fbpx

Referendum u Makedoniji – Događaj koji može odlučiti o suverenitetu ili nestanku cijele regije

Albanska i makedonska zastava

Na opće oduševljenje većine stanovništva propao je referendum u Makedoniji, maloj balkanskoj republici koja je promjenom službenog imena trebala ubrzati proces ulaska u NATO i Europsku uniju.

Iako naizgled lokalnog karaktera, ishod referenduma u maloj državi, koja nema ni izlaz na more, može imati globalne posljedice. Upravo stoga je veliki broj međunarodnih aktera pozorno pratio ishod glasanja, što još više dokazuje  apsolutni središnji geopolitički status cijele balkanske regije i da će ovaj prostor i dalje biti područje najsloženijeg sukoba hegemonije između Euroazije i Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama. Upravo ovaj središnji geopolitički status balkanske regije je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća doveo do krvavog raspada bivše država, na čijim je ruševinama nastao veliki broj država većinom bez stvarnog suvereniteta, stvarne političke i ekonomske neovisnosti, a ponekad čak i pravog identiteta, što je, nažalost, posebno izraženo u Bosni i Hercegovini.

Takva fragmentiranost, tvrdi francuski geopolitički stručnjak Francois Thual, potrebna je za kontrolu i hegemoniju NATO pakta nad geoekonomskom zonom koja se proteže od Bliskog istoka, Crnog mora do Jadrana, kako bi se lakše transportirao plin, nafta i bogatstva iz Središnje Azije i Bliskog istoka do Europe. Plan uspostave hegemonije nad Balkanom je proveden istovremeno i neposredno nakon uništenja Sovjetskog Saveza, koji je vladao Bugarskom i Rumunjskom i dijelom imao utjecaj na politiku SFRJ.

No, danas su se prilike promijenile i izmijenjeni geopolitički scenarij vidi sve veće jačanje utjecaja moderne Rusije na Bliskom istoku i brzi uspon ideje multipolarnog svjetskog poretka.

Srbija Balkan Jugoslavija YU

U posljednjih nekoliko godina je to primijetio i NATO, čiji plan za potpunu kontrolu Balkana polako postaje stvarnost. Na primjer, čak i ako količinom ne mogu konkurirati ruskom plinu, projekte plinovoda TAP i TANAP, koji će kroz Tursku, Grčku i Albaniju, a u slučaju plinovoda TANAP čak i preko Makedonije, povezivati Azerbejdžan s Europom snažno podupire Trump, što je dio njegova plana za oslobađanje “hirovite” europske kolonije od energetske ovisnosti o Rusiji. Ovo je samo dio slagalice u kojoj Makedonija igra važnu ulogu.

Uostalom, Balkan je još u devetnaestom stoljeću bio dio spora i nemilosrdne dekonstrukcije Osmanskog Carstva, bojno polje suprotstavljenih geopolitičkih sila koji su zbog svojih vlastitih interesa odlučili iskoristiti težnje i nacionalne osjećaje južnoslavenskih i drugih naroda na Balkanu.

Područje na kojem se danas prostire Republika Makedonija nije bilo izuzeto u ovom procesu. Na primjer, još 1845. je ruski znanstvenik Viktor Grigorovič putovao Balkanom kako bi proučavao južnoslavenske dijalekte i bio je prvi koji je opisao dva odvojena “bugarska dijalekta”, jedan zapadni i jedan istočni.

Krste Petkov Misirkov, rođen je u Pelli u grčkoj Makedoniji, bio je prvi koji “zapadni bugarski dijalekt” definirao kao “makedonski” i 1903. u svom radu “Za Makedonckite Raboti” pisao o potrebi stvaranja standardiziranog makedonskog književnog jezika.

I danas je prepoznavanje stvarnog makedonskog identiteta problematično. U jezičnim terminima idiom je razumljiv s bugarskim. S druge strane, svaki pokušaj povezivanja moderne makedonske nacije, posebno zbog težine koju u zemlji ima albanska manjina, s Makedoncima Filipa i Aleksandra Velikog, više od besmislenog napora bi bilo ukupno poricanje povijesne istine.

U stvari, čak i stvaranje moderne Republike Makedonije, više od potrebe da se jednoj specifičnoj etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj skupili potvrdi politički legitimitet, izgled kao namjera hegemona da iskoriste svaki oblik partikularizma, kako bi što bolje očuvali svoju političku i ekonomsku dominaciju nad samom novostvorenom Makedonijom.

Makedonija popis 2002

FOTO – Etnička karta Republike Makedonije po popisu iz 2002.

Sada, gotovo paradoksalno, cjelovita Makedonija se ne uklapa u dugoročni plan, jer trenutna tehnokratska Europska unija, iako američka tvorevina, više ne odgovara strateškim interesima centra.  Nije slučajno da prije samo godinu dana, kada se u dramatičnoj krizi zemlja opasno kretala između Zapada i savezništva koje mu se suprotstavlja, Dana Rohrabacher, iz američkog Pododbora za Europu, Euroaziju i nove prijetnje, otvoreno izjavio “kako se, s njegove točke gledišta, područje Makedonije mora podijeliti između susjednih država”.

Neuspjeh referenduma od 30. rujna o Prespanskom sporazumu, na kojeg je izašlo samo 34% birača, vjerojatno će dovesti do novih napetosti i produžit će krizu koja traje od proljeća 2015. i kada je pokrenut prvotni plan svrgavanja bivše vlade i dovođenja na vlast takozvanih “socijaldemokrata” Zorana Zaeva i koalicije albanskih stranaka poznatih pod imenom “Platforma iz Tirane”.

To je očekivani scenarij u zemlji u kojoj ozbiljni vanjski utjecaji obilježavaju domaću politiku od rođenja zemlje 1991. godine, kada je Makedonija stekla neovisnost od Jugoslavije, nakon referenduma kojeg su bojkotirali Srbi i Albanci.

Nakon terorističkih napada, pokušaja provedbe Obojene revolucije, demonstracija i pritiska iz Bruxellesa i Washingtona, nakon općih izbora u prosincu 2016. predsjednik Đorđe Ivanov je bio prisiljen zadaću za formiranje vlade dati vođi proeuropske i atlantističke Socijaldemokratska partija Makedonije (SDSM), Zoranu Zaevu, koji je, nakon više odlaganja i unaprijed postignutog dogovora na izbore izašao u koaliciji s najvećom strankom albanske manjine DUI. Računica je napravljena unaprijed i ova koalicija dobiva većinu zastupničkih mjesta u parlamentu, 59 nasuprot 51 mjesta oporbe.

Đorđe Ivanov

FOTO: Đorđe Ivanov

Nespremnost predsjednika da u početku da mandat Zaevu za sastavljanje vlade, što se na prvi pogled čini kao “nedemokratski stav”, imala je puno dublje razloge. Predsjednik Ivanov se tada opravdavao kako bi prijenos ovlasti na tadašnjeg oporbenog lidera Zaeva moglo dodatno pogoršati etničku fragmentaciju unutar države. Na području Makedonije živi oko 509 000 Albanaca, 27% od ukupnog broja stanovnika, a Makedonaca je 1 300 000. Uz njih su i manjine, poput Srba, Bošnjaka, Turaka i drugih, ali one imaju neznatan i ograničen utjecaj.

Predsjednik se čak pozvao na članak 84. stavka 1. Ustavne povelje prema kojem samo najviši institucionalni ured nekome može dati mandat za formiranje vlade.

U stvari, savez između SDSM i DUI je posljedica političkog dogovora albanskih stranka, koje su pod pokroviteljstvom premijera Edija Rame uspostavili takozvanu “Platformu iz Tirane”, koja je odlučila podržati Zorana Zaeva.

Međutim, ova platforma trži priznavanje albanskog kao službenog jezika Makedonije i u rangu makedonskog, sustavnu reformu pravosuđa, kao i brzi ulazak zemlje u EU i NATO, ili obrnutim redoslijedom, poputno nevažno.

Unatoč očitoj averziji prema čelniku takozvanih “socijaldemokrata”, predsjednik Ivanov pod pritiskom međunarodnih institucija daje mandat Zaevu i on postaje premijer u svibnju 2017. Međutim, jaz između političkih institucija zemlje je ostao nepromijenjen i snažno je eskalirao po drugi put, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, prema kojem bi Skopje i Atena riješili gotovo tri desetljeća kontroverzi oko imena zemlje.

Zoran Zaev - Platforma iz Tirane

FOTO: Zoran Zaev – Platforma iz Tirane

Rješenje bi, ako bude odobreno, omogućilo Makedoniji da, prihvaćajući ime Republika Sjeverna Makedonija  otvori pregovore za članstvo u EU i uđe u NATO. Predsjednik Ivanov odmah se suprotstavio ovom sporazumu i nazvao ga je flagrantnim kršenjem nacionalnog suvereniteta i neprestano se zalagao za bojkot referenduma, zajedno s oporbenom strankom VMRO-DPMNE, koju sada vodi Hristijan Mickoski.

Iako je referendum bio savjetodavan, neuspjeh predstavlja dvostruki poraz, i za Zaeva i za grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, obzirom bi Atena “uspjehom” referenduma i promjenom imena lakše restrukturirala dug s Bruxellesom i Tsipras bi trijumfalno mogao reći kako je zemlju “izvukao iz okova Trojke”.

Priča o Tsiprasu je poznata. Izabran je  s velikim očekivanjima od strane grčkog naroda, a ispostavilo se da samo provodi naloge Bruxellesa, da je obični tehnokrat i usidrio je grčku u dužničko ropstvo iz kojeg neće izaći desetljećima. Međutim, njegova je jedna od rijetkih vlada koja se, unatoč teškoj gospodarskoj krizi, predano posvetila izdvajanju 2% BDP-a na vojnu potrošnju. Osim toga, uspostavio je ništa manje neobičnu geopolitičku osovinu s Izraelom, što je pravdao eksploatacijom plina u istočnom Mediteranu.

Potpredsjednik makedonske vlade Albanac Bujar Osmani, rekao je da će za njega referendum biti valjan čak i u slučaju neuspjeha u nepostizanja kvoruma, što se i dogodilo. Na istoj valnoj duljini su i Zaev, koji prijeti prijevremenim izborima ako parlament ne odobri sporazum s Tsiprasom, ali i povjerenik EU za politiku proširenja Johannes Hahn, koji je rekao “kako treba uzeti u obzir veliku količinu glasova u korist promjene imena”.

Nije bilo optužbi za uplitanje Rusije u referendum, iako je istina da je Moskvi u interesu izbjegavanje daljnjeg proširenja NATO pakta na Balkanu. No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je samo kako destabilizacija Makedonije odgovara preciznom planu zapadne sabotaže ruskog plinovoda “Turski tok”, što nije pogriješio.

Velika Albanija

FOTO; ilustracija, zastava Velike Albanije na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija

Oporbenog čelnika Mickoskog se često naziva “proruskim”, jer ima nejasne stavove o ulasku zemlje u EU i NATO.

Trenutno je pravi interes Rusije, kao i na Bliskom istoku, izbjeći daljnju destabilizaciju koja bi ozbiljno mogla ugroziti njene interese, a oni na Balkanu nisu toliko geostrateški, koliko geoekonomski.

“Igra” s plinovodima je posebno važna u perspektivi Moskve kako bi se suprotstavila Trumpovoj doktrinu “Energetske dominacije”, kao načinom   obnove unipolarne hegemonije Sjedinjenih Država kroz kontrolu globalnog tržišta energenata.

Dakle, kriza malog balkanskog naroda je još uvijek daleko od konačnog rješenja. Problem je što se, ako to bude služilo  geopolitičkim interesima tvorca ove krize, ne može isključiti komadanje Makedonije, a to ne bi bilo prvi put da NATO iskorištava etničku fragmentaciju regije kako bi ostvario svoje ciljeve.

Ne bi bilo ni prvi put da se za ovaj cilj koristi mit o Velikoj Albaniji, oko kojeg se okupljaju brojne albanske separatističke skupine na jugu Balkana. Paradoksalno je da je ovaj mit popularniji među albanskom manjinom koja živi susjednim zemljama, nego u samoj Albaniji.

Aktualna albanska vlada izgleda gotovo prisiljena slijediti ekspanzionističke politike i kontinuirano uplitanje u unutarnje poslove susjednih zemalja   koje joj nikada nisu pripadale. Velika Albanija nikad nije imala povijesne presedane, ako isključimo kratki period Drugoga svjetskog rata u kojem je, po želji talijanskih fašista regija Kosova dodana zemlji. Povjesničar Paskal Milo, na primjer, često podupire tezu da je albanski nacionalizam “proizvod” koji je nastao izvan granica albanske nacije.

Osim toga, vrlo dobro poznati su događaji koji su doveli do toga da NATO podrži proces formiranja pseudodržavnosti Kosova, koje je prema više izvješća trenutno kamp za obuku nekoliko islamističkih terorističkih skupina.

Manje poznata u svijetu je bila albanska pobuna u zapadnim regijama Makedonije 2001. godine, koja je završila Ohridskim sporazumom, kroz kojeg su albanski militanti odložili oružje i odrekli se pokreta za neovisnost u zamjenu za priznanje jednakih političkih i albanskih prava u pograničnim područjima Makedonije s Albanijom i Kosovom.

Ukratko, Republika Makedonija je danas pod velikim pritiskom zato što je nastala u vrijeme ideje da će udružene nemoćne sile Zapada ipak uspjeti uspostaviti punu geopolitičku kontrolu nad Zapadnim Balkanom. Unatoč nedavnoj manifestaciji buđenja naroda, koje je rezultiralo bojkotom referenduma, Makedoniji može biti suđeno da dijeli sudbinu mnogih drugih državna koje nikada nisu bile istinski suverene, a to je nestanak ili asimilacija. Stoga je ovaj bojkot referenduma povijesni događaj, jer je iskra koja se može rasplamsati u požar suvereniteta, ma kako jedna zemlja bila mala i za mnoge “beznačajna”. No, ne treba se zavaravati. Snage koje makedonsku državnost i suverenitet vode u nestanak su jake i imat će veliku potporu i sve je na Makedoncima, jer nitko ne može ovaj posao odraditi za njih.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
106 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
šanpjer
Gost
šanpjer
2 godine prije

…nestanku cijele regije. na koje se to države odnosi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  šanpjer

U smislu nestanka suvereniteta apsolutno svih, a ako im bude u interesu, nije nikakav problem dalje dijeliti Makedoniju, Srbiju koja je de facto podijeljena, ali nije de iure, Kosovo sjever, BiH, pa Sandžak, raspiriti plamen na sjeveroistoku Crne Gore ili već pola pola među samim Crnogorcima. Sve je već spremno, samo treba šibica da se zapali. Ode li Makedonija, ode sve u 3pm

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Nije bitno koliko ti je kvalitetna radnja, bitno je da imaš jakog mentora. Albanci imaju najjačeg.

šanpjer
Gost
šanpjer
2 godine prije

zato valjda nikad ništa do kraja da završe, uvijek si ostave odškrinuta vrata za ubaciti šibicu. a danas još izbori u bih.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Izmislili su i neku evropsku asocijaciju u kojoj bi istra i dalmacija, de facto, bili izdvojeni iz hrvatske. Podjeli pa vladaj. Uništi poljoprivredu da bi zemljište bilo čim jeftinije da ga mogu kupiti neki od najvećih vlasnika zemljišta u evropi, npr. engleska kraljevska obitelj). Uništi industriju i brodogradnju da se ljudi odsele pa pokupuj kuće i zemljište po našoj obali gdje će stari nijemci i austrijanci zimovati dok će po ljeti dovoditi “rodbinu” i zarađivati da prežive ( to već rade na veliko na kvarneru).
e više smo “svoji na tuđem”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

U principu, mogu postojati kao “države ograničenog suvereniteta”, ali, da točno tako, vrata za ubacit šibicu da se sve opet zapali su uvijek odškrinuta. Ovo je nasljednik Vicorije Nuland, jel tako, Dana Rohrabacher,, što je rekao da bi se Makedoniju moglo i podijeliti. Vrlo zlokobno.

Njoko 9
Gost
Njoko 9
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Bolje oni nego kockoglavi.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  šanpjer

@Laki, u pravu si potpuno sa tezom da je benzin u Makedoniji. Dodao bih da sibicu drže nacionalni prvaci Albanaca. Taj narod je iskorišten i zrtvovan još osamdesetih kao detonator budućih sukoba. Nacionalne vodje Albanaca, umjesto da iskoriste povijesni trenutak i grade budućnost sa susjedima, nastavljaju biti oružje u rukama svojih i naših gospodara. Razbijanje Makedonije odrađuju revno, ali takvo ponašanje će im se u budućnosti vratiti kao bumerang. Nastradat će opet neuki i siromašni narod. Krvaviti ruke za gospodara iz SAD-a donijeti im može samo zlo!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

E Makedonijo…zemljo izlazeceg sunca!!

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Dobar zapis.
Sa pravog stajališta.
Ali vrlo verovatno se neki, kao Topalovič, neče složiti…..
Netko mora uvijek sr*ti uzbrdo. Pišati protiv vjetra.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usput, vidjet će se danas u BiH, koliki utjecaj imaju EU i NATO tamo. Na primjer, reklo bi se još jedan paradoks. SDS , kojeg su osnovali Karadžić & Co. nije protiv referenduma za ulazak u NATO, čak se zalaže za to. Ali je li to referendum na razini RS ili BiH, ako je drugi u pitanju SDS je za NATO. Pazi ovo: SDS podržava dogovor šestorice bh. lidera o rješenju vojne imovine, ali ne odustaje od svog stava da se građani na referendumu trebaju izjasniti o pristupanju BiH nekim vojnim savezima, pa i NATO-u. Dakle, SDS je za referendum na kojem bi na cijelom teritoriju BiH definitivno prošao. Dakle, sada se lome koplja oko Makedonije, alije sto sve jedna te ista igra.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

Danasnji izbori u BiH nece nista promijeniti. Stranke koje su dosada vladale ce i sada biti na vlasti. Oni imaju uhodanu vojsku biraca koja se sastoji od: drzavnih sluzbenika i njihovih porodica koji su robovi stranaka koje im dodijele posao, zatim penzioneri i radnici stariji od 50 godina, zatim neobrazovane i poluobrazovane osobe kojoma se ispire mozak po bh medijima, jer vecina medija u BiH ili je u vlasnistvu drzave, entiteta, kantona ili opcina, a te medije kontrolisu politicke stranke, ili su to privatni mediji koji su opet u vlasnistvu nekog politickog funkcionera ili u savezu sa nekom politickom strankom.

Izbori u BiH se dobijaju: glasovima mrtvih koji uskrsnu svake.izborne nedjelje pa tako u BiH imamo osobe koje su stare po 130 godina i glasaju iako su zvanicno mrtve, zatim placanjem za glas, gdje se daje 20-50-100 KM da se određenoj stranci da glas, zatim obecanjima za dodjelu posla, stipdndije, sigurnog upisa na fakultet, obecanju o sigurnoj dodjeli subvemcija za mlijeko, zemljoradnicke proizvode i slicno, zatim u slucaju penzionera kilom kafe i secera, a u slucaju sirokih neoprazpvanih i poluobrazovanih masa tu je svakako populisticka etno-religijska prica koja se vrti 20 godina, te obecanja o izgradnji cesta, skola, bolnica, domova zdravlja, ambulanti, igralista, vrtica, rasvjete, kanalizacije, vodovoda i slicno u selima ili vecim naseljima, pa cak i u gradskim podrucjima.

Građanima BiH se pred svake izbore uspiju zamazati oci sa 100-200 m izgrađene ceste, sa par postavljenih stubova i svketiljki za rasvjetu i slicno.

Onda su tu glasovi dijaspore koja glas daje onim strankama koje nas koji zivimo u BiH utusise i ubise svojim lazima.

Drustvo u BiH je tako duboko korumpirano i podijeljeno da ne znam da li je moguce da se stavi na noge i za 50 godina.

Ja licno ne vidim nijednog bh politicara trenutno koji ima viziju. Donekle.je to i nemoguce, jer se untom slucaju opet radi o malverzacijama i preglasavanjima.

Za sebe mogu reci da sam stvarno umoran od gledanja jako sporih ili nikakvih promjena u BiH. Neke stvari su logicne same po sebi, ali u BiH se zakomplikuju “vitalnim nacionalnim interesima”.

Mozemo.mi ovdje do sutra naglabati ko ce, kako i zasto pobijediti na izborima u BiH, ali izbori u BiH ne postoje. Postoji igranje izbora.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  krkan

Krkane,mislim da si jako blizu.To je to ,otprilike.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  krkan

krksi a gdje se to mijenja izborima bilo sta.. U kojoj to zemlji se ne vrte jedne te iste stranke.. Stvar je u okupaciji balkana usa i uk ambasadom…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ne. Što se tiče SDS-a nije tačno da se zalaže za ulazak Nato, ni jedna opcija sa srpskim predznakom bar ne javno o tome ne govori. Šta je ispod stola to mi ne znamo ali u RS-u reći da želiš u Nato je ravno političkom samoubistvu. EU je druga priča.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

BiH je već sada de facto u NATO-u. Čija je gigantska baza u Butmiru koji se nalazi u južnom dijelu Sarajeva?

Kako je regulisan status Brčko Distrikta što se tiče sigurnosne situacije?

S kime oružane snage BiH svako malo održavaju vojne vježbe?

Hajde, ne budimo smiješni, pa ni Kosovo nije u NATO-u, ali se ipak zna ko je glavni dasa na Kosovu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  krkan

Mogu oni trckarati koliko hoce a lako ih je i ispratiti kuci..ne veze nas nikakav ugovor…velika je to razlika…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  krkan

Nisam ja krkane toliko naivan da ne znam o čemu pišeš ali Alen ti je dobro objasnio ( papir),ima razlike iako mi mislimo da je nebitna ,nebitna sada ,poslije će itekako biti bitna.Što se tiče statusa i stanja Brčko Distrikta ,bar o tome dovoljno znam. Tu sam .Porediti Kosovo i nas je besmisleno .Nisi prvi koji upada u tu zamku.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Na ovim prostorima svaki sistem koji je preuzeo zemlje je bio barem 10% losiji od svog prethodnika ali ga je uvijek vecina podrzavala.Kad bi se skupila masa nezadovoljnika preuzeli bi vlast i zbog straha od ovih drugih dopustala da se gazi po ljudima.i tako u krug dok nas vise ne bude

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Sa velikim uživanjem gledam kako sorošoidi i slične kreature izađu stravljeni sa sastanka sa Gen. James Mattis-om.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Hvala na dobrom članku! Puno toga sam naučio!

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije

Nití jedná država sa prostora bivse juge nemá svoj suverinitet,sve su to vázali amerike ili Eu.Cilj je Bio raskomadati Jugosláviju kako bi lakse mogli upravljati malim drzavama.

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
2 godine prije

Tko kontrolira povijest , kontrolira sadasnjost , a tko kontrolira sadasnjost , kontrolira buducnost.
Toliko o “povijesnoj istini”.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
2 godine prije
Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
2 godine prije

Postovani admine , zasto link sa vikipedije nije dopusten?
Ili je mozda neka greska?
Za svaki slucaj ,u cilju informiranja citatelja ponoviti cu link.
Hvala.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
2 godine prije

Proguglajte Gorana Sarica,ima puno toga za reci !

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Teritorija Makedonije jeste ključna za Region.
I zato sintetičke i polusintetičke nacije imaju jednokratnu upotrebu!

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Ima jedna pospovica koju sam cuo od Srba: “kada neko treba biti heben, gace same padaju”! Tako da ove price za male decu, kako ce nam teci med i mleko ako budemo izglasali ZA na referendumu je hvala bogu prosla sa gromoglasnom igonarancijom od strane vecina gradjana u MK. Nemojte se zavaravati da je sadasnja VMRO vrhuska bila jasna da je za bojkot. Cak je i sam predsednik Mickovski tek kada se na sam dan izbora uverio da referendum nece proci izjasnio za “apsinenciju” od strane VMROa. Svi , osim predsednik Ivanova su igrali kulavicki i cekali da se narod sam zahebe … ali narod je zahebo sve njih. *ovna su isplivala na povrsini i tek sada cemo biti svedoci jos prljavije igre na tlu Makedonije i Balkana. Nepovoljni ishod referenduma je dao pozitivni signal i Srbima da i pored mentalnog i dr. oblika “silovanja” populacije preko kojekakvih “gavaza” mogu da se osokole i pruze otpor. Dakle sada cemo videti dali “nase politicke elite” na Balkanu imaju bar malo “cohonesa” da kontriraju “zapadnjackim” strvinama. Da zapale Balkan mogu kada im se prohte jer smo uvek bili plodno tlo za takve stvari, ali dugorocno ce zapada izgubiti ovde i bitke ali i ishod rata. Zapale li ponovo Balkan … verujem da ce skroz otvoriti vrata “Pandorinoj kutiji” i izgubiti kontrolu u svemu …. i prosiriti se i u centralnoj EU, i Mediteranskom delu EU, i u istocnoj EU. Od ovakve situacije jedini koji ce mozda imati korist ce biti Amrei i Englezi, jer ce devastirati sve uradjeno u zadnjih 70 godina na tlu EU (ovo naravno ukoliko neko u OTANU nebude previse nervozan na tastaturi i pritisne “pogresno dugme). pozzz

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Xahaxahaxa pjesma je znaci vrh…otpjevana ono bas 😀
https://youtu.be/Yrzk5wW0STQ

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Daj bre ljudi budite bar malo objektivni…. Niti je propao , niti je vecina srecna…. Jednostavno spisak od 1800000 + biraca je toliko nerealan da nema u ovom momentu vise od 1350-1400000 koji zive I to sa onima ispod 18 godina. Druga i mozda najbitnija stvar : Zasto oni Koji su bili za bojkot nisu pozvali da se glasa sa NE i tako dobiju jos veci legimitet!? Zato jer su znali da bi izgubili i da nema toliko glasaca u zemlji ! I ovi na vlasti su se bas zestoko zeznuli oko datuma odrzavanja referenduma . Zasto? Pa u ovom momentu od 70 do 80 000 ljudi radi sezonske poslove u zapadnoj Evropi i to su ljudi Koji bi uglavnom bili ZA i izasli da glasaju , a i puno drugih zivi na zapadu … sa bugarskim pasosem , papirima , vizu , na ” crnom ” i tako nisu kuci , a ovi perfidno ih ubrajaju u bojkotirace . Opet cu pitati : AKO SU OVI ZA BOJKOTA BILI UVERENI TOLIKO STO NISU POZVALI DA SE GLASA SA NE!? Inace preko 72 i vise odsto izaslih su etnicki Makedonci ! Albanci oko 46 odsto od upisanih Albanaca , Romi manji od 30 odsto ( u opstini Suto Orizari – romska postina u Skoplju – samo 24,23 odsto izaslih ) , Srbi su uglavnom bojkotovali referendum , a kompletna turska zajednica bojkotovala referendum po naredbi Ankare i Erdogana. Jednostavno ljudi nema u Makedoniji i pobegli su glavom bez obzira , a ovi sto urlicu protiv referenduma su uglavnom starci ( pa tako se baka cula sa unucima u Kanadi , Australiji , Svedskoj ….. a bojkotovala i tako odredjuje sudbinu mladih Koji zive tamo , LICIMERNO , NE!? ) , oni iz Australije Koji nisu bili kuci preko 20 godina i sa australijskim pasosem u dzepu mudruju , novinar cija deca zive na Floridi , udbas Koji je prvi put bio u Rusiji u aprili , ” dvojica ” veterana Koji su se prijavili 18 avgusta , a 13 dejstvija vojena zavrsila , predsednik Koji bi da bude ponosan Makedonac ( a u UN se ne buni Kada ga oslovljavljaju sa FYROM
) ….. Inace EU , a posebno NATO je kljuc nase opstanka kao drzavu i narod ! Kljucan factor! E sad i meni se to ne dopada , ali je tako . Inace niko , ali bas niko Nije protiv NATO i EU , tamo odlazimo na rad i bezimo svi glavom bez obzira ! Ici ce se na nove izbore Pa cemo videti ko je ko i ko ima koliku podrsku…. Tu nema bojkotovanja …. A ovi ” patriJote ” Koje hhuskajy i prozivajy na nemire i rat ( a decu su namestili na zapadu i na zapadu I su dezerteri rata 2001 ) procitani su i nece im
Proci ovaj put!!! Necemo biti topovsko meso ( poput Srba 1990 -ih ! ) nekome , a Jos manje cemo se privoleti sultanu sa Bosfora!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Nesto ne stima sa tvojim brojkama.
I ja zivim u BiH ali mi ne smeta i ostao bih u njoj kada bi mi neko postavio nekakvo suludo pitanje,recimo nezavisna Srska za nezavisno Kosovo i Metohiju.
Elem..postujem tvoj stav i tvoju zelju,s tim nemam nista,ali zar ti ne smeta to tvoje podanistvo….ne budi dvolican i idi do kraja sa svojom “realnosti” pa lijepo reci svijetu da nikakve veze nemas sa Aleksandrom Makedonskim i sa onom Makedonijom…kada se vec odrices odreci se kako treba i ne skidaj gace na pola jer sasvim svejedno primices do balčeka,ne glumi nevinasce.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

A ko je rekao to!? Pa naravno da svi mi koji smo ZA insistiramo da ne moramo ici 2000 plus godinu unazad da nismo potvrdili svoju pripadnost makedonskom narodu! Apsolutno ne! Aleksandar Veliki je bio anticki Makedonac , a majka mu je bila Olimpija , Grkinja , a on je odrastao uz helensku kukturu. Mi smo Makedonci Sloveni i time se ponosimo , mada na danasnjem tlu Makedonije se nalaze puno arheoloska nalazista iz doba antike. Ali vek je 21 i mi moramo uzeti u obzir okolnosti , demografski podaci , smer u kome svet ide…. STA NE STIMA SA MOJIM BROJKAMA!? Mozes posociti ili ces proizvolnoto pisati ? Koje podanistvo !? Sta ne zelim biti izbeglica u profatnom centru i izgubiti kucu i drzavu , dok oni Koji su huskali budu se baskarili po zapadu , sa svojom decom !? Neka Hvala!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Hvali ti 65%.
Jesi li ti Makedonac ili Sjeverno Makedonac,ne bulazni mi tu o izbjeglistvu (mada ne znam kuda bi bjezao ako si toliki slabic) i kojekakvim ratovima vec mi reci ko si i sta si!!!???????
Reci i podrzavam te u tome,mislim podrzavam ja tebe i sada u tvojoj zelji i potpuno te razumijem samo me interesuje ko si i sta si.
Podanistvo,pa bratac sve dajete i svega se odricete a zasto…ako ti se ne svidja uzmi pasos pa ka i svi idi odatle ili se prestani buniti.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Hehe…. ma hoces i licna dokumenata , broj bankovnog racuna…. Pa ako dodje do rata , a zivim na zapadu gde su Albanci vecina ( a potpomognuti Kosovom i Metohijom , Albanije , Turske …. ) razbice nas ko beba zvecku , a ” patriJote ” poput tebe ce davati ” podrsku ” da izdrzimo sa bezbedne razdaljine , po mogucnosti sa zapada ( primer novinara cija su deca u SAD , a provocira i salje tudju decu u rat ! ) , a taj film smo gledali u 2001 ( U KOJOJ MI JE ORAC BIO U ROVU OD PRVOG DO ZADNJEG DANA RATA! A mi nismo napustili ognjiste i pobegli ) i NECE se vise PONOVITI ! Srbi nek se bore za svoje ,Turcima Nije mesto na Balkanu , a Rusi imaju svoje Srbe kao topovsko meso za potkusurivanje sa zapadom i trgovinom! Inace pise ti sta sam… -Makedonac I to ponosni! Sada smo u medjunarodnim institucijsma FYROM pa kada ides u Cesku , Slovacku , Finsku , Dansku …. svi nas oslovljavaju sa Makedoncima , pa tako ce biti i ubuduce!
p.s.: Inace sa ovim dogovorom nisu bas zadovoljni Albanci ( pisace im gradjanin Severne Republike Makedonije ) , Turci ( propade im plan za ulazak na mala vrata na Balkanu ) , Srbi ( teziste ce se prebaciti u njihovo dvoristu i Vucic ce morati da isporuci ono sta ce obecao , nazalost ! ) , Rusi ( jer nece moci da ucenjuju , mesetare , plase i trguju ) . I Ja volim i Srbiju i Rusiju , ALI sam realista i ponajvise volim svoju drzavu , familiju , kucu…. Mi imamo vecu trgovsku razmenu sa KiM nego sa Rusijom ( Srbija takodje ! ) . 51 odsto direktno nas uvoz/izvoz zavisi od Nemacke , a preko 83 odsto EU . Svi mladi rade i odlaze u zapadne zemlje i EU ( osim predsednika Koji ce po zavrsetku mandata da predaje u Turskoj! – NIJE TI TO MALO CUDNO !? ) , znaci nama je u interes stabilan Balkan , EU , NATO.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

I ja sam za njih bio Bosanac ali to nisam niti to postoji.
Elem bratac,ne inputiraj mi kojekakve gluposti jer nemam ja pravo da ti bilo ta savjetujem niti da ti u tvojoj kuci pravim raspored samo hocu da nam kazes ko si i sta si…svaka ti cast na rijecima,moj iskreni respekt. Elem..kako si ti postao Makedonac,kako sam shvatio do sada ti blage veze nemas sa Aleksandrom Makedonskim niti sa Makedonijom,samo si u regiji Makedonija i nista drugo!?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Siniša

čuj ovog bisera,veli da nije bosanac 😀
da nisi ti puno hrkljuša igrao?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Postoje li? Jbg,danas se svakanfukara moze zvati kako hoce..to se zove Pravo zagarantovano Ustavom.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ako se ljudi tako deklarisu Ko si ti da im branis !? Bili nekad Srbi , sada vise nisu i tako se izjasnjavajy , kao Bosanci ! I Gde je tu problem!? Puna vama usta zapada i da nekoga tretiraju lose , a vi ste 100 puta gori ! Po vas samo ste vi u vasioni i samo vi ste bili narod… A svi beze od vas glavom bez obzira….

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Ja samo branim da se mene tako zove…nista drugo,a sa ljudima ljudski a neljudima kako ih pripada. Putuj igumane,u 3pm ako hoces.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Zvrk

A pusti i ti njega da se izjasni Kako se on oseca ! On je Srbin i tacka , kao sta si ti Bosanac!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Sta si ti…skretnicar?

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Kako si ti postao Srbin? – rodio si se tako , pa i ja tako ! Mi smo Sloveni i Makedonci , a SVI smo mi gladni i bedni , a i vi Srbi mozak nula…. Umesto da budete umereni , da nas volite I privolevate sebi ( jer smo jedini na svetu Koji vas volimo , podrzavamo , navijamo za Zvezdu I Partizana , dolazimo u BG , kupujemo vase proizvode ) vi nas sve vise gurate od sebe i bacate u naraucju Hrvata , Bugara i ostalih! Ne kazem da budete protiv Grka , naprotiv vi sa njima imate neraskidive veze i saradnju , ali bar da ne budete protiv nas, u ovom ” sukobu ” budite neutralni , jer to vama i odgovara!
A tacno Aleksandar Veliki nema Puno toga sa nama , mi smo Makedonci Sloveni , ali se protiv Grka i borio , a narocito njegov otac!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Bratac…molim te nemoj nas ti voljeti,daleko ti kuca od moje!!!!
Ali mi reci cime mi to vas tjeramo od nas,tako sto smo vas priznali kao Repiblika Makedonija a ne Bivsa a vi Kosovo Republik!???
Ne brini se ti,od Srba danas ti nece nikakvo zlo doci.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

To Oko Kosova si y pravu , a ko uopste Tebe voli !? I Ja kazem – daleko vama lepa kuca Srbima! Svako svoje , pa kome sta Bog da! I to ti kaze bivs navijac Zvezde , a cija je Baka iz Krajine!

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Xahaxaha ti si bratac debelo zastraneo…ne vezes ni sta pricas.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Opaska licna i uvreda ti jedini ” argumenat ” !?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Postujem Konstantina i Makedoniju…popasao bi ti meni debelo,smjestio bih ja tebe na tvoje mjesto luzera u to mi mozes vjerovati…sjevernoMakedonac.

GoranZemun
Gost
GoranZemun
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Guramo vas i bacamo? Šta ste vi? Rekvizit za plažu? Možemo i mi tako reći, da i vi nas gurate i bacate, umesto da nas prigrlite i volite, ali malo mi glupavo. Interes oko Albanaca nam je bio isti, a šta ste vi uradili? Mi smo našu žabu Albanku manje više progutali. Da vidimo vas.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  GoranZemun

Apsolutno si u pravu! I mi smo prema vama malo ogresili , ali upamti da smo vama uvek izasli u susret! Za vreme bombardavanja zapalili SAD ambasadu , krv smo davili i donosili u Vranje , Gligorov plakao da ne primamo Albance i da uradimo koridor prema Albaniji , naftu slali preko gasovoda kod Kumanova i riskirali sankcije , pomoc finansijsku …. Deda mi je bio na balkonu svako vece i noc presedeo bi tih 78 dana i pljuvao NATO avione , ” umro ” od muke ! Kada su bili poplave prvi smo i najvise pomoc sakupili , a vi ste nase poplave ignorisali ! Inace da te ne lazu oko KiM…. Tadasnji predsednik Branko Crvenkovski odugovlacio ,odlagao priznanje , trazio modus nekako da se ne prizna , a ipak vodio racuna oko Albanaca ( SDSM ! ) , dok je tadasnja vlada Nikole Gruevskog brze bolje da bi se dodvorila Briselu i Vasingtonu izglasala u Sobranju da se prizna KiM ( VMRO DPMNE ! ) . Cisto da se zna….

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Momak, Ti ne pravish razliku izmedzu Republika Severna Makedonja i Severna Republka Makedonija. Alooo!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  viktor

Ipak je Sjeverna Makedonija a ne Sjeverna Republika!?? Trebali ste brate vi ZA pred narod izaci i lijepo im objasniti ono sta je Makedonac lijepo meni objasnio…ko ste,sta ste,kako ste nastali,odakle te i gdje dosli,na sta imate a na sta nemate pravo i narod bi prihvatio i odlucio. Odlucio je,na osnovu svoje percepcije stvari koja je po vama pogresna ali nikako nisam cuo ono kako Makedonac meni objasni.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Objasnio Nikola Dimitrov ( imas na netu , ministar vanjskih ) i pricao o tome! A veruj narod glasao ubedljivo i to etnicki Makedonci , a mi smo ostali napolju , a znam minimum 55-60 ljudi Koji su napolje , a da su bili kuci izasli i glasali bi ! Opet ponavljam – ZASTO NISU POVIKALI DA SE GLASA SA NE I DOBIJE JOS VECI LEGIMITET !? Jer bi ubedljivo izgubili i zato sta Nema ljudi kuci!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Pa kada je tako bilo bitno zasto niste digli to lijeno dupe pa na put i glasali kao ljudi,pricas tu bajke a ostao si jer ti je zao kojeg eura potrositi za bolje svojoj domovini….zacepi vise i prestani sa bajkama,niste bili sppsobni navuci 15%.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

A Kako ti zamisljas radni odnos ? Da mogu Ja kada mi se prohte uzeti nedelju dana i otsustvovati sa posla!? E blago nama s tobom…. Videcemo na izbore… Tada cemo glasati Svi i Kako ti kazes ” mrdnucemo lijeno dupe ” i glasati ! I da , meni zao bacati evra , Ja to zaradjujem svojim trudom , znanjem , znojem i cenim svaki cent , a ne evro , a Nisam skrtica i trosim na sebe i svoje , pomazem , darezljiv sam !

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Do tebe je….mene je moj poslodavac pustao kada sam god trebao.
Halo frajeru…rjesava se pitanje domovine a ti kenjas tu,sta ce biti za izbore…opet necete imati trotrecinsku vecinu,ne spsobni ste Zaevci SjevrnoMakedonci da odlucujete o sudbini svoje domovine,morate da slusate druge i sa skidate gace.
Mrs bre….

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Anticki Makedonci su Soveni, amin.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  viktor

Tako su Grci naredili i platili Gruevskom da nas uveze u tu suludu politiku antikvizacije I na nas svalio krivicu i udaljio nas od EU i NATO , a za racun Grka i dao im alibi !

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac,nema to veze sa Gruevskim ali da je sa svojim javaslukom doveo do dna Makedoniju tu se slazem sa tobom.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ima , veruj ti meni ! Da nije bilo javasluka , lopovluka , ubistva , korupciju i Inacenja , ne bi ni do ovoga doslo !

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Mislim na antikvizaciju,on je naslednik toga.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac Od kad je Hrvatska u NATO i EU broj blokiranih, deložiranih, ovršenih, nerođenih, iseljenih, osobni i državni dug je počeja rast eksponencijalno. Korupcija u vrhu vlasti se nije smanjila.
Pogledaj Crnu Goru koja je ušla u NATO, a najdugoviječnija lopina na Balkanu Milo Đukanović je dobija NATO zaštitu i sad je ”uglađeni” zapadni političar.
Neznan u kojoj ti stvarnosti živiš. Eto referira san se samo na ulazak u EU i NATO i ono šta si napisa vraćanje 2000 godin unazad.
Nemoj se uvridit, ali mozak ti je dobro opran, tebi nije jasno kako ćeš morat plaćat plaćenike koji će donosit i čuvat demokraciju po Afganistanu, Kosovu, Kuvajtu, Somaliji, Libanonu . . . i kako će ti plaćenici koje ćeš i ti plačat bit na ruskoj granici i čekat kad će dobit naredbu da krenu na Moskvu.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Da , narod , a narocito mladi iz Hrvatske odlaze u potrazi za boljim zivotoom , uslovima , plate itd. Ali takodje odlazi I iz Srbije I Makedonije I to Jos radikalnije i Jos u vecem broju , a obe nisu clanice NATO i EU . Takodje odlazi i iz Moldavije i iz Ukrajine , a ni oni nisu clanice NATO i EU , a bogami odlazi i iz Rusije , pa tako gradjani RF su drugi odmah iza Sirijaca u EU , a i puna SAD sa ljudima iz RF i to potvrdjuje USA lottery Koja je pocela juce , a RF je bila medju top 3 zemlja po kamdidata ( 2 mislim ) . U cemu je razlika!? Hrvati ne moraju se cimati oko vize , imaju slobodu da se krecu , ne zavisi od papira I dal ce im izdati ili ne i time smanjuje se procenat iskoristavanja i zloupotrebe! Onda postoji i neki pozitivan efekat…. U nedostatku radne snage robovlasnici iz balkanskih kasaba primorani su da dizu plate , poboljsavaju uslove rade itd. Primer Konzum u Zagrebu…. ili lokalni lanac supermarketa u mom gradu … do pre 7-8 godina placali su 175 evra , rad 6 dana u nedelji , 9,5-10 casa na dan , 15 dana sveukupno odmor godisnje , drali se , njihov moto je bio ” Ako neces ovako vrata su ti tamo … ” ….Onda povisili platu na 225 , pa pre 3 godina na 260 , a videh pre koji dan oglas da traze radnike … plata 335 za 5 radnih dana ( Ako radis 6 dobijes 400 ) , 8 casa , 22 dana odmor plus subota i nedelja , mnogo bolji radni odnos …. Ipak je to daleko od dobrog , ali od kada smo poceli uzimati bugarske pasose I liberalizirali vizni rezim nesto je na bolje , iako opet cu reci daleko je od dobrog , a ne odlicnog !

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Sto se EU tice…. Nije savrsena , ali je nesto najsavrseniji sta je do sada postojslo na kugli zemaljskoj u istoriji sto se tice ekologije , ljudska prava , demokratiju , vladavine prava , radnicka prava , zastitu coveka i okoline! Pa Gde odlaze Rusi , Ukrajinci , Moldavci , Bugari , Poljaci , Makedonci , Srbi , Hrvati i ostali !? Pa u zapadne zemlje EU i NATO ! Valjda postoji ” Koji ” razlog , ne!? Sto se tice Djukanovica tu se slazemo I Nema se sta diskutovati ! Djukanovic , Vucic , Dodik , Izetbegovic , Erdogan , Lukasenko…. – katastrofa za ljudiju tih zemalja ! Sto se NATO-a tice…. pa Ja i ovako i onako placam u njihov budjet kao i oko 4,5-5 miliona Srba i oko 1,5 Makedonaca ( Koji zive I rade u NATO zemljama , placaju porez , pa samo u SAD I nihovoj armiji imas 14 000 Srba ) …. Mi smo okruzeni NATO zemljama i maltene smo ( pod ) NATO , a vojnici iz Makedonije odlaze za pare na misije po Afganistanu , Iraku…. bolje da i formalno pravno budemo deo te alijanse. Inace da se razumemo svaka vojna sila vodi imperijalisticke ratove – NATO ( Libija , Koreja , Afganistan , Irak … ) , SSSR ( Afganistan , Vijetnam , Koreja , prasko prolece ) , RF ( Krim , Gruzija , Cecenija , Donbas , Sirija ) , Kina ( Tibet ) …. A i ne bi da zavrsimo i teramo kontru poput Srbije ( bez 15 odsto teritorije! ) i budemo prodani od strane RF ili jos bolji primer jednog od malobrojnih saveznika RF , Siriju koju bombarduje ko Kako hoce I je razrusena do temelja , a pritom RF Nije Nista uradila da to spreci , a sa druge strane nijedna NATO zemlja Nije napadnuta ili razorena ili Koji NATO saveznik – Izrael , KSA itd. ( RUSIJU UZIMAM KAO PRIMER I PANDAN NATO JER JE NJIHOV NAJACI I NAJVECI RIVAL I OPONENT ) !
Ako cemo po toj logici i Rusija ( OPET JE UZIMAM KAO PRIMER NAJVECEG OPONENTA I RIVALA NATO) ostavlja i finansira NATO sa desetinama , Ako ne i stotinama milijardi dolara i to na godisnjem nivou i najposecenije turisticke destinacije za Ruse su zemlje NATO i EU , najvise ulagaju i kupuju nekretnine u NATO i EU zemljama , najvise su cenjeni univerziteti u EU i NATO zemlje ( narocito zapadne zemlje! ) , kapital drze u zapadnim bankama zemalja EU i NATO ! A rata izmedju Rusije i NATO a nece nikada biti! Ni konvencionalni , a ne velikih razmera ili nuklearni ! NATO ne moze da reskira nuklearni rat u kome bi Svi bili porazeni , a ruski predsednik , deputati , oligarsi , generali… nece nikada ispaliti nuklearky na nekog grada u zapadnoj Evropi jer ce time unistiti svoj kapital Koji drzi u Tim bankama , nekretnine , a i pobice svoju decu Koji Mahom zive , studiraju i trose pare na zapadu! Jos jedna velika razlika je da je vojska placena u svim NATO drzavama i da je to posao i samim time znas u cemu I kakav rizik ulazis , a i da moze se desiti da ides u rat , a svi Koji su u Iraku , Afganistanu dobijaju velike pare za to i iako Nije idealno i pravedno bar znaju na cemu su i za to su debelo placeni , dok Rusi u Siriji ( obican vojnik ) polucaet 400-450 dolara mesecno i na kraju dobiju zahvalnost samo… Pa kakva su primanja , takvi su i rezultati i moral – Amerikanci za 2 nedelje srusili Sadama , a Rusi se mrcvare skoro 5 godina u Siriji ….. – PONAVLJAM UZIMAM RUSIJU CISTO KAO PRIMER SUPARNIKA I RIVALA NATO PAKTA!

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Zašto misliš da Srbi tjeraju kontru,misliš da nećemo u EU i NATO čisto iz inata? Koja budaleština,zašto moj oportunizam i rezervisanost prem njima i tebi smatraš kontrom?
Šta radi NATO vojnik u Libiji.Avganistanu,Iraku ili Siriji,pratiš li ti dešavanja oko tih zemalja ili samo ovlaš čitaš naslove;šta je sa Gruzijom,Krimom,šta je sa Sirijom koja je oslobodila više od pola svoje zemlje uz pomoć Rusije i Idlib se rješava. Zašto se iseljavaju ljudi iz svih tih zemalja koje si nabrojao,iseljavaju se i iz Bugarske i Rumunije i Slovenije,Poljske,Mađarske čak a Hrvatsku si nabrojao…sve su to zemlje EUa a čemu služe Zapadnim zemljama. BiH je 23 godine EU i NATO protektorat i šta su napravili u tim godinama,poslije ll velikog Njemačka je za tolike godine postala svjetska ekonomska velesila i onda baljezgaš gluposti tipa “Srbi kontriraju”.
Jedna od najvećih gluposti koju sam pročitao na LPu jeste “UZIMAM RUSIJU CISTO KAO PRIMER SUPARNIKA I RIVALA NATO PAKTA!”…zašto je Rusija rival,Putin je stalno govorio da su mu to PARTNERI čak je u napadu ludila Rusiju i ponudio za u NATO…kako vam je postala Rusija rival?

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Kada biste vi ovo objavili…samo malo da se dočara ovom sjevernoMakedoncu…
https://www.intermagazin.rs/evo-kako-nas-je-opljackao-zapad-da-li-je-zbog-ovoga-ubijen-djindjic/#comment-880499

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
2 godine prije
Reply to  viktor

Medu ostalim i Slaveni.
Pogledajte malo genetiku ovih podrucja, najvise imamo domorodackih i slavenskih gena.
https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Nažalost, verovatno ćete proći gore od Srbije, jer ste mnogo manja i slabija država…

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Alxx

Videcemo…. Ako budemo pametno odigrali necemo…. ipak mi nemamo Miru i nosaca gajbica u Moskvi… Ali na dugi dok Albanci ce dobiti svoje , to stoji!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Sta ce dobiti Albanci,pa po tvome 60% ih nije izaslo na referendum…hoce li svoje dobiti samo zato sto su od tebe svjesniji da su Makedonci!??

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Oko 55 odsto upisanih Albanaca nije izaslo na referendumu , jer su uglavnom na rada po zapadnoj Evropi i SAD , Kanada , Australija , isto kao i Makedonci , a jedno 15 odsto njih izaslo po naredbi Ankare i Erdogana . Vecina njih zeli da se situacija stabilizuje i udjemo u NATO i EU , ali Ako mi to miniramo jasno su dali do znanja da ce traziti svoj put i njima odgovara u neku ruku sranje i da uzmu veliki deo na zapadu zemlje i severu , ali nece biti rata. Nece dozvoliti SAD , EU , NATO , a i mi nismo Makedonci budale!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Naravno…ko rat zeleo neka mu rat u kuci bude,samo vi prijatelji radite sta je najbolje za vas…puno srece kako god da okrenete!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Aj nsr vise….

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nije ovaj Makedonac, To je nova severnjacka rasa koja se lako cuva. Malo hrane (da stomak bude pun), malo garderobe (neki brend) i da ima nek dobar gazda da mu kaze (sa ”Zapada”) sta je dobro za njega.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  viktor

To vama Gruevski dao , pa bi i majku promenili , a ne ime zbog malo para! A ja sam vec 14 godina na ” mrskog ” zapada i radim , a Kako se ne bi povinuli moji roditelji partijastvu oni idu na berbu puzeva ( KAKO BI PREZIVELI ! ) ! A oko garderobe – iskljucivo marka i to Puno garderobe ( od Armani , Paccioti , Hogan … ) , ALI ISKLJUCIVO OD SVOJIH PARA , TRUDA I ZNOJA , za razliku od vas partijskih uhjleba!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Gastarbajteri…svima ce nam glave doci svojim naglim prosvjetljenjem.

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac ,kazesh a ? Ti bi voeo da budesh Severnomakedonac.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  viktor

Dokazali sta smo u 2001…. Ja sam Makedonac , a sada u svim institucijsma smo FYROM… gde si bio 2001 ?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

U Austriji…sto pitas?

Makedonec
Gost
Makedonec
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Da odgovorim mom zemljaku koji mi je uzeo I ime I odjednom se pojavio na ovom portalu.
Glasalo je ZA 610.000 od kojih 250.000 albanaca, 50-60.000 roma,srba bisnjaka, turaka I ostalih. Znaci samo 300.000 makedonaca od kojih bar 50.000 prisilno pod ucenom od gubljenja posla. Znaci realno samo 250.000 makedonaca (20-25%) Koga najvise boli ova promena imena??? Makedonaca naravno. Albance I ostale bas ig zabole kako cemo da se zovemo, kakva ce da nam bude istorija, tradicija, kultura, obicaji. Svi nas plase dacemo nestati, propasti, da ce nas unistiti. Ovakvi kao Siniša koji teraju inat zbog neke svoje licne zablude nisu svesni da ih je Grcka vise puta nasamarila. Da su samo glasali protiv u NATO Srbija ne bi bila bombardovana, dok smo mi iz revolta zapalili americku ambasadu u Skopje. Kad ih Grcka jos par puta zafrkne ona ce shvatit da grci nisu nacija, vec PROFESIJA.

Sto se tice nas opstali smo tako dugo, ostavili toliko tragova u evropskoj I svetskoj kulturi, da nije tako jednostavno ponistiti nas I izbrisati. U odredzenim momentima trebamo biti i donstojanstveni I braniti nas ponos, istoriju, kulturu, tradiciju.

Sto se tice antike, nijedna danasnja nacija nije naslednik njihove culture I civilizacije. Mi smo Hriscani sa sasvim raclicitom kulturom, navikama, obicajima, pa ako hoceti I jezikom. I sami grci nemaju nisto slicno sa antickim grcima, jer su sasvim razliciti I genetski I antropoloski I u kulturnom , jezicnom I dr. smislu. A da I ne govorimo da su pomesani sa Danajcima, koji su bili najgori narod na ovim prostorima.

Nas makedonski jezij ima slavenske korjene, ali I do danas nije dokazano odakle su dosli slaveni. Od Karpata preko Dunava sa chevchicama SIGURNO NE.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonec

A gdje sam ja spominjao Grke,kakvu si moju zabludu detektovao? Glede njih..x puta sam napomenuo da nisu stavili veto na bombardovanje ali je fakat da su pomagali za vrijeme rata i dugo poslije rata su pomagali ratnu sirocad. Makedonija…sa vase je teritorije napadana Srbija ali sa Grcke nije;fakat je da je narod jedno a vlast drugo….vlast ima svoje obaveze prema drzavi i narodu tako da cesto donosi bolnu odluku koja se ne slaze sa percepcijom naroda ali za dobro naroda i drzave,cak ni Zaev nema antiSrpski ili antiRuski mentalitet vec na protiv ali teret Makedonije nije isti kao teret drugih.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

a kako su nato trupe dosli u Makedoniju. Normalno iz Grcke. Ili mislis da grci nisu znali da tolika vojskaide da vezba u Makedoniju. Oni prema cenovniku NATO-a za to su dobro naplatili i zaradili, a nama su samo samo renovirale neke delove autoputa Gevgelija-Skopje.
A to dali su Vam pomagali vezite macki o rep. Mnogo je licemerno neko prvo da ti nasteti a onda da ti pomaze. Prvi su otisli na Kosovo da sluzbuju. Oni nisu bombardovali ali su i danas prisutni u Kosovo zbog para naravno. Mi sa nasim kalasnjikovima nismo mogli ni da detektujemo avione koje su padale i kod nas. Ja znam za jednog koji je pau na Skopsku Crnu Gori i vise njih koji su sletelina skopski aerodrom koji su bili osteceni. Iznad Skopja su se jednom jurili srpski i NATO avion. I mi zbog bombardovanja stradamo od posledice osiromasenog uranijuma i sato ih ne volimo, ali sila boga nemoli. Kade je vas Vucic spreman da uzme samo jedan mali deo Kosova i prizna Kosovo kao drzavu, sto ondah mozete da ocekujete od nas.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Makedonac

A šta je tebe za tim?
Ne pravdaj svoj kukavicluk,čini mi se da je Srbija ponistila priznanje pod Republika Makedonija (što nije fer prema Grckoj pod tim imenom) i prešla pod BIVŠA.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Makedonec

Bogu hvala danas postoji Internet i podaci su svima dostupni i lako se sve moze proveriti ! 250 000 Albanaca!? Pa Albanaca jedva da je glasalo 46,7 odsto od upisanih Albanaca , a po tvom pisanju ispade da su Albanci samo u izbirackom spisku vise od pola miliona ( A GDE SU ONI ISPOD 18 GODINA!? Znamo da i oni imaju Veoma mlada populaciju ! ) , a sveukupno vise od 700 000 ( PO TVOM PISANJU ) !? Na ovom referendumu je glasalo oko 450 000 etnickih Makedonaca ( ko ne veruje nek udje na stranici DIK – Drzavna Izborna Komisija – i neka vidi podatke i demografiju mesta i Bice mu jasno ! ) , od kojih 425-430 glasalo ZA! Zato fino lepo na izbore Pa tu cemo videti Ko , za sta I Kako ! Inace Srbi su oko 85-90 odsto od upisanih bojkotovali ( zbog animoziteta prena NATO -a , po tihoj naredbi Beograda I zbog toga sto je najveci broj u partiji Stojilkovica Koji je bojkotovao ) , Romi…. U skopskoj opstini Suto Orizari ( najbrojnija i najhomogenija romska opstina u Makedoniji ) izaslo svega 24,23 odsto upisanih! A CELOKUPNA turska zajednica u Makedoniji ( po naredbi Ankare I Erdogana ) bojkotovala ! Ja nisam da se glasa u Sobranju ( tako bi samo dali legimitet onima Koji se toga hrane I od toga zive! Izgovor da obezvrednuju I uvek manipuliraju u vezi ” bojkota ” ) , Ja sam za nove izbore . Pa da vidimo ko za sta i koliko – najpostenije , ne!?
OPET DA PITAM – Zasto ako je narod bio ” protiv ” i ” bojkotovao ” nisu izasli i glasali sa NE i tako jos jasnije rekao sta misli!? Jer narod ( vecinski , makedonski Nije protiv! ) i Nema ga u Makedoniji ! A i spiskovi su katastrofa!

Makedonec
Gost
Makedonec
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Kako mozes da mu veruvas na DIK koga ima dokazi za polnenje kutii vo pretezno albanskite glasacki mesta. Za pritisocite znam licno (mojot sin i snaja) Osmani licno se pofali so taa cifra. Vo Aracinovo Lipkovo Saraj i dr. glasaa preku 66% od izbiracite. Ako se znae deka vo nekoi od niv ziveat i makedonci (Saraj, Aracinovo, Butel i dr.) togas toj procent kaj albanskite glasaci drasticno se zgolemuva. Racunaj i na mnogu ukradeni i ponisteni glasovi. Ne sum VMRO-vec i glasav protiv niv a za Zaev iako znaev deka e neozbilen, impulsiven bez takt i kocnici, no si pomisliv podobro za nego otkolku za mafijasite. Toj nisto ne podobri, gi pokaci cenite, gi zgolemi kaznite i dizelot i prodolzi da krade so Angjusev i poveke od prethodno. Za toa jas sum licno svedok zosto rabotam na tenderi.Jas sum rezigniran bidejki ne gledam perspektiva so vakvi politicari za Makedonija. Ostana da glasame uste za levica bidejki ostanatite si gi pokazaa rokcinjata, ZA ZAL.

GoranZemun
Gost
GoranZemun
2 godine prije
Reply to  Makedonec

Većina Srba i misli da ste nam bliži i draži nego Grci.Shvatamo vašu poziciju, ali realno naša pozicija je višestruko lošija. Bar je bila do sada.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Prva pobuna protiv NATO okupacije dogodila se na Kosovu u martu 2004. godine. CIA je tada u jednoj od mnogobrojnih arhizlikovačkih operacija na ovim nesretnim prostorima pokušavala da masovne demonstracije protiv bede predstavi kao srpsko-albanski etnički sukob.. Naredna pobuna dogodila se u Bosni u februaru 2014. Imperijalistički okupatorski šljam je bio zapanjen silinom demonstracija i na Kosovu i u Bosni.
Neka je sa srećom ” treći put ” i svi naredni do konačnog oslobođenja porobljene Jugoslavije i Balkana od imperijalizma.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Gortan

O cemu ti pricas!???
Marta 2004te na Kosovu i Metohiji od Srba ocisceno 6 gradova i 9 sela,4012 protjerano,935 kuca popaljeno,100 vjerskih objekada osteceno od cega 20 spomenika kulture i 15 Crkava unisteno,16 Srba ubijeno a 11 Albanaca (medjunarodne snage),skoro hiljadu ranjeno….i ti to nesto kao buna protuv mrkog Zapada!??
2014..BiH..rusilacka budalestina koja se nije mogla desiti u Srpskoj, i nece nikada da se pali ono sta smo mi sami stvarali;huligani su po Federaciji palili sve stabsu stigli,nije se desio nikakav bunt protiv mrkog zapada.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Malo je “nezgodan” komentar za šoviniste ili dežurne budaletine… I ne tupi mi više po komentaru.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Gortan

Extra…eto ti nisi sovinista ali zbilja pises budalestine.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Gortan

Šta si jeo/pio danas Gortane?

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Nije Makedonija stekla nezavisnost 91 proglasenjem, vec u maju 92 priznanjem u GS UN. Svi secesionisti su bili priznati u paketu tada.
91 je hrvatski nacionalisticki mit da ne bi ispalo da su bili teroristi do maja 92.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

LP…jeli sve u redu sa sajtom?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Što pitaš?Sve OK,ovi minusi koje ste naklepani ti i Moreno od ovih “sjevernih makedonaca” su anomalija.??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ma nisam tolko negativan,meni cudni neki plusevi…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Zbilja..Moreno bas “negativan”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Večeras velika posjeta na portalu iz sjeverne makedonije.??

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Dobro jutro svima …. Sinisa + Tadmure + Viktore + ostali … ja sam to primetio … danas nesto veci angazman od nekih X faktora. Inace cim vidim lik pod nikom “Mamedonac” …. odmah me podseti na shupka Aleksandra iz Altera (samo tada se deklaraisao kao Srbin iz zapadnog dela MK, a ovaj novi lik kao Makedonac) …. Ovo noje pro EU – NATO portal pa je i meni palo cudno toliko pluseva kod TROLCINE …. a toliko minusa na nas racun. Al …. neka bratja … nek zarade za sendvic & Coca Colu za danas! ;o))))) pozzzz iz Skoplja

viktor
Gost
viktor
2 godine prije

”Svernjaci” su anomalija, zato je i referendum uprkos punjenju kutija i izbornoj kradji neupesan.

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  viktor

Primer kako su ”punjene” kutije: Izbiracko mesto 0543, Centar Zupa , od 18 i 30 do 19 casova ”glasalo” 331 gasaca. Znaci svakih 5,4 sekunde jedan glas. Svetski rekord u brzini glasanja.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Referendum to jest ne izlazak na njega je samo usporio plan svjetskog hegemona. Ima nekoliko varijanti ,od kupovine glasova u sabranju do mjenjanja ustava kojim ce se to sada gurati da prodje. Vjerovatno ce proci bez obzira na zelje samih Makedonaca. Ako i to omane hegemoni imaju jos jednu opasnu opciju. To su Albanci koji bi mogli ako gazda preko bare naredi malo pripucati i zaprijetiti ponavljanjem dogadjaja od prije 16-17 godina. Onda ce Makedonci u strahu od rata sami trazit pristup NATO-u jer ce im onda NATO biti garant da ce se granice odrzat. U toj predratnoj psihozi ce dobar dio Makedonaca pristati i na promjenu imena samo da sprjece rat. I onda imamo dio Makedonaca + Albanci i referendum prolazi. Babicu iako si generalno napravio dobar posao ovim clankom ipak potkrala ti se jedna greska. Nije se Makedonija odvojila od SFRJ 1991 nego je i iproglasila nezavisnost i bila priznata od vecine medjunarodne zajednice 1992 godine. Nije ovo packa tebi nego cisto da ove mladje generacije koje se ne sjecaju toga znaju istinu.

TauCeti_MK
Gost
TauCeti_MK
2 godine prije

Referendum je na nasu srecu propao. Od 1.800.000 glasaca glasalo je 300.000 makedonaca, 250.000 albanaca, 50.000 od ostalih manjina a oko 50.000 listica su ubacena. Oko 600.000 glasaca je bilo za, nesto vise od 50.000 glasaca je bilo protiv a bilo je i nevazecih listica. Na predvremenim parlamentarnim izborima 2016-te godine izaslo je na glasanje vise od 1.200.000 glasaca.
Treba da napomenem da je Hunta vrsila zestoki pritisak na javnu administraciju i pozivala privatne poduzetnike da dele nagrade svojim zaposlenima za sto vecu izlaznost. Hunta je omogucila emigraciji da glasa ali ona nije bila zainterisovana.
Ocekujemo nove izbore u Makedoniju, nove izbore za europski parlament, nove izbore za americki kongres ocekujemo zaokret geopolitike i bolje dane za Makedoniju.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  TauCeti_MK

Kako je moguce da su od svim upisanihAlbanaca izasalo da glasa 46,7 odsto , a da su bili 250 000 glasova samo Albanaca , a Albanaca ima ( po oficijalnim podacima ) 500 000 , a po nekum podacima i manje , A PO TVOJOJ MATEMATICI ISPADE DA IMA 527500 Albanaca samo glasaca , a sa onima ispod 18 godina ( a znamo da su Albanci relativno mlada populacija ! ) nad 730 000 !! PA SAD – Jel ima Albanaca preko 730 000 ( PO TVOM PISANJU ISPADA TAKO ! ) i izaslo da glasa 250 000 ( LAZ! ) ili Ima ih manje od 500 000 ( SVEUKUPNO I SA MLADJIM OD 18 GODINA ) , a u izbirackom spisku su manje od 360 000 i 46,7 od te brojke je 165 000 izaslih Albabaca i to je jedina prava brojka i lako je utvrdiva ako pogledas brojke od referenduma! Onda Romi su izasli uzasno malo , pa tako ( OPET SE POVTARAM ) u skopskoj opstini Suto Orizari ( najveca romska zajednica i homegenija u Makedoniji ) izaslo je svega 24,23 od upisanih biraca! Srpska zajednica je u 87-90 odsto upisanih bojkotovala ( opet sa povtaram : po tihoj naredbi Vucica , jer Ima animozitet od NATO pakta i jer su vecina u partiji kod Stojilkovica Koji je bojkotovao ) , celokupna turska zajednica po naredbi Erdogana je bojkotovala , znaci glasali su ZA od manjih etnickih zajednica Vlasi ( kojih ima u neznatnom malom broju! ) i Bosnjaci koji su izasli u oko 56 odsto upisanih , a opet njih ima manje od 27000 ( sveukupno I sa mladjim od 18 godina! ) . Onda ljudi nisu bojkotirali , jednostavno nisu y Makedoniji , A AKO JE OPCIJA PO TVOME I NAROD BIO ZA NE ZASTO NISU IZASLI I ZAOKRUZILI NE I TIME DALI JOS VECI LEGIMITET!?!? Pa jer znaju da nema ljudi u Makedoniji I da bi vecina bila Za!!! I sada tvrdim da je oko 420-425 000 etnickih Makedonaca glasalo ZA i dokazao sam to I brojkama ( KOJI SU LAKO PROVERLJIVI! ) i tvoju sarenu laz razotkrio! Ali videcemo na izbore…. Tu bojkota Nema!

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Mnooogooo si bre uporan da dokazes da su 2 i 2 =5, a nisu, nego 4. Pravi Makedonci su na dan referenduma pekli papriku, pravili ajvar i slusali ”Zabranjeno Pusenje” – ””Necu da budem shvabo u dotiranom filmu”. Ajd, sad idi po sendvich, zasluzio si.

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  viktor

Viktore … zemjak … dzabe gubis vreme so “alehandro” (od Altermainstream) a sega pod nik Makedonac/nec … vidis covekov se ubi tipkajki od povekje IP adresi so + na negovi komentari i – na site komentari koj mu se kontra! Budala nikako da svati deka lugjevo tuka ne pisuvaat za da dobijat + ili – , tuku ednostavno pisuvaat zatoa sto LOGICNO e biser vo Balkanskiov i belosvetskiov mrak (ednoumie). Da ste mi zivi i zdravi! ;o)

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Pozdrav, Konstntin i samo hrabro. Smrt fasizmu, sloboda narodu, srosoidi pushite ga !

Oksi moron
Gost
Oksi moron
2 godine prije
Reply to  Konstantin

” Jeste li ikada culi za osobu koja lose prica o vama , a da mu ide bolje u zivotu nego vama??! Ni ja isto “

POVEZANE VIJESTI

Izbornik