Die Welt: “Rusija je ponovno supersila i Zapad će je morati slušati, što prije tim bolje”

Jaka Rusija
142 komentara

Rusija je ponovno postala supersila, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, piše Die Welt. Kako bi riješio globalne probleme, prije ili kasnije će Zapad morati ići u Kremlj i bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor članka, Michael Stürmer.

Poruka Vladimira Putina je jasna: Rusija je opet Rusija, svjetska sila na dva kontinenta. No, sviđalo se to vama ili ne, kako bismo svladali opasnosti našeg vremena, morat ćemo ići u Moskvu, piše njemački politolog.

“Kada ruski predsjednik Vladimir Putin službeno zakaže prijem dužnosnika u staroj tvrđavi u Kremlju, u tom svečanom trenutku zavlada osjećaj da je vrijeme stalo i da se svečanost odvija prema protokolu carskih vremena. Uniforme blistaju, zlatne epolete sjaje, a kadeti u uniformama, kao da su posuđeni iz kazališta, otvaraju velika dvostruka vrata koja dopiru do stropa”, piše Stürmer na stranicama Die Welta.

Odmjerenim korakom se Car kreće prema kameri. Odabrana publika ga pozdravlja dugotrajnim pljeskom i na trenutak zaboravlja sve nedaće koje su Rusija i Rusi iskusili u posljednjih 100 godina.

Poruka ostatku svijeta je više nego očigledna, navodi autor: “Rusija je ponovno postala Rusija, supersila na dva kontinenta, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, uporište pravoslavlja, Treći Rim.”

U isto vrijeme, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zapad je imao priliku izgraditi povjerenje s Rusijom, pridonijeti procesima demokratizacije u zemlji, ali ta je šansa prokockana. NATO se počeo širiti prema istoku. Rusiji je dodijelio mjesto u kutu “nepovjerenja i neizvjesnosti”, objašnjava Stürmer. I na kraju, Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.

Ne može se reći da su Zapad, Sjedinjene Američke Države posebno, pokazali višak empatije za Rusiju od prije tri desetljeća. No, za razliku od Hladnog rata, to sada nije akademsko doktorsko pitanje, već pitanje opstanka tehnoloških i industrijskih oblika života na Istoku i Zapadu.

Dugo vremena svijet više nije bio opasan kao u ovim mjesecima. Da bi se izoštrili komparativni standardi, treba se vratiti na dvostruku krizu oko Berlina 1958. i Kube 1962. godine, kada se otvorio ponor i supersile su se prestrašile užasa vlastitog kraja.

Ali upravo zato što je situacija tada bila beskrajno opasna, stvoren je paradoks zastrašivanja. Strah je naglašavalo da će sile, koliko god strateški i ideološki bile razdvojene, mogu preživjeti samo zajedno, ili ih uopće neće biti.

Međutim, povratak na početak nije ni poželjan ni moguć, ali krizna iskustva iz šezdesetih i sedamdesetih godina ne moraju zauvijek biti izgubljena, kao kada je nakon ozbiljne krize došlo do upravljanja sukobima i širokog spektra kontrole naoružanja tijekom ’80-ih. Ako se ništa ne dogodi, sve se može dogoditi.

“Europa, naša zajednička kuća”, rekao je  Mihail Gorbačov prije samo četrdeset godina, kada je uveo svoj program reforme i obnove, dok je vodio kampanju za Zapad i poticao Rusiju na revoluciju odozgo.

Tada su na Zapadu prevladavale sumnje, ali je Rusija, na opću nevjericu svih, napravila najavljeni zaokret prema Zapadu, otvorila arhive, rehabilitirala zarobljenika, provela pokušaje demokratizacije, povukla se iz južne Afrike, iz središnje Azije i istočnog Mediterana. Ali je tada ruska “petro država” ostala bez financijskog kisika.

Ono što se isprva činilo kao privremeni pad cijena nafte zbog ratova iz ’80-ih na Bliskom istoku, ubrzo se pokazalo kao početak kraja sovjetske vlasti. Možda i kao prilika za demokratsku obnovu Rusije, konstruktivno kroćenje “međusobno osiguranog uništenja” i zajedničko definiranje kontrole velikih ljudskih pitanja.

Ali to se nije dogodilo, ne samo zato što osoblje za planiranje u Washingtonu nije razumjelo što je na kocki, nego i zato što  Europljani nisu dovoljno upozoravali da Rusija nikada nije tako jaka kao što izgleda, ali nije ni tako slaba.

Proširenje NATO pakta je stvorilo priliku za daleko napredniji svjetski poredak, ali je izgubljena Rusija u isto vrijeme kao i stari neprijatelj i novi poluprijatelj stjerana u kut organiziranog nepovjerenja i dvosmislenosti. U jednom trenutku je iz Kremlja stigla objava: “Novi poredak ili svijet bez reda”.

Nekoć je američki državni tajnik George Schulz upozorio Zapad na nemarnost.

“Rusija je poput ranjenog grizlija. Snažna, nepredvidljiva i dugog pamćenja, rekao je. Zar je prije 20 godina to tako teško bilo razumjeti?”, pita se autor.

Bako ka što je Ohrana, svemoćna carska tajna policija, koja je preživjela kolaps carstva i zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagodbe ušla u simbiozu sa svojim crvenim nasljednikom, njen nasljednik NKVD je uspio preživjeti staljinističku tiraniju. Baš kao i KGB, iz kojeg se pojavio Vladimir Putin, bivši stanovnik Dresdena, a deset godina kasnije čelnik organizacije koju je danas naslijedio FSB. To nije jedina tajna služba na ogromnim prostorima Rusije, ali je najaktivnija u održavanju tradicije, ostajući država u državi. To je elitistička, samouvjerena, tradicionalna, disciplinirana organizacija predana službi. Patriote posebne vrste, polutajni poredak sa strogim propisima. Razumiju li to na Zapadu?”, piše Michael Stürmer.

Htio to Zapad ili ne, prije ili kasnije će morati ići u Rusiju, a bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor. Dvije strane nemaju uspostavljene procedure, “tajnu diplomaciju”, ali što je najvažnije, nemaju zajedničko razumijevanje strateških prijetnji.

Potrebno je oživjeti najbolje elemente sustava koji je nastao za vrijeme Hladnog rata. Prisjetite se paradoksa “sigurnog međusobnog uništenja”, koje je pokazalo da unatoč svim razlikama supersile mogu preživjeti samo zajedno.

“Problem globalizacije, razvoj digitalnih tehnologija u svim sferama života, širenje područja djelovanja na svemir blizu Zemlje, kao i hibridni i kibernetički ratovi nisu apstraktne stvari, nego stvarne prijetnje. Ako pravodobno ne obuzdamo iskušenja i obećanja umjetne inteligencije ne iskoristimo zajedničkim naporima, stvari će postati vrlo ozbiljne”, na kraju upozorava autor.

Die Welt

Die Welt
Pretplatiti se
Obavijesti o
142 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
4 godine prije

Ne da ce morati ici opet nego vec idu… Pa nije Boris na vlasti pokoj mu dusi vec Vladimir, u njegovu dvoristu se stvari ne rade bez pitanja

Aragorn
4 godine prije

ici ce,samo hoce li i to prijateljstvo biti ko ono Jozefovo i Adolfovo iz 41e?

Lucija
4 godine prije

Tko zna hoćemo li ikada saznati pokretače i igrače iz sjene i na našim prostorima …a kamoli u Rusiji. Bio bi red da napišu koju knjigu. Nešto se smatra povjesnim podatkom nakon proteka 50 godina…

Zadranin
4 godine prije

E moji zapadnokenjci.. sve ste “probleme” sa Rusijom mogli riješiti na jednostavan način (koji su vam oni i ponudili u jednom trenutku..): pozvati Ruse u NATO, i u EU.

I svi sretni i zadovoljni.

Sem rusofoba, naravno. ?

Pljuc!

samo tako
4 godine prije

Želja zločinačkih umova duboke države za otimanjem ruskih resursa i dalje je živa. Kad jednom shvate uzaludnost, moči če započeti miroljubiva koegzistencija.
Kako u euroazijskom prostoru, tako i diljem svijeta

Miki maus
4 godine prije

Njemacki novinari su jos ludji od britanskih i americkih. U kojem svemiru oni zive?!

samo tako
4 godine prije

Jadni rusi, koji nikada u povijest nisu živjeli bolje i slobodnije a osuđeni na šuplje priče?

GoranZemun
4 godine prije

Imaš potencijal, ali te mržnja prema panslovenstvu ozbiljno osujećuje.

Davor
4 godine prije

Rusija je svojim povratkom na svjetsku scenu i svojim sukobljavanjem/naguravanjem s SAD,GB i saveznicima,postala ispunjenje proročanstva iz Biblije,Daniel 11:40-45. S time smo ušli u vrijeme koje Biblija naziva Vrijeme Kraja…Proročanstvo ide korak dalje…To je ispunjenje proročanstva iz Biblije proroka Danijela 11 poglavlje.Proročanstvo je staro oko 2700g. Danijelovo proročanstvo iz 11poglavlja,govori o kraljevima Sjevera i Juga(simbolična imena suprotstavljenih strana),koji su  kroz period od nekih 2500g.često mjenjali svoj identitet. Radi se o dvije sile koje su iz perspektive Biblije u određenom trenutku povijesti odigravale značajne uloge…Proročanstvo započinje dolaskom i usponom Aleksandra Velikog,njegovom iznenadnom smrti i unatoč tome što je Aleksandar Veliki imao dva sina,Biblija govori da će kraljevstvo biti podijeljeno na četiri vjetra zemaljska ili četiri kraljevstva. Oni koji znaju povijest,znaju da su to bila njegova četiri generala: Seleuk,Kasandar,Ptolomej,Lisimah (Daniel 11:3,4). Dalje dobri poznavaoci povijesti mogu uočiti razne opise ratova i intriga kroz nadolazeće svjetske sile… od tih Generala(Ptolomej,Seleuk) preko Rimskog Carstva… Čitaj više »

Ive Oldtimer
4 godine prije

Zapad USA prije svega kovali su planove kako ce Rusiju porobiti bez vojske i opljackati im prirodna bogatstva te se nametnuti kao apsolutni gospodari, no kako izgleda stvar se zaokrece 180 stupnjeva i uskoro bi Rusija mogla biti gospodar zapadu i opet bez rata, vec spricavanja zapada da ratuje i porobljava druge.

Jole
4 godine prije

Rogozine,očaj je tvoja furka.Da ti bar mogu dodati maramicu da pobrišeš suze.U zadnje dvije godine ,samo je Netanyahu,čini mi se osam puta letio za Moskvu !!! Taj isti Netanyahu,koji je za mandata Obame,došao u SAD I držao govor u Kongresu ili Senatu ( nisam siguran ),a Obami se nije niti javio.Zna se tko je Car ! Caru se dolazi pred noge,a ne da on ide nekome.

m.ivanisevic
4 godine prije

Rogozine, Car ne treba nigdje ići svi dolaze kod njega.

Weteran
4 godine prije

Vera i Ideja pobeđuju !

pera detlic
4 godine prije

Rusi osuđeni da slušaju njegove šuplje priče…
Čitajući Vaš komentar i meni se čini da je nešto šuplje….
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

eu kolonija
4 godine prije

novinar čitavo vrijeme koristi termin “zapad” a ja mislim da bi trebao koristiti ispravniji termin “usa, vazali I vazali vazala” jer ako je jedna njemačka vazal onda hrvatskoj pripada termin vazal vazala. ovo je vrlo bitno da se zna gdje je kome mjesto. biti država trećeg svijeta je ipak misaona imenica za vazala vazala

Aspano
4 godine prije

Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.Malo cudan zakljucak,jer novi poredak i svijet bez reda sve zajedno upakovano je upravo ono cemu tezi amerika.radi se o zamjeni teza.

Kajgot
4 godine prije

Rusija je logični partner Europe. Amerika želi pokornost, a ne suradnju. Dijelimo povijest, kontinent i potrebu da maknemo amere sa trona. Germani preferiraju Washington? Nema frke, Slaveni svijeta, ujedinite se!

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

Sreo sam mnogo tih takozvanih proroka, ali jednoga od prije nekih 22/23 godine necu zaboravit. Nasao sam se tamo slucajno, na proputovanju moj saputnik je zeli ici k njemu. Dok je on njemu govorio obzirom da smo bili u istoj prostoriji nesto sam komentirao, nasto je on meni rekao; ” Sa tobom cu razgovarati nakon sto zavrsim sa njime.” I dakle rekao mi je o meni i mom proslom zivotu stvari koje niti ja nisam zano pa sam ih naknadno provijerio i utvrdio da je to istina, ono sto mi je rekao o trenutnoj situaciji 100% tocno, a od buducnosti do sad se ostvarila vecina toga, mozda ce i ostalo. Meni koji sam do tada to smatrao samo nekom vrstom zabave i nisam pridavo neke vaznosti, dakle to je bila prekretnica u zivotu gledajuci na proroke. Nakon njega njih nekoliko je obecavalo kako oni znaju i mogu, a ja im… Čitaj više »

brico
4 godine prije

Sedi jedinica! Pa ti si očito zamijenio Rusiju sa mini jebinama na Jugo prostoru.

Konrad
4 godine prije

Predlažem da Rogizina jednostavno IGNORIRATE, ne komentirati njegove glupopise i neka mu stalno stoji 0:0!

spartak
4 godine prije

Zapad vode bande politikantskih uhljeba i karijerista, a sve lege artis, jer to im omogućuje nakaza u koju se “demokracija” izrodila. Narod su ovce koje svake četvrte godine okreću glavu malo lijevo pa malo desno, na opće veselje bankstera odnosno vlasnika svega. A na čelu Zapada su glavni vlasnici svega, Wall Street i London City. Njima nije ni do kakvog približavanja s RF, njima je samo do pljačkanja RF. A to mogu postići samo ili ratom, što nastoje zasad izbjeći, ili potkopavanjem iznutra i opsjedanjem izvana, a i jedno i druo već rade i radit će i dalje. To taj novinar ne razumije, jer mu je mozak kondicioniran tijekom života. Ili se samo pravi da ne razumije

ad astra
4 godine prije

Rusija je velika država i nikada nije bila marginalna. Nekada jača, a nekada slabija ali uvijek respektabilna vojna, ekonomska i politička sila. Zato naslov ne odgovara stvarnom stanju. U međunarodnim odnosima je teško upotrijebiti “mora”, a posebno slušati. Ja bih radije kazao da je Rusija močna država s kojom je bolje biti u dobrim do li u lošim odnosima. Ni jedna država na svijetu ne može sama prosperirati. Suradnja je vrlo bitna jer dovodi do obostrane koristi. Ali u cijeloj priči bitan je i balans. Kako snaga tako i ekonomije i političke moći. Prosperitet Rusije prvenstveno ovisi o ekonomskoj moći EU zato što im je to glavni trgovinski partner. EU umnogome ovisi o resursima iz Rusije i tako u krug. Bilo kakav disbalans može ugroziti i jedne i druge. Zato, niti će slušati Rusiju niti će Rusija slušati koga. Međunarodni odnosi se grade na interesu, a kad se umiješa sila,… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

zakašnjeli komentari na teme od jučer i prekjučer: https://www.logicno.com/vijesti/zdf-ismijava-brexit-dragi-britanci-molimo-vas-izadite-napokon-video.html Heute show je pro-merkeličina režimska cionistička kvazi satirička emisija, kao i “News bar” na HRT-u. Odnosno “News bar” je kopija od “heute show”, a “heute show” je kopija američke satirične emisije “the Late show”, koju vodi židovski komičar-satiričar Jon Stewart, također režimski komičar, koji navija za Obamu i Hilariju. “Heute show” su teška propagandna đubrad, oni u stvari navijaju za ostanak V. Britanije u EU i više puta su ismijavali Nigela Faragea i sve ostale Britance, koji su većinski glasali za brexit. Nisu krivi Britanci kao narod, već je to sve sprdačina i zajebancija od demokracije, britanska elita koja mora slušati svog gazdu Rotschilda, ne želi sprovesti volju većine naroda na referndumu, ne želi sprovesti brexit u djelo, već evo 3 godine zajebava ljude u zdrav mozak, ah, kako je navodni teško raskrstiti sve te ugovore sa EU i kako se… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

realna ocjena Stümera, ipak treba napomenuti da je Die Welt glavno cionisticko glasilo u Njemackoj, uredjivacka politika je jako antiruska, skoro svaki dan na portalu se moze procitat neki antiruski clanak.
U statutu medijske kuce Axel Springer, kojoj pripada Die Wet je zapisana obavezna vjernost SAD-u i Izraelu

Zvrk
4 godine prije

Nova avionska nesreća u Rusiji! Uzvraća li to ratoborna američka elita Rusiji i njihovom šurovanju s globalistima?

Džugašvili
4 godine prije

Kako živjela, kad je crknula!!??

Brainstorm
4 godine prije

da, mogu prorocanstva zapisana u bibliji i kuranu. vjerujem da su pokupili nesto kvalitetnih proroka te bi materijal svakako trebalo prouciti. tumacenje je tesko. zanimljiv je moderni prorok, edgar cayce. rekao je da ce sloboda doci iz rusije.

Konrad
4 godine prije

SAD je nakon raspada SSSR-a, umjesto suradnje s Rusijom, koja je na to bila i više nego spremna, a njezini građani, odbacujući „blagodati“ komunizma upravo to i očekivali, izabrao politiku totalne globalne dominacije koja je uključivala brisanje Rusije iz kruga ključnih država koje odlučuju o budućem ustroju svijeta. Zato je Rusija umjesto propalog komunizma dobila još gori – divlji i neobuzdani liberalizam, kriminal neviđenih razmjera i oligarhe koji su iz zemlje isisali goleme količine novca, koji je, gle čuda, najvećim dijelom završio u bankama londonskog Citya ili njemu bliskim off shore oazama. Taj je divlji liberalizam i pseudodemokracija – uvedena isključivo da bi njemu pogodovala, do kostiju ogolio cjelokupno rusko društvo do te mjere da je, zapravo, danas jedno od najvećih svjetskih čuda uopće ono, kako se Rusija iz svega toga tako brzo, i naizgled jednostavno uspjela izvući i iznova pozicionirati u nezaobilaznog čimbenika u rješavanju gorućih svjetskih problema. Tome… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Rusija je Europska zemlja i EU bi bilo pametnije sjesti i uspostaviti odnose s njima jer su tu a ne preko oceana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI