fbpx

Makedonija i promjena imena – Zaev i Tsipras obećavaju nemoguće

Manifestacije u Makedoniji

Prošlog je tjedna Europska komisija objavila strategiju proširenja za Zapadni Balkan. Prema ovom dokumentu, izglede za članstvo u Europskoj uniji imaju četiri zemlje u regiji i “jedan teritorij”, što bi trebalo biti  Kosovo, koje moraju riješiti niz bolnih pitanja.

Za Makedoniju je najveći problem postići sporazum sa susjednom Grčkom oko imena zemlje. Podsjetimo, Grčka ne priznaje pravo sjevernom susjedu na ustavni naziv “Republika Makedonija” zbog straha od teritorijalnih pretenzija Skopja prema istoimenoj sjevernoj grčkoj regiji.

Pregovori između Skopja i Atene o ovom pitanju, koji se vode 25 godina, nedavno su intenzivirani posredovanjem predstavnika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimitza. Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, potvrdili su odlučnost da kompromis postignu što je prije moguće. U međuvremenu su na ulicama grčkih gradova izbili masovni prosvjedi Grka koji se protive bilo kakvom spominjanju riječi “Makedonija” u ime susjedne zemlje.

Makedonski stručnjak Milenko Nedelkovski ne dijeli mišljenje premijera Makedonije Zorana Zaeva oko postizanja kompromisa oko imena zemlje.

“Možda su za to spremni makedonski premijer Zoran Zaev i makedonske političke stranke, budući da su svi marionete američkog veleposlanstva, ali  Makedonija i makedonski narod na to nikako nisu spremni”, rekao  je Nedelkovski.

Istovremeno, smatra Nedelkovski, koliko god to čudno izgledalo, danas je grčki narod najbolji saveznik Makedonaca u njihovoj borbi za očuvanje imena svoje države.

ZAEV

FOTO: Zoran Zaev

“Među Grcima je nacionalizam toliko jak da ne želi dopustiti čak ni riječ “Makedonija” u imenu strane zemlje u bilo kojoj varijanti. Ako premijer Makedonije bude radio na promjeni imena, bez sumnje će se suočiti s dva problema. Prvo, treba dvije trećine glasova u parlamentu promijeniti ustavni naziv “Republike Makedonije”, što znači da odluku mora potvrditi i oporbena stranka VMRO-DPMNE. Drugo, ako Zaev i provede svoj plan u Makedoniji, to se neće dogoditi u Grčkoj”, rekao je Milenko Nedelkovski.

“Vjerujem da su oba naroda nesretna zbog onoga što se događa. Za Grke ovo možda neće biti tako značajno, jer njihova vlada imati vlastite probleme na ulici. Ali u Makedoniji ime nije tako lako promijeniti, jer treba donijeti odgovarajuće odluke u parlamentu”, smatra makedonski novinar.

Odgovarajući na pitanje hoće li doista biti postignut dogovor o imenu Makedonije, kako su najavili Zoran Zaev i Alexis Tsipras, Nedelkovski je rekao kako ne vjeruje u provedbu ni ostalih odluka, iako su neke izglasane već u parlamentu.

“Vlada već provodi različite odluke, kao što su odluka da se nametne dvojezičnost i usvajanje zakona kojim je albanski postao drugi državni jezik ili odluka o potpisivanju sporazuma o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, ali to su samo prazne riječi na papiru. To ne znači da će se ti realizirati ili da će trajati dugo. Doći će druga vlada na mjesto ove i sve će se vratiti kao prije. Nisam siguran da će nova rješenja imati povijesnu dimenziju”, zaključi je Milenko Nedelkovski.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
46 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Gabrijel Frost
Gost
Gabrijel Frost
3 godine prije

Jedini izlaz za Makedoniju: Konfederalna unija sa Bugarskom ! Istog trena bi postala dio EU i NATO-a, te osigurala slavenski karakter svoje države.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Gabrijel Frost

De batko, oladi, Zapravo, odi u Skopje, a ja ti platim put, popni se na spomenik u centru, ima ih više, pa to reci na megafon, da vidiš kako ćeš proći.

viktor
Gost
viktor
3 godine prije

,,Kao bos po trnju”, najblaze receno.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  Gabrijel Frost

I kako bi se zvala onda ta drzava? Mozda BUMA?

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Gabrijel Frost

Vidite ovako, možda Makedonija nije u EU, ali mnogi Makedonci su. Više od 30% Makedonaca posjeduje bugarsku putovnicu. Dakle, tko je htio ić raditi u EU, išao je, tako da se tu niko previše ne uzbuđava oko toga dali će Makedonija ući u EU ili ne . Nitko ne vjeruje da će makedonska ekonomija procvjetati nakon ulaska u EU, eto vidimo susjednu Bugarsku koja ima sada 2 milijuna stanovnika manje nego pre 20-tak godina. plaće slične ko u nas, a penzije su im čak gore od makedonske. Generalno gledajući. EU je dobra ideja, ali ne sa ovakvom fašističkom birokratskom klikom dvojnih standarda i ekonomskim regulacijama koje pogođuju najviše največim ekonomijama. Balkanske zemlje, pa čak i starije članice EU-a sa manjim i slabim ekonomijama de fakto imaju nekakav polu-kolonijalan status i teško da je to ćemu se bilo koja zemlja treba strijemiti. Oko promjeni imena – ako bude referenduma, nema šanse proći, ako vlada promjeni ime i Ustav, velika većina če ih optuživati za nacionalnu izdaju . Možda se to i desi, možda je to i razlog zbog kojeg je netko donio SDSM na vlast, da ih jednokratno upotrebi i posle baci kao k****n, ali svejedno, šteta će biti nepovratno učinjena.… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

@radijacija2000 Copy paste kao i sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini! Skoro cijela Cazinska krajina, dobar dio središnje Bosne, Tuzlanska županija, posjeduju hrvatsku putovnicu! Nekadašnji Predsjednik Predsjedništva BiH, Beriz Belkić ima je, supruga Sabina od Željke Komšića ima je,Tufekčić Jasenko zamjenik Predsjednika Doma naroda F.BiH je ima etc.!

Gabrijel Frost
Gost
Gabrijel Frost
3 godine prije
Reply to  Gabrijel Frost

Alternativa ovome je građanski rat i pokušaj uspostava Velike Albanije na velikom dijelu Makedonije. Grci ih NIKAD neće pustiti ni u jednu integraciju, a to znači da nema ni investicija. Vremenom će toliko oslabiti da će ih anektirati silom ili Srbija ili Bugarska ili Grčka.

Z. Mauko
Gost
Z. Mauko
3 godine prije

Pa nek se nazovu Juzna Srbija

Registracija
Gost
Registracija
3 godine prije

Imam ja prijedlog a da ostanu Republika Makedonija a grčka Makedonija promjeni ime u Solunska Makedonija ili jednostavno pokrajina Solun.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Registracija

Haha…Grci se nikako neće složiti, čak njihovi tvrdolinijaši ne žele da uopće bude termin “Makedonija” u imenu…kako i da je, taj problem se vrlo lako može rešiti kada bi SAD i Njemačka recimo to htele. Jednostavno, neka nas Grci zovu kako god žele u bilateralnim odnosima, a sve ostale zemlje svijeta neka koriste ime pod kojem su priznali Republiku Makedoniju. 143 zemlje su priznale Makedoniju pod ustavnim imenom – Republika Makedonija. U te 143 zemlje spadaju među ostalima i Rusija, SAD, Kina, V.Britanija, Kanada, Turska, Poljska, Švicarska, Brazil, Argentina, sve susjedne zemlje i zemlje iz ex-SFRJ itd. Njemačka i Francuska su nas priznale pod akronimom FYROM. https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_relations_of_the_Republic_of_Macedonia#/media/File:Macedonia_naming_dispute.svg Grčka se 1995g u UN obavezala da neće blokirati članstvo Makedonije u međunarodnim asocijacijama pod akronimom FYROM, ali i pored toga, oni nisu ispoštivali svoju odluku oko pristupanja Makedonije u NATO i oko starta pregovora za ulaska u EU. Nije mi jasno zašto bi zemljama poput SAD, Britanije, Rusije itd, koje su priznale Makedoniju pod ustavnim imenom i to ime koriste i bilateralnim odnosima , trebalo smijetati stav neke druge države oko imena Makedonije. Grčka možda ima pravo veta u NATO I EU, ali nema pravo veta u UN. Kako sve članica Vijeća… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Former Yugoslav Republic of Macedonia !?
Grci u komunikaciji najčešće koriste izraz Skopje !
Potrebni su veliki kompromisi!?
A kao svuda, i do sada, narod odlučuje o Ničemu!

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Realno gledano Grci nemaju sa sadasnjom Slavenskom Makedonijom nista povijesno to jeste nekad bila zemlja koja je pripadala Grckom svijetu i to je cinjenica. Ali sada tu zivi neki neki drugi narod i vec dugo nema veze sa Grcima. Takodjer Mekedonci stvarno moraju da se manu budalastina da je Aleksandar veliki bio Makedonac( u danasnjem smislu) i da su oni anticki Makedonci cak i da Aleksandar nije bio Grk( dijelimicno i nije majka mu je bila Olimpija Grkinja) sirio je Helensku kulturu i civilizaciju i to doba zove se Helenizam. Znaci u kulturoloskom smislu Aleksandar i anticka Makedonija su bile Grcke.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  fenix

Ma kakva antička povijest…tamo 2000 tisuću godina nije bilo nikakve grčke, niti makedonske države. Nakon što su Rimljani pokorili antičko Makedonsko kraljevstvo na Balkanu, Rimljani su vladali na prostorima Makedonije i Grčke više od 1000 godina, sve do pojavu Osmanlija na Balkanu. U međuvremenu se desila Slavenska invazija i populacija celog poluotoka, čak i najjužnijih oblasti (na pr. Peloponeza). Moderna Grčka država je nastala u 19- tom stoljeću, nakon što je Osmanska Imperija počela gubiti dah. Tada (1830 god) grkofona populacija u grčkom dijelu Makedonije (Egejska Makedonija) je bila velika manjina, na Peloponezu je većina pričala arvanitika (koju je više albanskom nego modernom grčkom jezikom).Kada bi 30-tih godina 19-tog stolječa pošao u Atenu i pričao na modernom grčkom, teško bi vas razumeli, ali zato bi vas razumjeli kada bi pričali moderni makedonski jezik u Solunu i u Skopju. Imamo prevelik jaz od oko 2000 godina kako bi Grci polagali ikakva povjesna prava na terminu Makedonija. Čak ni sami Grci nisu nazivali njihov region imenom Makedonija sve do 1988g. Jedibo pravo koje Grci imaju je pravo jačeg, kao i potporu faktora moći.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

krivo, opstao je kontinuitet grčkog jezika i kulture. u tu skupinu spada i antička makedonija. kaj nisi čul za grkomane? žal mi je ali ovdje nema nikakve “rupe” od 2000 godina. po tome bi turci trebali polagati pravo na skoro čitav balkan jer su njihova plemena prije dolaska slavena vladala njime.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Koji turci čovječe?

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

turski mitomani. na takve mislim.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Ma sta pricas !? Osmanski Turci su prvi put krocili na Balkan oko 700 god nakon dolaska Slovena .

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

nisi čuo za Avare ili drevne Bugare, turkijske narode? iako mislim da oni čak svojataju i Hune koji nisu bili Turkijci.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, ti turkjiski Bugari, živjeli su na srednjoj Volgi, sve donedavno u Rusiji su govorili za bugarske zemlje na Povolžju. U doba Petra Velikog i kasnije. I danas ima Rusa koji spominju povolške Bugare, čitao po netu od samih Rusa.
U vrijeme velikih i kataklizmičkih seoba naroda i plemena, ti turkijski Bugari došli su na Balkan, među Slavene….i zadržali su taj naziv, a sami su se posve asimilirali sa Slavenima. To su današnji Bugari, Slaveni, koji govore slavenskim bugarskim jezikom.
Nikada nisam doznao, a koliko se poklapaju književni bugarski i književni makedonski jezik? Hrv-srb-bošnj-crnogorski jezik, poklapaju se nekih 96, 97 %.
Zna li netko za bugarski i makedonski? Meni izgledaju različito, daleko više različito od hrvatskosrpskih jezika (jezik ili jezici, hahaaa)!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

oduzmi bugarskom rusizme i slovo “jer” i razlike će biti zaista minorne.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Taj grcki jezik je pretezno koriscen u pisanoj formi I u Pravoslavnoj Crkvi, no obi can puk nije koristio taj jezik. Grcki se vise govorio u Konstantinopolju I u Maloj Aziji nego u Grckoj, a zasigurno ne u Makedoniju. Anticki grcki jezik se koristio u Istocnom Rimskom Carstvu kao lingua franca, kao sto se latinski koristio u Zapadnu Evropu za vreme Zapadnog Rimskog Carstva i nakon toga, sve do perioda humanizma i renesanse (i kao sto je to danas engleski).

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

Gospon RADIJACIJA2000, a je li nas Vi to pokušavate uvjeriti da grčki narod ne postoji? Ako kako pišete, nisu govorili grčki, nego neku varijantu albanskog? Mislite li da smo svi nepismeni? Dalje, a znate li Vi kojim pismom pišu Grci? Jasno, grčkim pismom, najstarijim evropskim pismom, iz kojeg je nastala i latinica, i glagoljica, ćirilica. Samo to je dovoljan dokaz da je grčki narod, jezik, kultura i povijesni identitet neprekinut od rane antike. Svima nam je jasno da jezik kroz dugo razdoblje evoluira. Čak i za vrijeme jednog kratkog ljudskog ivota. Evo ja npr., sam iz Dalmacije. Kako se u mome djetinjstvu govorilo u Splitu, e pa to više netko ne govori.. Mladi nas uopće ne bi razumijeli. Nikavo čudo, dijalekt je bio prepun iskrivljenih talijanizama, preciznije, venecijanizama, i starih arhaičnih slavenskih riječi. I taj dijalekt u mome djetinjstvu, opet je govorio manji broj ljudi u Splitu. Po otocima je dijalekt ostao nešto više sačuvan. Ne mogu shvatiti da su današnji slavenski Makedonci toliko pošandrcali da svojataju ono šta oni nisu. Smije im se cijeli pametni Svijet. Mislim, tvrditi da je Aleksa Veliki (visok je bio oko 153 cm) bio etnički Makedaonac, Slaven. da nije moda pjevao: Biljana platno beleše… Pročitaj više »

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  fenix

Tačno. Sve.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Kad se samo sjetim da Atenjani nisu antičku Makedoniju smatrali pravim Grcima iliti Helenima dok nije ojačala pod Filipom i Aleksandrom. U svakom slučaju ime regije je ostalo i slavenski Makedonci uzeli su ime po regiji gdje su se skrasili. Sama regija je puno širi pojam i dijelom se nalazi u Bugarskoj (Pirinska Makedonija) i Grčkoj (Egejska Makedonija), Isto kao što i u Poljskoj postoji Bijela Hrvatska (Biała Chorwacja) kao čisto regionalni pojam pa nisu Poljaci radili probleme oko imena a mogli su. Ciprasu ovo dobro dođe da skrene pažnju oko ekonomskog kolapsa i da malo napali narod nebitnim stvarima ali brzo će oni shvatiti da su džepovi prazni kako god se zvala susjedna država. Tu je i problem što se od Makedonije radi de facto treća albanska država što je u ovom slučaju puno opasnije. Dakle ako je netko žrtva teritorijalnih pretenzija onda je to Makedonija. Sam ulazak u EU bila bi još jedna kolonija više; slično kao Slovenija i Hrvatska a članstvo treba i plaćati dok su EU fondovi bajka jer ne dijele oni šakom i kapom kako to propaganda priča. Kod uzimanja je već druga stvar, to briselskoj bandi ne predstavlja problem.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije

Ne razumem zašto Grci toliko ujdurišu Makedoniji. Lično, ne vidim problem da se Makedonija zvanično naziva Severna Makedonija ili Gornja Makedonija. Vardarska Makedonija nije dobro jer Vardar (Aksios) teče i kroz Grčki deo. Slovenska Makedonija takođe nije dobro kad “tek” 65% stanovništva priča slovenski jezik. Ali, ajde da vidimo šta istorija kaže… Ta bivša osmanska teritorija na kojoj žive Sloveni je nakon balkanskih ratova pripala Srbiji. To je po internacionalnom pravu postalo deo Srbije, tačnije Južna Srbija za vreme kraljevine. U Jugoslaviji, Tito i komunisti su videli da narod baš i nije skroz Srpski, nije ni Bugarski, ali jeste Slovenski Kao i njihovi drugovi u SSSRu, odlučili da izmisle novu naciju kako bi emancipovali narod i osujetili velikosrpski nacionalizam Narod je naciju prihvatio, a to pokazuje da su komunisti hirurški tačno procenili nacionalna osećanja. Po internacionalnom pravu, izvorište i ishodište FYROM je Kraljevina Srbija. Njene slednice su Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, FNR Jugoslavija, SFR Jugoslavija od koje se SR Makedonija otcepila i to mirno, složno. Srbija nije želele da pravi probleme jer je videla da tamo velikosrpska politika ima šanse koliko i u Sloveniji pa su ih pustili da odu. Po internacionalnom pravu, Makedonija bi mogla i trebala da sledi… Pročitaj više »

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Apaš

Južna Srbija ili Zapadna Bugarska ili Istočna Albanija ili Sjeverna Grčka…….

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  lima

Učinilo mi se da se šalite “Južna Srbija” a kad tamo vi to ozbiljno.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  lima

Pre nego sam počeo izlaganje sam napisao “po internacionalnom pravu” i dalje sam tako razmatrao problematiku. Dakle, ne šalim se, nego razmatram pravne mogućnosti.
To što bi ime “Južna Srbija” ili “Donja Srbija” (striktno gledano) bilo legalno po internacionalnom pravu, ne znači da je i realno izvedivo, toga sam svesan. Ali hteo sam napisati kako bi bilo ispravno po internacionalnom pravu.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Apaš

Redovno sam bežao sa časova istorije, te imam prazninu ? Šta se dešavalo, na geografskom prostoru iz teksta, pre 1371 godine?

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Weteran

Pa do dolazak Osmanlija uglavnom je bio u sustavu Istočne Rimske Imperije (kojeg su posle 17-tog veka prozvali Bizanskim Imperijem, iako oni su oni sami sebe zvali Rimljanima ( Romei), manji dio vremena je bio u sustavu Bugarskog Carstva, koje se u svom zenitu prostiralo do Zadra) i deo Srpskog Carstva (za vrijeme vladavine cara Dušana, Srpsko Carstvo je obuhvaćalo i Tesaliju na jugu). U vreme dolazaka Osmanlija, Dušanovo Carstvo je bilo u rasulu i Makedonijom su vladali Vukašin i Uglješa Mrnjavčevići koji su bili poreklom iz Bosne. Mrnjavčevići su izgubili bitku kod reke Marice i Makedonija je postala nekakva vazalna kneževina Osmanlijama kojom je vladao Kraljević Marko. Kako god, povijest ne pamti niti jednog grčkog vladetelja na teritorij Makedonije sve do grčke okupacije 1913-te, nakon Drugog Balkanskog Rata.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

okupacija 😀
ps: niti jednog etničkog makedonca do ’45., ili ’91., kako se uzme.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Dakle nije bilo niti jednog Srbina do 1820, niti Hrvata I Slovenaca do 1945-te. Sada ne postoje Kurdi, jer nemaju drzavu, jel’da tako bi trebalo biti po tvojoj logici !? Bash me zanima tko je ziveo u Makedoniju do 1945-te ?

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

bolje da nadodaš 1949u. zato jer velika većina tih grčkih domoljuba su porijeklom iz male azije.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

Pocepao si istoriju, doktore! 😀

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Apaš

ovo ti je glup argument zbog rijeke. pa protiv toga čak ni grčki šatrodomoljubi nemaju previše protiv. uostalom i dan-danas imaš brdo slavenskih toponima po čitavoj grčkoj.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Zvrk
Argument nije moj, nego nacionalistički Grčki. Grešiš da nemaju previše protiv, jer Vardarska Makedonija ima konotaciju da, svugde gde je Vardar je država Vardarska Makedonija. A nije.
Ako ne dopuštaju ime Makedonija jer je grčko, zašto misliš da bi dopustili “Vardarska Makedonija”? U njihovim očima je Vardar (Axios, Bardarios) grčka reka koja se sliva u Egejsko more.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Apaš

obično se dioba makedonije gledala po geografskim značajkama. tako je kraljevini srbiji pripala vardarska makedonija koja je u biti današnja Republika. isto tako rijeka vardar je za makedonski etnički i regionalni identitet možda čak i bitnija sadašnjim etničkim Makedoncima.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Zvrk, mož’ da bidne, ne mora da znači. Ja ti kažem da grčki nacionalisti neće ni Vardar u ime države! Pogotovo jer se Vardar uliva u Solunski zaliv, tek desetak kilometara od centra Soluna, prestonice “prave” Makedonije.
Jedino što bi donekle mogli da “svare” (i to nakon određenog vremena i pritiska svetske i evropske zajednice) jeste Nea Makedonia ili Nova Makedonija, i to pod uslovom da Skopje prestane da svojata Aleksandra i helensku tradiciju.

Kažem ti,
1. Makedonci moraju da prestanu da fantazmagorišu o sebi kao slednicima antičkih Makedonaca.
2. Grci moraju da prihvate da je danas 2018 godina, a ne 2018 pr.n.e. i da postoji i neka nova Makedonija

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Apaš

@Apaš odlična ideja, bio je prije dnevni list Nova Makedonija, ne znam da li još izlazi. Što se tiče svojatanja Aleksandra i helenske tradicije to je zaista glupo jer u prvom redu time negiraju slavenske korijene. Realno gledano sigurno je dolaskom Slavena bilo miješanja s Grcima, helenskim Makedoncima. Isto kao što je tamo gdje su bili romanizirani Iliri došlo do miješanja i asimilacije starosjedilaca u slavenska plemena. Ali bez obzira na takva mješanja helenska Makedonija i nova slavenska Makedonija nemaju nikakav kontinuitet niti veze osim istog prostora pa je stvarno besmisleno ovo svojatanje Aleksandra Velikog. Mislim, OK ako nešto poštuješ može se podići neki spomenik ali ova mitomanija svojatanja cijele povijesti je pretjerana. Ima i u ZG spomenik Svetom Jurju koji ubija zmaja ali nitko ne govori da je bio Hrvat. Čak se nije zvao ni Juraj ni Đorđe nego Georgios i bio je naravno Grk. Ali kako je legenda o njemu popularna širom svijeta svi ga zovu na svom jeziku a spomenika ili ostalih umjetničkih prikaza ima na izvoz.

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije
Reply to  Apaš

Hteo bih da se nadovežem na svoju ideju. Zaboravio sam predlog da se država zove “Nova Makedonija.”
Lično smatram da je to najbolji predlog imena. Ali…
1. Grci moraju da prihvate da ono šta je bilo pre 2000 godina više nije faktično stanje.

2. Današnji Makedonci moraju da se mane mitomanisanja da su baš oni potomci antičkih Makedonaca

Po meni, “Nova Makedonija” je dovoljno jasno da napravi oštar rez između helenske Makedonije, a opet dovoljno jasno da zadrži neki kontinuitet.

Primeri:
Novi Zeland
Nova Gvineja
Nova Kaledonija
Nova Škotska
Novi Brunsvik
Novi Jork

Neo
Gost
Neo
3 godine prije

Jos jedna slavenske zemlja slijedi receipt ukrajine .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Makedonija, nekadasnji dio Ilirije. Aleksandar veliki i vecina njegove vojske -Iliri. Znaju to Grci i smeta ih. Zalosno je da ni vecina Makedonaca nije spremna priznat to. A dokaza ima….navodno

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Možda ima i tome neke istine…nisam studiarao povijest, ali mi je uvjek bilo malo čudno taj dolazak Južnih Slovena 7-mog stoljeća na Balkanu. Naime, Balkan tada nije bio neka vukoj****a, nego region sa razvijenom kulturom, religijom, znanosti i gospodarstvom . Prema zvaničnoj povjesti, Istočni dio Balkana je tada još bio dio Istočne Rimske Imperije, koja nija pokazivala znakove posustajanja i egzistirala je stoljećima nakon te navodne invazije. Malo (malo više) je čudnovato da ta barbarska Slovenska plemena, kao što su opisani u zvaničnoj povjesti pometu utjecaj Rimskog Imperija i vojno i kulturno i pri tome asimiliraju domicilno stanovništvo. Prema zvaničnoj povjesti , Slovenska plemena koji su naselili Balkan su bili nepismeni barbari, pa kako to da ih Istocni Rimski Imperij, sa tisućljetnom tradicijom ih nije mogao kulturno asimilirati !? Ako napravimo analogiju na ono što se dešavalo u Zapadnoj Evropi, tamo je došlo do masovne romanizacije stanovništva, pa čak su djelimično latinizirani i germanska plemena (Franki na primjer). Odoacer, lider Germanskih plemena koji je vojno srušio Rim, je pristao da njegova plemena budu romanizirana i hristijanizirana, a on je želio biti novi Cezar. Ima još puno primjera u povjesti gde zavojevači su prihfatili kulturu i religiju Imperija kojeg su srušili,… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

Gospon RADIJACIJA, u vrijeme velikih seoba naroda na euroazijskim prostranstvima, negdje od 5 do 7 stoljeća, velika rimska civilizacija, već je bila na umoru. Nije to više bio onaj moćni Imperij, već trula jabuka. Već do toga vremena civilizacija je bila strahovito išla nazad, dolje u barbarluk. Zato su ti tzv.barbari (opet grčki naziv), srušili bez problema taj nekadašnji imperij. To rušenje je trajalo stoljećima.. Ni danas stručnjaci ne znaju što je natjeralo te plemenske narode na takva masovna kretanja. Neki spominju i teške suše u dubinama euroazijskih stepa. Ne bi bilo prvi put da klimatske promjene mijenjaju povijest. Opet će klima mijenjati povijest u budućnosti, bez brige, hoće, hoće. Ta tvrdnja da su Slaveni ovdje oduvijek, ne stoji. Stoji to da su Slaveni tu došli i kao većina su asimilirali starosjedioce. To se događa oduvijek na ovoj planeti stalnih kretanja. Eto npr.Rusi (Slaveni) danas su većina diljem Sibira, a tu ih nije bilo sve do 16-tog stoljeća, a ozbiljnije su se naseljavali tek od 19-tog stoljeća. Većina su zato jer je tada na cijelom tom prostoru bilo izuzetno malo ljudi, a danas su velika većina, ali samo na južnom rubu Sibira. Dalje od relativno ugodnijeg juga Sibira, nema ih….i… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  zlatan

Hmmmm
U VII veku je Istočno Rimsko carstvo plamtelo punim sjajem! Ni traga urušavanju prostora gde “dolaze” Sloveni!?
Rusi su izvršili klasičnu kolonizaciju Sibira i Evroazije!? Kao Englezi Kanadu, Australiju, … Španci Južnu Ameriku.
Rusi nisu u kategoriji “Seoba naroda”, jer Moskva je ostala Moskva!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

Uglavnom: Slažem se!
Recimo da su se Rimljani (osvajači) Helenizirali.
Ali Bugari su se Slovenizirali?!
Ja bih čak konkretnije rekao: Bugari su se Posrbili ?! Ova tema je duga!
Zvanična istorija je nedorečena, i nejasna. Puno skrivenog i tajnovitog?
Navodno, piše se nova “Zvanična istorija”?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik