Die Welt: “Rusija je ponovno supersila i Zapad će je morati slušati, što prije tim bolje”

Jaka Rusija

Rusija je ponovno postala supersila, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, piše Die Welt. Kako bi riješio globalne probleme, prije ili kasnije će Zapad morati ići u Kremlj i bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor članka, Michael Stürmer.

Poruka Vladimira Putina je jasna: Rusija je opet Rusija, svjetska sila na dva kontinenta. No, sviđalo se to vama ili ne, kako bismo svladali opasnosti našeg vremena, morat ćemo ići u Moskvu, piše njemački politolog.

“Kada ruski predsjednik Vladimir Putin službeno zakaže prijem dužnosnika u staroj tvrđavi u Kremlju, u tom svečanom trenutku zavlada osjećaj da je vrijeme stalo i da se svečanost odvija prema protokolu carskih vremena. Uniforme blistaju, zlatne epolete sjaje, a kadeti u uniformama, kao da su posuđeni iz kazališta, otvaraju velika dvostruka vrata koja dopiru do stropa”, piše Stürmer na stranicama Die Welta.

Odmjerenim korakom se Car kreće prema kameri. Odabrana publika ga pozdravlja dugotrajnim pljeskom i na trenutak zaboravlja sve nedaće koje su Rusija i Rusi iskusili u posljednjih 100 godina.

Poruka ostatku svijeta je više nego očigledna, navodi autor: “Rusija je ponovno postala Rusija, supersila na dva kontinenta, ogromno euroazijsko carstvo sa širokim spektrom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka do Latinske Amerike, uporište pravoslavlja, Treći Rim.”

U isto vrijeme, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zapad je imao priliku izgraditi povjerenje s Rusijom, pridonijeti procesima demokratizacije u zemlji, ali ta je šansa prokockana. NATO se počeo širiti prema istoku. Rusiji je dodijelio mjesto u kutu “nepovjerenja i neizvjesnosti”, objašnjava Stürmer. I na kraju, Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.

Ne može se reći da su Zapad, Sjedinjene Američke Države posebno, pokazali višak empatije za Rusiju od prije tri desetljeća. No, za razliku od Hladnog rata, to sada nije akademsko doktorsko pitanje, već pitanje opstanka tehnoloških i industrijskih oblika života na Istoku i Zapadu.

Dugo vremena svijet više nije bio opasan kao u ovim mjesecima. Da bi se izoštrili komparativni standardi, treba se vratiti na dvostruku krizu oko Berlina 1958. i Kube 1962. godine, kada se otvorio ponor i supersile su se prestrašile užasa vlastitog kraja.

Ali upravo zato što je situacija tada bila beskrajno opasna, stvoren je paradoks zastrašivanja. Strah je naglašavalo da će sile, koliko god strateški i ideološki bile razdvojene, mogu preživjeti samo zajedno, ili ih uopće neće biti.

Međutim, povratak na početak nije ni poželjan ni moguć, ali krizna iskustva iz šezdesetih i sedamdesetih godina ne moraju zauvijek biti izgubljena, kao kada je nakon ozbiljne krize došlo do upravljanja sukobima i širokog spektra kontrole naoružanja tijekom ’80-ih. Ako se ništa ne dogodi, sve se može dogoditi.

“Europa, naša zajednička kuća”, rekao je  Mihail Gorbačov prije samo četrdeset godina, kada je uveo svoj program reforme i obnove, dok je vodio kampanju za Zapad i poticao Rusiju na revoluciju odozgo.

Tada su na Zapadu prevladavale sumnje, ali je Rusija, na opću nevjericu svih, napravila najavljeni zaokret prema Zapadu, otvorila arhive, rehabilitirala zarobljenika, provela pokušaje demokratizacije, povukla se iz južne Afrike, iz središnje Azije i istočnog Mediterana. Ali je tada ruska “petro država” ostala bez financijskog kisika.

Ono što se isprva činilo kao privremeni pad cijena nafte zbog ratova iz ’80-ih na Bliskom istoku, ubrzo se pokazalo kao početak kraja sovjetske vlasti. Možda i kao prilika za demokratsku obnovu Rusije, konstruktivno kroćenje “međusobno osiguranog uništenja” i zajedničko definiranje kontrole velikih ljudskih pitanja.

Ali to se nije dogodilo, ne samo zato što osoblje za planiranje u Washingtonu nije razumjelo što je na kocki, nego i zato što  Europljani nisu dovoljno upozoravali da Rusija nikada nije tako jaka kao što izgleda, ali nije ni tako slaba.

Proširenje NATO pakta je stvorilo priliku za daleko napredniji svjetski poredak, ali je izgubljena Rusija u isto vrijeme kao i stari neprijatelj i novi poluprijatelj stjerana u kut organiziranog nepovjerenja i dvosmislenosti. U jednom trenutku je iz Kremlja stigla objava: “Novi poredak ili svijet bez reda”.

Nekoć je američki državni tajnik George Schulz upozorio Zapad na nemarnost.

“Rusija je poput ranjenog grizlija. Snažna, nepredvidljiva i dugog pamćenja, rekao je. Zar je prije 20 godina to tako teško bilo razumjeti?”, pita se autor.

Bako ka što je Ohrana, svemoćna carska tajna policija, koja je preživjela kolaps carstva i zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagodbe ušla u simbiozu sa svojim crvenim nasljednikom, njen nasljednik NKVD je uspio preživjeti staljinističku tiraniju. Baš kao i KGB, iz kojeg se pojavio Vladimir Putin, bivši stanovnik Dresdena, a deset godina kasnije čelnik organizacije koju je danas naslijedio FSB. To nije jedina tajna služba na ogromnim prostorima Rusije, ali je najaktivnija u održavanju tradicije, ostajući država u državi. To je elitistička, samouvjerena, tradicionalna, disciplinirana organizacija predana službi. Patriote posebne vrste, polutajni poredak sa strogim propisima. Razumiju li to na Zapadu?”, piše Michael Stürmer.

Htio to Zapad ili ne, prije ili kasnije će morati ići u Rusiju, a bolje je to učiniti što je prije moguće, savjetuje autor. Dvije strane nemaju uspostavljene procedure, “tajnu diplomaciju”, ali što je najvažnije, nemaju zajedničko razumijevanje strateških prijetnji.

Potrebno je oživjeti najbolje elemente sustava koji je nastao za vrijeme Hladnog rata. Prisjetite se paradoksa “sigurnog međusobnog uništenja”, koje je pokazalo da unatoč svim razlikama supersile mogu preživjeti samo zajedno.

“Problem globalizacije, razvoj digitalnih tehnologija u svim sferama života, širenje područja djelovanja na svemir blizu Zemlje, kao i hibridni i kibernetički ratovi nisu apstraktne stvari, nego stvarne prijetnje. Ako pravodobno ne obuzdamo iskušenja i obećanja umjetne inteligencije ne iskoristimo zajedničkim naporima, stvari će postati vrlo ozbiljne”, na kraju upozorava autor.

Die Welt

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zadranin
Gost
Zadranin

E moji zapadnokenjci.. sve ste “probleme” sa Rusijom mogli riješiti na jednostavan način (koji su vam oni i ponudili u jednom trenutku..): pozvati Ruse u NATO, i u EU.

I svi sretni i zadovoljni.

Sem rusofoba, naravno. ?

Pljuc!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Zadranine, još nije kasno za rusiju, da “lepo zamoli, da je prime u nato, ostavi Kineze i priključi se civiliziranim ljudima!

Zadranin
Gost
Zadranin

@Džugašvili

Ne vidim koristi više od toga, jer su ti “mostovi” spaljeni od strane zapadnokenjaca.

A što se tiče civiliziranosti, pitaj Francuze kako im paše civiliziranost njihove vlade, pitaj Katalonce, pitaj amerokenjce, pitaj Palestince, pitaj Libijce, pitaj Hrvate kako će biti raditi do 67. pa tek onda u penziju.. itd.

Što ti smatraš civilizacijom/civiliziranošću?

Ja recimo, ko privatnik ne volim da me vlastita vlada hebe na svakom mom životnom koraku svojim uhljebistanskim zakonima i slično.

Pljuc!

Istranko
Gost
Istranko

Tvoji komentari su kreirani kao čisto zlo, veoma si isključiva i bahata osoba, s bolesnim osjećajem za pravednost, a usto si i rasist, ovo je prvi put da komentiram tvoj upis, a vjerojatno i posljednji, znaš zašto,,,, zato što je to čisto gubljenje vremena, ovo i nije zbog tebe nego radi drugih…

Zadranin
Gost
Zadranin

@Istranko

Jesi ti to meni odgovorio?

Mali pas
Gost
Mali pas

Ne da ce morati ici opet nego vec idu… Pa nije Boris na vlasti pokoj mu dusi vec Vladimir, u njegovu dvoristu se stvari ne rade bez pitanja

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Europski rikverc?

samo tako
Gost
samo tako

Želja zločinačkih umova duboke države za otimanjem ruskih resursa i dalje je živa. Kad jednom shvate uzaludnost, moči če započeti miroljubiva koegzistencija.
Kako u euroazijskom prostoru, tako i diljem svijeta

Konrad
Gost
Konrad

Predlažem da Rogizina jednostavno IGNORIRATE, ne komentirati njegove glupopise i neka mu stalno stoji 0:0!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Pravi se javio! Nisi ti Rogozinu ni do koljena, a predlažeš takve nesmisle!!

spartak
Gost
spartak

Slažem se. I ovoga druga Džugu dolje. Pa nek se međusobno dopisuju. Ja ih već odavno ne otvaram.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

novinar čitavo vrijeme koristi termin “zapad” a ja mislim da bi trebao koristiti ispravniji termin “usa, vazali I vazali vazala” jer ako je jedna njemačka vazal onda hrvatskoj pripada termin vazal vazala. ovo je vrlo bitno da se zna gdje je kome mjesto. biti država trećeg svijeta je ipak misaona imenica za vazala vazala

samo tako
Gost
samo tako

Dašta da je to ispravniji termin, ali i predugačak. Mislim da je u terminu “zapad” to uključeno

eu kolonija
Gost
eu kolonija

prika razumijem js tebe ali “zapad” u odnosu na što. japan je na istoku, saudijska arabija na jugu. onda je prikladnije koristiti termin amerikanci umjesto termina “zapad” jer to je toliko izlizan termin a čitatelje tjera na loše zaključke. kuba I venezuela su na zapadu a nisu američki vazali I još su pojam demokracije za jednu saudijsku arabiju. zna se gdje je centar svih operacija toga “zapada”. jednostavno pojam “zapad” ne označava ništa pa ni demokratski poredak

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

”Zemlje slobodnog svijeta”?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

može I tako:)

kad se misli na stanovnike
Gost
kad se misli na stanovnike

EU kolonija
Nije ispravan termin AMERIKANCI, jer su i Kubanci i Venezuelanci brojni drugi stanovnici američkog kontinenta također Amerikanci. Ispravniji termin je USANCI, ako se misli samo na stanovnike USA kojom vlada vašingtonski režim. (analogija: Sudan-Sudanci; Japan-Japanci, Britanija-Britanci itd)

Neko ime
Gost
Neko ime

Prijatelji Sirije

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer

Zapad USA prije svega kovali su planove kako ce Rusiju porobiti bez vojske i opljackati im prirodna bogatstva te se nametnuti kao apsolutni gospodari, no kako izgleda stvar se zaokrece 180 stupnjeva i uskoro bi Rusija mogla biti gospodar zapadu i opet bez rata, vec spricavanja zapada da ratuje i porobljava druge.

Kajgot
Gost
Kajgot

Rusija je logični partner Europe. Amerika želi pokornost, a ne suradnju. Dijelimo povijest, kontinent i potrebu da maknemo amere sa trona. Germani preferiraju Washington? Nema frke, Slaveni svijeta, ujedinite se!

Jole
Gost
Jole

Germani ne preferiraju Washington.Germane su okupirali Askhenazi Kazari.Ne razumiješ ti to baš.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Živjela majka Rusija!
Živjela naša voljena Jugoslavija!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Kako živjela, kad je crknula!!??

Mat
Gost
Mat

Dzugasvili,nije vrag da neznas nista o……Reinkarnaciji.

Lucija
Gost
Lucija

Tko zna hoćemo li ikada saznati pokretače i igrače iz sjene i na našim prostorima …a kamoli u Rusiji. Bio bi red da napišu koju knjigu. Nešto se smatra povjesnim podatkom nakon proteka 50 godina…

Aragorn
Gost
Aragorn

Britanci razvalili,Njemci oteli jeftinu radnu snagu,USrA svojim kapitalom pokupovala sto je valjalo,malo sad Turci i arapi ulazu u vodom bogata naselja i et. koliko god svi zelimo i prizeljkujemo Amerciki krah,volio bi dozivit raspat UKa pa makar mi amputiralo i drugu ruku

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Nije svatko rođen za primanje humanitarne pomoći.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Kraj Putinove vladavine će ogoljeti sve te zagonetke, što jest i što nije i imat ćemo priliku vidjeti, da je to “carstvo samo krhka kula od karata” a svijet se ponaša kao jato vrabaca kad se u polju postavi strašilo za ptice!

FATIH
Gost
FATIH

POCNI DA JEDES MLADI KROMPIR!
STARI NECES DOCEKATI!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Postavio ja strašilo za tice u svom krompiru! Bježe tice ko zapadnjaci i Ameri od Putina!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Nada umire posljednja.

Miki maus
Gost
Miki maus

Njemacki novinari su jos ludji od britanskih i americkih. U kojem svemiru oni zive?!

Aragorn
Gost
Aragorn

ici ce,samo hoce li i to prijateljstvo biti ko ono Jozefovo i Adolfovo iz 41e?

Šok
Gost
Šok

rusi će se slušati kada budu mogli projicirati silu sa barem 5 nosača aviona

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Ruse se sluša bez iti jednog nosača aviona. Godine propagande su ti isprale mozak da se sila ne može projicirati bez nosača zrakoplova. Može i te kako, a najbolji dokaz za to je Sirija. Ameri toliko ne crpe moć iz nosača koliko iz preko 800 baza u cijelom svijetu, ali da bi barem jedan operativni nosač zrakoplova pomogao projekciji Ruske sile je isina, naročito po pitanju Venecuele. Ameri nisu napali istu samo zato što je pokojni Chavez naoružao vojsku do zuba i to Ameri itekako dobro znaju.

Konrad
Gost
Konrad

A što će im nosači aviona? Oni su kontinentalna zemlja koja nema potrebu osvajati i porobljavati druge!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Pa u tom primjeru su tek nekakva regionalna sila i nikako ne mogu biti supersila, ako ne mogu projicirati svoju vojnu moć na bilo kojoj točki globusa!! Opet napominjem, to njemačko laprdalo od novinara je sigurno iz bivšeg DDR-a gdje je bio u službi Stasi tajne policije

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Tako je i Obama mislio kad vidi vraga. Nego kako Kina ne može projicirati silu kad se zna da imaju 2 nosača aviona? Dokaz da Rusija može projicirati silu čak i u Venecueli je slijetanje ona dva Tu-160M i oni ruski “savjetnici” koji su sad u Venecueli. Ali Džugi zna bolje, on je veliki strateg. Zapadu bi bilo puno bolje da se pomiri s Rusijom jer će bez nje imati samo probleme diljem svijeta.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Rusija je vojni div i gospodarski patuljak koja svjetu može pokazati ne neko gospodarsko čudo nego nekakve “Kinžale, Avangarde, Posejdone i to je sve a taj njemački novinarje sigurno u prošlosti bio suradnik notornog Stasi-ja isad i dalje širi njihovu propagandu! “Car Putin……..” odabrano društvo mu plješće!!! Ljudi moji, kakvih li gluposti!!

Ivan
Gost
Ivan

Daj naporan si više sa svojim priglupim trolanjem..smaraš

Tink
Gost
Tink

Kinzal, Avangard i Posejdon su upravo velika cuda, zasto su to ruska cuda a ne neka druga tehnoloska za siroku upotrebu su iz razloga golog opstanka od donosilaca”demokratije” po celom svetu.Zadnjih trista godina Rusija je u permanentno takvom polozaju sa sabljom izna vrata i pravo je cudo kako uopste i uspeva da izmedju tih nasrtaja odrzi korak sa “civilizovanim” svetom, razvojnom naravno a ne moralnom u cemu su daleko iznad “civilizovanih demokrata”.

Šok
Gost
Šok

Kinzal, Avangard i Posejdon
su kupili rusiji još 5 do 10 godina života
kad rusija prestane imati
nuklearnu prednost
nad zapadnim vrijednostima
onda neće ni postojati

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Rusija će se postarati da uvijek ima određenu prednost u oružju zato što joj to jamči opstojnost. Vidiš li da se Ameri boje napasti Venecuelu zato što znaju da bi imali žrtava, a to utječe na javno mijenje.

FATIH
Gost
FATIH

BRAVO TESLA!????????????

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Đes” arane, ša ima!!??

alan ford
Gost
alan ford

zakašnjeli komentari na teme od jučer i prekjučer: https://www.logicno.com/vijesti/zdf-ismijava-brexit-dragi-britanci-molimo-vas-izadite-napokon-video.html Heute show je pro-merkeličina režimska cionistička kvazi satirička emisija, kao i “News bar” na HRT-u. Odnosno “News bar” je kopija od “heute show”, a “heute show” je kopija američke satirične emisije “the Late show”, koju vodi židovski komičar-satiričar Jon Stewart, također režimski komičar, koji navija za Obamu i Hilariju. “Heute show” su teška propagandna đubrad, oni u stvari navijaju za ostanak V. Britanije u EU i više puta su ismijavali Nigela Faragea i sve ostale Britance, koji su većinski glasali za brexit. Nisu krivi Britanci kao narod, već je to sve… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm

alane, otkud tebi toliko vremena da mozes pratiti njemacke komicare, al bagdadija, sva imena, teme i detalje koje navodis? znas li ti to sve napamet ili vjerujes dobro provjerenom izvoru? nemoguce da sam samcat provjeravas?
inace, ima puno smisla sve sto pises.

alan ford
Gost
alan ford

realna ocjena Stümera, ipak treba napomenuti da je Die Welt glavno cionisticko glasilo u Njemackoj, uredjivacka politika je jako antiruska, skoro svaki dan na portalu se moze procitat neki antiruski clanak.
U statutu medijske kuce Axel Springer, kojoj pripada Die Wet je zapisana obavezna vjernost SAD-u i Izraelu

Alen
Gost
Alen

Da s obzirom na vlasnika sad je jasnija namjera teksta..

spartak
Gost
spartak

Zapad vode bande politikantskih uhljeba i karijerista, a sve lege artis, jer to im omogućuje nakaza u koju se “demokracija” izrodila. Narod su ovce koje svake četvrte godine okreću glavu malo lijevo pa malo desno, na opće veselje bankstera odnosno vlasnika svega. A na čelu Zapada su glavni vlasnici svega, Wall Street i London City. Njima nije ni do kakvog približavanja s RF, njima je samo do pljačkanja RF. A to mogu postići samo ili ratom, što nastoje zasad izbjeći, ili potkopavanjem iznutra i opsjedanjem izvana, a i jedno i druo već rade i radit će i dalje. To taj… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra

@spartak A tko vodi ostali dio svijeta i da li postoji, za sada, bolje političko uređenje od demokracije. Da li se može kazati da je i Rusija demokratska država, ja mislim da je. Da demokracija ima ozbiljnih nedostataka, to si u pravu, ali koja je solucija. Daleko od toga da je svijet pravedan i pošten, ali kako ga napraviti boljim? Sukob je ugrađen u čovjeka i da nema tog i takvog sukoba, pitanje je kako bi ljudi živjeli. Ali da ne bi bilo zablude, ne mislim samo na vojni i politički sukob. Postoje razni sukobi unutar društva koji su umnogome… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Marisana def. – sukob misljenja i snage ?

ad astra
Gost
ad astra

Alen, teško za razumijeti. Shvaćam. Znaš, ovakve teme možeš razumijeti kad pročitaš “Minima moralia” od Adorna i na kraju sam sebi kažeš da si razumio što je autor htio reći. Puno sreće.

Alen
Gost
Alen

Takve teme ili tumačenje ne zelim razumjeti , nisam spao na to da svijet oko sebe razmjevam i tumačim u duhu sukoba..
Primitivna logika , nazalost jos ukorjenjena u mnogim ljudima koji mozda imaju problem razumjevanja svijeta na drugi način..
Uzroke treba traziti u nesposobnosti koristenja drugih organa , kao srce naprimjer…
Sretno i tebi s takvim misljenjem…

ad astra
Gost
ad astra

Alen, srce koristi u kontaktu s drugim spolom. Razum koristi u međunarodnim odnosima. Pojam sukoba je vrlo širok. Ako imaš sukob mišljenja, da li je to primitivna logika. Ako imaš sukob oko ukusa u umjetnosti, da li je to onaj sukob na koji ti misliš. Pojam sukob je puno širi nego što ga ti podrazumjevaš. Sukob ne mora uvijek značiti nasilno ponašanje. Zamisli da kažeš arhitektima koji imaju sukob ideja da su ratoborni i nasilni. Alen, ne bih te htio uvrijediti aliu mislim da bi trebao ponovo pročitati članak i dobronamjerno ocijeniti njegov sadržaj. Ti i ja ovog trenutka imamo… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Ad astra , odrasti i pokusaj ne prilaziti njeznijem spolu s takvim razmisljanjem.. Zasto bi se sukobljavali oko problem zar nije bolje da se prihvatimo zajednickom rjesenju problema , uvazavajući suprotno misljenje.. Ti vidis sukob ja vidim razgovor , na osnovu kojeg mogu izvući zaključke.. Na kraju krajeva sve prerasta u sukob kad strane zele da bude iskljucivo po njihovom.. A to je odlika male djece… To je jedna od glavnih ” nus pojava ” individualizma , kojim nas danas obilato zatrpavaju.. Zapitaj se zasto? Zato sam ti i napisao kratku sustinu kud vodi sukob misljenja i snage.. Vidim da… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra

@Alen Ili ne razumiješ ili ne želiš razumijeti. Ako je ovo prvo, onda postoji šansa da se popravi. Ako je ovo drugo, onda je nepopravljivo. Ako misliš ozbiljno, onda je to prilično loše. Ako se zezaš sa mnom, onda si faca. Alen, ne želeći te vrijeđati, ali ovo je preteška tema za tebe. Simplifikacija pojedinih kompleksnih pojmova derogira njihovo izvorno značenje koje bi trebalo projicirati puno širi spektar značenja istih što ujedno čini riječnik bogatijim. “Situacija u kojoj svaka strana traži poziciju (konačni rezultat) koju druga strana zamjećuje kao neprikladne njihovim željama. Ili kad svaka strana nastoji postići pristanak na… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Razumijem te kako da ne , frisko si zavrsio menagment i sad definiras ostale dijelove zivota spram naucene ” ideologije ” sto je naravno pogresno ali jest primamljivo , daje taj lazni osjećaj kontrole i vladanja situacijom pa ti se cini da to stvarno funkcionira… Menagment ( ovaj neoliberalni zapadni ) je inače ” ratnicka” nauka i u njenom bitku je upravo sukob pa me ne iznenadjuju tvoja uvjerenja da je ” sukob ugradjen u čovjeka ” sto je i cilj te nauke da te uvjeri a usko je vezana za kapital koji moras obezbjediti svome šefu tako sto ćes… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra

@Alen
Umjesto s onim da sam završio nedavno školu rađe probaj s onim, “predaješ nešto što ja ne razumijem”. Da u tome i je čar predavanja. Naučiti mlade osobe da razmišljaju svojom glavom.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Alen ti dođe kao nekakav filozof opšte filozofije i kadkad ga je teško proniknuti, tim teže, što se više trudi da ti nešto objasni!!

Alen
Gost
Alen

Dzugi , vjerovatnije je da si ti zaglavio u unipolarnoj kockici pa nista ne razumiješ..

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Efendija Alene, malo ko te razumije!

Helena
Gost
Helena

Sukob proizilazi iz robovanja egu čije je utočište um. Srce je izvor naših intuitivnih i instinktivnih, znanja neomeđenih vremenom i prostorom. Kada shvatimo da je u nama sve što je i van nas i da smo svi jedno, kao i da um ne treba odvajati od srca, već slušati oboje, vratićemo se izgubljenom jedinstvu i egom izazvani veštački sukobi i produbljivanje polarnosti će nestati. Muškarac u sebi nosi ženu, žena muškarca, dobro nosi zlo i zlo nosi dobro. U danu je seme noći, u noći seme dana… Povratak izvoru je povratak u raj. Metaforički rečeno.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Helena
Toliko je prilika da ljudi žive kako treba, da sreća stalno natapa njihov život, ali umjesto da budu zadovoljni, oni ruše puteve kojima dotječe sreća i potom umiru od suše.
Rebecca West (Black Lamb and Grey Falcon)
P.S.
Vi damo baš znate, malim žličicama…… dozirati….. svoje komentare. 🙂
Gdje si sele, već sam se zabrinuo.
Da roštiljaš negdje, na nekoj egzotičnoj lokaciji.
I ne stavljaš selfie jer si duševna prema nama, običnim smrtnicima. 🙂

Helena
Gost
Helena

Rekla sam ti već, pametnice, ja čitav život ćudljivo iz krajnosti u krajnost. ? Sad uglavnom ćutim, razmišljam, maštam, čitam, ponešto pretočim svojim ručicama u delo. Stojim čvrsto nogama na nebu, a kad ću nazad na Zemlju to ne znam. ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Helena
A ja već, pokvarenjak kakav jesam, pomislio da si negdje u hladu, na pješčanoj plaži, s koktelom sa suncobrančićem i slamkom u ruci, dok oko tebe neki nabildani mulati, s krpicom oko bedara, mašu palminim granama. I šutiš, da ne topiš mast, nama običnim smrtnicima. 🙂
Iako iz mene progovara zavist, drago mi je da imaš vremena posvetiti se sebi.

Helena
Gost
Helena

Jedino o čemu maštam, dušo moja, je mir. Da živim u svojoj šumi, ustajem sa petlovima, berem smilje i bosilje, sadim zdravu hranu, berem voćkice, uživam u ručnim radovima i radim sve da to bude što pre. ?

Lucija
Gost
Lucija

Helena

Jin i jang…”jedinstvo bića u svemiru’, apsolutna svijest…i dijalektika

Povratak u izvor je raj…ja bih dodala, ali interesantan je put do izvora.

Hoćemo li stalno odlaziti i vraćati se…ja sam ipak za put Sidharte
Možda se uspijem dokopat – Tibeta…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Put za Nirvanu vodi nas ne na Tibet nego direktno u Moskvu, pred kolena Cara Putina! Mnogi bi rado dali život, da se mogu baciti na kolena pred njim!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Nisi još bila na Tibetu!?? Auu, zaheban kraj! nema tamo ničega! Dalaj Lama pobjego u Indiju, Kinezi zadušili njihovu budističku vjeru, nema tamo ni Yetija a bogami ni kisika za naša europska pluća! Rađe ti lijepo čitaj iz knjiga o Tibetu, nije to mjesto primjerno za ljude krhka zdravlja!!

Lucija
Gost
Lucija


lijepo da brineš o mom zdravlju…inače, kako kod vas, ‘kora’, npr?
Nisu Kinezi niš’ zadušili…ima i Nepal,…Dalaj lama je svjetovni poglavar, ali ima i jedan drugi, a ima i sjever Indije…
Iskreno, duši mene nešto ovdje…

Lucija
Gost
Lucija

Copy s fb komentara na inbexu
” Ante Vranković

“To stalno laganje i nema za cilj da narod poveruje u laži, već je cilj da narod ni u šta ne veruje. Jer, takvom narodu nije oduzet samo kapacitet za akciju, već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete”, Hana Arent.”, točnije, Hannah Arendt, dovoljna je minuta na youtubeu da shvatite što ova žena sve zna…

Helena
Gost
Helena

Ne moraš daleko, Luco, sve je u tebi, a i koga ćemo za predsednicu ako odeš tako daleko ?

Lucija
Gost
Lucija

Helena
? lijepo da si me podsjetila…za sad se držim diplomacije…naročito se trudim ne ulijetati u ekonomske rasprave…ne bi bilo dobro za mene, portal i komentatore…?

Helena
Gost
Helena

Ma, samo udri, Luco, imaš čime, a kome to smeta njegov je problem. ?

markoo
Gost
markoo

sukob je u siriji,libiji, a u vijetnamu bio puuuno godina, uz kavicu i salvetu psihopati sjede dok djeca kroz minska polja trce.

Miki maus
Gost
Miki maus

Bogami Aa, ako koristis srce za pristup drugom spolu, onda si se slabo naj… u zivotu ?!

Alen
Gost
Alen

A tek ako koristi ideologiju sukoba , onda će dobiti al po p..ki..

Miki maus
Gost
Miki maus

Prije po navcaniku i plus, suha ku… ode doma ?!

Lucija
Gost
Lucija

Potpuno je točno da se na sukob u teoriji menadžmenta ne gleda kao na negativnu pojavu. Misli se na sukob unutar iste organizacije, poduzeća, i zapravo se želi diskvalificirati ‘yes men’e…postoji i izreka, ” ako se u firmi dva čovjeka slažu u svemu, jedan od njih je – suvišan”…

Lucija
Gost
Lucija

A a Prvo treba vidjeti je li ono što se naziva demokracija – zbilja demokracija ili neki oblik kolonijalizma s izgrađenim prividima… Zato cijenim kinesku filozofiju…tamo, između ostalog, taoizma itd., ima i nešto što se zove ‘škola imena’… Više demokracije je bilo u nekim ‘diktaturama’ – jer je bilo više mjesta i prilika gdje se mogao čuti glas pojedinca ili skupina… Drugo je pitanje je li to najbolji oblik upravljanja? Za starorčke gradove- države sa 3 – 8000 stanovnika koji su se mogli okupiti i odlučivati – sigurno – da. Ali i oni su u vremenima kriza birali – diktatora… Pročitaj više »

Sasa S
Gost
Sasa S

Ad Astra demokracija je samo za bezvezna pitanja i kobojagi za neke slobode…sve ostalo je vrlo kontrolisano samo pod plastom perfidne zavese…

Aspano
Gost
Aspano

Kremlj je poručio: “Ili novi poredak ili svijet bez reda”.Malo cudan zakljucak,jer novi poredak i svijet bez reda sve zajedno upakovano je upravo ono cemu tezi amerika.radi se o zamjeni teza.

Weteran
Gost
Weteran

Vera i Ideja pobeđuju !

Siniša
Gost
Siniša

A pre svega vjera u ideju.

Djurica
Gost
Djurica

I kalasnjikov o ramenu,da zadrzi paznju kad prezentiras svoju ideju

ad astra
Gost
ad astra

Rusija je velika država i nikada nije bila marginalna. Nekada jača, a nekada slabija ali uvijek respektabilna vojna, ekonomska i politička sila. Zato naslov ne odgovara stvarnom stanju. U međunarodnim odnosima je teško upotrijebiti “mora”, a posebno slušati. Ja bih radije kazao da je Rusija močna država s kojom je bolje biti u dobrim do li u lošim odnosima. Ni jedna država na svijetu ne može sama prosperirati. Suradnja je vrlo bitna jer dovodi do obostrane koristi. Ali u cijeloj priči bitan je i balans. Kako snaga tako i ekonomije i političke moći. Prosperitet Rusije prvenstveno ovisi o ekonomskoj moći… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk

Nova avionska nesreća u Rusiji! Uzvraća li to ratoborna američka elita Rusiji i njihovom šurovanju s globalistima?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Rusija je Europska zemlja i EU bi bilo pametnije sjesti i uspostaviti odnose s njima jer su tu a ne preko oceana.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

da, mogu prorocanstva zapisana u bibliji i kuranu. vjerujem da su pokupili nesto kvalitetnih proroka te bi materijal svakako trebalo prouciti. tumacenje je tesko. zanimljiv je moderni prorok, edgar cayce. rekao je da ce sloboda doci iz rusije.

Konrad
Gost
Konrad

SAD je nakon raspada SSSR-a, umjesto suradnje s Rusijom, koja je na to bila i više nego spremna, a njezini građani, odbacujući „blagodati“ komunizma upravo to i očekivali, izabrao politiku totalne globalne dominacije koja je uključivala brisanje Rusije iz kruga ključnih država koje odlučuju o budućem ustroju svijeta. Zato je Rusija umjesto propalog komunizma dobila još gori – divlji i neobuzdani liberalizam, kriminal neviđenih razmjera i oligarhe koji su iz zemlje isisali goleme količine novca, koji je, gle čuda, najvećim dijelom završio u bankama londonskog Citya ili njemu bliskim off shore oazama. Taj je divlji liberalizam i pseudodemokracija – uvedena… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

evo sinoć, čudo na HTV-u ! Prikazan odličan film iz 1961.,
“Sudjenje u Nirnbergu “, tada je Hollywood još nešto i
vrijedio. Izvrsni Spencer Tracy, Maximilian Schell (dobio
Oskara), Judy Garland, Marlene Dietrich, R. Widmark,
Montgomery Clift…Sudjenje nacistickim sucima. Na kraju
shvatimo da, iako osuđeni doživotno, nitko nije odležao
dulje od pet godina, jer nisu htjeli “suditi njemačkom narodu”,
a sve zbog sovjetske opasnosti, kako bi narod ostao uz
Amerikance i kapitalizam. Lijepo je sto u tom filmu, u teškim
vremenima hladnog rata, Amerikanci sve to priznaju.
Danas se to vise ne može dogoditi, a stanje je gore nego tada.
Sotoniziranje Rusije prevršilo je svaku mjeru.

Konrad
Gost
Konrad

Odličan komentar! I ja sam ga gledao i iste stvari uočio!
Kada je Janningov odvjetnik (M. Schell) na kraju procesa počeo nabrajati ko je sve podržavao i financirao Hitlera te kako je I.G. Farben oslobođen zbog nedostatka dokaza…di smo mi danas sa ovim medijima i Hollywoodom?!?!

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe

Sreo sam mnogo tih takozvanih proroka, ali jednoga od prije nekih 22/23 godine necu zaboravit. Nasao sam se tamo slucajno, na proputovanju moj saputnik je zeli ici k njemu. Dok je on njemu govorio obzirom da smo bili u istoj prostoriji nesto sam komentirao, nasto je on meni rekao; ” Sa tobom cu razgovarati nakon sto zavrsim sa njime.” I dakle rekao mi je o meni i mom proslom zivotu stvari koje niti ja nisam zano pa sam ih naknadno provijerio i utvrdio da je to istina, ono sto mi je rekao o trenutnoj situaciji 100% tocno, a od buducnosti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

Mrsko mi je priznati, ali takvi – postoje. I nisu među onima što se reklamiraju.
Osnovno pravilo: nema naplaćivanja. Ako to počne raditi, gubi sposobnosti ( bio jedan takav u Zg, zvali ga na Wall St.).
Za medij – svejedno, kristalna kugla? Nebitno…

Brainstorm
Gost
Brainstorm

talog kave, astroloske crtarije i kristalne kugle nisu vazne. za njih su to sredstva koja im pomazu da postignu stanje duha.

Davor
Gost
Davor

Rusija je svojim povratkom na svjetsku scenu i svojim sukobljavanjem/naguravanjem s SAD,GB i saveznicima,postala ispunjenje proročanstva iz Biblije,Daniel 11:40-45. S time smo ušli u vrijeme koje Biblija naziva Vrijeme Kraja…Proročanstvo ide korak dalje…To je ispunjenje proročanstva iz Biblije proroka Danijela 11 poglavlje.Proročanstvo je staro oko 2700g. Danijelovo proročanstvo iz 11poglavlja,govori o kraljevima Sjevera i Juga(simbolična imena suprotstavljenih strana),koji su  kroz period od nekih 2500g.često mjenjali svoj identitet. Radi se o dvije sile koje su iz perspektive Biblije u određenom trenutku povijesti odigravale značajne uloge…Proročanstvo započinje dolaskom i usponom Aleksandra Velikog,njegovom iznenadnom smrti i unatoč tome što je Aleksandar Veliki imao… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako

Danijel, to je majstor, poznavatelj 3000 godina budučnosti. Kakav Nostradamus

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer

Prorocanstvima vjerovati ili ne, u danasnje vrijeme kada je proroka na svakom uglu asvi su kao sveta voda niti pomazuniti odmazu. Rijetko je sresti nekoga tko je u stanju proreci za 7 dana unaprijed i da to bude tako.

Alen
Gost
Alen

De pojasni malo opširnije ovo 12 poglavlje..

Miki maus
Gost
Miki maus

Alen, Rogozin, Ad astra etc ti je uglavnom redakcija Logicno, poticu raspravu, portal je zanimljiviji, citaniji. Ista stvar je i sa drugom stranom, tzv turbo “lijevi”!

Alen
Gost
Alen

Dobra fazon , ja u redakciji , i jos me svrsta u “desne ” ? ???….

Miki maus
Gost
Miki maus

??

ad astra
Gost
ad astra

@Miki maus
Hvala na komplimentu, a poštovanoj redakciji Logično želim poručiti da još nisam primio ni jedan honorar. (sarkazam) Dragi moj kolega, zar stvarno misliš da ne postoje ljudi koji drugačije misle od tebe. Drago mi je ako misliš da sam ja jedan od onih koji potiču raspravu.

Miki maus
Gost
Miki maus

Jbg Aa, obicaji Balkana! Cuj jos i da ti plate za rad?! Moras biti sretan sto mozes raditi. Tko to moze platiti?!

Riddick
Gost
Riddick

SAD su na Severu kao i većina Anglo američkih zemalja, možda se ovo već desilo, izmedju Kartagine i Rima , ko zna..

Davor
Gost
Davor

Sjever/jug,to su samo simbolična imena,nema veze s geografskim položajem. Sve zemlje koje su ikad sudjelovale u ispunjenju ovog proročanstva su bile ili jesu na sjevernoj zemljinoj polutki.

Lucija
Gost
Lucija

Davore
Ne. Gleda se u odnosu na pisca teksta/ Jeruzalem…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik