fbpx

Die Welt: “Rusija je ponovno supersila i Zapad će je morati slušati, što prije tim bolje”

Jaka Rusija

Rusija je ponovno postala supersila, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, piše Die Welt. Kako bi riješio globalne probleme, prije ili kasnije će Zapad morati ići u Kremlj i bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor članka, Michael Stürmer.

Poruka Vladimira Putina je jasna: Rusija je opet Rusija, svjetska sila na dva kontinenta. No, sviđalo se to vama ili ne, kako bismo svladali opasnosti našeg vremena, morat ćemo ići u Moskvu, piše njemački politolog.

“Kada ruski predsjednik Vladimir Putin službeno zakaže prijem dužnosnika u staroj tvrđavi u Kremlju, u tom svečanom trenutku zavlada osjećaj da je vrijeme stalo i da se svečanost odvija prema protokolu carskih vremena. Uniforme blistaju, zlatne epolete sjaje, a kadeti u uniformama, kao da su posuđeni iz kazališta, otvaraju velika dvostruka vrata koja dopiru do stropa”, piše Stürmer na stranicama Die Welta.

Odmjerenim korakom se Car kreće prema kameri. Odabrana publika ga pozdravlja dugotrajnim pljeskom i na trenutak zaboravlja sve nedaće koje su Rusija i Rusi iskusili u posljednjih 100 godina.

Poruka ostatku svijeta je više nego očigledna, navodi autor: “Rusija je ponovno postala Rusija, supersila na dva kontinenta, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, uporište pravoslavlja, Treći Rim.”

U isto vrijeme, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zapad je imao priliku izgraditi povjerenje s Rusijom, pridonijeti procesima demokratizacije u zemlji, ali ta je šansa prokockana. NATO se počeo širiti prema istoku. Rusiji je dodijelio mjesto u kutu “nepovjerenja i neizvjesnosti”, objašnjava Stürmer. I na kraju, Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.

Ne može se reći da su Zapad, Sjedinjene Američke Države posebno, pokazali višak empatije za Rusiju od prije tri desetljeća. No, za razliku od Hladnog rata, to sada nije akademsko doktorsko pitanje, već pitanje opstanka tehnoloških i industrijskih oblika života na Istoku i Zapadu.

Dugo vremena svijet više nije bio opasan kao u ovim mjesecima. Da bi se izoštrili komparativni standardi, treba se vratiti na dvostruku krizu oko Berlina 1958. i Kube 1962. godine, kada se otvorio ponor i supersile su se prestrašile užasa vlastitog kraja.

Ali upravo zato što je situacija tada bila beskrajno opasna, stvoren je paradoks zastrašivanja. Strah je naglašavalo da će sile, koliko god strateški i ideološki bile razdvojene, mogu preživjeti samo zajedno, ili ih uopće neće biti.

Međutim, povratak na početak nije ni poželjan ni moguć, ali krizna iskustva iz šezdesetih i sedamdesetih godina ne moraju zauvijek biti izgubljena, kao kada je nakon ozbiljne krize došlo do upravljanja sukobima i širokog spektra kontrole naoružanja tijekom ’80-ih. Ako se ništa ne dogodi, sve se može dogoditi.

“Europa, naša zajednička kuća”, rekao je  Mihail Gorbačov prije samo četrdeset godina, kada je uveo svoj program reforme i obnove, dok je vodio kampanju za Zapad i poticao Rusiju na revoluciju odozgo.

Tada su na Zapadu prevladavale sumnje, ali je Rusija, na opću nevjericu svih, napravila najavljeni zaokret prema Zapadu, otvorila arhive, rehabilitirala zarobljenika, provela pokušaje demokratizacije, povukla se iz južne Afrike, iz središnje Azije i istočnog Mediterana. Ali je tada ruska “petro država” ostala bez financijskog kisika.

Ono što se isprva činilo kao privremeni pad cijena nafte zbog ratova iz ’80-ih na Bliskom istoku, ubrzo se pokazalo kao početak kraja sovjetske vlasti. Možda i kao prilika za demokratsku obnovu Rusije, konstruktivno kroćenje “međusobno osiguranog uništenja” i zajedničko definiranje kontrole velikih ljudskih pitanja.

Ali to se nije dogodilo, ne samo zato što osoblje za planiranje u Washingtonu nije razumjelo što je na kocki, nego i zato što  Europljani nisu dovoljno upozoravali da Rusija nikada nije tako jaka kao što izgleda, ali nije ni tako slaba.

Proširenje NATO pakta je stvorilo priliku za daleko napredniji svjetski poredak, ali je izgubljena Rusija u isto vrijeme kao i stari neprijatelj i novi poluprijatelj stjerana u kut organiziranog nepovjerenja i dvosmislenosti. U jednom trenutku je iz Kremlja stigla objava: “Novi poredak ili svijet bez reda”.

Nekoć je američki državni tajnik George Schulz upozorio Zapad na nemarnost.

“Rusija je poput ranjenog grizlija. Snažna, nepredvidljiva i dugog pamćenja, rekao je. Zar je prije 20 godina to tako teško bilo razumjeti?”, pita se autor.

Bako ka što je Ohrana, svemoćna carska tajna policija, koja je preživjela kolaps carstva i zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagodbe ušla u simbiozu sa svojim crvenim nasljednikom, njen nasljednik NKVD je uspio preživjeti staljinističku tiraniju. Baš kao i KGB, iz kojeg se pojavio Vladimir Putin, bivši stanovnik Dresdena, a deset godina kasnije čelnik organizacije koju je danas naslijedio FSB. To nije jedina tajna služba na ogromnim prostorima Rusije, ali je najaktivnija u održavanju tradicije, ostajući država u državi. To je elitistička, samouvjerena, tradicionalna, disciplinirana organizacija predana službi. Patriote posebne vrste, polutajni poredak sa strogim propisima. Razumiju li to na Zapadu?”, piše Michael Stürmer.

Htio to Zapad ili ne, prije ili kasnije će morati ići u Rusiju, a bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor. Dvije strane nemaju uspostavljene procedure, “tajnu diplomaciju”, ali što je najvažnije, nemaju zajedničko razumijevanje strateških prijetnji.

Potrebno je oživjeti najbolje elemente sustava koji je nastao za vrijeme Hladnog rata. Prisjetite se paradoksa “sigurnog međusobnog uništenja”, koje je pokazalo da unatoč svim razlikama supersile mogu preživjeti samo zajedno.

“Problem globalizacije, razvoj digitalnih tehnologija u svim sferama života, širenje područja djelovanja na svemir blizu Zemlje, kao i hibridni i kibernetički ratovi nisu apstraktne stvari, nego stvarne prijetnje. Ako pravodobno ne obuzdamo iskušenja i obećanja umjetne inteligencije ne iskoristimo zajedničkim naporima, stvari će postati vrlo ozbiljne”, na kraju upozorava autor.

Die Welt

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
143 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mali pas
Gost
Mali pas
1 godina prije

Ne da ce morati ici opet nego vec idu… Pa nije Boris na vlasti pokoj mu dusi vec Vladimir, u njegovu dvoristu se stvari ne rade bez pitanja

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Europski rikverc?

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

ici ce,samo hoce li i to prijateljstvo biti ko ono Jozefovo i Adolfovo iz 41e?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

rusi će se slušati kada budu mogli projicirati silu sa barem 5 nosača aviona

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ruse se sluša bez iti jednog nosača aviona. Godine propagande su ti isprale mozak da se sila ne može projicirati bez nosača zrakoplova. Može i te kako, a najbolji dokaz za to je Sirija. Ameri toliko ne crpe moć iz nosača koliko iz preko 800 baza u cijelom svijetu, ali da bi barem jedan operativni nosač zrakoplova pomogao projekciji Ruske sile je isina, naročito po pitanju Venecuele. Ameri nisu napali istu samo zato što je pokojni Chavez naoružao vojsku do zuba i to Ameri itekako dobro znaju.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

A što će im nosači aviona? Oni su kontinentalna zemlja koja nema potrebu osvajati i porobljavati druge!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pa u tom primjeru su tek nekakva regionalna sila i nikako ne mogu biti supersila, ako ne mogu projicirati svoju vojnu moć na bilo kojoj točki globusa!! Opet napominjem, to njemačko laprdalo od novinara je sigurno iz bivšeg DDR-a gdje je bio u službi Stasi tajne policije

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Tako je i Obama mislio kad vidi vraga. Nego kako Kina ne može projicirati silu kad se zna da imaju 2 nosača aviona? Dokaz da Rusija može projicirati silu čak i u Venecueli je slijetanje ona dva Tu-160M i oni ruski “savjetnici” koji su sad u Venecueli. Ali Džugi zna bolje, on je veliki strateg. Zapadu bi bilo puno bolje da se pomiri s Rusijom jer će bez nje imati samo probleme diljem svijeta.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rusija je vojni div i gospodarski patuljak koja svjetu može pokazati ne neko gospodarsko čudo nego nekakve “Kinžale, Avangarde, Posejdone i to je sve a taj njemački novinarje sigurno u prošlosti bio suradnik notornog Stasi-ja isad i dalje širi njihovu propagandu! “Car Putin……..” odabrano društvo mu plješće!!! Ljudi moji, kakvih li gluposti!!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Daj naporan si više sa svojim priglupim trolanjem..smaraš

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Kinzal, Avangard i Posejdon su upravo velika cuda, zasto su to ruska cuda a ne neka druga tehnoloska za siroku upotrebu su iz razloga golog opstanka od donosilaca”demokratije” po celom svetu.Zadnjih trista godina Rusija je u permanentno takvom polozaju sa sabljom izna vrata i pravo je cudo kako uopste i uspeva da izmedju tih nasrtaja odrzi korak sa “civilizovanim” svetom, razvojnom naravno a ne moralnom u cemu su daleko iznad “civilizovanih demokrata”.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Kinzal, Avangard i Posejdon
su kupili rusiji još 5 do 10 godina života
kad rusija prestane imati
nuklearnu prednost
nad zapadnim vrijednostima
onda neće ni postojati

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Rusija će se postarati da uvijek ima određenu prednost u oružju zato što joj to jamči opstojnost. Vidiš li da se Ameri boje napasti Venecuelu zato što znaju da bi imali žrtava, a to utječe na javno mijenje.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

BRAVO TESLA!????????????

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Đes” arane, ša ima!!??

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tko zna hoćemo li ikada saznati pokretače i igrače iz sjene i na našim prostorima …a kamoli u Rusiji. Bio bi red da napišu koju knjigu. Nešto se smatra povjesnim podatkom nakon proteka 50 godina…

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

Britanci razvalili,Njemci oteli jeftinu radnu snagu,USrA svojim kapitalom pokupovala sto je valjalo,malo sad Turci i arapi ulazu u vodom bogata naselja i et. koliko god svi zelimo i prizeljkujemo Amerciki krah,volio bi dozivit raspat UKa pa makar mi amputiralo i drugu ruku

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Nije svatko rođen za primanje humanitarne pomoći.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kraj Putinove vladavine će ogoljeti sve te zagonetke, što jest i što nije i imat ćemo priliku vidjeti, da je to “carstvo samo krhka kula od karata” a svijet se ponaša kao jato vrabaca kad se u polju postavi strašilo za ptice!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

POCNI DA JEDES MLADI KROMPIR!
STARI NECES DOCEKATI!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Postavio ja strašilo za tice u svom krompiru! Bježe tice ko zapadnjaci i Ameri od Putina!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nada umire posljednja.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

E moji zapadnokenjci.. sve ste “probleme” sa Rusijom mogli riješiti na jednostavan način (koji su vam oni i ponudili u jednom trenutku..): pozvati Ruse u NATO, i u EU.

I svi sretni i zadovoljni.

Sem rusofoba, naravno. ?

Pljuc!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zadranine, još nije kasno za rusiju, da “lepo zamoli, da je prime u nato, ostavi Kineze i priključi se civiliziranim ljudima!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Džugašvili

Ne vidim koristi više od toga, jer su ti “mostovi” spaljeni od strane zapadnokenjaca.

A što se tiče civiliziranosti, pitaj Francuze kako im paše civiliziranost njihove vlade, pitaj Katalonce, pitaj amerokenjce, pitaj Palestince, pitaj Libijce, pitaj Hrvate kako će biti raditi do 67. pa tek onda u penziju.. itd.

Što ti smatraš civilizacijom/civiliziranošću?

Ja recimo, ko privatnik ne volim da me vlastita vlada hebe na svakom mom životnom koraku svojim uhljebistanskim zakonima i slično.

Pljuc!

Istranko
Gost
Istranko
1 godina prije

Tvoji komentari su kreirani kao čisto zlo, veoma si isključiva i bahata osoba, s bolesnim osjećajem za pravednost, a usto si i rasist, ovo je prvi put da komentiram tvoj upis, a vjerojatno i posljednji, znaš zašto,,,, zato što je to čisto gubljenje vremena, ovo i nije zbog tebe nego radi drugih…

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Istranko

Jesi ti to meni odgovorio?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Želja zločinačkih umova duboke države za otimanjem ruskih resursa i dalje je živa. Kad jednom shvate uzaludnost, moči če započeti miroljubiva koegzistencija.
Kako u euroazijskom prostoru, tako i diljem svijeta

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Njemacki novinari su jos ludji od britanskih i americkih. U kojem svemiru oni zive?!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Jadni rusi, koji nikada u povijest nisu živjeli bolje i slobodnije a osuđeni na šuplje priče?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

O čemu pričaš? O respadnutoj hrvatskoj industriji, koja ne zna više proizvoditi ni šibice, koja čeka da joj netko drugi izgradi prugu…..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Dodaj i PPP ( purchasing power parity)…… Pa kad vidiš, da je višja od Hrvatske, dva put višja od Srbije i tri puta višja od Ukraine i to pod sankcijama onda drugo od kmečanja ne ostaje……A pošto mi ( Slovenija )za sad imamo još višu, samo, da najavim, da po projekcijama svijetske banke za četiri godine šišaju i nas….Zato dijete drago koje je stručno za sve, daj se prvo malo izobrazi pa onda juriš na tipkovnicu….. Jer znaš kako to ide….. Indolencija može, da se prevaziđe ali je glupost za uvijek…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Misliš da on zna što je BDP PPP

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kvalitet života, ali na teku bankstera.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Ma daj…mnogu realniju sliku o kvalitetu života daje PPP (purchasing power parity). Ako u računicu dodamo i dugove (jeli, pošteno bi bilo i da sveukupne dugove podjelimo po stanovniku),koje su u Rusiju uporedo sa zapadnim državama vrlo niski, može ispasti da Rusi žive jednako kvalitetno kao i Zapadnoj Evropi. I sve to pod sankcijama .
Rusija neće puknut ekonomski, to treba svima biti jasno, ne mogu ih ni vojno dobiti ili ako bi ih dobili, to bi bilo pirova pobjeda. Pa šta je onda rješenje za Zapadnjake ? Pa eto, lepo je rekao njemački novinar, hajmo ići u Moskvu da se dogovorimo kako da surađujemo i živimo zajedno . Bolje to, nego riskirati i staviti na kocki i vlastitu egzistenciju.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Bdp, kao merilo razvoja je potpuno irelevantno u danasnjem vremenu kako si objasnio.Prodas rudnik uzmes pare i knjizis kao rast bdpa, dug takodje ulazi u bdp sto je potpuno iscaseno.Uzmem kredit napravim kucu sa bazenom, mecku u garazu, leti na zimovanje, zimi na letovanje, moj licni bp raste, komsije zavide na mom komfornom zivotu i sve sjajno samo sto nije stvarno nego virtuelno do odredjenog trenutka i onda u trenutku puf, kao mehur od sapunice. Rusija je jedna od retkih samodovoljnih drzava i ne moze propasti, nikad se tamo nece previse bogato ziveti iz razloga borbe za goli opstanak od strane zapada ali ni umreti.Dugovi mali, hrane dovoljno, batina povelika i to je to, bdp neka knjize drugi.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Očito nisi “stručnjak za sve živo” naročito ekonomiju. Rusi naime ne rade za dolare “stručnjače.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin

Ti iz Galupa su ispitali možda 1000 Rusa, dobili 44%, a možda bi dobili porazne odgovore da su ih pitali 10000.

Tim statistikama samo budaletna vjeruje i koristi ih ko neku činjenicu.
U Hrvatskoj ispada da imamo prosjek plaće od 7000 kn.. kad ono statistika uzme 997 ljudi sa plaćom od 4000 kn, i još njih trojicu sa po milijun kn.. i dobiješ 7000 kn prosjek plaće.

Jel to stvarna činjenica, ili debela pogreška u računjanju statistika?

Pljuc!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Eto već smo dvojica koja to tvrde. I ja sam prije nekoliko dana spomenuo tu Galupovu anketu iz Rusije i sad samo čekam da se javi i treći komentator, koji to potvrđuje a poslije za sve koji se ne slažu s time važi ona: Kad ti trojica kažu da si pijan lezi u jarak i spavaj! Siniša Ivaniševiću i ostali, ajmooo na spavanac!!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Džugašvili
Te statistike nisu činjenice..

Zadnji popis stanovništva u Hrvatskoj dođe mi neka “djevojka” na vrata sa pitanjima za popis.. i ja je pustim u svoj stan, ponudim kavom itd. i, umjesto da ja ispunjavam sva ta pitanja, ta ti ranka lipo olovku u ruke i zaokružuje sama odgovore.

Ja njoj kažem: čekaj malo, ma jesu ta pitanja o tebi/za tebe, ili za mene?

Ona meni: ovako ide brže, ja pitam a vi odgovarate. (Tako sigurno ne ide brže..)

Aj dobro..kad je završila “zapisivanje mojih odgovora”, i zaokruživanja odgovora umjesto mene.. ode ona dalje.

Kad je izašla ukupna statistika, jedna od stavki kaže da Hrvatska ima 90+% katolika, a mene niko nije pitao što sam po vjeroispovijesti.. zato jer je ta djevojka sama stavila /zaokružila što sam ja po vjeroispovijesti. Eto ti “točnosti statistike”..

Pa tako ti i ove Galup statistike koje ti spominješ, imaju isti modus operandi, i zato im ja ne pridajem puno važnosti.

Ti slobodno vjeruj u statistike, to je tvoje mišljenje. Ne znači da je i činjenica.. ?

Pljuc!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

E ako je to Galup izneo tu se nema sta dodati, vec samo prihvatiti kao neupitnu istinu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

A da ubaciš još koje istraživanje, baš mi je zanimljivo. Nego zašto ne pogledaš prirodne priraste recimo Njemačke i Rusije pa da vidimo tu statistiku recimo zadnje tri godine.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin
To ti je zato jer Rus kupi jednom pravu kvalitetnu cipelu, koja će mu trajati godinama.. i nema potrebe za druge cipele “svake sljedeće godine”.

Dva para cipela godišnje.. a budale.. ?

Pljuc!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin

A ti si kao na stranih, siromašnih, potlačenih i potrebitih? Hahah, aj boga ti ne nasmijavaj me.. ?

Znaš da jedan od najbogatijih amerokenjaca, vlasnik Amazona Bezos.. već dvije godine nije platio ni lipe poreza?

Čak je država njemu morala vratiti 100 i nešto milijuna dolara. A ima je zarade preko 10 milijardi dolara. Sirotinja.

A ti pričaš o Peskovu i njegovom skupocjenom satu (baš mu je dobar!) i pljucaš po Rusima..

Ja nisam bogat, pa sam sebi priuštio jedne Timberlandice da ih imam za cijeli hebeni život (naravno, dok se ne raspadnu..) a sirotinje ima i uvijek će je biti.

Ti si se našao moralizirati o sirotinji.. a na strani si amerokenjaca: najvećih kriminalaca na svijetu, ubojica, lažova, ratnih zločinaca.

Jadno..

Pljuc!

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

pogledaj kolko je big mac u rusiji ,a kolko u hr/sr ,i litru gazolina/plina pa nam zapijevaj borbene.

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Rogozine, ostavimo na stranu navijačke strasti. Ako te već zanima ekonomija i ekonomske statistike, čisto radi objektivnosti pokušaj iz GDP-a Hrvatske, Grčke ili bilo koje druge zemlje ekstrahirati – DUG, odnosno utvrditi koliki dio tog GDP-a je – TUĐI GDP. Ekonomija je složena stvar, pojedini statistički podatak izdvojen iz cijele slike sam po sebi ne znači ništa, a najčešće služi za običnu lakirovku. Primjerice, Hrvatski rast BDP-a ne pokriva ni kamate koje plaća na taj dug, što znači a je rast od 2,5% u stvari – pad, ili u najboljem slučaju stagnacija. I to u vrijeme kad su kamate na povijesno najnižoj razini. Tuđe je tuđe,moj Rogozine.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Arch, da sam video tvoj komentar ne bih ni pisao svoj, to je to.

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Tink, bilo bi šteta da ga nisi napisao, Rogozin je iz tvog komentara valjda bolje shvatio! Inače, što se tiče korisnosti GDP-a u analizama, kako se stalno traže izmjene metodologije njegova izračuna, evo jedna zanjimljivost: Englezi u svoj GDP uračunavaju i lovu potrošenu na drogu i prostituciju. Kako GDP /naški BDP/ znači Bruto DOMAĆI Proizvod, ispada da su kolumbijski kokain i ukrajinke vrhunska ‘Made in UK’ roba!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Arch, imali smo mi u Srbiji posle petog oktobra takvih mozgonja koji su tvrdili da nije bitno da li si izvezao ili uvezao u drzavu, jer sve cemo mi to knjiziti kao nas bdp, kazino ekonomija, samo neka se vrti pa gde stignemo a evo vidimo gde smo stigli. Sve ima granice osim gluposti, mada nisu nasi “ekonomisti” bas sve radili iz gluposti, pre ce biti da je to po instrukcijama, ali sve jedno rezultat je poguban.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Pa nece biti da je samo slepo verovanje ima po nesto i cinjenica, a evo nekih. Rusija je prosle godini bila najveci izvoznik psenice u svetu, valjda je neupitno da su najveca nalazista plina, nafte(ili medju najvecim, nebitno)i ostalih ruda u svetu sto im daje spokoj u razvoju. Da li neko misli da drzava koja je napravila kinzal ne moze napraviti automobil i dkle cemo vise porediti visevekovne pljackase koji su se na tim pljackaskim pohodima podigli sa onima koji se od tih pljackasa vekovima moraju braniti. Percepcija stvari je bitna u zivotu, ono kako neko vidi nesto svojim ocima, drugi istu stvar vidi potpuno drugacije, tu nema mnogo pomoci.

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Ama ne mislim /ako si mislio na mene/, niti imam razloga za to. Za većinu država /uključujući i one koje smo spominjali/ GNI je 100% BDP-a, pa situacija nije ‘tek po tom pokazatelju’ loša, nego manje više ista. Ne govorimo o Irskoj ili Luksemburgu, pa mi nije uopće jasno zašto si potegao GNI. Valjda zvuči učeno. Inače, @Tink ti je objasnio puno bolje od mene.

brico
Gost
brico
1 godina prije

hebo te gdp per capita…. sa statistikom je isto kao s kurvom europom. Rusija vodi ih sve pišat ko one male zečeve.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Statiska ide ovako-djed ima 75 godina, a unuk 5, po statistici imaju 40, vrhunac zrelosti i snage, obojici ona stvar radi savrseno! U stvarnosti, neradi nijednome, svakom iz jasnih razloga.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Rogozin ti il se pravis lud ili pisas stalno uz vetar..ne treba ti Ruse da volis ali bi trebao imati makar malo postovanja prema njihovom napretku u svim sferama zivota za razliku od dekadentnog zapada gde je sada osnovni zadatak razbiti PORODICU kao osnovnu celiju drustva.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Rogozin..po resursima najavi na svijetu a po vanjskom dugu blizu Hrvatske..Brini se ti o Amerima..oni grcaju..

GoranZemun
Gost
GoranZemun
1 godina prije

Imaš potencijal, ali te mržnja prema panslovenstvu ozbiljno osujećuje.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Nemoj, nemoj nemoj! Čim netko iznese drugaćije mišljenje odmah imputirate nekakvu mržnju i slično! Molim protuargumente a ne takve floskule!

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Rusija je svojim povratkom na svjetsku scenu i svojim sukobljavanjem/naguravanjem s SAD,GB i saveznicima,postala ispunjenje proročanstva iz Biblije,Daniel 11:40-45. S time smo ušli u vrijeme koje Biblija naziva Vrijeme Kraja…Proročanstvo ide korak dalje…To je ispunjenje proročanstva iz Biblije proroka Danijela 11 poglavlje.Proročanstvo je staro oko 2700g. Danijelovo proročanstvo iz 11poglavlja,govori o kraljevima Sjevera i Juga(simbolična imena suprotstavljenih strana),koji su  kroz period od nekih 2500g.često mjenjali svoj identitet. Radi se o dvije sile koje su iz perspektive Biblije u određenom trenutku povijesti odigravale značajne uloge…Proročanstvo započinje dolaskom i usponom Aleksandra Velikog,njegovom iznenadnom smrti i unatoč tome što je Aleksandar Veliki imao dva sina,Biblija govori da će kraljevstvo biti podijeljeno na četiri vjetra zemaljska ili četiri kraljevstva. Oni koji znaju povijest,znaju da su to bila njegova četiri generala: Seleuk,Kasandar,Ptolomej,Lisimah (Daniel 11:3,4). Dalje dobri poznavaoci povijesti mogu uočiti razne opise ratova i intriga kroz nadolazeće svjetske sile… od tih Generala(Ptolomej,Seleuk) preko Rimskog Carstva do naših vremena… Daniel 11:29 ima ispunjenje u nama bliskim vremenima od 1914. Kralj Juga/AngloAmerička sila,i kralj Sjevera/ Njemačko carstvo.(Daniel11:29,30) Tu se opisuje ulazak SAD u rat 1917g.kao dolazak Kitimskih brodova. Kitim je u stara vremena bio naziv za daleke zemlje preko mora. Povijest je zabilježila da su Njemci podmornicom potopili putnički brod Lusitaniju te je to bio povod SADu za ulazak u rat….Zatim ide 11:30b,koji opisuje povratak nacističke Njemačke…nakon uloge Njemačke,SSSR postaje kralj Sjevera(Daniel 11:36-39) Danijel opisuje njegov ateistički stav(govorit će začuđujuće riječi protiv Boga nad bogovima,tj.da ga nema) i njegovo uzdizanje njegovog boga,tj.ulaganje enormnog bogatstva u naoružanje kao boga tvrđava/rata) Zatim Daniel 11:40 ulazi u ovo današnje vrijeme,te ga naziva Vrijeme Kraja,tu ulogu kralja Sjevera odigrava Rusija,a kralj Juga se nije mjenjao od 1914./AngoAmerika(GB,SAD)…Daniel 11:41 je opis udara Rusije na djelovanje Jehovinih Svjedoka tj.na njihovo područje duhovnog djelovanja u Rusiji. Bog kroz proročanstvo naziva područje duhovnog djelovanja svog naroda zemlja Krasota ili Divota. Zadnje vrijeme se puno pisalo kroz medije,da su u Rusiji izjednačeni s ISILom. Iako su to potpuno dva različita svijeta…(Jehovini Svjedoci su ljudi ,koji su za vrijeme Hitlera i Staljina rađe bili ubijeni nego otišli u rat ,te ISIL čiji se sljedbenici raznose bombama među nevinim civilima) Proročanstvo govori i o ovome što piše u ovom članku,dakle širenje utjecaja Kralja Sjevera u sveru utjecaja Kralja Juga. I proročanstvo završava početkom 12poglavlja gdje opisuje ulazak u Veliki Rat Arhanđela Mihaela koji će satrti i Kralja Sjevera i Juga,jer su se drznuli u konačnici ući u sferu Njegovog utjecaja ,a to su oni koji Lojalno i Istinito zastupaju Božju volju na Zemlji. U svakom slučaju živimo u vrlo turbulentnim vremenima,bilo bi mudro pokloniti pažnju Danielovom proročanstvu. Iako sam svjstan da će biti i onih koji će se ovome rugati,ali i ti su dio ispunjenja proročanstva apostola Petra(2.Petrova 3:3-7)

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Danijel, to je majstor, poznavatelj 3000 godina budučnosti. Kakav Nostradamus

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Prorocanstvima vjerovati ili ne, u danasnje vrijeme kada je proroka na svakom uglu asvi su kao sveta voda niti pomazuniti odmazu. Rijetko je sresti nekoga tko je u stanju proreci za 7 dana unaprijed i da to bude tako.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

De pojasni malo opširnije ovo 12 poglavlje..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Alen, Rogozin, Ad astra etc ti je uglavnom redakcija Logicno, poticu raspravu, portal je zanimljiviji, citaniji. Ista stvar je i sa drugom stranom, tzv turbo “lijevi”!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dobra fazon , ja u redakciji , i jos me svrsta u “desne ” ? ???….

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

??

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Miki maus
Hvala na komplimentu, a poštovanoj redakciji Logično želim poručiti da još nisam primio ni jedan honorar. (sarkazam) Dragi moj kolega, zar stvarno misliš da ne postoje ljudi koji drugačije misle od tebe. Drago mi je ako misliš da sam ja jedan od onih koji potiču raspravu.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Jbg Aa, obicaji Balkana! Cuj jos i da ti plate za rad?! Moras biti sretan sto mozes raditi. Tko to moze platiti?!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

SAD su na Severu kao i većina Anglo američkih zemalja, možda se ovo već desilo, izmedju Kartagine i Rima , ko zna..

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Sjever/jug,to su samo simbolična imena,nema veze s geografskim položajem. Sve zemlje koje su ikad sudjelovale u ispunjenju ovog proročanstva su bile ili jesu na sjevernoj zemljinoj polutki.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Davore
Ne. Gleda se u odnosu na pisca teksta/ Jeruzalem…

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Zapad USA prije svega kovali su planove kako ce Rusiju porobiti bez vojske i opljackati im prirodna bogatstva te se nametnuti kao apsolutni gospodari, no kako izgleda stvar se zaokrece 180 stupnjeva i uskoro bi Rusija mogla biti gospodar zapadu i opet bez rata, vec spricavanja zapada da ratuje i porobljava druge.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Rogozine,očaj je tvoja furka.Da ti bar mogu dodati maramicu da pobrišeš suze.U zadnje dvije godine ,samo je Netanyahu,čini mi se osam puta letio za Moskvu !!! Taj isti Netanyahu,koji je za mandata Obame,došao u SAD I držao govor u Kongresu ili Senatu ( nisam siguran ),a Obami se nije niti javio.Zna se tko je Car ! Caru se dolazi pred noge,a ne da on ide nekome.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Netanyahu stalno dolazi nešto moljakati.Zadnji put je molio Putina da makne IRG sa Golanske visoravni.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Rogozine, Car ne treba nigdje ići svi dolaze kod njega.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Vera i Ideja pobeđuju !

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A pre svega vjera u ideju.

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

I kalasnjikov o ramenu,da zadrzi paznju kad prezentiras svoju ideju

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Rusi osuđeni da slušaju njegove šuplje priče…
Čitajući Vaš komentar i meni se čini da je nešto šuplje….
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Rogouzin,Jesi li ikad bio u SAD ? Da vidiš bijedu o kojoj se ne govori ?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

novinar čitavo vrijeme koristi termin “zapad” a ja mislim da bi trebao koristiti ispravniji termin “usa, vazali I vazali vazala” jer ako je jedna njemačka vazal onda hrvatskoj pripada termin vazal vazala. ovo je vrlo bitno da se zna gdje je kome mjesto. biti država trećeg svijeta je ipak misaona imenica za vazala vazala

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Dašta da je to ispravniji termin, ali i predugačak. Mislim da je u terminu “zapad” to uključeno

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prika razumijem js tebe ali “zapad” u odnosu na što. japan je na istoku, saudijska arabija na jugu. onda je prikladnije koristiti termin amerikanci umjesto termina “zapad” jer to je toliko izlizan termin a čitatelje tjera na loše zaključke. kuba I venezuela su na zapadu a nisu američki vazali I još su pojam demokracije za jednu saudijsku arabiju. zna se gdje je centar svih operacija toga “zapada”. jednostavno pojam “zapad” ne označava ništa pa ni demokratski poredak

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Zemlje slobodnog svijeta”?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

može I tako:)

kad se misli na stanovnike
Gost
kad se misli na stanovnike
1 godina prije

EU kolonija
Nije ispravan termin AMERIKANCI, jer su i Kubanci i Venezuelanci brojni drugi stanovnici američkog kontinenta također Amerikanci. Ispravniji termin je USANCI, ako se misli samo na stanovnike USA kojom vlada vašingtonski režim. (analogija: Sudan-Sudanci; Japan-Japanci, Britanija-Britanci itd)

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Prijatelji Sirije

Aspano
Gost
Aspano
1 godina prije

Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.Malo cudan zakljucak,jer novi poredak i svijet bez reda sve zajedno upakovano je upravo ono cemu tezi amerika.radi se o zamjeni teza.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Rusija je logični partner Europe. Amerika želi pokornost, a ne suradnju. Dijelimo povijest, kontinent i potrebu da maknemo amere sa trona. Germani preferiraju Washington? Nema frke, Slaveni svijeta, ujedinite se!

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Germani ne preferiraju Washington.Germane su okupirali Askhenazi Kazari.Ne razumiješ ti to baš.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Sreo sam mnogo tih takozvanih proroka, ali jednoga od prije nekih 22/23 godine necu zaboravit. Nasao sam se tamo slucajno, na proputovanju moj saputnik je zeli ici k njemu. Dok je on njemu govorio obzirom da smo bili u istoj prostoriji nesto sam komentirao, nasto je on meni rekao; ” Sa tobom cu razgovarati nakon sto zavrsim sa njime.” I dakle rekao mi je o meni i mom proslom zivotu stvari koje niti ja nisam zano pa sam ih naknadno provijerio i utvrdio da je to istina, ono sto mi je rekao o trenutnoj situaciji 100% tocno, a od buducnosti do sad se ostvarila vecina toga, mozda ce i ostalo. Meni koji sam do tada to smatrao samo nekom vrstom zabave i nisam pridavo neke vaznosti, dakle to je bila prekretnica u zivotu gledajuci na proroke. Nakon njega njih nekoliko je obecavalo kako oni znaju i mogu, a ja im svima krenem sa pitanjem, recite mi nesto o mojoj proslosti pa cu vam vjerovati za buducnost, a ako ovo o proslosti bude netocno nezelim niti slusati sto imate reci u vezi buducnosti. Nazlost nitko mi nije uspio reci nista o mom proslom zivotu. I da taj mi nije trazio niti novcica za njegovih 15 minuta do pola sata vremena a za sve je samo koristio talog kave kao medij.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Mrsko mi je priznati, ali takvi – postoje. I nisu među onima što se reklamiraju.
Osnovno pravilo: nema naplaćivanja. Ako to počne raditi, gubi sposobnosti ( bio jedan takav u Zg, zvali ga na Wall St.).
Za medij – svejedno, kristalna kugla? Nebitno…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

talog kave, astroloske crtarije i kristalne kugle nisu vazne. za njih su to sredstva koja im pomazu da postignu stanje duha.

brico
Gost
brico
1 godina prije

Sedi jedinica! Pa ti si očito zamijenio Rusiju sa mini jebinama na Jugo prostoru.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

Živjela majka Rusija!
Živjela naša voljena Jugoslavija!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kako živjela, kad je crknula!!??

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Dzugasvili,nije vrag da neznas nista o……Reinkarnaciji.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Predlažem da Rogizina jednostavno IGNORIRATE, ne komentirati njegove glupopise i neka mu stalno stoji 0:0!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pravi se javio! Nisi ti Rogozinu ni do koljena, a predlažeš takve nesmisle!!

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Slažem se. I ovoga druga Džugu dolje. Pa nek se međusobno dopisuju. Ja ih već odavno ne otvaram.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Zapad vode bande politikantskih uhljeba i karijerista, a sve lege artis, jer to im omogućuje nakaza u koju se “demokracija” izrodila. Narod su ovce koje svake četvrte godine okreću glavu malo lijevo pa malo desno, na opće veselje bankstera odnosno vlasnika svega. A na čelu Zapada su glavni vlasnici svega, Wall Street i London City. Njima nije ni do kakvog približavanja s RF, njima je samo do pljačkanja RF. A to mogu postići samo ili ratom, što nastoje zasad izbjeći, ili potkopavanjem iznutra i opsjedanjem izvana, a i jedno i druo već rade i radit će i dalje. To taj novinar ne razumije, jer mu je mozak kondicioniran tijekom života. Ili se samo pravi da ne razumije

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@spartak
A tko vodi ostali dio svijeta i da li postoji, za sada, bolje političko uređenje od demokracije. Da li se može kazati da je i Rusija demokratska država, ja mislim da je. Da demokracija ima ozbiljnih nedostataka, to si u pravu, ali koja je solucija. Daleko od toga da je svijet pravedan i pošten, ali kako ga napraviti boljim? Sukob je ugrađen u čovjeka i da nema tog i takvog sukoba, pitanje je kako bi ljudi živjeli. Ali da ne bi bilo zablude, ne mislim samo na vojni i politički sukob. Postoje razni sukobi unutar društva koji su umnogome dobrodošlić Sukob mišljenja, sukob ukusa, sukob u sportu, sukob ideja… Sukob je temelj različitosti koja nas gura naprijed. Zamisli samo da svi volimo istu glazbu!!! Znači, sukob je pozitivan kad je kontroliran i kad ne prelazi u destrukciju.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Marisana def. – sukob misljenja i snage ?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Alen, teško za razumijeti. Shvaćam. Znaš, ovakve teme možeš razumijeti kad pročitaš “Minima moralia” od Adorna i na kraju sam sebi kažeš da si razumio što je autor htio reći. Puno sreće.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Takve teme ili tumačenje ne zelim razumjeti , nisam spao na to da svijet oko sebe razmjevam i tumačim u duhu sukoba..
Primitivna logika , nazalost jos ukorjenjena u mnogim ljudima koji mozda imaju problem razumjevanja svijeta na drugi način..
Uzroke treba traziti u nesposobnosti koristenja drugih organa , kao srce naprimjer…
Sretno i tebi s takvim misljenjem…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Alen, srce koristi u kontaktu s drugim spolom. Razum koristi u međunarodnim odnosima. Pojam sukoba je vrlo širok. Ako imaš sukob mišljenja, da li je to primitivna logika. Ako imaš sukob oko ukusa u umjetnosti, da li je to onaj sukob na koji ti misliš. Pojam sukob je puno širi nego što ga ti podrazumjevaš. Sukob ne mora uvijek značiti nasilno ponašanje. Zamisli da kažeš arhitektima koji imaju sukob ideja da su ratoborni i nasilni. Alen, ne bih te htio uvrijediti aliu mislim da bi trebao ponovo pročitati članak i dobronamjerno ocijeniti njegov sadržaj. Ti i ja ovog trenutka imamo sukob mišljenja, ali to ne znači da ja gajim bilo kakav animozitet ili mržnju prema tebi. Čak dapače, da te sretnem, volio bih s tobom popričati uz kavu ili pivce, ali to ne bi značilo da bi se i dalje sukobljavali oko nekih ideja. I na kraju jedna od definicija sukoba “Sukob je neslaganje dva ili više sudionika o određenom problemu ili njegovom rješenju” Leksikon menađmenta. Ima još dosta toga o sukobima ili konfliktima, ali o tome drugi put.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ad astra , odrasti i pokusaj ne prilaziti njeznijem spolu s takvim razmisljanjem.. Zasto bi se sukobljavali oko problem zar nije bolje da se prihvatimo zajednickom rjesenju problema , uvazavajući suprotno misljenje..

Ti vidis sukob ja vidim razgovor , na osnovu kojeg mogu izvući zaključke..
Na kraju krajeva sve prerasta u sukob kad strane zele da bude iskljucivo po njihovom.. A to je odlika male djece…
To je jedna od glavnih ” nus pojava ” individualizma , kojim nas danas obilato zatrpavaju.. Zapitaj se zasto?
Zato sam ti i napisao kratku sustinu kud vodi sukob misljenja i snage..

Vidim da se koristismi leksikonom menagmenta , zapadni neoliberalni način razmisljanja , pa ds ti dam savjet da zapalis taj leksikon jer sve u njemu je pogresno , neljudski i vodi ravno u …. sukob..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Alen
Ili ne razumiješ ili ne želiš razumijeti. Ako je ovo prvo, onda postoji šansa da se popravi. Ako je ovo drugo, onda je nepopravljivo. Ako misliš ozbiljno, onda je to prilično loše. Ako se zezaš sa mnom, onda si faca. Alen, ne želeći te vrijeđati, ali ovo je preteška tema za tebe. Simplifikacija pojedinih kompleksnih pojmova derogira njihovo izvorno značenje koje bi trebalo projicirati puno širi spektar značenja istih što ujedno čini riječnik bogatijim.
“Situacija u kojoj svaka strana traži poziciju (konačni rezultat) koju druga strana zamjećuje kao neprikladne njihovim željama. Ili kad svaka strana nastoji postići pristanak na ciljevima koristeći načine koje druge strane zamjećuju kao neprikladne njihovim željama.”
H. Koontz i C. O’Donnell
Možda ti je ova definicija draža.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Razumijem te kako da ne , frisko si zavrsio menagment i sad definiras ostale dijelove zivota spram naucene ” ideologije ” sto je naravno pogresno ali jest primamljivo , daje taj lazni osjećaj kontrole i vladanja situacijom pa ti se cini da to stvarno funkcionira…
Menagment ( ovaj neoliberalni zapadni ) je inače ” ratnicka” nauka i u njenom bitku je upravo sukob pa me ne iznenadjuju tvoja uvjerenja da je ” sukob ugradjen u čovjeka ” sto je i cilj te nauke da te uvjeri a usko je vezana za kapital koji moras obezbjediti svome šefu tako sto ćes uvijek biti spreman za sukob..

S takvim razmisljanjem nemas perspektivu ni u poslu cak a kamo li u zivotu jer to izumire..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Alen
Umjesto s onim da sam završio nedavno školu rađe probaj s onim, “predaješ nešto što ja ne razumijem”. Da u tome i je čar predavanja. Naučiti mlade osobe da razmišljaju svojom glavom.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Alen ti dođe kao nekakav filozof opšte filozofije i kadkad ga je teško proniknuti, tim teže, što se više trudi da ti nešto objasni!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dzugi , vjerovatnije je da si ti zaglavio u unipolarnoj kockici pa nista ne razumiješ..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Efendija Alene, malo ko te razumije!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Sukob proizilazi iz robovanja egu čije je utočište um. Srce je izvor naših intuitivnih i instinktivnih, znanja neomeđenih vremenom i prostorom. Kada shvatimo da je u nama sve što je i van nas i da smo svi jedno, kao i da um ne treba odvajati od srca, već slušati oboje, vratićemo se izgubljenom jedinstvu i egom izazvani veštački sukobi i produbljivanje polarnosti će nestati. Muškarac u sebi nosi ženu, žena muškarca, dobro nosi zlo i zlo nosi dobro. U danu je seme noći, u noći seme dana… Povratak izvoru je povratak u raj. Metaforički rečeno.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Helena
Toliko je prilika da ljudi žive kako treba, da sreća stalno natapa njihov život, ali umjesto da budu zadovoljni, oni ruše puteve kojima dotječe sreća i potom umiru od suše.
Rebecca West (Black Lamb and Grey Falcon)
P.S.
Vi damo baš znate, malim žličicama…… dozirati….. svoje komentare. 🙂
Gdje si sele, već sam se zabrinuo.
Da roštiljaš negdje, na nekoj egzotičnoj lokaciji.
I ne stavljaš selfie jer si duševna prema nama, običnim smrtnicima. 🙂

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Rekla sam ti već, pametnice, ja čitav život ćudljivo iz krajnosti u krajnost. ? Sad uglavnom ćutim, razmišljam, maštam, čitam, ponešto pretočim svojim ručicama u delo. Stojim čvrsto nogama na nebu, a kad ću nazad na Zemlju to ne znam. ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Helena
A ja već, pokvarenjak kakav jesam, pomislio da si negdje u hladu, na pješčanoj plaži, s koktelom sa suncobrančićem i slamkom u ruci, dok oko tebe neki nabildani mulati, s krpicom oko bedara, mašu palminim granama. I šutiš, da ne topiš mast, nama običnim smrtnicima. 🙂
Iako iz mene progovara zavist, drago mi je da imaš vremena posvetiti se sebi.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Jedino o čemu maštam, dušo moja, je mir. Da živim u svojoj šumi, ustajem sa petlovima, berem smilje i bosilje, sadim zdravu hranu, berem voćkice, uživam u ručnim radovima i radim sve da to bude što pre. ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Helena

Jin i jang…”jedinstvo bića u svemiru’, apsolutna svijest…i dijalektika

Povratak u izvor je raj…ja bih dodala, ali interesantan je put do izvora.

Hoćemo li stalno odlaziti i vraćati se…ja sam ipak za put Sidharte
Možda se uspijem dokopat – Tibeta…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Put za Nirvanu vodi nas ne na Tibet nego direktno u Moskvu, pred kolena Cara Putina! Mnogi bi rado dali život, da se mogu baciti na kolena pred njim!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Nisi još bila na Tibetu!?? Auu, zaheban kraj! nema tamo ničega! Dalaj Lama pobjego u Indiju, Kinezi zadušili njihovu budističku vjeru, nema tamo ni Yetija a bogami ni kisika za naša europska pluća! Rađe ti lijepo čitaj iz knjiga o Tibetu, nije to mjesto primjerno za ljude krhka zdravlja!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


lijepo da brineš o mom zdravlju…inače, kako kod vas, ‘kora’, npr?
Nisu Kinezi niš’ zadušili…ima i Nepal,…Dalaj lama je svjetovni poglavar, ali ima i jedan drugi, a ima i sjever Indije…
Iskreno, duši mene nešto ovdje…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Copy s fb komentara na inbexu
” Ante Vranković

“To stalno laganje i nema za cilj da narod poveruje u laži, već je cilj da narod ni u šta ne veruje. Jer, takvom narodu nije oduzet samo kapacitet za akciju, već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete”, Hana Arent.”, točnije, Hannah Arendt, dovoljna je minuta na youtubeu da shvatite što ova žena sve zna…

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ne moraš daleko, Luco, sve je u tebi, a i koga ćemo za predsednicu ako odeš tako daleko ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Helena
? lijepo da si me podsjetila…za sad se držim diplomacije…naročito se trudim ne ulijetati u ekonomske rasprave…ne bi bilo dobro za mene, portal i komentatore…?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ma, samo udri, Luco, imaš čime, a kome to smeta njegov je problem. ?

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

sukob je u siriji,libiji, a u vijetnamu bio puuuno godina, uz kavicu i salvetu psihopati sjede dok djeca kroz minska polja trce.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bogami Aa, ako koristis srce za pristup drugom spolu, onda si se slabo naj… u zivotu ?!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

A tek ako koristi ideologiju sukoba , onda će dobiti al po p..ki..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Prije po navcaniku i plus, suha ku… ode doma ?!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Potpuno je točno da se na sukob u teoriji menadžmenta ne gleda kao na negativnu pojavu. Misli se na sukob unutar iste organizacije, poduzeća, i zapravo se želi diskvalificirati ‘yes men’e…postoji i izreka, ” ako se u firmi dva čovjeka slažu u svemu, jedan od njih je – suvišan”…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A a
Prvo treba vidjeti je li ono što se naziva demokracija – zbilja demokracija ili neki oblik kolonijalizma s izgrađenim prividima…
Zato cijenim kinesku filozofiju…tamo, između ostalog, taoizma itd., ima i nešto što se zove ‘škola imena’…

Više demokracije je bilo u nekim ‘diktaturama’ – jer je bilo više mjesta i prilika gdje se mogao čuti glas pojedinca ili skupina…

Drugo je pitanje je li to najbolji oblik upravljanja? Za starorčke gradove- države sa 3 – 8000 stanovnika koji su se mogli okupiti i odlučivati – sigurno – da. Ali i oni su u vremenima kriza birali – diktatora (tirana), jer je to efikasnije.
(btw, vidite zašto se želi izbaciti povjest iz škola?)

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Ad Astra demokracija je samo za bezvezna pitanja i kobojagi za neke slobode…sve ostalo je vrlo kontrolisano samo pod plastom perfidne zavese…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Rusija je velika država i nikada nije bila marginalna. Nekada jača, a nekada slabija ali uvijek respektabilna vojna, ekonomska i politička sila. Zato naslov ne odgovara stvarnom stanju. U međunarodnim odnosima je teško upotrijebiti “mora”, a posebno slušati. Ja bih radije kazao da je Rusija močna država s kojom je bolje biti u dobrim do li u lošim odnosima. Ni jedna država na svijetu ne može sama prosperirati. Suradnja je vrlo bitna jer dovodi do obostrane koristi. Ali u cijeloj priči bitan je i balans. Kako snaga tako i ekonomije i političke moći. Prosperitet Rusije prvenstveno ovisi o ekonomskoj moći EU zato što im je to glavni trgovinski partner. EU umnogome ovisi o resursima iz Rusije i tako u krug. Bilo kakav disbalans može ugroziti i jedne i druge. Zato, niti će slušati Rusiju niti će Rusija slušati koga. Međunarodni odnosi se grade na interesu, a kad se umiješa sila, dolazi do obostrane štete.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

zakašnjeli komentari na teme od jučer i prekjučer:

https://www.logicno.com/vijesti/zdf-ismijava-brexit-dragi-britanci-molimo-vas-izadite-napokon-video.html

Heute show je pro-merkeličina režimska cionistička kvazi satirička emisija, kao i “News bar” na HRT-u. Odnosno “News bar” je kopija od “heute show”, a “heute show” je kopija američke satirične emisije “the Late show”, koju vodi židovski komičar-satiričar Jon Stewart, također režimski komičar, koji navija za Obamu i Hilariju.
“Heute show” su teška propagandna đubrad, oni u stvari navijaju za ostanak V. Britanije u EU i više puta su ismijavali Nigela Faragea i sve ostale Britance, koji su većinski glasali za brexit. Nisu krivi Britanci kao narod, već je to sve sprdačina i zajebancija od demokracije, britanska elita koja mora slušati svog gazdu Rotschilda, ne želi sprovesti volju većine naroda na referndumu, ne želi sprovesti brexit u djelo, već evo 3 godine zajebava ljude u zdrav mozak, ah, kako je navodni teško raskrstiti sve te ugovore sa EU i kako se teško odvojiti.
“heute show” inače u svakoj emisiji pljuju Kinu, Putina, Trumpa, Orbana, AFD…itd. i rugaju se na njihov račun i na račun svih onih koji su imalo protiv EU i globalizacije. A na drugoj strani hvale Merkelicu, Obamu, itd…te posebno Sorosevu stranku Zelenih. Svi “satiričari” iz ove emisije su pristalice Zelenih.
Ovaj voditelj, nije nikakav novinar, već satiričar-komičar i zove se Oliver Welke. Jedan od mnogih njemačkoih kvazi-komičara, kabaretista, satiričara, koji su svi državni uhljebi Merkeličinog režima i globalističke elite na državnoj TV ZDF. Čiji je glavni urednik, Peter Frey, član glavne globalističke organizacije u Njemačkoj, glavne Rokefelerove podružnice “Atlantikbrücke”, kao i Merkelica i svi vodeći političari i urednici glavnih medija. U glavnom odboru ove organizacije sjedi i velezločinac Henry Kissinger. Peter Frey je ujedno i član “Američkog židovskog vijeća”, iako nije židov.
Inače ZDF i ova emisija “heute show” rado na svakom koraku kmeče o rasizmu, a ovaj Welke i ostala režimska đubrad iz “heute show” su se se rasistički zajebavali na računa Kineza i nikom ništa.

https://www.logicno.com/politika/eskalirao-sukob-zbog-sjevernog-toka-2-sad-njemackoj-prijete-sankcijama.html

Grenell je homić i u ambasadi u Berlinu sa njim zajedno živi i njegov jebač. Grenell je lani, kada je stupio na dužnost, pozvao Merkeličiniog ministra zdravstva Jensa Spahna, koji je također homić i on je došao na prijem sa svojim jebačom.
Ne vrši Trump pritisak na Njemačku zbog Sjevernog toka 2, već antiruski ciohazarski neokonsi. Trump nema više skoro nikakavu vlast, on je njihov medo, kojega su privezali na lanac. pa evo vidimo u Venecueli, Bolton i Pompeo, dvojica konsiljera koji izvršavaju naredbe ciohazarskih neokonsa, oni tjeraju svu tu agresivnu politiku, a Trumpa se ništa ne pita.

https://www.logicno.com/vijesti/sad-su-bile-u-dogovoru-s-vojskom-venezuele-da-svrgnu-madura-ali-je-nesto-poslo-po-zlu.html

kako rekoh, Trump nema vlast u SAD-u, on je cirkuskki medo, kojega su krvoločni, ratnohuškački, antirsuki, ciohazarski neokonsi privezali na lanac. Bolton i Pompeo, dvojica konsiljera, koji izvršavaju naređenja ciohazarskih mafijaških neokonsa, oni faktički vode vanjsku politiku i oni mute po Venecueli, dok se Trumpa ne pita ništa..

https://www.geopolitika.news/vijesti/bolton-nagovara-trumpa-na-vojnu-intervenciju-u-venezueli/

“Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington”

A trag u Washingtonu ide do ciohazarske mafije, koja vlada sa SAD-om, i sa EU, i koja preko svojih ciovehabijskih prijatelja iz S. Arabije, kontrolira i potiče 90% od cijelog tog “islamističkog terorizma”: Talibani, Al Kaida, Al Nusra ISIL, Boko Haram, Abu Sajaf…itd. iza sviju stoje ciohazarski i ciovehabijski prstići.

Ciohazarska organizacija SITE, koju vodi Izraelka Rita Katz, bivša agentica Mosada, je od samog stvaranja ISIL-a, kao neka vrsta posrednika između ISIL-a i javnosti. Glupim ovcama narodnim masama koje ne razmišljaju ništa, mainstream mediji prodaju debilno-naivnu priču, da je SITE, eto kao nekakva istraživačka organizacija, koja kobajagi na internetu istražuje poruke ISIL-a… Ha, ha, ha.. Ustvari je SITE, od početka pomoćnik ISIL-a,, i njegiov poštar, kojemu ISIL, daje svoje video i audio poruke i onda SITE do dostavlja glavnim zapadnim medijima.
Evo ciohazarski mafijaši su nedavno, izvadili iz naftalina i reaktivirali svog agenta Shimona Elliotta, ,koji igra ulogu “Al Bagdadija”. Nakon pet godina pauze. Kada je ISIL bio u svom koljačkom pohodu, “Al Bagadi” se javnosti obratio u ljeto 2014., insceniranim videom koji je napravljen kofol u Mosulu, ili moža u nekom holivudskiom ili telavivskom studiju). Jer se na tom video vidi samo kao neki balkon, na kojem stoji “Al Bagdadi” (Shimon Elliott) i drži govor. Inače se ne vidi ništa drugo. Ali kada je američki neovisni portal “veterans today” tjedan dana kasnije otkrio da je “Al Bagdadi” ustvari hazar i agent Mosada, koji se zove Shimon Elliott, i objavio slike, Shimona Elliota (Al Bagdadija), sa Johnom McCainom iz godine 2013., “Al Bagdadi” je netragom ispario i nije se više pojavljivao u javnosti, cijelih ovih 5 godina. I sada su ga opet aktivirali….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

alane, otkud tebi toliko vremena da mozes pratiti njemacke komicare, al bagdadija, sva imena, teme i detalje koje navodis? znas li ti to sve napamet ili vjerujes dobro provjerenom izvoru? nemoguce da sam samcat provjeravas?
inace, ima puno smisla sve sto pises.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

realna ocjena Stümera, ipak treba napomenuti da je Die Welt glavno cionisticko glasilo u Njemackoj, uredjivacka politika je jako antiruska, skoro svaki dan na portalu se moze procitat neki antiruski clanak.
U statutu medijske kuce Axel Springer, kojoj pripada Die Wet je zapisana obavezna vjernost SAD-u i Izraelu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da s obzirom na vlasnika sad je jasnija namjera teksta..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Nova avionska nesreća u Rusiji! Uzvraća li to ratoborna američka elita Rusiji i njihovom šurovanju s globalistima?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

da, mogu prorocanstva zapisana u bibliji i kuranu. vjerujem da su pokupili nesto kvalitetnih proroka te bi materijal svakako trebalo prouciti. tumacenje je tesko. zanimljiv je moderni prorok, edgar cayce. rekao je da ce sloboda doci iz rusije.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

SAD je nakon raspada SSSR-a, umjesto suradnje s Rusijom, koja je na to bila i više nego spremna, a njezini građani, odbacujući „blagodati“ komunizma upravo to i očekivali, izabrao politiku totalne globalne dominacije koja je uključivala brisanje Rusije iz kruga ključnih država koje odlučuju o budućem ustroju svijeta. Zato je Rusija umjesto propalog komunizma dobila još gori – divlji i neobuzdani liberalizam, kriminal neviđenih razmjera i oligarhe koji su iz zemlje isisali goleme količine novca, koji je, gle čuda, najvećim dijelom završio u bankama londonskog Citya ili njemu bliskim off shore oazama. Taj je divlji liberalizam i pseudodemokracija – uvedena isključivo da bi njemu pogodovala, do kostiju ogolio cjelokupno rusko društvo do te mjere da je, zapravo, danas jedno od najvećih svjetskih čuda uopće ono, kako se Rusija iz svega toga tako brzo, i naizgled jednostavno uspjela izvući i iznova pozicionirati u nezaobilaznog čimbenika u rješavanju gorućih svjetskih problema. Tome je, nedvojbeno, pridonijela pogrešna američka politika u kontinuitetu, od 1990.-ih do pojaveTrumpa, a koja upravo ubire svoje gorke plodove. Zbog nje Washington sada više ne zna što mu je činiti. On je „ispucao“ sve moguće političke i većinu gospodarskih poluga za „discipliniranje“ „odmetnute“ Rusije, da više nema manevarskog prostora. Ostaju mu jedino ili rat s Rusijom ili postizanje kompromisa – trećega puta nema. Definitivno će se ići na ovo drugo, ali hladni rat će zbog svega onog što se u odnosima dviju država događa od 2014. g. i izbijanja ukrajinske krize do danas, još dugo ostati u glavama i njihovih političara i javnosti. To je velika propuštena prilika SAD-a, koji je konstruktivnim i razumnim pristupom Rusiji nakon raspada SSSR-a mogao bez problema osigurati svoju pozitivnu dominaciju koju mu Rusija u tom slučaju ne bi niti željela osporavati, i ostvariti sve blagodati koje je mogao postići ne samo na ruskom tržištu u smislu plasmana i prodaje svojih roba, već i u projektima vezanim uz njezina neiscrpna prirodna i mineralna bogatstva, a da ne govorim o onom najvažnijem – Rusiju je zauvijek mogao vezati uz zapadni civilizacijski krug kojemu ona definitivno, kao velika kršćanska zemlja i pripada. Bojim se da je to zauvijek izgubljena prilika i da će se odnosi između Moskve i Washingtona ubuduće još dugo kretati isključivo u sferi snošljive konkurencije – nešto slično kao i u odnosima SAD-Kina.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

evo sinoć, čudo na HTV-u ! Prikazan odličan film iz 1961.,
“Sudjenje u Nirnbergu “, tada je Hollywood još nešto i
vrijedio. Izvrsni Spencer Tracy, Maximilian Schell (dobio
Oskara), Judy Garland, Marlene Dietrich, R. Widmark,
Montgomery Clift…Sudjenje nacistickim sucima. Na kraju
shvatimo da, iako osuđeni doživotno, nitko nije odležao
dulje od pet godina, jer nisu htjeli “suditi njemačkom narodu”,
a sve zbog sovjetske opasnosti, kako bi narod ostao uz
Amerikance i kapitalizam. Lijepo je sto u tom filmu, u teškim
vremenima hladnog rata, Amerikanci sve to priznaju.
Danas se to vise ne može dogoditi, a stanje je gore nego tada.
Sotoniziranje Rusije prevršilo je svaku mjeru.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Odličan komentar! I ja sam ga gledao i iste stvari uočio!
Kada je Janningov odvjetnik (M. Schell) na kraju procesa počeo nabrajati ko je sve podržavao i financirao Hitlera te kako je I.G. Farben oslobođen zbog nedostatka dokaza…di smo mi danas sa ovim medijima i Hollywoodom?!?!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Rusija je Europska zemlja i EU bi bilo pametnije sjesti i uspostaviti odnose s njima jer su tu a ne preko oceana.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
143
0
()
x