EU nezadovoljna utjecajem Rusije na Balkanu – Jedino je Albanija na “pravom putu”

Albanija ključni igrač za EU
24 komentara

“Moskva se srpskom društvu predstavlja kao najveći saveznik, a njen utjecaj se osjeća u cijeloj balkanskoj regiji”, rekao je čelnik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, David McAllister.

“Rusija provodi strategiju destabilizacije u Srbiji. To je razlog za veliku zabrinutost”, rekao je političar.

David McAllister smatra da Rusija pokušava utjecati na Srbiju, jer ona namjerava ući u Europsku uniju, prenosi Die Welt.

McAllister je rekao “kako EU treba ojačati potporu civilnom društvu Srbije”, iako je Europska unija već najveći sponzor Beograda, kojem do 2020. godine namjerava dati 1,5 milijardi eura potpore.

McAllister se boji da se na Balkanu mogu razbuktati stari sukobi i tvrdi kako ih EU pokušava spriječiti.

Istakao da je da u regiji ne raste samo utjecaj Turske i Rusije, nego i tradicionalno jake Kine, te Saudijske Arabije i Katara.

Za razliku od kolege Johannesa Hahna, povjerenika EU za proširenje, koji miješanje albanskog premijera Edija Rame u unutarnje poslove Makedonije vidi kao kontraproduktivno, David McAllister je rekao da je upravo Albanija na “pravom putu”, te da će tijekom ove, najkasnije početkom 2018. godine početi pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

To što je Edi Rama 2015. otvoreno zagovarao ideologiju “Prirodne Albanije” za Davida McAllistera nije nikakav problem. Europski diplomat, kao i većina od stvarnosti potpuno otuđenih povjerenika, predsjednika odbora i dužnosnika Bruxellesa, jedinu i isključivu prijetnju stabilnosti regije vidi u Rusiji, što postaje tragikomično.

Naime, 2015. je Edi Rama izjavio “kako je ujedinjenje Albanije i bivše srpske pokrajine Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom neizbježno, bilo da se ono dogodi kroz članstvo u Europskoj uniji ili ne”.

“Ujedinjenje Albanaca u Albaniji i na Kosovu je neizbježno i neupitno. Pitanje je kako će se dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU kao prirodni proces ili će se dogoditi kao reakcija na sljepilo ili lijenost EU? EU oklijeva oko uvođenja bezviznog režima za Kosovo, iako bi Bruxelles trebao razmišljati strateški i tražiti da Balkan postane dio Europske unije što je prije moguće. Onda će, naravno, sve nacionalnosti na Balkanu biti zajedno, bez potrebe da se bave pitanjem granica”, rekao je tada Edi Rama, premijer Albanije koja je za Davida McAllistera na “pravom putu”.

David McAllisterDie WeltJohannes Hahn
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
7 godine prije

Naravno da je Albanija na “pravom” putu .Svake godine povećava proizvodnju THC – a za 100% što i nije tako loše ,a može i bolje ,pa će od te djelatnosti zarađivati više nego Hrvatska od turizma.

Srba
7 godine prije

ah pusti snovi… zivot ima svoja pravila…Albanija odnosno elita je malo vise na drogama i prividjenja su moguca ali samo kad je magla. Kad se nebo otvori i onda se vidi bolje i realnije…

Szatlo
7 godine prije

Kazu da Merkel ide u Moskvu. Mislim da zeli ponovo zaigrati na neku njemacko-rusku kartu i Europa od Lisbona do Vladivostoka sto je bila omiljena krilatica Barosa kad bi dosao u Moskvu u svrhu da ih obmani.
Rusija mora igrati na rusko-americku kartu.
Rusija nesmi vise nikad nasjesti pa igrati na neku europsku kartu.
Mislim da to Putin zna. Ako ja znam, znade i Putin.
Nijemcima se nesmi vise vjerovati, ni Nijemcima ni ostalim patuljcima iz EU jerbo ovi patuljci nemaju svoj ja nego samo slusaju Berlin. Komanda iz Berlina ide u Brisel.

Ivan1
7 godine prije

Kao što sam rekao, elite vide samo zone utjecaja. Za nacionalnosti se ne mari.

rodoljub
7 godine prije

Meni izgleda da su za tebe oko i dupe ista stvar . Cudna je tvoja logika .

Ivan1
7 godine prije

Baš zato što postoji jedna svjetska vlada. Domaće političke scene ne postoje.
Albanija je i članica NATO pakta, kako će oni neovisno od NATO-a ostvariti san o Velikoj Albaniji?

H\'ghar
7 godine prije

Dokle to plačenje babarogom = Rusima….. babaroga su Ameri i sateliti…

H\'ghar
7 godine prije

plašenje a ne plačenje

Weteran
7 godine prije

Impotentna EUnija, predvođena Končitom Vurst, ima svoj stav ?

Jupiter
7 godine prije

Ta Rusija je izgleda mnogo velika , kada izaziva veliki strah McAllistera i njemu sličnih

Jupiter
7 godine prije

Sjedinjene Albanske države su budućnost EU narko zavisnika.

dalmata
7 godine prije

Ovoje super izjava mudonj iz EU.Ako su im svi trn u oku.znaci da su na pravom putu,Praksa je pokazala da samo njihove EU trci lazi nebuloze triba procitat u ogledalu.Uvikje istina suprotna od njihove prodaje muda za bubrige.A sta se tice Albanije i njezina ispravnog puta.neka oni i dalje putuju tim putom,sta dalje imat ce vise zivog blata u kojeg ce tonit,isto kao igazde iz unije,a sta se budu vise davili u svojim govnima,prije ce ih lipi vrag odnit

Željko
7 godine prije

EU odgovara samo kada su Slaveni robovi ! Albanci im gode jer nisu Slaveni a gle čuda većinski su muslimani , nemam ništa naspram muslimana naprotiv ! Bošnjaci su muslimani ali i Slaveni !

Deda Brada
7 godine prije

Vidim da počinju pripreme za obojenu ili kavu drugu revoluciju u Srbiji. “EU treba ojačati potporu civilnom društvu Srbije”. Potpora “civilnom društvu” može samo to da znači. Ovo im je inače jako otrcana fraza, jer kakvo drugo društvo postoji, možda “vojno društvo” Srbije? Pa, to postoji samo kod SADista, nigde drugde.

Sarka
7 godine prije

Ja bi volio cuti sta je dobra Rusija donijela Srbiji? A da se ne pocne sa standardnim- a st je to Eurpa uradila? Jer, stvarno me zanima. Dakle, sta je Rusija( ili CCCP dok je trajao) donijela ili uradila dobra za nase krajeve?

Michael Collins
7 godine prije

Borba je za utjecaj i jednih i drugih. Ne dolaze Rusi što nas vole (slavenska i u slučaju Srba i pravoslavna “braća”, how yes no), već iz svog uskog interesa.
A to što vi ovdje držite ljestve jednoj strani, a Soroš – isprdak mediji onoj drugoj, to je drugi problem. Da se ne može objektivno ništa sagledati, već se samo treba čitati između redova obje propagande.

H\'ghar
7 godine prije

Dokle to plačenje babarogom = Rusima….. babaroga su Ameri i sateliti…

H\'ghar
7 godine prije

plašenje a ne plačenje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI