultat toga je da su pretrpjeli osjetne gubitke. Više u ljudstvu nego u tehnici, jer tehniku će im Rusi nadomjestiti. Špekulacije idu u smjeru da su Turci od Rusa zatražili odobrenje za aktiviranje svojih bespilotnih letjelica. Rusi su to odbili, ali su se Turci pozvali na njihov dogovor da Turci mogu upotrebljavati iste zbog nadgledanja situacije u zaštićenoj zoni Idliba. Rusi… Pročitaj više »

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Vrlo moguć scenario. Ako je ovo istina, nije mi jasno kako Rusima nije jasno da Turcima ne mogu vjerovat ništa.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Izgleda da je ta verzija tačna. Neko sa više instance je zabranio udaranje po tim dronovima a Turci su to iskoristili.
Bojim se da Rusi idu na deeskalaciju sa Turcima i da su pustili SAA niz vodu.

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije

Meni nije jasno ako je ovo oko turskih dronova istina da je SAA dobila zahtjev od Rusije da ih ne obaraju, pa koliko treba da se promjeni odluka u dozvoljeno obaranje?
I sto uopce imaju pitati Rusiju ako sporni dronovi borbeno djeluju. Koliko ono stoji u katalogu Pancira S1 da traje postavljanje u borbeno stanje, par minuta.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ovo je tacno sto si naveo za Hezbolah borce da su ubijeni .Samo neznam gdje su ih ubili dali u zoni sukoba ili izvan te zone. U slucaju da su ih ubili izvan zone sukoba koliko veceras ili sutra slijedi odmazda pokajace se turci debelo sto se kace sa Irancima i Hezbolahom. Jer kako sam ja razumio taj napad na pripadnike Hezbolaha je da su ubijeni na satanku a to je namjerni atentat .

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

Smrt turskoj bandi okupatorskoj

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

facebook jebao ti turčin mater. bando pokvareno zapadnjačka

Stari
Gost
Stari
1 godina prije

Evo zadnja 3 sata SAA je izgubila Hazarrin, al-Halubah, Sfouhan, Qaledin i Al-Zaqm na Al-Ghab visoravni, a Rusi šute… dakle, to bi trebalo biti u redu. SAA je bila pred pobjedom a onda je Rus okrenuo glavu – kako god autor pokušao ovo prikazati, evidentno je da su Turci prekinuli M5 i potiskuju SAA dalje od M4, koliko žrtava a cilj NIJE ostvren!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Stari

DA, Rusi sa svojim kalkulacijama upropastiše sve.
Kažu da na Jugu SAA ne može da vodi borbu jer joj nedostaje materijala.
Ovdje nešto jako smrdi.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Stari

Ta SAA je imala i danas ima brdo tehnike municije opreme i preko 100 000 vojnika i stranu vojnu pomoc Irana Rusije Hezbolaha i Siitskih milicija i dobrovoljaca sirom Bliskog Istoka i po tebi Rusija je krivac, za sta pitam se?
Za tudju nesposobnost?
HTS ISIS su od gerile postali vojska a ovi su od vojske napravili ni sam ne znam sta…
Taj rat je trebao odavno da bude gotov da nije tradicionalnog arapskog mentaliteta plemenke podeljenosti, i nepotizma.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Riddick

Pusti tu priču. Kako je moguće da Turci zaustave napredovanje SAA i da im Rusi to dopuste.

I da mlate po njima kako hoće.

Evo gube oslobođena mjesta na Jugu Idliba. KAko sad to odjednom.

Rusi nešto muljaju i petljaju sa sultančićem, sve su prilike.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Kako, pa prosto , ljudi doveli tezu opremu iz turske, SAA samo protiv dosta slabijih od sebe donosi pobede, losa vojska Ringo. Ja ih volim sto se bore protiv terorizma ucinili su veliku uslugu covecanstvu, ali nisu sposobna vojska.
Znas li koliko brzo i lako oni treba da napreduju sa ovolikom tehnikom…
Znas i sam kako je Izrael u vise navrata unistavao mnogo tehnicki i vojno superiornije napade Sirije Egipta i drugih Arapskih zemalja.
Pogledaj samo snimke smelih napada HTS ili ISIS kako jurisaju, i zauzimaju pozicije i zarobljavaju naoruzanje da im nije Ruskog vazduhoplovstva koje unistava sva veca grupisanja neprijatelja oni bi izgubili rat.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Riddick

MA da, ali ovo nešto nije u redu. Meni izgleda kao da su ih Rusi ostavili na cjedilu jer su odlučili da idu na deeskalaciju sa Erdoganom.

Ako je to istina Erdogan će biti pobjednik. A onda će tek da bude sranja

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Meni isto nije jasno kako to da Turski dronovi nesmetano gadjaju SAA.
Dronovi koje Turci koriste imaju veliki radarski odraz sporo lete i lake su mete za PVO sisteme kratkog i srednjeg dometa.
I zasto se ne unistava turska artiljerija, visecevni lanseri, i slicna tehnika do poslednjeg vozila stvarno ne znam.
Rusi se sporo odlucuju kada su ozbiljne stvari u pitanju ali kada se odluce to je cvrsta odluka.
Ako se ovako nastavi ovim tempom to ne vodi nikud.
O cemu se radi nije mi jasno, treba jos malo sacekati da vidimo sta je u pozadini…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Riddick

Riddick
😊 Npr sportski luk i strijela s pričvršćenom ručnom bombom?
Altroke ‘sustavi’…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Stari

Od onog famoznog pucanja na turski konvoj stvari su se preokrenule ..
To je zapostavljeno i trebalo bi malo šire istraziti sve moguće implikacije tog dogadjaja , ko je pucao , zasto i kakve su posljedice svega toga..
Evidentan je preokret i direktno je vezan za napad na konvoj..
Sad ko tu kome lekciju drzi , zasto su rusi susdrzani nakon toga , ima tu svakakvih pitanja , ko voli da razmišlja glavom..

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

U nekom proslom clanku napisao sam da SAA i Rusiji odgovara kratka linija fronta. Zato je Sarakib prepusten trenutno Dzihadistima i bice vracen,to se vec desava. Zato sa juga SAA napreduje i cisti sve pred sobom. ps. Mislim, mogao bih dobit koji cin. Barem Kaplara. Haha

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Zoran

SAA na jugu bilježi gubitke sela i naselja a Rusi drkaju kurac

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Zoran

Ode ti čin !

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Municija koju je SAA ostavila i pobegla:
Mnogo neozbiljno a osma je godina rata!!!comment imagecomment imagecomment imagecomment image

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Riddick

Riddick niti jedan od postova (slika) se nemogu otvoriti?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Riddick

Riddick jbg pretjerujes sa pokudama .Sta bi ti majke ti radio da ti pukne nesto oko tebe sto tenk devastira a kamoli covjeka pobjegao da spasis glavu ili osto i cuvo municiju pa to ni Rambo nemoze a ne mi obicni ljudi . Glava je jedna a municije ce biti .Vidi ja sam dozivio rat i imao priliku da registrujem ponasanje ljudi u kriticnim situacijama sasvim je mali broj ljudi koji reaguju bez ikakvog straha .

Semso Bonaparta
Gost
Semso Bonaparta
1 godina prije

Ja mislim da ce njima Turci svima jebat matet.
Samo polako

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Ja mislio neki komentar napisat, poslije ovih stotinu i još toliko odgovora, ….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Jel sta pametno ?😃👍

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen 😀
a šta bi se još moglo pametno na ovu silu komentara napisati??? Sve rečeno i sve napisano👌

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Dronovi letaju po Idlibu i pucaju na sve što se miče po M5. Teroristi napreduju po južnom Idlibu. SAA izgubila preko 70 ljudi od turskih dronova. E Putine Putine šta učini, moglo je i bez ovoga. Na kraju će biti kako je Erdogan zamislio. Stvarno ću pomisliti da ima istine u onoj: blago onom koga Grk hrani i Rus brani.

Marius
Gost
Marius
1 godina prije

Samo gazi Turke!

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije

Redakciji Logicno & her Babicu: koliko kilometara bi uzeo jedan novi vas oglas da objavite sve ove “kuku-lele” kauc generale sa njihovim istim stavovima za periode: oslobadjanje Alepoa (pre i nakon), pa oslobadjanje Palmire, pa oslobadjanje Homsa, pa oslobadjanje Deir ez Zora (pre i posle), Damaska, veceg dela Latakije, Damaska itd itd??? Cisto onako da se usijane kauc generale + ljubitelje ekologista podsete da im je rektum zapusen solidno i da im vergla jedno te isto seru*ckanje. :o)))))

Jokash
Gost
Jokash
1 godina prije

Obicna gomila gluposti i lazi, dajte nam link za taj video od ranije vezano za navodno unistavanje Pantsira u Libiji a ne u Siriji, ako ga nemate, vi ste obicni lazovi.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Baš smo kupili Beko veš mašinu, što da radim? Da ga razbijem ćekićem?

Izopćenik
Gost
Izopćenik
1 godina prije
Reply to  Miki

Ja sam zamalo naručio Beko mašinu za €250 ali kada sam vidio da je Made in Turkey onda sam kliknuo na Haier za €350 (kineska).

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Miki

Miki … nemoras drugar… kupio si krs aparat! Tako da plasio te ja ili ne … uskoro ces da ga reklamiras prodacu! Ja kupio starima Beko sporet i poceo da dimi ko da mi je nosac Kuznjecov u stanu a boja pocela da otkida odma! :o))))))

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Miki

Miki, reklamiraj je kod Putina, mozda dodje do deeskalacije izmedju tebe i turaCa

Jo.
Gost
Jo.
1 godina prije

Ruski novinar na snimci govori da dronovi likvidiraju sve redom čak i motocikliste na putu, u okolici Aleppa u zapovjedništvu SAA
visoki oficiri SAA su likvidirani iz drona!pitanje da li mislite da ruski novinar laze?

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
Gost
Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
1 godina prije
Reply to  Jo.

A dali si ti siguran da su to Turski dronovi?

Jo.
Gost
Jo.
1 godina prije

Da li Sam ja rekao ciji su mozda su Belgijski

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Jo.

Jo. ko sve ne zna ruski?

Max
Member
Max
1 godina prije

Upravo kao što sam i pisao mislim da osmamlije u Siriji ne mogu ništa jer bi već krenuli u opći rat ali ne mogu pa zato prijete kume mole zakljinju se puštaju snimke akcija “u kojima su uklonili elitne nepijteljske snage” pjevaju borbene i slično.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Sukob Turca i Putina ce platiti EU

skfvwsefvjesfvaejfv jefvefv
Gost
skfvwsefvjesfvaejfv jefvefv
1 godina prije

Rekoh ovdje jednom da Eđi spada među 5 najačih stvorovih operativaca na planetu jer za njega sije kaos gdje poželi. Puno holivuda ovih dana, prestanite gledati filmove.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Hoće li biti rata između Turske i Rusije? Ovisi o potezima Erdogana. Ja osobno mislim da je Erdogan MASON, iluminat. Satanista. To se vidi iz mnogo toga, naročito smo to jasno vidjeli u Siriji, turska vojska i teroristi OTVORENO surađuju. Otvoreno, bez sakrivanja. Nije problem u Turskoj, nego je problem u Erdoganu, njegovom sinu, i ljudima sa kojima se Erdogan okružio, mnogi od njih isto tako članovi iste masonske zajedničke TAJNE lože pod zakletvom SMRTI. Ostvaruju plan istih takvih, najviših “LOŽA”. Ime “Loža” je napravljeno od riječi LAŽ. Masonska loža je mjesto gdje Masoni “slobodno zidaju “, tj. zajednički kreiraju laž ili dobiju instrukcije o tome kako širiti i ostvariti tu laž. Zato se zove loža, i zato se oni nazivaju “slobodni zidari”. I zato je loža tajna, jer se pod zakletvom smrti, čuva LAŽ i imena ljudi koji su osmislili i ostvarili tu laž. Erdogan LAŽE, za ciljeve Satanista, dok se svi Masoni i Satanisti HRANE konfliktom (Sirija Libija) , svađom (sa EU) , patnjom (izbjeglice), što većim brojem mrtvih, krvlju, i NOVCEM, i to jasno možemo iščitati iz Erdoganove mizerne politike. Riječi KRV, OSVETA, SAMLJETI ĆEMO VAS i slične, su dio njegovog javnog obraćanja svjetskoj javnosti. To vam… Pročitaj više »

BPC
Gost
BPC
1 godina prije

Misliš kao lože nas svo vrijeme😂

mnc
Gost
mnc
1 godina prije

Ako je iz Emirata onda prepoznaje svoje natovske i ne reaguje. Snimak je odozgo sto je nemoguce da neprijateljski dron nije uocen.

Tico
Gost
Tico
1 godina prije

Putine ti si svjetlo ovoga svijeta! Uz Bozju pomoć nemoj se ugasiti!

mali jere
Gost
mali jere
1 godina prije

Rothschild-Kriegsprinzipien: Gründe für Kriege erfinden – Terror installieren – “Friedensmissionen” erfinden – Macht ausbauen

Niks
Gost
Niks
1 godina prije

Molim redakciju da ovo poprati lupace minusa da nas prestanu optuzivat za paranoje, Napadi su stvarni a gubici isto. Evo ruski novinari to prate na terenu i priznaju, evo link https://youtu.be/3qWNkICQmDk. Zao mi je ali istina je.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

Pozdrav svima.
Od sada pratim rat u Siriji samo preko Logičnog, pratim rat od 2012 godine.
Gospodine Babiću, inače volim vaše tekstove ali ovdje ima stvari sa kojima se neslažem.
Po mome mišljenju sramotno je da Rusi uopće dozvoljavaju da turci ubiju ma i samo jednoga Sirijca. Ako su kao došli da brane Siriju onda neka ih brane pošteno kao da su Rusi napadnuti.
Rusi stalno ponavljaju jedno te isto kao papagaji a osmanlije i dalje bezobzirno ubijau SAA, da je to sramotno gledati.
Po vašemu neće biti rata zbog potrebe jednih drugima, to znači da će Rusi i dalje biti pasivni i dopuštati ovo što trenutno turci rade. Zašto je Rusija onda i dolazila u Siriju ako nije bila spremna i na to, braniti Siriju i po cijenu rata.
Hvala svima na forumu ali nemam više živaca pratiti sva ta poniženja Hrabrih Sirijaca i prljavu igru Rusa. Nadam se da ću jednom otvoriti portal Logično i vidjeti da je cijeli Idlib a poslije i Sirija napokon slobodna. Naprijed SAA.

William
Gost
William
1 godina prije

Aj lijepo u youtube upisat R&U videos Turkey backed militants capture Nayrab pa pogledajte tu najmocniju vojsku svijeta (sirijsku) kako s tenkom bjezi od oklopnog vozila i kako sirijci ko picke bacaju oruzje i bjeze od kozojeba. 10 godina ratujes i imas 2 normalne brigade, a ostalo su ti neobucena djeca koja ginu, a ni pucat ne znaju. Teska sramota.
Od 2012.pratim situaciju i zao mi je Sirije stvarno, al tako bjezati po bojnom polju i tako se bojati kozojeba je teska sramota. Ne brani se tako drzava. Koliko god se prica da su turci mitomani, i ovaj portal postaje sve neobjektivniji. Malo realnosti i objektivnosti u izvjestavanju stvarno ne bi skodilo. Nije sve crno il bijelo.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije
Reply to  William

Zato me to i počinje živcirati, taman SAA krene pa stane, pa tako stalno. Razbiju štakore i onda stanu dva dana i gledaju kao se tuci šetkarju i pripremaju za kontru.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik