Desetine vojnika i dobrovoljaca poginulo je u napadu u Burkini Faso

Burkina Faso
11 komentara

Militanti su napali snage sigurnosti tijekom državne operacije ponovnog preuzimanja grada u pokrajini Yatenga, izvješćuje vojska

Vlasti u Burkini Faso priopćile su da su 53 pripadnika njezinih snaga sigurnosti i deseci napadača ubijeni u “intenzivnim” borbama s osumnjičenim džihadistima u sjevernom dijelu te zapadnoafričke zemlje.

Žrtve uključuju 17 vojnika i 36 boraca dobrovoljaca, objavile su u utorak oružane snage Burkine Faso, dodajući da je još oko 30 ozlijeđeno. Ouagadougou je također izvijestio o neutralizaciji desetaka napadača.

Sukobi su se dogodili u ponedjeljak u pokrajini Yatenga tijekom operacije nacionalnih snaga za ponovno zauzimanje grada Koumbrija “kako bi se omogućilo preseljenje” stanovnika koji su bili raseljeni “više od dvije godine”, prema glavnom stožeru vojske.

“Tijekom svog napredovanja [12. komandoska pješačka pukovnija] doživjela je nekoliko incidenata i uznemiravajuću vatru… Hrabrost i odlučnost naših boraca omogućili su pružanje žestokog otpora, odbijanje napada i neutraliziranje nekoliko desetaka terorista,” dodaje se.

Nacija u regiji Sahel bori se s islamističkom pobunom od 2015., za koju se smatra da se proširila iz susjednog Malija i koja je, kažu Ujedinjeni narodi, ubila tisuće ljudi i prisilila na raseljavanje još gotovo dva milijuna.

Vojna vlada Burkine Faso objavila je “opću mobilizaciju” u travnju kao dio napora da ponovno zauzme 40% nacionalnog teritorija, koji je izgubila od naoružanih skupina.

Taj je potez uslijedio nakon što je Pariz povukao svoje trupe i okončao operacije u toj zapadnoafričkoj zemlji po nalogu svojih vojnih vladara, usred tvrdnji da se francuska vojska nije uspjela boriti protiv džihadističke pobune.

Bivša francuska kolonija sve se više oslanjala na potporu Dobrovoljaca za obranu domovine (VDH), civilnih pomoćnika nacionalne vojske koja je zakonski osnovana 2020., u borbi protiv nasilnih militantnosti.

Prošle subote vojska je objavila da su četiri časnika VDH-a i policajac ubijeni u napadu u Silmiougouu, gradu u središtu zemlje. U travnju su u raciji poginula 34 borca dobrovoljca.

Burkina FasoDobrovoljcimilitanti
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 mjeseci prije

Zgazice islamiste sad kad nema frnacuza da ih brane.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Ha , ha , ha , ha 😁 ! You failed ( again ) 🤣

tuf
7 mjeseci prije

Radi se o džihadistima Ansarul Islam (Čuvari Islama) koji su stasali na nepravdama i siromaštvu Malija i Burkine Faso, ali bilo bi zanimljivo pročačkati trenutne im sponzore (navodno su do sada imali logističku podršku nekih alžirskih islamističkih grupa). Ne bi trebalo začuditi da odjednom počnu raditi više nevolja nego do sada, osnaženi financijskom i materijalnom injekcijom. Jer nije ni slučajno da djeluju upravo na sjeveru Burkine Faso koja ima najveći ekonomski potencijal.

Pero
7 mjeseci prije

Sve terorističke organizacije su proizvod a kasnije produžena ruka zapadnih obavještajnih organizacija.One djeluju protiv vlastite zemlje i njezine vlasti koja se strancima ne sviđa.ISIL je u Siriji djelovao u interesu Izraela i SAD,u Iraku SAD i Engleske,dok su kod Burkine Faso i Malija to Francuzi.  

tuf
7 mjeseci prije

SVR: US intelligence agencies are preparing assassination attempts on the new leadership of Niger Washington is not satisfied with the change of power in Niger, the US intelligence services are discussing possible perpetrators of the removal of the new leadership of this country, the Russian Foreign Intelligence Service (SVR) reported. “The White House is working on various options for “strengthening democracy” in Niger. It is considered unjustified to do this by the hands of the Economic Community of West African Countries (ECOWAS), which has close ties with Paris. The Americans see a more “effective” option as the physical elimination of the “putschist leaders” who rely on the support of the majority of the population,” the SVR press bureau said in a statement. At the same time, US intelligence agencies directly discuss with allies potential perpetrators of possible assassinations, betting on representatives of the inner circle of the new leadership of… Čitaj više »

Max
7 mjeseci prije

Napad,ima,rukopis,vrlog,zapada.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Baš zgodna zastava.

Asocira na – lubenicu. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI