Makedonija i promjena imena – Zaev i Tsipras obećavaju nemoguće

Manifestacije u Makedoniji
46 komentara

Prošlog je tjedna Europska komisija objavila strategiju proširenja za Zapadni Balkan. Prema ovom dokumentu, izglede za članstvo u Europskoj uniji imaju četiri zemlje u regiji i “jedan teritorij”, što bi trebalo biti  Kosovo, koje moraju riješiti niz bolnih pitanja.

Za Makedoniju je najveći problem postići sporazum sa susjednom Grčkom oko imena zemlje. Podsjetimo, Grčka ne priznaje pravo sjevernom susjedu na ustavni naziv “Republika Makedonija” zbog straha od teritorijalnih pretenzija Skopja prema istoimenoj sjevernoj grčkoj regiji.

Pregovori između Skopja i Atene o ovom pitanju, koji se vode 25 godina, nedavno su intenzivirani posredovanjem predstavnika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimitza. Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, potvrdili su odlučnost da kompromis postignu što je prije moguće. U međuvremenu su na ulicama grčkih gradova izbili masovni prosvjedi Grka koji se protive bilo kakvom spominjanju riječi “Makedonija” u ime susjedne zemlje.

Makedonski stručnjak Milenko Nedelkovski ne dijeli mišljenje premijera Makedonije Zorana Zaeva oko postizanja kompromisa oko imena zemlje.

“Možda su za to spremni makedonski premijer Zoran Zaev i makedonske političke stranke, budući da su svi marionete američkog veleposlanstva, ali  Makedonija i makedonski narod na to nikako nisu spremni”, rekao  je Nedelkovski.

Istovremeno, smatra Nedelkovski, koliko god to čudno izgledalo, danas je grčki narod najbolji saveznik Makedonaca u njihovoj borbi za očuvanje imena svoje države.

ZAEV
FOTO: Zoran Zaev

“Među Grcima je nacionalizam toliko jak da ne želi dopustiti čak ni riječ “Makedonija” u imenu strane zemlje u bilo kojoj varijanti. Ako premijer Makedonije bude radio na promjeni imena, bez sumnje će se suočiti s dva problema. Prvo, treba dvije trećine glasova u parlamentu promijeniti ustavni naziv “Republike Makedonije”, što znači da odluku mora potvrditi i oporbena stranka VMRO-DPMNE. Drugo, ako Zaev i provede svoj plan u Makedoniji, to se neće dogoditi u Grčkoj”, rekao je Milenko Nedelkovski.

“Vjerujem da su oba naroda nesretna zbog onoga što se događa. Za Grke ovo možda neće biti tako značajno, jer njihova vlada imati vlastite probleme na ulici. Ali u Makedoniji ime nije tako lako promijeniti, jer treba donijeti odgovarajuće odluke u parlamentu”, smatra makedonski novinar.

Odgovarajući na pitanje hoće li doista biti postignut dogovor o imenu Makedonije, kako su najavili Zoran Zaev i Alexis Tsipras, Nedelkovski je rekao kako ne vjeruje u provedbu ni ostalih odluka, iako su neke izglasane već u parlamentu.

“Vlada već provodi različite odluke, kao što su odluka da se nametne dvojezičnost i usvajanje zakona kojim je albanski postao drugi državni jezik ili odluka o potpisivanju sporazuma o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, ali to su samo prazne riječi na papiru. To ne znači da će se ti realizirati ili da će trajati dugo. Doći će druga vlada na mjesto ove i sve će se vratiti kao prije. Nisam siguran da će nova rješenja imati povijesnu dimenziju”, zaključi je Milenko Nedelkovski.

Alexis TsiprasVMRO-DPMNEZapadni Balkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gabrijel Frost
6 godine prije

Jedini izlaz za Makedoniju: Konfederalna unija sa Bugarskom ! Istog trena bi postala dio EU i NATO-a, te osigurala slavenski karakter svoje države.

Z. Mauko
6 godine prije

Pa nek se nazovu Juzna Srbija

Registracija
6 godine prije

Imam ja prijedlog a da ostanu Republika Makedonija a grčka Makedonija promjeni ime u Solunska Makedonija ili jednostavno pokrajina Solun.

Weteran
6 godine prije

Former Yugoslav Republic of Macedonia !?
Grci u komunikaciji najčešće koriste izraz Skopje !
Potrebni su veliki kompromisi!?
A kao svuda, i do sada, narod odlučuje o Ničemu!

fenix
6 godine prije

Realno gledano Grci nemaju sa sadasnjom Slavenskom Makedonijom nista povijesno to jeste nekad bila zemlja koja je pripadala Grckom svijetu i to je cinjenica. Ali sada tu zivi neki neki drugi narod i vec dugo nema veze sa Grcima. Takodjer Mekedonci stvarno moraju da se manu budalastina da je Aleksandar veliki bio Makedonac( u danasnjem smislu) i da su oni anticki Makedonci cak i da Aleksandar nije bio Grk( dijelimicno i nije majka mu je bila Olimpija Grkinja) sirio je Helensku kulturu i civilizaciju i to doba zove se Helenizam. Znaci u kulturoloskom smislu Aleksandar i anticka Makedonija su bile Grcke.

Perun
6 godine prije

Kad se samo sjetim da Atenjani nisu antičku Makedoniju smatrali pravim Grcima iliti Helenima dok nije ojačala pod Filipom i Aleksandrom. U svakom slučaju ime regije je ostalo i slavenski Makedonci uzeli su ime po regiji gdje su se skrasili. Sama regija je puno širi pojam i dijelom se nalazi u Bugarskoj (Pirinska Makedonija) i Grčkoj (Egejska Makedonija), Isto kao što i u Poljskoj postoji Bijela Hrvatska (Biała Chorwacja) kao čisto regionalni pojam pa nisu Poljaci radili probleme oko imena a mogli su. Ciprasu ovo dobro dođe da skrene pažnju oko ekonomskog kolapsa i da malo napali narod nebitnim stvarima ali brzo će oni shvatiti da su džepovi prazni kako god se zvala susjedna država. Tu je i problem što se od Makedonije radi de facto treća albanska država što je u ovom slučaju puno opasnije. Dakle ako je netko žrtva teritorijalnih pretenzija onda je to Makedonija. Sam ulazak u… Čitaj više »

Apaš
6 godine prije

Ne razumem zašto Grci toliko ujdurišu Makedoniji. Lično, ne vidim problem da se Makedonija zvanično naziva Severna Makedonija ili Gornja Makedonija. Vardarska Makedonija nije dobro jer Vardar (Aksios) teče i kroz Grčki deo. Slovenska Makedonija takođe nije dobro kad “tek” 65% stanovništva priča slovenski jezik. Ali, ajde da vidimo šta istorija kaže… Ta bivša osmanska teritorija na kojoj žive Sloveni je nakon balkanskih ratova pripala Srbiji. To je po internacionalnom pravu postalo deo Srbije, tačnije Južna Srbija za vreme kraljevine. U Jugoslaviji, Tito i komunisti su videli da narod baš i nije skroz Srpski, nije ni Bugarski, ali jeste Slovenski Kao i njihovi drugovi u SSSRu, odlučili da izmisle novu naciju kako bi emancipovali narod i osujetili velikosrpski nacionalizam Narod je naciju prihvatio, a to pokazuje da su komunisti hirurški tačno procenili nacionalna osećanja. Po internacionalnom pravu, izvorište i ishodište FYROM je Kraljevina Srbija. Njene slednice su Kraljevina SHS, Kraljevina… Čitaj više »

Neo
6 godine prije

Jos jedna slavenske zemlja slijedi receipt ukrajine .

Majk Majers
6 godine prije

Makedonija, nekadasnji dio Ilirije. Aleksandar veliki i vecina njegove vojske -Iliri. Znaju to Grci i smeta ih. Zalosno je da ni vecina Makedonaca nije spremna priznat to. A dokaza ima….navodno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI