Deutsche Welle: Dok EU čeka, Rusija djeluje na zapadnom Balkanu

Dmitri Medvedev i Ana Brnabic
27 komentara

Prošlog tjedna je Francuska odbacila bilo kakvu mogućnost proširenja EU na zapadni Balkan do daljnjega. U Bruxellesu su Pariz podržali  Nizozemska i Danska, koji su na ministarskom sastanku blokirale odluku EU da se pokrenu pregovori o pristupanju Europskoj uniji Albanije i Sjeverne Makedonije.

Iako se na prvi pogled posjet ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu može činiti “rutinskim”, dok je Bruxelles spor i ne usuđuje se “pripajati” zapadni Balkan Europskoj uniji, Moskva djeluje, napominje njemački televizijski kanal Deutsche Welle.

„Dok je Bruxelles spor i ne usuđuje zapadni Balkan pridružiti Europskoj uniji, Kremlj djeluje, na primjer, u Srbiji“, piše novinar njemačkog televizijskog kanala Miodrag Zorić u članku na internetskoj stranici Deutsche Welle.

„Na prvi pogled bi dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u glavni grad Srbije mogao izgledati kao rutinska posjeta. Ovog vikenda Srbi slave 75. godišnjicu oslobađanja Beograda od njemačkih osvajača od strane sovjetskih trupa“, pojašnjava Zorić.

Ipak, stručnjaci vjeruju da je ovaj put ruski premijer u Srbiju došao u prvom redu zbog ekonomskih pitanja, napominje autor članka.

Konkretno, Medvedeva, prema stručnjaku za Balkan Ivanu Preobraženskom, najviše je zanimao napredak u izgradnji plinovoda „Turski tok“ koji se gradi iz Turske do Srbije i dalje do Mađarske.

Tako Moskva planira opskrbljivati plinom cijeli zapadni Balkan, objašnjava novinar Deutsche Wellea.

„Osim toga, za Rusiju je posebno važno da Srbija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Euroazijske ekonomske unije“, kaže direktor Fonda za naprednu politiku Oleg Bonadarenko.

Trenutno, Srbija već koristi prednosti od toga što Europska unija nema pravo izvoziti hranu i druge poljoprivredne proizvode u Rusiju. Do toga su dovele uzajamne sankcije Moskve i Bruxellesa, pojašnjava Zorić.

Kako bi zapečatila sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Euroazijske ekonomske unije, premijerka Srbije Ana Brnabić doći će za nekoliko dana u Moskvu, piše autor članka.

Moskva navodi Srbiju kao prioritetnog partnera i to je signal Europskoj uniji, uvjeren je Ivan Preobraženski. Prema njegovim riječima, Kremlj time pokazuje da na raspolaganju ima ne samo vojna, već i ekonomska sredstva za održavanje utjecaja u inozemstvu.

DW

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Pa se vi svađajte sa USA, bez njih ste džukela bez zuba.

Son of Alerik
4 godine prije

Već je godinama jasno kako je s aneksijom Hrvatske u EU posustao okupacijski potencijal EU. Izvan EU, ali okruženi zemljama članicama EU je ostao ostatak Jugoslavije plus Albanija. Uz vojno prisustvo Amerikanaca, činilo se da je svaki mogući upliv sa strane u taj trbuh EU koji nije njen, nemoguć. Međutim, i te kako je moguć. Najprije je ušla Turska, što s investicijama, što s vjerskim autoritetom, što s odjekom ideja iz Muslimanskog bratstva. Rusija na čelu s Putinom je država drugačijeg kroja. Ne uvjetuje nikomu kakvo će biti njegovo unutrašnje uređenje, kako će štititi ljudska prava, kako nacionalna, kako će upravljati s vlastitom ekonomijom. Rusija osvaja prostor plinovodima. Kakve god sutra okolnosti bile, plinovode neće nitko zatvarati, niti rušiti Kakva god sutra vlast bila u Rusiji ili bilo gdje drugdje, Putin je posao obavio – osigurao plinovodom prodaju onog što imaju kao svoj resurs, na osnovu čega je siguran u… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Slušam…Zaev podneo ostavku, doduše od 3. Januara što znači da samo kao seoska mlada utvrđuju pazar,izbori u Aprilu (samo dane bude 1. Aprila)…..toliko o EU, natjeraju Makedoniju da se odrekne same sebe i na kraju velika O.

NSU
4 godine prije

Bog (u kojeg ja ne vjerujem) je Makedoncima dao zadnju priliku da se odmaknu od zločinačke EU i potraze svoj put u budućnost negdje drugdje i sa nekim drugim!

Ivo
4 godine prije

Rusija osvaja prostor prije svega svojim fer ponašanjem i uvažavanjem tuđih interesa. Ne ulazi u druge države da bi im opljačkala resurse, kao liberalno-kolonijalni zapad, već da bi sklapala poslove od uzajamne koristi. Pri tome je naglasak na fer igru, i naravno na mogućnost garancije dogovora i preuzetih obveza, što osigurava vojnom snagom. Pojedini diletanti tvrde kako Rusija sve rješava svojim plinom, međutim takve idiotske konstrukcije padaju u vodu već na primjeru Sirije ili Venecuele, kao i čitavog BI. Sve su to energetski neovisne zemlje kojima Rusija ne isporučuje nikakav plin nii energente, no ipak usko surađuje. Realno, uz paritet u vojnoj moći, iskvareni liberalni sustav, sa pljačkom i prijevarom kao neophodnim sastojkom, ne može odnijeti prevagu u takmičenju sa fer igračima, i to se sve više pokazuje. Sa padom vojne moći i posljedičnom nemogućnosti vojne agresije na druge zemlje, liberalni zapad odjednom pokazuje začuđujući pad konkuretnosti i smanjene profite.… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

EU je kao obdaniste za retardirane.
Gluposcu su stvorili haos na Balkanu i sad se boje uci u haos koji su stvorili.
Pa su proglasili Balkan za vakuum. Ako nema njih mora de je vakuum.
U vakuumu rastu druge stvari, kao ruski, kineski, turski i arapski zmajevi.
Pa se boje jos vise.

samo tako
4 godine prije

DW kao DW, jedna vijest pa jedna poluinformacija… kratka pamet i dug jezik

sioergoesrigneiurgfuewrgfewr
4 godine prije

Vućko po obićaju pravi domaćin, lijepa tradicija da obilježavaju sa rusima oslobođenje Beograda, nisam znao da srbi imaju M134 gatling strojnicu.

Ivan
4 godine prije

Dzabe sporazum o slobodnoj trgovini kad se kod nas planski unistava poljoprivreda, sta da izvezemo, 3 gajbe jabuka?

puki
4 godine prije

nije mi jasno zašto ovaj portal, a vidio sam i neki drugi portali u Hrvatskoj, stalo prenose komentare od Deutsche Welle. DW je državna propagadna radio i televizija za inozemstvo u službi Merkelice i anglocionističke duboke države. DW je nešto kao njemačka varijanta poznatog američkog Radija Slobodna Europa, iza kojega stoje CIA i Soros. I iza DW-a stoje CIA i njena njemačka pudlica BND. Glavna urednica DW-a je deklarirana lezba Ines Pohl, koja je ranije bila dugogodišnja urednica radikalno ljevičarskog, proglobalističkog i antiruskog dnevnog lista, Die Tageszeitung (skraćeno Taz), neslužbenog glasila stranke Zelenih, koje je osnovano 1980. paralelno sa strankom Zelenim. TAZ je 80-ih godina otvoreno propagirao legalizaciju pedofilije, kao i stranka Zelenih, a jedan od tadašnjih urednika Taz-a Dietrich Willier bio je deklarirani gej pedofil (pederast). Kada je jedan neovisni njemački novinar 2013. u jeku istrage o pedofilnoj prošlosti stranke Zelenih, napisao članak o tadašnjoj umješanosti novina Taz u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI