Dan poslije velike buke turskog „sultana“

Erdogan Sultan
181 komentar

Jučer, dan nakon gubitaka turske vojske u Siriji, društvene mreže, kao i komentari na ovom portalu, eksplodirali su od raznih tumačenja onoga što se događa u Idlibu.

Međutim, dan poslije i nakon pomnijeg proučavanja objavljenih materijala u informacijskom ratu može se zaključiti nekoliko stvari. Turska je de facto ujedinjenjem svojih oružanih snaga s islamističkim terorističkim skupinama napravila loš korak, dok Rusija i dalje opetovano ponavlja tri jednostavne stvari koje turski predsjednik Erdogan nikako da shvati. Teritorijalni integritet Sirije je nešto o čemu se neće raspravljati. Drugo, svi budući dogovori se mogu temeljiti samo na sporazumima iz Sočija i na kraju, vlada Sirijske Arapske Republike ima puno pravo voditi vojne operacije na svom suverenom teritoriju u kojima u skladu s više rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih ugovora radi na „eliminaciji“ priznatih terorističkih skupina. Ovo je politika koju Moskva vodi od prvog dana i do danas se nije promijenila, zbog čega je u Kremlju nemoguće očekivati bilo kakav obrat.

Dan poslije velike buke turskog „sultana“

U međuvremenu u Ankari vlada pravi kaos. Gubici u četvrtak su bili toliko veliki da su davane izjave koje će u pregovorima neki turski dužnosnici teško moći obrazložiti. Na primjer, turski ministar obrane Hulusi Akar je rekao „da će turske oružane snage nastaviti napadati rusko-sirijske trupe sve dok ih u potpunosti ne unište, u ime Allaha svemogućeg i samilosnog“,  te  dodao da Putin “šalje Ruse na mašakre”.

Sjedinjene Države planiraju prenijeti informacije i rasporediti snage potpore kao dio hitne pomoći Turske. To je izjavio jedan od čelnika američke administracije.

Grčka je zauzvrat uložila veto na deklaraciju NATO pakta kojom savez podupire agresiju Turske na Idlib.

U večernjim satima oboren je helikopter turskih specijalnih snaga. Erdogan trpi strašne gubitke i onda ih pokušava uljepšati videom s napadima na sirijske snage, pa čak i Kurde snimljene u listopadu 2019. godine. Dakle, “sultanu” ne ide onako kako je zamislio, pogotovo nakon spoznaje da su u montaži informativnih emisija turske države agencije dobile zadaću da naprave kompilaciju napada na sirijsku vojsku u kojima je ubijeno stotine, čak više od tisuću sirijskih vojnika i uništeno je vojne opreme u vrijedne stotine milijuna, ako ne i milijarde dolara. Obične turske gluposti, ali gluposti koje je na kanalima na svim jezicima objavila turska agencija Anadolu, kasnije i njihova „Muslimanska braća“ iz Dohe, na što su „neoosmanski sljedbenici“ od Xinjianga do Libije i Maroka i od Katara do Balkana i europskih zemalja počeli skakati od sreće, uvjereni kako zaista dolazi „uskrsnuće Osmanskog carstva“, toliko najavljivanog i željno očekivanog još od prvog izdanja geopolitičkog priručnika „Strateška dubina“ tandema Erdogan-Davutoglu.

Dr. Mesut Hakkı Caşın, Erdoganov savjetnik, obećao je da će Rusija, u kojoj živi 25 milijuna muslimana, biti podijeljena iznutra.

“S Rusima smo ratovali 16 puta u prošlosti i ponovit ćemo to. Naša osveta bit će prilično grozna”, rekao je Caşın.

Njegova je izjava glasno odjeknula u Rusiji, ali ne u službenim krugovima, već među ruskim stanovništvom.

Kako bi pokazali svoju vojnu moć, Turci su oborili društvene mreže kako se ne bi vidio transport mrtvih vojnika iz Idliba, ni njihove fotografije koje su obitelji i prijatelji počeli objavljivati na društvenim mrežama, a zauzvrat su turskom narodu, ili barem onom dijelu željnom sirijske i ruske krvi, ponudili video borbi koje su se događale na raznim mjestima i u raznim razdobljima.

„Pancir“ se iz Libije „teleportirao“ u Siriju

Pođimo od uništenog sustava „Pancir“, a ako je ubačen jedan kadar akcije koji se dogodio negdje drugdje, legitimno se zapitati što je istina od ostalog. Dio od nekoliko prikazanih napada vjerojatno jeste, ali general Hulusi Akar se hvalio s 200 pogođenih ciljeva, a onda imamo „informaciju“ koju su blogeri u nekoliko sati demaskirali kao „lažnu vijest“.

VIDEO: Prikaz uništavanja sustava Pancir u Siriji

Izvorni zapis nije iz  Sirije, već Libiju. Navodno se radi o “Panciru” koji je pripisan, kako pišu,  bazi u kojoj je smještena ruska skupina “Wagner”. O tome piše kanal koji je objavio videozapis i dodaje kako je „Pancir S-1“ sustav protuzračne obrane uništen od strane turskih oružanih snaga u Libiji i nalazi se u arsenalu 12 zemalja, a košta 75 milijuna dolara. Ovaj koji je uništen, pripadao je skupini „Wagner“ u Libiji.

Sam kanal Clash Report, čija je snimka uzeta s Twittera, navodi da se akcija dogodila u Libiji, stoga ostaje nejasno u kojoj se fazi Libija pretvorila u Siriju.

Što se ovih sustava tiče, Rusija ih nije dala, ni prodala generalu Hataru, ali jeste Ujedinjenim Arapskim Emiratima i razlikuju se o drugih po tome što imaju šasije MAN. Kasnije su viđeni u zapadnoj Libiji, jer su UAE ovim sustavima opremili Haftarove snage i uspješno su korišteni su protiv zrakoplova vlade iz Tripolija, te turskih, američkih i talijanskih napadačkih dronova, od kojih je oboreno 3 do 4 komada. Navodno je jedan turski dron uspio pogoditi Pancir na videu,  ali nitko nije dokazao da tamo ima ruskih „plaćenika“ ili savjetnika i sustav bi mogao biti libijski ili na „posudbi“ od strane UAE.  Sve ovo još uvijek treba razjasniti.

Nije teško pogoditi zašto se video pojavio. Istovremeno s gubicima u Siriji, turske snage u Libiji su imale 7 do 10 poginulih vojnika. Prema izjavi zapovjedništva LNA, tijekom napada na aerodrom Mitig ubijeno 15 neprijateljskih boraca, uništeno je spremište streljiva, a navodi se da je uništen sustav protuzračne obrane MIM-23 Hawk.

Stoga je hitno trebalo dokazati da i turski dronovi iz Tripolija i Misrate mogu nešto učiniti.

Na drugoj strani, Turci službeno u Idlibu imaju 1200 i 2300 vojnika. Osim toga, turski mediji pišu o smrti majora turskih komandosa u bitci kod Saraqiba. Ali sada će biti mnogo nejasnoća, jer će Turci pasti u iskušenje da umanje svoje gubitke prethodnih dana, od nekoliko desetaka ljudi istovremeno, tako da žrtve ne izgledaju strašne u očima turskog javnog mnijenja. Zato su jučer i oborili društvene mreže.

I na kraju ove libijsko-sirijske kompilacije, nakon što se pojavio video s uništenjem „Pancira“, LNA je navela da su četiri turska drona oborena iste večeri. Osvetit će se i osveta će biti zastrašujuća, rekli su, ali i sve što objavljuje Libijska nacionalna armija, bez dokaza i fotografija „trofeja“ na njihovom Twitteru, treba uzeti s rezervom. Za ova četiri oborena drona je LNA na Twitteru objavila fotografije dva i to se može potvrditi kao gubitak turske ekspedicijske skupine u Libiji.

Još nije jasno jesu li oboreni turski dronovi proizvedeni u poduzeću Erdoganovog zeta Selçuka Bayraktara, proizvođača dronova „Bayraktar TB2“ s očekivanim životnim vijekom od 10 minuta nakon polijetanja?

Tursko-ruski rat?

Treba naglasiti da ruski mediji, ali u većoj mjeri internetski portali, vijesti više ne prenose u rubrici „rat u Siriji“, već „rat s Turskom u Siriji“, što je značajan pomak u narativu ruskog javnog mnijenja.

Podsjeća se da su predsjednici Rusije i Turske telefonom razgovarali o potrebi uvođenja dodatnih mjera za normalizaciju stanja na sjeverozapadu Sirije, što je jutros ponovio i Sergej Lavrov.

Ali nitko ne dvoji da je u smislu kršenja međunarodnog prava, Ankara čak nadmašila čak i Washington.

Poznati turski političar rekao je da Turska istovremeno provodi vojne operacije u Siriji i Libiji. Bivši turski ministar vanjskih poslova Yasar Yakis objasnio je kako se položaj Turske od početka sirijskog rata promijenio.

“U početku se Turska nije namjeravala boriti u Siriji protiv sirijskih vojnika, ali je postala previše aktivna u Idlibu, gdje je branila naoružane selafijske džihadističke grupe. Međutim, Turska ih danas nema namjeru napustiti i nastavlja ih braniti”, napominje političar, koji napominje da se to radi s ciljem da dopusti Turskoj da utječe na situaciju u Siriji i stekne jače pozicije u pregovorima o procesu „demokratizacije Sirije“, napominjući da krajnji cilj Turske i dalje “ostavka Bashara Al-Assada“.

„Ne znamo točno koja je strategija prevladavanje krize u Siriji, ali u ovom trenutku govorimo o stvaranju zone koju će Turska kontrolirati duž tursko-sirijske granice i omogućiti izbjeglicama da se tamo nastane. Turska vlada će izgraditi stanove na pojasu širine 30 do 40 kilometara duž tursko-sirijske granice”, uvjeren je Yasar Yakis.

Međutim, prema Yakisu, razina podrške Erdoganu u njegovoj zemlji zbog njegovih postupaka u Siriji stvara problem.

“Podrška politici u Siriji dugo je ispod 50% u Turskoj. Mislim da samo oko 30% turske javnosti to podržava”, rekao je Yasar Yakis, koji podsjeća da je to barem dvostruko manje od razine podrške Erdoganu unutar Turske.

“Turska je možda htjela ubiti dvije muhe jednim udarcem. Prvo, pronaći mjesto za militante koji su blokirani u Idlibu, a drugo, koristite ove militante u Libiji u interesu Turske”, podsjetio je.

Međutim, Ankara uopće ne vodi računa o tome da je „pojas dubine 30  do 40 kilometara južno od tursko-sirijske granice“ teritorij u kojem većinom žive Kurdi i da se oni neće povući u pustinju. Stoga jednu analizu vrijedi posvetiti odnosima Damaska i Kurda, koji su proteklih tjedana vodili intenzivne pregovore u ruskoj bazi u Latakiji. Čini se da konačno sporazum još nije postignut, ali ako bude trebalo djelovati zajedno protiv Turaka, Kurdi će biti presretni da mogu biti dio takve kampanje, što je problem koji bi Ankari mogao stvoriti veće glavobolje od ovih u Idlibu.

Izjave Moskve

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzija rekao je u petak da sirijska vojska ima pravo ukloniti teroriste koji okupiraju njezin teritorij.

“Kao odgovor na stalna kršenja primirja u regiji Idlib, sirijska vojska, naravno, ima pravo na reagiranje i suzbijanje terorista”, rekao je ruski diplomata.

Uz to, Nebenzija je rekao da sirijskoj vojsci ne može biti zabranjeno da provodi rezolucije Vijeća sigurnosti o suzbijanju terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama i podsjetio je da Damask ima suverenitet nad teritorijem Idliba, kao što se navodi u sporazumu koji su čelnici Rusije, Vladimir Putin i Turske, Recep Tayyip Erdogan potpisali je u listopadu prošle godine u Sočiju.

U međuvremenu situacija eskalira. Brodovi ruske Crnomorske flote su prošli Bospor i ušli u Sredozemno more. Fotografije brodova na Twitteru je objavio Reutersov fotograf Yoruk Isik, a vide se fregate „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovič“ naoružani krstarećim projektilima “Kalibar“.

Sergej Lavrov je nekoliko puta na konferencijama za novinare najavio pravo Sirijaca da se bore protiv terorista u Idlibu, usprkos stalnim kršenjima primirja u tom području.

„U svakom smislu ova avantura ima tužne posljedice za Turke. Ankara je podcijenila borbenu spremnost sirijske vojske”, rekao je Aleksandar Perendžijev, član stručnog vijeća “Ruskih časnika”, docent politologije i sociologije na Ruskoj akademiji znanosti.

„Turska, koja sada djeluje kao okupator, izvršila je invaziju na samu Siriju i sada joj se to razbilo o glavu i glasno optužuje sve oko sebe. Sirijska vojska danas je vjerojatno najmoćnija vojska na svijetu. Ali poanta ovdje nije u oružju, već u činjenici da su se ti ljudi borili devet godina i stekli su veliko iskustvo. Turci su mislili da imaju posla sa slabom vojskom, koja se jedva branila od islamističkih bandi, iako sada ovo nije ista vojska. Mislim da je sirijska vojska počela ispunjavati zadatak koji je trebao biti davno postavljen”, primijetio je Perendžijev.

„U Idlibu su Turci digli oružje i protiv Rusije, a u Ankari daju vrlo arogantne izjave. Nema nikakve sumnje da se Rusija neće boriti s Turskom, ali Turci i dalje pokušavaju zauzeti tuđe teritorije, a u svojoj su zemlji uveli ratne zakone, iako ih nitko nije napao. Ovo je glupost. Nitko ih neće napasti i Turska će se morati pomiriti s činjenicom da ih tamo nitko ne treba i sva suradnja s Turskom u Siriji može završiti“, rezimirao je Aleksandar Perendžijev, komentirajući izjavu savjetnika turskog predsjednika Erdogana, Mesuta Hakkija Caşına., koji je obećao „da će uništiti Rusiju, jer tamo živi 25 milijuna muslimana i oni će je podijeliti iznutra”.

Što misle ruski muslimani treba pitati Čečene i njihovog vođu Ramzana Kadirova  i predstavnike Tatarstana i Dagestana, sigurno ne dr. Mesuta Hakkıja Caşına.

Ipak, sudeći po činjenici da su se delegacije Turske i Rusije ponovno sastale u Ankari i još jednom su pokušale riješiti krizu u Idlibu, ovo je dobar signal. Ali još bolji je signal da su Putin i Erdogan razgovarali. Ako uzmemo u obzir da se poziv dogodio na inicijativu Ankare, možemo pretpostaviti da je Turska spremna ponuditi neku vrstu kompromisa ili prihvatiti kompromisni prijedlog Moskve, a on je jasan mora sadržavati gore navedene tri točke koje Moskva ponavlja od prvih kontakata s Turskom do danas.

Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije?

Odgovor je ukratko: ne. Jer uz sve emocije, rat ne treba ni Turskoj ni Rusiji. Dvije zemlje imaju ozbiljne gospodarske veze i skupe dugoročne projekte, od plinovoda Turski tok, do izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu i kupnje sustava protuzračne obrane S-400, izvoz proizvoda iz Turske, velike ugovore turskih građevinskih tvrtki u Rusiji i višemilijunski protok turista iz Rusije, ali su sve ovo stvari zbog kojih Turska treba Rusiju, a ne obratno. I jednoj od prošlih analiza smo izračunali da bi , ako prekine sve veze s Turskom, ruska trgovina imala 10 milijardi dolara manji suficit od trenutnog. Ruska ekonomija to može podnijeti. Može li Turska, koja prijeti šesnaestim tursko-ruskim ratom?

Napadsirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
181 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Dobar komentar koji objašnjava mnogo toga

Alen
4 godine prije

Joj Babiću jel mora ići sve s pozicije čiji je veći i ko je kome uvalio i ko je jači ?
Jesi ikad pokušao da razmišljaš iz pozicije win-win situacije ?
Kao sto putin i erdogan razmisljaju već nekoliko godina..

Don Kihot
4 godine prije

Nema tu vise sta da se filozofira. Cinjenica je da Rusi i Turci tvrde pazar na sirijskoj nesreci. Na kraju ce svi oni uzeti svoje a Siriji ostane jos nekoliko hiljada mrtvih, devastiranih objekata i beskonacne kolone izbjeglica koje ne idu ni u Rusiju, ni u Tursku.
Sve ostalo je pogrijavanje javnosti dok se ciljevi ne ostvare.

Brave new world
4 godine prije

Da

Alex
4 godine prije

Rusija nema zašto ratovati protiv Turske,ali će raspaliti po turskim postrojbama u Idlibu uskoro,ako se ne povuku…ono: ups,nismo znali da ste to vi!

shumadinac
4 godine prije

“Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije? Odgovor je ukratko: ne. Jer uz sve emocije, rat ne treba ni Turskoj ni Rusiji…” Odgovor je sasvim logičan. Ali po toj logici do rata nikada neće doći a mi smo, nažalost, svedoci “druge logike”. Ne volim da budem “ptica zloslutnica”, posebno ne volim da u tom slučaju budem u pravu ali ja od ulaska Turske u Siriju pričam da do ovoga mora doći. Sada kada je došlo do konfrontacije mnogi tvrde da se Turska zaletela – i nisu u pravu, Turska nije imala izbora ma koliko izgledala snažno. Babić tvrdi da rata (ja ne bih rekao rat već jaka vojna konfrontacija u koju će ući NATO) neće biti iz ekonomskih razloga ali nekako zaboravlja da je Turska mnogo više ekonomski vezana uz Zapad a dobro znamo ko tamo određuje uslove i kakvi zahtevi mogu biti.… Čitaj više »

xxx
4 godine prije

Jučer, dan nakon gubitaka turske vojske u Siriji…….

gubitak turske vojske u idlibu, jeste vi iz logicnog stvarno pobjegli iz neke ludare, jer normalna osoba ovo ne moze napisati.

varjag
4 godine prije

Ovaj mi je članak osvježio dan. Vidim da ima mislećih ljudi koji pišu istinu, a ne po narudžbi. Sada se vidi koliko je rusko vodstvo sposobno, principijelno i pošteno. A tursko vodstvo je sve suprotno od ruskog i onda kada im se pridruži pompeo i slični prasci to ne treba ni komentirati, uglavnom oni toliko vole Tursku da bi je iz ljubavi odveli u propast i sramotu. Na tom su putu, nažalost.
Živjela Sirija i Rusija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

varjag
4 godine prije

Zaboravio sam napisati dragi Sirijci i dragi Rusi teraj sve iz Sirije kome tamo nije mjesto!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rolling Bluesman
4 godine prije
xxx
4 godine prije

Da sam ja Assad kako bi ja zbog ove izdaje zadnjih par dana naguzio Ruse da nebi znali sto ih je snaslo. Ja bi preko nekog predstavnika, posrednika kontaktirao amerikance i reko im da se povlacim, idem u neku drzavu koja me prihvaca ako mi garantirate da mene, moju obitelj i moje suradnike i sve one koji zele samnom necete proganjati ili traziti izrucenje a vi amerikanci dovedite koga god hocete na vlast i mozete koristiti baze u kojima su sada Rusi a kojima cu ja prije mog odlaska zabraniti i otkazati koriscenje istih.

mali jere
4 godine prije

,,Pitanje koje zanima mnoge je hoće li doći do rata između Turske i Rusije?
Odgovor je ukratko: ne,,
Nisam siguran u to.Iako Putin vodi mudru i hladnokrvno promisljenu politiku ne zna se kako ce erdu savjetovati njegovi glupavi(pokvareni mudraci)savjetnici.Erdo ne radi nista po svojoj(jer sam ne zna misliti glavom) nego slusa savjetnike koji mu obecavaju ,,veliko novoosmansko carstvo,,a na kraju bude dobio mudo marijanovo…sto i zasluzuje…Ako erdo prijedje ,,granicu,, budu ga tukle iranske rakete a ako lazni demokrati sa zapada budu i dalje gurali glavu u pijesak a guzicu erdi medju noge onda budu iranske raketa tukle i ,,,druge,,ciljeve sto nije bas pozeljno a demokratsku evropu ce preplaviti opozicija,,glavosjece i koljaci,,(koje liberalnoevropski demokrati sada zale)i onda ce po evropi raditi ono sto su radili Jezidima,Krscanima i Siitima u Siriji.Bujrum demokratska zapadnodemokratskoliberalnolazna demokracijo.

burt
4 godine prije

u članku se ne kaže da je zadnjih 48 sati najveća paljba od početka rata u Siriji i vjerojatno najveća paljba još od zaljevskog rata, turska vojska protiv SAA, Hezbollaha, IRGC-a i Liwe al Quds koristi udruženu vatru iz dronova, tenkova, samohodne artiljerije, višecijevnih bacača raketa, balističkih projektila, M60, T-122, T-155, M270, T-300, najgore za SAA i sirijski i libanonski Hezbollah je oko Aleppa jer su dronovi i turska artiljerija uništili oklopna vozila SAA, aerodrome, vojne objekte, tvornice za proizvodnju vojne opreme, ruski novinar na snimci govori da dronovi likvidiraju sve redom čak i motocikliste na putu, u okolici Aleppa u zapovjedništvu SAA svi visoki oficiri SAA su likvidirani iz drona, Tigrovi su pokušali izvest deblokadu prometnice M5 ali su ih u startu uništili turski dronovi i artiljerija, oko Aleppa su dronovi likvidirali veliki broj vojnika sirijskog i libanonskog Hezbollaha, jedan izbezumljeni vojnik Hezbollaha na snimci govori da su ih… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Već godinama ponavljam:
– podržavam poteze predsednika Erdogana !?

žrec
4 godine prije

ovo bi bila puno bolja slika za naslov članka
https://images.app.goo.gl/4AHgra4gaUSHk4Kd8

xxx
4 godine prije

Ahahahahahaaa, znate li sto znaci Pusin. To vam je Putin + Pussy = Pusin

‘Get out of the way, let us deal with Assad regime’, Erdogan says he told Putin regarding Idlib, Syria

Erdogan asked Putin “to get out of the way” and let the Turkish troops deal with Syrian President Bashar Assad, the Turkish leader told his AK Party on Saturday.

Describing his phone conversation with Putin, Erdogan said if Russia’s interest in Syria was to keep a military presence there, Turkey, a NATO member, does not object to it.
I asked Mr Putin: What’s your business there? If you establish a base, do so but get out of our way and leave us face to face with the regime.

Fenix
4 godine prije

Ma ja ne mogu vjerovati da su ljudi progutali pricu o masovnim udarima Turskih dronova po SAA. To sto Turci prikazuju su kompilacije udara dronovima od 2018 do danas samo ih montiraju i objavljuju. Ali ljudi su progutali pricu da Turci masakrirali SAA pa onakve snimke kako objavljuju Turci nemaju mogućnosti ni Amerikanci i Izraelci koji su po tom pitanju daaaaleko od svih i ako su mnogi blogeri dokazali da su mnogi snimci stariji od 2019.

mislim..
4 godine prije

Zaista treba primetiti odličnu PR kampanju Turske. U trenutku kada su imali katastrofalne gubitke, munjevito su startovali. Preplavili su WEB svojim trolovima i lažnim/poluistinitim informacijama. Takođe su u trenu ugasili nezavisne društvene mreže da se nebi video opseg Turskih gubitaka. Toliko su dobri da su čak i neki iskusni “WEB ratnici” naseli na lažnu sliku snage koju su vrlo uspešno projektovali. Mislim da Rusi ovde treba da na primeru nauče kako se to radi. Impresioniran sam! Takođe se ovaj događaj pokazao neverovatan nivo fanatizma jednog dela muslimanskog stanovništva. Od otvorenog negiranja stvarnosti do manje više otvorenih pretnji neistomišljenicima. Da se bacim u teorije zavere, zapravo, izgleda da se ogolio nekakav “plan” za koji u “podzemlju” znaju, a svodi se na obnavljanje Osmanske imperije. Pre ovih zadnjih događaja izgledalo je da je u pitanji , manje više, preterivanje jednog dela svetske javnosti. Sada, posle izjava Turskog predsednika i raznih postova izgleda… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Jemen….. Huti opet napali Aramco naftna postrojenja. Rade Patrioti MIM-104F PAC-3. Rezultat će biti otprilike kao kad lupaju Izraelci po Siriji. Nešto će se skinuti, nešto će proći. A onda svi krenu sa svojim marketingom. Libija…… U zadnjih par dana Haftarove snage solidno ruše turske bespilotne letjelice. Četiri u par dana. Šest zadnji tjedan. Onaj famozni Pancir nije sirijski nego libijski. Konfiguracija mu je takva da je na kamionu MAN, a ne na Kamazu. Takvi Panciri su isporučeni UAE, a oni su neke od njih stavili u Haftarovu službu. Čije posade su na njima…. nemam pojma. I još najnovija, ali službeno NEPOTVRĐENA vijest….. da je poginuo turski general Halil Savisal, zv. Crna kandža, zapovjednik turskih snaga u Libiji. On je zapovjedao turskim snagama u operaciji oko zauzeća Afrina. Sirija……. Iz nekog razloga, Sirijci nisu djelovali po turskim bespilotnim letjelicama. Rezultat toga je da su pretrpjeli osjetne gubitke. Više u ljudstvu… Čitaj više »

scorpio1959
4 godine prije

Smrt turskoj bandi okupatorskoj

scorpio1959
4 godine prije

facebook jebao ti turčin mater. bando pokvareno zapadnjačka

Stari
4 godine prije

Evo zadnja 3 sata SAA je izgubila Hazarrin, al-Halubah, Sfouhan, Qaledin i Al-Zaqm na Al-Ghab visoravni, a Rusi šute… dakle, to bi trebalo biti u redu. SAA je bila pred pobjedom a onda je Rus okrenuo glavu – kako god autor pokušao ovo prikazati, evidentno je da su Turci prekinuli M5 i potiskuju SAA dalje od M4, koliko žrtava a cilj NIJE ostvren!

Zoran
4 godine prije

U nekom proslom clanku napisao sam da SAA i Rusiji odgovara kratka linija fronta. Zato je Sarakib prepusten trenutno Dzihadistima i bice vracen,to se vec desava. Zato sa juga SAA napreduje i cisti sve pred sobom. ps. Mislim, mogao bih dobit koji cin. Barem Kaplara. Haha

Riddick
4 godine prije

Municija koju je SAA ostavila i pobegla:
Mnogo neozbiljno a osma je godina rata!!!comment imagecomment imagecomment imagecomment image

Semso Bonaparta
4 godine prije

Ja mislim da ce njima Turci svima jebat matet.
Samo polako

Davor drugi
4 godine prije

Ja mislio neki komentar napisat, poslije ovih stotinu i još toliko odgovora, ….

m.ivanisevic
4 godine prije

Dronovi letaju po Idlibu i pucaju na sve što se miče po M5. Teroristi napreduju po južnom Idlibu. SAA izgubila preko 70 ljudi od turskih dronova. E Putine Putine šta učini, moglo je i bez ovoga. Na kraju će biti kako je Erdogan zamislio. Stvarno ću pomisliti da ima istine u onoj: blago onom koga Grk hrani i Rus brani.

Marius
4 godine prije

Samo gazi Turke!

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
4 godine prije

Redakciji Logicno & her Babicu: koliko kilometara bi uzeo jedan novi vas oglas da objavite sve ove “kuku-lele” kauc generale sa njihovim istim stavovima za periode: oslobadjanje Alepoa (pre i nakon), pa oslobadjanje Palmire, pa oslobadjanje Homsa, pa oslobadjanje Deir ez Zora (pre i posle), Damaska, veceg dela Latakije, Damaska itd itd??? Cisto onako da se usijane kauc generale + ljubitelje ekologista podsete da im je rektum zapusen solidno i da im vergla jedno te isto seru*ckanje. :o)))))

Jokash
4 godine prije

Obicna gomila gluposti i lazi, dajte nam link za taj video od ranije vezano za navodno unistavanje Pantsira u Libiji a ne u Siriji, ako ga nemate, vi ste obicni lazovi.

Miki
4 godine prije

Baš smo kupili Beko veš mašinu, što da radim? Da ga razbijem ćekićem?

Jo.
4 godine prije

Ruski novinar na snimci govori da dronovi likvidiraju sve redom čak i motocikliste na putu, u okolici Aleppa u zapovjedništvu SAA
visoki oficiri SAA su likvidirani iz drona!pitanje da li mislite da ruski novinar laze?

Max
4 godine prije

Upravo kao što sam i pisao mislim da osmamlije u Siriji ne mogu ništa jer bi već krenuli u opći rat ali ne mogu pa zato prijete kume mole zakljinju se puštaju snimke akcija “u kojima su uklonili elitne nepijteljske snage” pjevaju borbene i slično.

Mali Mujo
4 godine prije

Sukob Turca i Putina ce platiti EU

skfvwsefvjesfvaejfv jefvefv
4 godine prije

Rekoh ovdje jednom da Eđi spada među 5 najačih stvorovih operativaca na planetu jer za njega sije kaos gdje poželi. Puno holivuda ovih dana, prestanite gledati filmove.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Hoće li biti rata između Turske i Rusije? Ovisi o potezima Erdogana. Ja osobno mislim da je Erdogan MASON, iluminat. Satanista. To se vidi iz mnogo toga, naročito smo to jasno vidjeli u Siriji, turska vojska i teroristi OTVORENO surađuju. Otvoreno, bez sakrivanja. Nije problem u Turskoj, nego je problem u Erdoganu, njegovom sinu, i ljudima sa kojima se Erdogan okružio, mnogi od njih isto tako članovi iste masonske zajedničke TAJNE lože pod zakletvom SMRTI. Ostvaruju plan istih takvih, najviših “LOŽA”. Ime “Loža” je napravljeno od riječi LAŽ. Masonska loža je mjesto gdje Masoni “slobodno zidaju “, tj. zajednički kreiraju laž ili dobiju instrukcije o tome kako širiti i ostvariti tu laž. Zato se zove loža, i zato se oni nazivaju “slobodni zidari”. I zato je loža tajna, jer se pod zakletvom smrti, čuva LAŽ i imena ljudi koji su osmislili i ostvarili tu laž. Erdogan LAŽE, za ciljeve Satanista,… Čitaj više »

mnc
4 godine prije

Ako je iz Emirata onda prepoznaje svoje natovske i ne reaguje. Snimak je odozgo sto je nemoguce da neprijateljski dron nije uocen.

Tico
4 godine prije

Putine ti si svjetlo ovoga svijeta! Uz Bozju pomoć nemoj se ugasiti!

mali jere
4 godine prije

Rothschild-Kriegsprinzipien: Gründe für Kriege erfinden – Terror installieren – “Friedensmissionen” erfinden – Macht ausbauen

Niks
4 godine prije

Molim redakciju da ovo poprati lupace minusa da nas prestanu optuzivat za paranoje, Napadi su stvarni a gubici isto. Evo ruski novinari to prate na terenu i priznaju, evo link https://youtu.be/3qWNkICQmDk. Zao mi je ali istina je.

Zoran
4 godine prije

Pozdrav svima. Od sada pratim rat u Siriji samo preko Logičnog, pratim rat od 2012 godine. Gospodine Babiću, inače volim vaše tekstove ali ovdje ima stvari sa kojima se neslažem. Po mome mišljenju sramotno je da Rusi uopće dozvoljavaju da turci ubiju ma i samo jednoga Sirijca. Ako su kao došli da brane Siriju onda neka ih brane pošteno kao da su Rusi napadnuti. Rusi stalno ponavljaju jedno te isto kao papagaji a osmanlije i dalje bezobzirno ubijau SAA, da je to sramotno gledati. Po vašemu neće biti rata zbog potrebe jednih drugima, to znači da će Rusi i dalje biti pasivni i dopuštati ovo što trenutno turci rade. Zašto je Rusija onda i dolazila u Siriju ako nije bila spremna i na to, braniti Siriju i po cijenu rata. Hvala svima na forumu ali nemam više živaca pratiti sva ta poniženja Hrabrih Sirijaca i prljavu igru Rusa. Nadam se… Čitaj više »

William
4 godine prije

Aj lijepo u youtube upisat R&U videos Turkey backed militants capture Nayrab pa pogledajte tu najmocniju vojsku svijeta (sirijsku) kako s tenkom bjezi od oklopnog vozila i kako sirijci ko picke bacaju oruzje i bjeze od kozojeba. 10 godina ratujes i imas 2 normalne brigade, a ostalo su ti neobucena djeca koja ginu, a ni pucat ne znaju. Teska sramota.
Od 2012.pratim situaciju i zao mi je Sirije stvarno, al tako bjezati po bojnom polju i tako se bojati kozojeba je teska sramota. Ne brani se tako drzava. Koliko god se prica da su turci mitomani, i ovaj portal postaje sve neobjektivniji. Malo realnosti i objektivnosti u izvjestavanju stvarno ne bi skodilo. Nije sve crno il bijelo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI