fbpx

Deutsche Welle: Dok EU čeka, Rusija djeluje na zapadnom Balkanu

Dmitri Medvedev i Ana Brnabic

Prošlog tjedna je Francuska odbacila bilo kakvu mogućnost proširenja EU na zapadni Balkan do daljnjega. U Bruxellesu su Pariz podržali  Nizozemska i Danska, koji su na ministarskom sastanku blokirale odluku EU da se pokrenu pregovori o pristupanju Europskoj uniji Albanije i Sjeverne Makedonije.

Iako se na prvi pogled posjet ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu može činiti “rutinskim”, dok je Bruxelles spor i ne usuđuje se “pripajati” zapadni Balkan Europskoj uniji, Moskva djeluje, napominje njemački televizijski kanal Deutsche Welle.

„Dok je Bruxelles spor i ne usuđuje zapadni Balkan pridružiti Europskoj uniji, Kremlj djeluje, na primjer, u Srbiji“, piše novinar njemačkog televizijskog kanala Miodrag Zorić u članku na internetskoj stranici Deutsche Welle.

„Na prvi pogled bi dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u glavni grad Srbije mogao izgledati kao rutinska posjeta. Ovog vikenda Srbi slave 75. godišnjicu oslobađanja Beograda od njemačkih osvajača od strane sovjetskih trupa“, pojašnjava Zorić.

Ipak, stručnjaci vjeruju da je ovaj put ruski premijer u Srbiju došao u prvom redu zbog ekonomskih pitanja, napominje autor članka.

Konkretno, Medvedeva, prema stručnjaku za Balkan Ivanu Preobraženskom, najviše je zanimao napredak u izgradnji plinovoda „Turski tok“ koji se gradi iz Turske do Srbije i dalje do Mađarske.

Tako Moskva planira opskrbljivati plinom cijeli zapadni Balkan, objašnjava novinar Deutsche Wellea.

„Osim toga, za Rusiju je posebno važno da Srbija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Euroazijske ekonomske unije“, kaže direktor Fonda za naprednu politiku Oleg Bonadarenko.

Trenutno, Srbija već koristi prednosti od toga što Europska unija nema pravo izvoziti hranu i druge poljoprivredne proizvode u Rusiju. Do toga su dovele uzajamne sankcije Moskve i Bruxellesa, pojašnjava Zorić.

Kako bi zapečatila sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Euroazijske ekonomske unije, premijerka Srbije Ana Brnabić doći će za nekoliko dana u Moskvu, piše autor članka.

Moskva navodi Srbiju kao prioritetnog partnera i to je signal Europskoj uniji, uvjeren je Ivan Preobraženski. Prema njegovim riječima, Kremlj time pokazuje da na raspolaganju ima ne samo vojna, već i ekonomska sredstva za održavanje utjecaja u inozemstvu.

DW

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pa se vi svađajte sa USA, bez njih ste džukela bez zuba.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Ne kontam 🙁 Siniša !

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Lako je Milane…misliš da je Kramp od EU onako tražio reket za zaštitu?
Sjeti se Libije…Gadafi je bio gotov onog trenutka kada se Amerika uplelan;Kurdi su donji onog trenutka kada se Amerika povukla;Juga je bila gotova kada se Amerika uplela….EU ubire plodove snage Amerike i američke zaštite evropskog kapitala. Ako NATO propadne propast će i Evropa u sukobima frakcija jer će se svi sobom zabrinuti. Gdje god je EU bez Amerike i NATOA dobili su kerov racku da si izbiju oči.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Siniša mogao bi napraviti nove nastavke Monty Phytona…. To ti je kao ona mafijaška zaštita

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Lako ce EU.
Bice malo silovana i opljackana, pa sta?
Nego kako ce oni politicari koji se nadaju da ce postati EU komesari.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Siniša
Mislim da je stvar još složenija…
Radi se o mnogim suprotstavljenim interesima na Balkanu.
Nema tu ni ‘v’ od vakuuma.
Naime, Njemačka cijelo područje Balkana gleda kao – koloniju, od početka 19. st.
E, ali tu su i Englezi. Stari vlasnici Trepče (sjetimo se samo Obrenovići – za Njemačku, Karađorđevići – Englezi). Njemačka je financirala Ovk.
Ali stare kolonijalne sile su pale još kod Sueza. Točnije, bez američke vojne sile – ništa. Bondstil. A pitanje je što misli globalni kapital i koga će podržati.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kapital će podržati onoga ko ima moć da ga zaštiti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Već je godinama jasno kako je s aneksijom Hrvatske u EU posustao okupacijski potencijal EU. Izvan EU, ali okruženi zemljama članicama EU je ostao ostatak Jugoslavije plus Albanija. Uz vojno prisustvo Amerikanaca, činilo se da je svaki mogući upliv sa strane u taj trbuh EU koji nije njen, nemoguć.
Međutim, i te kako je moguć. Najprije je ušla Turska, što s investicijama, što s vjerskim autoritetom, što s odjekom ideja iz Muslimanskog bratstva.
Rusija na čelu s Putinom je država drugačijeg kroja. Ne uvjetuje nikomu kakvo će biti njegovo unutrašnje uređenje, kako će štititi ljudska prava, kako nacionalna, kako će upravljati s vlastitom ekonomijom. Rusija osvaja prostor plinovodima. Kakve god sutra okolnosti bile, plinovode neće nitko zatvarati, niti rušiti Kakva god sutra vlast bila u Rusiji ili bilo gdje drugdje, Putin je posao obavio – osigurao plinovodom prodaju onog što imaju kao svoj resurs, na osnovu čega je siguran u opstanak vlastite države, ekonomije.
Srbija tek sad ima slobodne ruke. Nitko joj ne može spočitavati suradnju s Rusijom (ni vojnu), a EU joj neće nametati nove carine i nove kvote. U prilici je sklopiti pošten dogovor s Rusijom – naći model kako plaćati energente i model kako od tih energenata napraviti proizvod kojeg će prodavati dalje.
Nadam se da će imati dovoljno pameti za sve to zaokružiti i u svoju korist.

Borna
Gost
Borna
1 godina prije

@ soa :” aneksija Hrvaske “ , sve rečeno.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Laprdaš…
Tek bi vidio njesra da preuzmu budžet…
Centar EU su sređene države, ali u svom dvorištu.
Vani itekako izvoze korupciju..
Sreća bi bila kada bi napravili euro s euroobveznicama i kada bi na neki način kompenzirali to što kroz EU traže od manjih zamalja da se odreknu samostalne politike, tj, da daju zauzvrat nešto i šrim slojevima a ne samo kompradorskoj eliti.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Erdogan je pre par dana odao počast pokojnom Aliji Izedbegović a znamo da je pokojni Alija preferirao Muslimansko bratstvo..
Malo pre toga…Bakir, sin pokojnog Alije, kaže kako se njegov otac borio i izborio za povratak Islama u BiH.
Građanska BiH…kako da ne, sve joj letim.
“BiH.. Jedan čovjek jedan glas”…kako da ne, sve letim ka tome.

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Srbija vec ima sporazume sa vecinom iz EA unije, tako da ovo nije nesto posebno. Vucic je usavrsio EPP sto jest jest.
Nema Srbija slobodne ruke dok je robna razmjena preko 50% sa EU.
Slazem se sto se tice Rusije i plina, njega treba uvijek. Kad BiH dobije drugi izvor preko kraka iz Albanije bice plina da se svima uvede i smanji smog, a i cijene bi trebale biti nize.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Slušam…Zaev podneo ostavku, doduše od 3. Januara što znači da samo kao seoska mlada utvrđuju pazar,izbori u Aprilu (samo dane bude 1. Aprila)…..toliko o EU, natjeraju Makedoniju da se odrekne same sebe i na kraju velika O.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Izbori su 12. 4 jer su mu obecali izbornu pobjedu posto ce otvoriti pregovore 1. aprila.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Bog (u kojeg ja ne vjerujem) je Makedoncima dao zadnju priliku da se odmaknu od zločinačke EU i potraze svoj put u budućnost negdje drugdje i sa nekim drugim!

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Ajde pročitaj polako to što si napisao!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Rusija osvaja prostor prije svega svojim fer ponašanjem i uvažavanjem tuđih interesa. Ne ulazi u druge države da bi im opljačkala resurse, kao liberalno-kolonijalni zapad, već da bi sklapala poslove od uzajamne koristi.

Pri tome je naglasak na fer igru, i naravno na mogućnost garancije dogovora i preuzetih obveza, što osigurava vojnom snagom.

Pojedini diletanti tvrde kako Rusija sve rješava svojim plinom, međutim takve idiotske konstrukcije padaju u vodu već na primjeru Sirije ili Venecuele, kao i čitavog BI. Sve su to energetski neovisne zemlje kojima Rusija ne isporučuje nikakav plin nii energente, no ipak usko surađuje.

Realno, uz paritet u vojnoj moći, iskvareni liberalni sustav, sa pljačkom i prijevarom kao neophodnim sastojkom, ne može odnijeti prevagu u takmičenju sa fer igračima, i to se sve više pokazuje. Sa padom vojne moći i posljedičnom nemogućnosti vojne agresije na druge zemlje, liberalni zapad odjednom pokazuje začuđujući pad konkuretnosti i smanjene profite. Tko bi rekao.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Prvo i najvaznije, Rusija se ne mijesa u unutarnje stvari drzava sa kojima saradjuje. Ako hoces kredit MMF-a ili WB, oni ti daju uvjete, koji se obicno svode, na poskupljenje energenata, smanjenje socijalnih prava i mirovina, tj. obicno natradaju oni koji najmanje imaju. Ako Rusi kreditiraju, tj. procijene da to ima smisla, ne zahtijevaju nista, osim, postene otplate kredita. Dapace, mnogim Africkim zamljama daju (i oni i Kinezi), beskamatne, strogo namjenske kredite za izgradnju infrastukture (ceste, dalekovodi, bolnice, skole i sl.).

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

EU je kao obdaniste za retardirane.
Gluposcu su stvorili haos na Balkanu i sad se boje uci u haos koji su stvorili.
Pa su proglasili Balkan za vakuum. Ako nema njih mora de je vakuum.
U vakuumu rastu druge stvari, kao ruski, kineski, turski i arapski zmajevi.
Pa se boje jos vise.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Fino je Vesna Knezevic sastavila clanak o EU, Balkanu i strahu od vakuma. Koga interesuje neka potrazi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Postoji politicka filozofija, Americkog generala, zaboravio sam ime, koja se svodi na izazivanje kaosa u pojedinim zemljama (pocetak su bile Koreja I Vijetnam), te ratova bez kraja i konca, da bi USA vojnoindustrijski kompleks mogao funkcionirati i rasti, kao tumor. Obrazlozenje za domacu javnost je ogroman broj zaposlenih u toj grani industrije. To, sto izazivaju smrt, razaranje i unistenje, sirom svijeta, je za njih prihvatljiva posljedica. America First!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

DW kao DW, jedna vijest pa jedna poluinformacija… kratka pamet i dug jezik

sioergoesrigneiurgfuewrgfewr
Gost
sioergoesrigneiurgfuewrgfewr
1 godina prije

Vućko po obićaju pravi domaćin, lijepa tradicija da obilježavaju sa rusima oslobođenje Beograda, nisam znao da srbi imaju M134 gatling strojnicu.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Dzabe sporazum o slobodnoj trgovini kad se kod nas planski unistava poljoprivreda, sta da izvezemo, 3 gajbe jabuka?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

To se zove uskladjivanje sa EU. Sta imate uzgajati paradajz kad ga mozete kupiti od holandjana?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Malo plastican ali sta ima veze.

puki
Gost
puki
1 godina prije

nije mi jasno zašto ovaj portal, a vidio sam i neki drugi portali u Hrvatskoj, stalo prenose komentare od Deutsche Welle. DW je državna propagadna radio i televizija za inozemstvo u službi Merkelice i anglocionističke duboke države. DW je nešto kao njemačka varijanta poznatog američkog Radija Slobodna Europa, iza kojega stoje CIA i Soros. I iza DW-a stoje CIA i njena njemačka pudlica BND.
Glavna urednica DW-a je deklarirana lezba Ines Pohl, koja je ranije bila dugogodišnja urednica radikalno ljevičarskog, proglobalističkog i antiruskog dnevnog lista, Die Tageszeitung (skraćeno Taz), neslužbenog glasila stranke Zelenih, koje je osnovano 1980. paralelno sa strankom Zelenim. TAZ je 80-ih godina otvoreno propagirao legalizaciju pedofilije, kao i stranka Zelenih, a jedan od tadašnjih urednika Taz-a Dietrich Willier bio je deklarirani gej pedofil (pederast). Kada je jedan neovisni njemački novinar 2013. u jeku istrage o pedofilnoj prošlosti stranke Zelenih, napisao članak o tadašnjoj umješanosti novina Taz u tu propagandu promicanja legalizacije pedofilije, Ines Pohl, (koja je tada 2013. dakle još bila urednica Taz-a) zabranila je da Taz objavi ovaj članak. Članak su kasnije objavile jedne druge novine. Kao nagradu za vjerno služenje dubokoj državi i Merkeličinom režimu, Ines Pohl je prije 3-4 godine dobila položaj glavne urednice državnog medija DW-a. Niskotiražni list Taz inače se ne može sam financirati, pa mu je Merkeličina vlada pomogla državninm novcem i tako ga spasila od bankrota.
U redakciji DW-u na hrvatskom, srpskom i ostalim jezicima regije, rade sve sami Sorosevi kadrovi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x