fbpx

EU nezadovoljna utjecajem Rusije na Balkanu – Jedino je Albanija na “pravom putu”

Albanija ključni igrač za EU

“Moskva se srpskom društvu predstavlja kao najveći saveznik, a njen utjecaj se osjeća u cijeloj balkanskoj regiji”, rekao je čelnik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, David McAllister.

“Rusija provodi strategiju destabilizacije u Srbiji. To je razlog za veliku zabrinutost”, rekao je političar.

David McAllister smatra da Rusija pokušava utjecati na Srbiju, jer ona namjerava ući u Europsku uniju, prenosi Die Welt.

McAllister je rekao “kako EU treba ojačati potporu civilnom društvu Srbije”, iako je Europska unija već najveći sponzor Beograda, kojem do 2020. godine namjerava dati 1,5 milijardi eura potpore.

McAllister se boji da se na Balkanu mogu razbuktati stari sukobi i tvrdi kako ih EU pokušava spriječiti.

Istakao da je da u regiji ne raste samo utjecaj Turske i Rusije, nego i tradicionalno jake Kine, te Saudijske Arabije i Katara.

Za razliku od kolege Johannesa Hahna, povjerenika EU za proširenje, koji miješanje albanskog premijera Edija Rame u unutarnje poslove Makedonije vidi kao kontraproduktivno, David McAllister je rekao da je upravo Albanija na “pravom putu”, te da će tijekom ove, najkasnije početkom 2018. godine početi pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

To što je Edi Rama 2015. otvoreno zagovarao ideologiju “Prirodne Albanije” za Davida McAllistera nije nikakav problem. Europski diplomat, kao i većina od stvarnosti potpuno otuđenih povjerenika, predsjednika odbora i dužnosnika Bruxellesa, jedinu i isključivu prijetnju stabilnosti regije vidi u Rusiji, što postaje tragikomično.

Naime, 2015. je Edi Rama izjavio “kako je ujedinjenje Albanije i bivše srpske pokrajine Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom neizbježno, bilo da se ono dogodi kroz članstvo u Europskoj uniji ili ne”.

“Ujedinjenje Albanaca u Albaniji i na Kosovu je neizbježno i neupitno. Pitanje je kako će se dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU kao prirodni proces ili će se dogoditi kao reakcija na sljepilo ili lijenost EU? EU oklijeva oko uvođenja bezviznog režima za Kosovo, iako bi Bruxelles trebao razmišljati strateški i tražiti da Balkan postane dio Europske unije što je prije moguće. Onda će, naravno, sve nacionalnosti na Balkanu biti zajedno, bez potrebe da se bave pitanjem granica”, rekao je tada Edi Rama, premijer Albanije koja je za Davida McAllistera na “pravom putu”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

Naravno da je Albanija na “pravom” putu .Svake godine povećava proizvodnju THC – a za 100% što i nije tako loše ,a može i bolje ,pa će od te djelatnosti zarađivati više nego Hrvatska od turizma.

Cikad
Gost
Cikad
3 godine prije

Zasto su onda po direktivi eu prije cca 10god unistili jednu od najvecih proizvodnja thc u juznoj europi, u selu Lazaret. Na youtubeu je maknut dokumentarac o selu a ostavljen je o sukobu policije i proizvodjaca

Srba
Gost
Srba
3 godine prije

ah pusti snovi… zivot ima svoja pravila…Albanija odnosno elita je malo vise na drogama i prividjenja su moguca ali samo kad je magla. Kad se nebo otvori i onda se vidi bolje i realnije…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Malo ih je ponijelo..

Szatlo
Gost
Szatlo
3 godine prije

Kazu da Merkel ide u Moskvu. Mislim da zeli ponovo zaigrati na neku njemacko-rusku kartu i Europa od Lisbona do Vladivostoka sto je bila omiljena krilatica Barosa kad bi dosao u Moskvu u svrhu da ih obmani.
Rusija mora igrati na rusko-americku kartu.
Rusija nesmi vise nikad nasjesti pa igrati na neku europsku kartu.
Mislim da to Putin zna. Ako ja znam, znade i Putin.
Nijemcima se nesmi vise vjerovati, ni Nijemcima ni ostalim patuljcima iz EU jerbo ovi patuljci nemaju svoj ja nego samo slusaju Berlin. Komanda iz Berlina ide u Brisel.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Putin bi tu stasi konkubinu trebao odje…i još od ukrajine kad mu je slagala da intervenira kod Janukovića a sutradan su izvršili puč. No pošto Putko radi za iste gazde kao i konkubina ugostiće minhauzensku lažljivicu. Rusija se treba riješiti pete i šeste kolone a ne davati Kisinđeriju članstvo ruske akademije znanosti, bolje reći cionističke akademije.

Baba
Gost
Baba
3 godine prije

subaru postajes, ustvari postao si vec stvarno dosadan.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Kakvom lakrdijom od mozga ti raspolažeš?

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Jedina karta na koju Rusija treba igarti, ako želi opstati i biti suverena, je vlastiti interes, protiv svih. I zadržati sannkcije one su ono što su nekad bile carinske barijejre radi zaštite vlastite ekonomije.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Istina.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Kao što sam rekao, elite vide samo zone utjecaja. Za nacionalnosti se ne mari.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Meni izgleda da su za tebe oko i dupe ista stvar . Cudna je tvoja logika .

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Baš zato što postoji jedna svjetska vlada. Domaće političke scene ne postoje.
Albanija je i članica NATO pakta, kako će oni neovisno od NATO-a ostvariti san o Velikoj Albaniji?

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Dokle to plačenje babarogom = Rusima….. babaroga su Ameri i sateliti…

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

plašenje a ne plačenje

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Impotentna EUnija, predvođena Končitom Vurst, ima svoj stav ?

Čađo
Gost
Čađo
3 godine prije

Ima stav u obliku ovlasti, koja im je dao washington, da drzi predavanja zavadjenim balkanskim plemenima.
Svako malo se pojavi neki beznacajni ćato iz brisela i cita sto su mu napisali a nasi veleumni politicari ih slusaju ko Mojsija kad se pojavi sa 10 bozji zapovjedi..
Ili ih je bilo 15, nisam ni sma siguran, morat cu pogledat film ponovo…

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Ta Rusija je izgleda mnogo velika , kada izaziva veliki strah McAllistera i njemu sličnih

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Sjedinjene Albanske države su budućnost EU narko zavisnika.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ovoje super izjava mudonj iz EU.Ako su im svi trn u oku.znaci da su na pravom putu,Praksa je pokazala da samo njihove EU trci lazi nebuloze triba procitat u ogledalu.Uvikje istina suprotna od njihove prodaje muda za bubrige.A sta se tice Albanije i njezina ispravnog puta.neka oni i dalje putuju tim putom,sta dalje imat ce vise zivog blata u kojeg ce tonit,isto kao igazde iz unije,a sta se budu vise davili u svojim govnima,prije ce ih lipi vrag odnit

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

EU odgovara samo kada su Slaveni robovi ! Albanci im gode jer nisu Slaveni a gle čuda većinski su muslimani , nemam ništa naspram muslimana naprotiv ! Bošnjaci su muslimani ali i Slaveni !

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Vidim da počinju pripreme za obojenu ili kavu drugu revoluciju u Srbiji. “EU treba ojačati potporu civilnom društvu Srbije”. Potpora “civilnom društvu” može samo to da znači. Ovo im je inače jako otrcana fraza, jer kakvo drugo društvo postoji, možda “vojno društvo” Srbije? Pa, to postoji samo kod SADista, nigde drugde.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Ja bi volio cuti sta je dobra Rusija donijela Srbiji? A da se ne pocne sa standardnim- a st je to Eurpa uradila? Jer, stvarno me zanima. Dakle, sta je Rusija( ili CCCP dok je trajao) donijela ili uradila dobra za nase krajeve?

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Borba je za utjecaj i jednih i drugih. Ne dolaze Rusi što nas vole (slavenska i u slučaju Srba i pravoslavna “braća”, how yes no), već iz svog uskog interesa.
A to što vi ovdje držite ljestve jednoj strani, a Soroš – isprdak mediji onoj drugoj, to je drugi problem. Da se ne može objektivno ništa sagledati, već se samo treba čitati između redova obje propagande.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik