“Dosje Makedonija” zatvoren – Kako je pala posljednja linija obrane suvereniteta zemlje

Makedonija
101 komentar

U parlamentu u Skopju je u ponedjeljak počelo glasovanje o Prespanskom sporazumu, prema kojem bi Republika Makedonija uz pristanak Grčke trebala  promijeniti ime u “Sjeverna Makedonija”, čime bi se ubrzao ulazak zemlje u NATO pakt, kasnije i Europsku uniju.

Oko tog pitanja se 30. rujna održao i referendum, na kojeg nije izašao dovoljan broj birača da bi bio valjan, ali je referendum unaprijed proglašen savjetodavnim, ne obvezujućim, kako bi se izbjegle negativne implikacije njegova ishoda.

Prvog dana sjednice je izgledalo kako vladajuća koalicija koju čine takozvani “socijaldemokrati” i koalicija albanskih stranaka, poznata kao “Platforma iz Tirane”, neće uspjeti prikupiti dovoljan broj glasova, odnosno dvotrećinsku većinu od 120 zastupnika Sobranja Makedonije. Naime, SDSM i albanske stranke su imali 72 glasa i nedostajalo im je još 8 glasova iz redova oporbenog VMRO-DPMNE njihovih koalicijskih partnera, koji su kategorički odbacili bilo kakvu mogućnost promjene Ustava i imena zemlje.

No, sinoć kasno dolazi do obrata i osam zastupnika iz VMRO-DPMNE i njihove koalicije su glasali za početak procesa izmjene Ustava, čime se postigla nužna dvotrećinska većina.

S 80 glasova “za” Sobranje je sinoć  donjelo odluku da se promijeni Ustav.

Na zahtjev koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva je nakon elektroničkog glasovanja provedeno i individualno glasanje, koji je dalo isti rezultat.

Glavni tajnik bloka kojeg vodi VMRO, Igor Janušev,  rekao je da se u Sobranju odigrala prava drama. Potvrdio je da su strukture vlasti i inozemne strukture koje su dovele na vlast ovu vladu činile “brutalne ucjene, prijetnje i pritiske” na zastupnika iz VMRO-DPMNE i njihovih partnera iz Koalicije za bolju Makedoniju.

“Jedan zastupnik mi je ponudio milijun eura da glasam za sporazumu, ali sam odbio. Drugom su ponudili dva milijuna eura i još 250 tisuća eura. Sve je to odbijeno jer dostojanstvo nema cijenu”, rekao je Janušev.

SDSM Zorana Zaeva odbija ove optužbe i tvrdi “kako je osam oporbenih zastupnika podržalo Prespanski sporazum dragovoljno, bez prijetnji i ucjena, a da će VMRO-DPMNE svoje optužbe morati dokazati na sudu”.

Tvrdnje o ponuđenim financijskim pogodnostima iz američkog veleposlanstva je ranije iznio istraživački novinar Milenko Nedelkovski, koji je ranije ovog mjeseca pisao kako je službenik američkog veleposlanstva u Skopju Mitko Burceski  otvorio  ured u luksuznom stanu Saše Mijalkova, rođaka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, gdje su zastupnici za promjenu mišljenja dobili svaki 2,5 milijuna eura.

Milenko Nedelkovski je u svom članku od prije više od tjedan dana naveo da će vladajuća koalicija prvo ukinuti imunitet nepoćudnim zastupnicima bloka VMRO-DPMNE, te da će s brojem kupljenih glasova parlamentarna automatski prijeći u korist prijedloga premijera o Prespanskom sporazumu.

Nedelkovski je spomenuo da je ovo samo kraj duge političke operacije koju su od početka 2015. Vodila dvojica američkih veleposlanika u Skopju, Jess L. Baily, koji je nadzirao Tursku kada je ulazila u rat protiv Libije i Sirije, te američki veleposlanik Geoffrey Pyatt, koji je bio na čelu  skupine koja je organizirala državni udar 2014. u Ukrajini.

Je li makedonski novinar imao više nego pouzdane informacije ili je bio vidovit, ne znamo, ali je pogodio kada je prije početka rasprave i glasanja ovog tjedna rekao kako je uspješno provedena parlamentarna agenda u korist promjene imena zemlje, koja neizostavno mora ući u NATO i EU.

“Glasovanje je određeno za 16. listopada 2018. godine, što je isti dan kada sud odlučio da se desetak oporbenih zastupnika može progoniti zbog špijunaže Socijaldemokratske stranke. Plan veleposlanika podrazumijeva ukidanje imuniteta ovih parlamentaraca kako bi se onemogućilo njihovo glasovanje. Uzimajući u obzir broj kupljenih glasova, parlamentarna će se većina automatski povećati u korist premijerskog prijedloga”, napisao je Nedelkovski tjedan dana prije početka rasprave u Sobranju.

Imunitet “tvrdolinijašima” je ukinut u prosincu 2017. i njih su zamijenili pristaše kompromisa, a vijest o nuđenju novca za glas za je toliko puta potvrđena, najviše od onih koji su odbili prodati svoj zastupnički glas, da postoji velika vjerojatnost da zastupnik Igor Janušev i novinar Nedelkovski govore istinu.

Tako je završena priča s “makedonskim otporom”, koji je slomljen na “demokratski” i “uljuđen” način, bez potrebe za “Obojenom revolucijom” ili političkim likvidacijama.

Čestitke za ovu odluku su odmah uputili  predsjednik Europske pučke stranke Joseph Doll, povjerenica za vanjske i sigurnosne poslove EU Federica Mogherini, povjerenik EU za proširenje i politike susjedstva Johannes Hahn, a posljednji čavao u lijesu makedonskog prkosa će doći zabiti zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske poslove Matthew Palmer, koji u ponedjeljak stiže u Makedoniju kako bi razgovarao o Prespanskom sporazumu. Palmer je iz Beograda, gdje sudjeluje na sigurnosnom forumu, zatražio od makedonskih čelnika da prevladaju političke podijele i okrenu se budućnosti, što znači članstvu u NATO paktu i kasnije Europskoj uniji, uvijek ako je bude u obliku kakvom smo je poznavali.

Spomenimo za kraj u imena osam “prebjega”, iako ostatku zemalja regije možda ništa ne govore. To su zastupnici iz bloka kojeg vodi VMRO-DPMNE, Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Elizabeta Kančeska-Milevska, Vladanka Avirovik, Krste Mukoski, Zećir Ramčilović, Nola Ismajloska i Starova Emilia Aleksandrova. Od ovih osmero je četvero zastupnika opozicije koji su ranije optuženi u predmetu Specijalnog javnog tužiteljstva za nerede izazvane u parlamentu 27. travnja prošle godine, a upad i neredi u Sobranju su u dijelovima optužnice okvalificirani kao “terorizam”. Podsjetimo, ranije ovog tjedna je premijer Zoran Zaev, navodno “zbog nacionalne pomirbe”, svim optuženima obećao amnestiju i oprost za slučaj “27. travanj”.

Glasove za ustavne amandmane su prebjezi pravdali time što je koalicija Zorana Zaeva prihvatila amandman koji jamči očuvanje makedonskog identiteta, iako nije jasno kako i na što se to točno odnosi.

No, Prespanski sporazum još mora biti usvojen u grčkom parlamentu, a Atena bi mogla tražiti poništavanje usvojenog amandmana, iako je to teško očekivati, jer su i vlada u Skopju i Ateni de facto marionetske vlade koje račune polažu Bruxellesu i Washingtonu, bez obzira na nekoliko glasova protivljenja gračkih nacionalista.

Sada slijedi uobičajen proces formiranja  prijedloga o provedbi donesene odluke i mogli bi reći da je u Washingtonu, sjedištu NATO pakta u EU stranica “Dosjea Makedonija” uspješno zatvorena.

Što će to donijeti Makedoncima? To će vidjeti kada i službeno dobiju status “zemlje ograničenog suvereniteta”.

Makedonija: Očajnički pokušaji vlade da se potvrdi sporazum o promjeni imena zemlje

Referendum u Makedoniji – Događaj koji može odlučiti o suverenitetu ili nestanku cijele regije

Johannes HahnJoseph DollMatthew PalmerPlatforma iz TiranePrespanski sporazumVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
101 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bart
5 godine prije

Kako ono? Birani iz naroda da sluze narodu? Ovaj scenarij je bio i ocekivan. Lova cini cuda. Zalosno

NSU
5 godine prije

Tamo gdje sunce vječno sja tamo je ???????????????

Direktor
5 godine prije

A mogli su odavno biti Nova Makedonija ili Nova Grčka, ili bolje Sjeverna Grčka, pa neka južnjaci cvile
kako ide ona narodna, što južnije to tužnije

giordano bruno
5 godine prije

Makendonci su na referendumu pokazali da imaju ja-ja.
Protiv prekrajanja njihove volje se nisu mogli boriti, jer je dominacija Kinte mnogostruko veca.
Bitno je i za postovanje je njihovo NE.

bbbb
5 godine prije

Siniša, rekoh ti što će biti.

Kajzer Soze
5 godine prije

Prvo VMRO nije nikakva patriotska stranka i samo budala može da misli da postoji razlika između njih i SDP-a Zaeva ,i jedni i drugi su najcrnji oblik prozapadnih poltronskih stranaka koje su se ugnijezdile na vlasti u državama bivše Jugoslavije i kojima je vlastiti interes najvažnija stvar koja ih pokreće a drugo ovo je bila obična trgovina tipa vi nama glasove a mi vama skidamo optužnice i plus što se neko možda malo opario i tu se završava svo njihovo prepucavanje oko imena države !
U NATO će ući koliko možda i sutra a u EU vjerovatno kada na q*cu nikne nokat a možda ni tada !

Perica
5 godine prije

Šiptar saopštio rezultate glasanja! Jao bre, kako im tako sve ide na ruku na ovom brdovitom Balkanu….zna li mi neko objasniti’

Majk Majers
5 godine prije

Za tu zemlju (drzava postoji samo na papiru, zemlju mos cak i u ruku uzest) je najbolje ime ono koje i je, povijesno Makedonija.

17 novembar
5 godine prije

ovakav scenari ceka i nas za podjelu bosne i srbije na manje djelove . a u dogledno vrijeme i hrvatska ce morati dati djelove teritorije talijanima . makedoncima ostaje da krenu u borbu ili da skinu gace i gledaju film solunski atentatori

Weteran
5 godine prije

Sasvim očekivani ishod performansa za naivnu populaciju!
“Da se na izborima nešto odlučuje, izbora nebi ni bilo” – rekao je neko, ne mogu da se setim ko ….

Busola
5 godine prije

Nije bolje ni jedno ni drugo. Ovo je očiti dokaz : Ljudima na ovim prostorima se upravlja iz Washingtona , da je većina ljudi pohlepna i totalno sluganska spremna prodati sve svoje za nešto šugavog papira , a kasnije se zagrnuti zastavom i lažnim nacionalizmom režati na druge narode kako bi prikrili koliko su oni ustvari jadni i bijedni.

rodoljub
5 godine prije

Pretnje, ucene i novac ucinili su da NATO postigne rezultat. Ako ne glasas za NATO varijantu, ides u zatvor. Ako glasas “za”, bices placen i proglasen za demokratu. Tako funkcionise americka lazna demokratija.

Snicla
5 godine prije

Toliko o suverenim državama, volji naroda, prestavljanju svog biračkog tijela od strane izabranih zastupnika, o idealima i poštenju neću jet bih ispao smješan sam sebi a kamoli drugima.

eu kolonija
5 godine prije

naravno priča, nije završena, ona tek počinje. preko 90% stanovnika makedonije se izjasnilo na referendumu protiv toga. prije 20 godina smo slušali priču kako je nato pakt poželjan I kako sa nato paktom dolazi gospodarski razvoj I standard. danas vidimo a na primjerima crne gore I makedonnije da to nije tako I da se ove države mimo volje građana na silu uguravaju u nato pakt. kakva je to vojna organizacija I tko će za nju ratovati kada većina građana država članica te organizacije se ustvari bori protiv diktature I pljačke te organizacije zvane nato pakt. ni peddheri više neće da se bore za njih jer ih je strah

Komunista
5 godine prije

Imamo neke papke i u Makedoniji ?

Vlastimir
5 godine prije

Makedonci ne treba da se ljute.Makedonija nije njihova teritorija i taj naziv su oni preuzeli od Srba.Makedonija je srbska teritorija bila dok je nisu otel Turci i Grci.U Skoplju se 16. април 1346 krunisao srbski car Dušan kao car Srba,Grka i Bugara.Tu se nikada nije spominjao narod Makedonci jer nije ni postojao.Makedonci su postali nacija posle 1945g kada im je Tito dao nacionalnost.Moj priljatelj iz Makedonije kaže da je vlast prisilila njegovog dedu da promeni svoju nacionalnost srbsku u Makedonsku.- Toliko o povesti novokomponovanog naroda Makedonci.

Putnik
5 godine prije

Ovo sto se dogadja u Makedoniji se mirne duse moze nazvati izdajom naroda. Premda autoru, blago receno, nisam naklonjen, korektno je iznio cinjenice.
Kada vam netko u danasnjim balkanskim protektoratima bude spomenuo demokraciju, vi se prisjetite tih 8 glasova VMRO-a i EU predstavnika koji opusteno primaju ogromne place dok gase glas naroda. To vam je prava slika i prilika demokracije.
Demokracija je misaona imenica, koja najcesce prelazi preko jezika manipulatorima i primitivcima.

HEKPCT
5 godine prije

Tko će više izlazit na izbore u Makedoniji?

Siniša
5 godine prije

Ne znqm sta da trazim od Putina..da stisne ono dugme opet u zivotu ostaju zohari i skorpije,kako da iztrijebi zohare?

njonjo
5 godine prije

Grkljanski ministar obrane u svom twetu govori o dva milijuna prljavih eura po rukici u Sobranju.

njonjo
5 godine prije

Može se očekivati, nakon glasovanja u grčkom parlamentu, da dobiju ponudu i preimenuju se u Ajvar Republjik zapadno od Vardarot. Prihvatljivo, ali za malo više eura.

krivA
5 godine prije

…mozda jedina istinska i iskrena…spontana, nazovimo to volja naroda, zbila se za vrime Badnje Dana i Bozica u doba prvog svjetskog rata na “nicijoj zemlji” tj bojnom polju izmedju sukobljenih strana. Ta prica mi je i dan danas SF. Ali..odmah je demokracija poduzela odgovarajuce korake te je manjina pispremila vecinu “na mjesto”. A svasta se moglo izrodit iz tog cina “volje naroda”!! Ali..! ..e..!!!

krivA
5 godine prije

“…idite i mnozite se.. = ..tiha okupacija…” Kad tad vecina “proguta”.., asimilira manjinu. Bezbolno istrebljenje..neki cudan “genocid”…, zatiranje kultura i naroda “bez ispaljenog metka”! Samo..nije mi jasno u cije ime i tko ili sto je u pozadini i tko ili sto stoji iza svega..od davnina pa do danasnjih dana..te..od sada.., pa na dalje i ubuduce..!!! ..IQ.t.l..

spartak
5 godine prije

Svi ste se vidim usredotočili na IME, a on najvažnije je nešto drugo. Uvlačenje u NATO!!!, To je bilo kao usput, a zapravo je to anglocionskim banksterima bilo jedino bitno. Za ime ih baš briga. Što se njih tiče, može se Makedonija zvati i ZESOG (Zemlja Sjeverno Od Grčke) ili ISTATLAND (Zemlja Istočno od Atlantide), ako to prihvate politikanti s obje strane, Glavno da je u NATO-u, da ne bude neutralna ili, Gott sei Dank, slučajno u ruskoj interesnoj sferi! Ljudima su prodali muda pod bubrege. Nije se smjelo u istom referendumskom pitanju spojiti ulazak u NATO, EU i ime. To su razne teme. A to su učinile makedonske izdajice, prodani politikanti, Jude.

Tomica
5 godine prije

Tuga. Mislim, nisam iznenađen i očekivao sam ovakav rasplet čim je Zaev izabran. Slažem se sa Kajzer S. da je EU samo mamac i S. Makedonija joj sigurno do 2030. neće ni primirisati ali u NATO će biti ekspresno primljeni. Bojim se da je ovo već postalo normalno stanje u cijelom svijetu. Volju naroda više niko ne šljivi a gadarije se redovito provode i dešavaju. Ispiranje mozga se provodi na sve moguće načine ali ako to omaši, odluka se prepusti nekolicini prodanih duša koji će cijelu naciju zakopati za sopstvenu korist. Čak, i ako ni to ne uspije, opet ima rezervna varijanta da se odluka proglasi nedemokratskom i odgađa do stvaranja uvjeta za “povoljan” rezultat.

Kile
5 godine prije

TEŠKA SRAMOTA i PREVARA

alan ford
5 godine prije

Sorošev brabonjak Ante Tomić je na portalu Slobodne i Jutarnjega nedavno objavio plaćeni članak u kojem je popljuvao Makedonce

https://www.jutarnji.hr/komentari/pise-ante-tomic-nacionalisti-su-skorojevici-i-svi-su-isti-hrvati-srbi-makedonci/7934965/

alan ford
5 godine prije

Ja bih preporučio Makedoncima da sami naprave povijesno razgraničenje sa Albancima. Sada i odmah. Tojest da ponude Albancima da otcjepe dio zapadne Makedonije u kojoj su Albanci većina i da to pripoje Albaniji. Jer, inače, će najkasnije za 40-ak godina, Makedonci polako postati manjina u vlastitoj državi i izgubiti cijelu državu. Albanci sada već čine 30 ili čak 35% stanovništva Makedonije, za najkasnije, 40-50 godina, oni će imati preko 50% i onda je to kraj Makedonije kao nacionalne države Makedonaca. Kako će onda postojati nacionlna država makedonskog naroda, ako taj narod nema većinu u njoj?
Bolje na vrijeme odsjeći rak ranu, nego dopustiti da ta rak rana onda pojede cijelo tkivo.

jetflash
5 godine prije

što se tiće odnosa sa grčkom promjena imena ima smisla ali zbog natoa nikako!! neka se riješavaju odnosi među evropskim državama a nato je nešto što će proći… nevrijedi ulagati i žrtvovati se za to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI