fbpx

Referendum u Makedoniji – Događaj koji može odlučiti o suverenitetu ili nestanku cijele regije

Albanska i makedonska zastava

Na opće oduševljenje većine stanovništva propao je referendum u Makedoniji, maloj balkanskoj republici koja je promjenom službenog imena trebala ubrzati proces ulaska u NATO i Europsku uniju.

Iako naizgled lokalnog karaktera, ishod referenduma u maloj državi, koja nema ni izlaz na more, može imati globalne posljedice. Upravo stoga je veliki broj međunarodnih aktera pozorno pratio ishod glasanja, što još više dokazuje  apsolutni središnji geopolitički status cijele balkanske regije i da će ovaj prostor i dalje biti područje najsloženijeg sukoba hegemonije između Euroazije i Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama. Upravo ovaj središnji geopolitički status balkanske regije je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća doveo do krvavog raspada bivše država, na čijim je ruševinama nastao veliki broj država većinom bez stvarnog suvereniteta, stvarne političke i ekonomske neovisnosti, a ponekad čak i pravog identiteta, što je, nažalost, posebno izraženo u Bosni i Hercegovini.

Takva fragmentiranost, tvrdi francuski geopolitički stručnjak Francois Thual, potrebna je za kontrolu i hegemoniju NATO pakta nad geoekonomskom zonom koja se proteže od Bliskog istoka, Crnog mora do Jadrana, kako bi se lakše transportirao plin, nafta i bogatstva iz Središnje Azije i Bliskog istoka do Europe. Plan uspostave hegemonije nad Balkanom je proveden istovremeno i neposredno nakon uništenja Sovjetskog Saveza, koji je vladao Bugarskom i Rumunjskom i dijelom imao utjecaj na politiku SFRJ.

No, danas su se prilike promijenile i izmijenjeni geopolitički scenarij vidi sve veće jačanje utjecaja moderne Rusije na Bliskom istoku i brzi uspon ideje multipolarnog svjetskog poretka.

Srbija Balkan Jugoslavija YU

U posljednjih nekoliko godina je to primijetio i NATO, čiji plan za potpunu kontrolu Balkana polako postaje stvarnost. Na primjer, čak i ako količinom ne mogu konkurirati ruskom plinu, projekte plinovoda TAP i TANAP, koji će kroz Tursku, Grčku i Albaniju, a u slučaju plinovoda TANAP čak i preko Makedonije, povezivati Azerbejdžan s Europom snažno podupire Trump, što je dio njegova plana za oslobađanje “hirovite” europske kolonije od energetske ovisnosti o Rusiji. Ovo je samo dio slagalice u kojoj Makedonija igra važnu ulogu.

Uostalom, Balkan je još u devetnaestom stoljeću bio dio spora i nemilosrdne dekonstrukcije Osmanskog Carstva, bojno polje suprotstavljenih geopolitičkih sila koji su zbog svojih vlastitih interesa odlučili iskoristiti težnje i nacionalne osjećaje južnoslavenskih i drugih naroda na Balkanu.

Područje na kojem se danas prostire Republika Makedonija nije bilo izuzeto u ovom procesu. Na primjer, još 1845. je ruski znanstvenik Viktor Grigorovič putovao Balkanom kako bi proučavao južnoslavenske dijalekte i bio je prvi koji je opisao dva odvojena “bugarska dijalekta”, jedan zapadni i jedan istočni.

Krste Petkov Misirkov, rođen je u Pelli u grčkoj Makedoniji, bio je prvi koji “zapadni bugarski dijalekt” definirao kao “makedonski” i 1903. u svom radu “Za Makedonckite Raboti” pisao o potrebi stvaranja standardiziranog makedonskog književnog jezika.

I danas je prepoznavanje stvarnog makedonskog identiteta problematično. U jezičnim terminima idiom je razumljiv s bugarskim. S druge strane, svaki pokušaj povezivanja moderne makedonske nacije, posebno zbog težine koju u zemlji ima albanska manjina, s Makedoncima Filipa i Aleksandra Velikog, više od besmislenog napora bi bilo ukupno poricanje povijesne istine.

U stvari, čak i stvaranje moderne Republike Makedonije, više od potrebe da se jednoj specifičnoj etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj skupili potvrdi politički legitimitet, izgled kao namjera hegemona da iskoriste svaki oblik partikularizma, kako bi što bolje očuvali svoju političku i ekonomsku dominaciju nad samom novostvorenom Makedonijom.

Makedonija popis 2002
FOTO – Etnička karta Republike Makedonije po popisu iz 2002.

Sada, gotovo paradoksalno, cjelovita Makedonija se ne uklapa u dugoročni plan, jer trenutna tehnokratska Europska unija, iako američka tvorevina, više ne odgovara strateškim interesima centra.  Nije slučajno da prije samo godinu dana, kada se u dramatičnoj krizi zemlja opasno kretala između Zapada i savezništva koje mu se suprotstavlja, Dana Rohrabacher, iz američkog Pododbora za Europu, Euroaziju i nove prijetnje, otvoreno izjavio “kako se, s njegove točke gledišta, područje Makedonije mora podijeliti između susjednih država”.

Neuspjeh referenduma od 30. rujna o Prespanskom sporazumu, na kojeg je izašlo samo 34% birača, vjerojatno će dovesti do novih napetosti i produžit će krizu koja traje od proljeća 2015. i kada je pokrenut prvotni plan svrgavanja bivše vlade i dovođenja na vlast takozvanih “socijaldemokrata” Zorana Zaeva i koalicije albanskih stranaka poznatih pod imenom “Platforma iz Tirane”.

To je očekivani scenarij u zemlji u kojoj ozbiljni vanjski utjecaji obilježavaju domaću politiku od rođenja zemlje 1991. godine, kada je Makedonija stekla neovisnost od Jugoslavije, nakon referenduma kojeg su bojkotirali Srbi i Albanci.

Nakon terorističkih napada, pokušaja provedbe Obojene revolucije, demonstracija i pritiska iz Bruxellesa i Washingtona, nakon općih izbora u prosincu 2016. predsjednik Đorđe Ivanov je bio prisiljen zadaću za formiranje vlade dati vođi proeuropske i atlantističke Socijaldemokratska partija Makedonije (SDSM), Zoranu Zaevu, koji je, nakon više odlaganja i unaprijed postignutog dogovora na izbore izašao u koaliciji s najvećom strankom albanske manjine DUI. Računica je napravljena unaprijed i ova koalicija dobiva većinu zastupničkih mjesta u parlamentu, 59 nasuprot 51 mjesta oporbe.

Đorđe Ivanov
FOTO: Đorđe Ivanov

Nespremnost predsjednika da u početku da mandat Zaevu za sastavljanje vlade, što se na prvi pogled čini kao “nedemokratski stav”, imala je puno dublje razloge. Predsjednik Ivanov se tada opravdavao kako bi prijenos ovlasti na tadašnjeg oporbenog lidera Zaeva moglo dodatno pogoršati etničku fragmentaciju unutar države. Na području Makedonije živi oko 509 000 Albanaca, 27% od ukupnog broja stanovnika, a Makedonaca je 1 300 000. Uz njih su i manjine, poput Srba, Bošnjaka, Turaka i drugih, ali one imaju neznatan i ograničen utjecaj.

Predsjednik se čak pozvao na članak 84. stavka 1. Ustavne povelje prema kojem samo najviši institucionalni ured nekome može dati mandat za formiranje vlade.

U stvari, savez između SDSM i DUI je posljedica političkog dogovora albanskih stranka, koje su pod pokroviteljstvom premijera Edija Rame uspostavili takozvanu “Platformu iz Tirane”, koja je odlučila podržati Zorana Zaeva.

Međutim, ova platforma trži priznavanje albanskog kao službenog jezika Makedonije i u rangu makedonskog, sustavnu reformu pravosuđa, kao i brzi ulazak zemlje u EU i NATO, ili obrnutim redoslijedom, poputno nevažno.

Unatoč očitoj averziji prema čelniku takozvanih “socijaldemokrata”, predsjednik Ivanov pod pritiskom međunarodnih institucija daje mandat Zaevu i on postaje premijer u svibnju 2017. Međutim, jaz između političkih institucija zemlje je ostao nepromijenjen i snažno je eskalirao po drugi put, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, prema kojem bi Skopje i Atena riješili gotovo tri desetljeća kontroverzi oko imena zemlje.

Zoran Zaev - Platforma iz Tirane
FOTO: Zoran Zaev – Platforma iz Tirane

Rješenje bi, ako bude odobreno, omogućilo Makedoniji da, prihvaćajući ime Republika Sjeverna Makedonija  otvori pregovore za članstvo u EU i uđe u NATO. Predsjednik Ivanov odmah se suprotstavio ovom sporazumu i nazvao ga je flagrantnim kršenjem nacionalnog suvereniteta i neprestano se zalagao za bojkot referenduma, zajedno s oporbenom strankom VMRO-DPMNE, koju sada vodi Hristijan Mickoski.

Iako je referendum bio savjetodavan, neuspjeh predstavlja dvostruki poraz, i za Zaeva i za grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, obzirom bi Atena “uspjehom” referenduma i promjenom imena lakše restrukturirala dug s Bruxellesom i Tsipras bi trijumfalno mogao reći kako je zemlju “izvukao iz okova Trojke”.

Priča o Tsiprasu je poznata. Izabran je  s velikim očekivanjima od strane grčkog naroda, a ispostavilo se da samo provodi naloge Bruxellesa, da je obični tehnokrat i usidrio je grčku u dužničko ropstvo iz kojeg neće izaći desetljećima. Međutim, njegova je jedna od rijetkih vlada koja se, unatoč teškoj gospodarskoj krizi, predano posvetila izdvajanju 2% BDP-a na vojnu potrošnju. Osim toga, uspostavio je ništa manje neobičnu geopolitičku osovinu s Izraelom, što je pravdao eksploatacijom plina u istočnom Mediteranu.

Potpredsjednik makedonske vlade Albanac Bujar Osmani, rekao je da će za njega referendum biti valjan čak i u slučaju neuspjeha u nepostizanja kvoruma, što se i dogodilo. Na istoj valnoj duljini su i Zaev, koji prijeti prijevremenim izborima ako parlament ne odobri sporazum s Tsiprasom, ali i povjerenik EU za politiku proširenja Johannes Hahn, koji je rekao “kako treba uzeti u obzir veliku količinu glasova u korist promjene imena”.

Nije bilo optužbi za uplitanje Rusije u referendum, iako je istina da je Moskvi u interesu izbjegavanje daljnjeg proširenja NATO pakta na Balkanu. No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je samo kako destabilizacija Makedonije odgovara preciznom planu zapadne sabotaže ruskog plinovoda “Turski tok”, što nije pogriješio.

Velika Albanija
FOTO; ilustracija, zastava Velike Albanije na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija

Oporbenog čelnika Mickoskog se često naziva “proruskim”, jer ima nejasne stavove o ulasku zemlje u EU i NATO.

Trenutno je pravi interes Rusije, kao i na Bliskom istoku, izbjeći daljnju destabilizaciju koja bi ozbiljno mogla ugroziti njene interese, a oni na Balkanu nisu toliko geostrateški, koliko geoekonomski.

“Igra” s plinovodima je posebno važna u perspektivi Moskve kako bi se suprotstavila Trumpovoj doktrinu “Energetske dominacije”, kao načinom   obnove unipolarne hegemonije Sjedinjenih Država kroz kontrolu globalnog tržišta energenata.

Dakle, kriza malog balkanskog naroda je još uvijek daleko od konačnog rješenja. Problem je što se, ako to bude služilo  geopolitičkim interesima tvorca ove krize, ne može isključiti komadanje Makedonije, a to ne bi bilo prvi put da NATO iskorištava etničku fragmentaciju regije kako bi ostvario svoje ciljeve.

Ne bi bilo ni prvi put da se za ovaj cilj koristi mit o Velikoj Albaniji, oko kojeg se okupljaju brojne albanske separatističke skupine na jugu Balkana. Paradoksalno je da je ovaj mit popularniji među albanskom manjinom koja živi susjednim zemljama, nego u samoj Albaniji.

Aktualna albanska vlada izgleda gotovo prisiljena slijediti ekspanzionističke politike i kontinuirano uplitanje u unutarnje poslove susjednih zemalja   koje joj nikada nisu pripadale. Velika Albanija nikad nije imala povijesne presedane, ako isključimo kratki period Drugoga svjetskog rata u kojem je, po želji talijanskih fašista regija Kosova dodana zemlji. Povjesničar Paskal Milo, na primjer, često podupire tezu da je albanski nacionalizam “proizvod” koji je nastao izvan granica albanske nacije.

Osim toga, vrlo dobro poznati su događaji koji su doveli do toga da NATO podrži proces formiranja pseudodržavnosti Kosova, koje je prema više izvješća trenutno kamp za obuku nekoliko islamističkih terorističkih skupina.

Manje poznata u svijetu je bila albanska pobuna u zapadnim regijama Makedonije 2001. godine, koja je završila Ohridskim sporazumom, kroz kojeg su albanski militanti odložili oružje i odrekli se pokreta za neovisnost u zamjenu za priznanje jednakih političkih i albanskih prava u pograničnim područjima Makedonije s Albanijom i Kosovom.

Ukratko, Republika Makedonija je danas pod velikim pritiskom zato što je nastala u vrijeme ideje da će udružene nemoćne sile Zapada ipak uspjeti uspostaviti punu geopolitičku kontrolu nad Zapadnim Balkanom. Unatoč nedavnoj manifestaciji buđenja naroda, koje je rezultiralo bojkotom referenduma, Makedoniji može biti suđeno da dijeli sudbinu mnogih drugih državna koje nikada nisu bile istinski suverene, a to je nestanak ili asimilacija. Stoga je ovaj bojkot referenduma povijesni događaj, jer je iskra koja se može rasplamsati u požar suvereniteta, ma kako jedna zemlja bila mala i za mnoge “beznačajna”. No, ne treba se zavaravati. Snage koje makedonsku državnost i suverenitet vode u nestanak su jake i imat će veliku potporu i sve je na Makedoncima, jer nitko ne može ovaj posao odraditi za njih.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
106 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
šanpjer
Gost
šanpjer
3 godine prije

…nestanku cijele regije. na koje se to države odnosi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  šanpjer

U smislu nestanka suvereniteta apsolutno svih, a ako im bude u interesu, nije nikakav problem dalje dijeliti Makedoniju, Srbiju koja je de facto podijeljena, ali nije de iure, Kosovo sjever, BiH, pa Sandžak, raspiriti plamen na sjeveroistoku Crne Gore ili već pola pola među samim Crnogorcima. Sve je već spremno,… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit
3 godine prije

Nije bitno koliko ti je kvalitetna radnja, bitno je da imaš jakog mentora. Albanci imaju najjačeg.

šanpjer
Gost
šanpjer
3 godine prije

zato valjda nikad ništa do kraja da završe, uvijek si ostave odškrinuta vrata za ubaciti šibicu. a danas još izbori u bih.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije

Izmislili su i neku evropsku asocijaciju u kojoj bi istra i dalmacija, de facto, bili izdvojeni iz hrvatske. Podjeli pa vladaj. Uništi poljoprivredu da bi zemljište bilo čim jeftinije da ga mogu kupiti neki od najvećih vlasnika zemljišta u evropi, npr. engleska kraljevska obitelj). Uništi industriju i brodogradnju da se… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

U principu, mogu postojati kao “države ograničenog suvereniteta”, ali, da točno tako, vrata za ubacit šibicu da se sve opet zapali su uvijek odškrinuta. Ovo je nasljednik Vicorije Nuland, jel tako, Dana Rohrabacher,, što je rekao da bi se Makedoniju moglo i podijeliti. Vrlo zlokobno.

Njoko 9
Gost
Njoko 9
3 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Bolje oni nego kockoglavi.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  šanpjer

@Laki, u pravu si potpuno sa tezom da je benzin u Makedoniji. Dodao bih da sibicu drže nacionalni prvaci Albanaca. Taj narod je iskorišten i zrtvovan još osamdesetih kao detonator budućih sukoba. Nacionalne vodje Albanaca, umjesto da iskoriste povijesni trenutak i grade budućnost sa susjedima, nastavljaju biti oružje u rukama… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

E Makedonijo…zemljo izlazeceg sunca!!

preseren3
Gost
preseren3
3 godine prije

Dobar zapis.
Sa pravog stajališta.
Ali vrlo verovatno se neki, kao Topalovič, neče složiti…..
Netko mora uvijek sr*ti uzbrdo. Pišati protiv vjetra.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Usput, vidjet će se danas u BiH, koliki utjecaj imaju EU i NATO tamo. Na primjer, reklo bi se još jedan paradoks. SDS , kojeg su osnovali Karadžić & Co. nije protiv referenduma za ulazak u NATO, čak se zalaže za to. Ali je li to referendum na razini RS… Pročitaj više »

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Danasnji izbori u BiH nece nista promijeniti. Stranke koje su dosada vladale ce i sada biti na vlasti. Oni imaju uhodanu vojsku biraca koja se sastoji od: drzavnih sluzbenika i njihovih porodica koji su robovi stranaka koje im dodijele posao, zatim penzioneri i radnici stariji od 50 godina, zatim neobrazovane… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  krkan

Krkane,mislim da si jako blizu.To je to ,otprilike.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  krkan

krksi a gdje se to mijenja izborima bilo sta.. U kojoj to zemlji se ne vrte jedne te iste stranke.. Stvar je u okupaciji balkana usa i uk ambasadom…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Ne. Što se tiče SDS-a nije tačno da se zalaže za ulazak Nato, ni jedna opcija sa srpskim predznakom bar ne javno o tome ne govori. Šta je ispod stola to mi ne znamo ali u RS-u reći da želiš u Nato je ravno političkom samoubistvu. EU je druga priča.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

BiH je već sada de facto u NATO-u. Čija je gigantska baza u Butmiru koji se nalazi u južnom dijelu Sarajeva? Kako je regulisan status Brčko Distrikta što se tiče sigurnosne situacije? S kime oružane snage BiH svako malo održavaju vojne vježbe? Hajde, ne budimo smiješni, pa ni Kosovo nije… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  krkan

Mogu oni trckarati koliko hoce a lako ih je i ispratiti kuci..ne veze nas nikakav ugovor…velika je to razlika…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  krkan

Nisam ja krkane toliko naivan da ne znam o čemu pišeš ali Alen ti je dobro objasnio ( papir),ima razlike iako mi mislimo da je nebitna ,nebitna sada ,poslije će itekako biti bitna.Što se tiče statusa i stanja Brčko Distrikta ,bar o tome dovoljno znam. Tu sam .Porediti Kosovo i… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije

Na ovim prostorima svaki sistem koji je preuzeo zemlje je bio barem 10% losiji od svog prethodnika ali ga je uvijek vecina podrzavala.Kad bi se skupila masa nezadovoljnika preuzeli bi vlast i zbog straha od ovih drugih dopustala da se gazi po ljudima.i tako u krug dok nas vise ne… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Sa velikim uživanjem gledam kako sorošoidi i slične kreature izađu stravljeni sa sastanka sa Gen. James Mattis-om.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije

Hvala na dobrom članku! Puno toga sam naučio!

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Nití jedná država sa prostora bivse juge nemá svoj suverinitet,sve su to vázali amerike ili Eu.Cilj je Bio raskomadati Jugosláviju kako bi lakse mogli upravljati malim drzavama.

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
3 godine prije

Tko kontrolira povijest , kontrolira sadasnjost , a tko kontrolira sadasnjost , kontrolira buducnost.
Toliko o “povijesnoj istini”.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije

Postovani admine , zasto link sa vikipedije nije dopusten?
Ili je mozda neka greska?
Za svaki slucaj ,u cilju informiranja citatelja ponoviti cu link.
Hvala.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije

Proguglajte Gorana Sarica,ima puno toga za reci !

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Teritorija Makedonije jeste ključna za Region.
I zato sintetičke i polusintetičke nacije imaju jednokratnu upotrebu!

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Ima jedna pospovica koju sam cuo od Srba: “kada neko treba biti heben, gace same padaju”! Tako da ove price za male decu, kako ce nam teci med i mleko ako budemo izglasali ZA na referendumu je hvala bogu prosla sa gromoglasnom igonarancijom od strane vecina gradjana u MK. Nemojte… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

Xahaxahaxa pjesma je znaci vrh…otpjevana ono bas 😀
https://youtu.be/Yrzk5wW0STQ

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije

Daj bre ljudi budite bar malo objektivni…. Niti je propao , niti je vecina srecna…. Jednostavno spisak od 1800000 + biraca je toliko nerealan da nema u ovom momentu vise od 1350-1400000 koji zive I to sa onima ispod 18 godina. Druga i mozda najbitnija stvar : Zasto oni Koji… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Nesto ne stima sa tvojim brojkama. I ja zivim u BiH ali mi ne smeta i ostao bih u njoj kada bi mi neko postavio nekakvo suludo pitanje,recimo nezavisna Srska za nezavisno Kosovo i Metohiju. Elem..postujem tvoj stav i tvoju zelju,s tim nemam nista,ali zar ti ne smeta to tvoje… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

A ko je rekao to!? Pa naravno da svi mi koji smo ZA insistiramo da ne moramo ici 2000 plus godinu unazad da nismo potvrdili svoju pripadnost makedonskom narodu! Apsolutno ne! Aleksandar Veliki je bio anticki Makedonac , a majka mu je bila Olimpija , Grkinja , a on je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Hvali ti 65%. Jesi li ti Makedonac ili Sjeverno Makedonac,ne bulazni mi tu o izbjeglistvu (mada ne znam kuda bi bjezao ako si toliki slabic) i kojekakvim ratovima vec mi reci ko si i sta si!!!??????? Reci i podrzavam te u tome,mislim podrzavam ja tebe i sada u tvojoj zelji… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Hehe…. ma hoces i licna dokumenata , broj bankovnog racuna…. Pa ako dodje do rata , a zivim na zapadu gde su Albanci vecina ( a potpomognuti Kosovom i Metohijom , Albanije , Turske …. ) razbice nas ko beba zvecku , a ” patriJote ” poput tebe ce davati… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

I ja sam za njih bio Bosanac ali to nisam niti to postoji. Elem bratac,ne inputiraj mi kojekakve gluposti jer nemam ja pravo da ti bilo ta savjetujem niti da ti u tvojoj kuci pravim raspored samo hocu da nam kazes ko si i sta si…svaka ti cast na rijecima,moj… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Siniša

čuj ovog bisera,veli da nije bosanac 😀
da nisi ti puno hrkljuša igrao?

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Postoje li? Jbg,danas se svakanfukara moze zvati kako hoce..to se zove Pravo zagarantovano Ustavom.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Ako se ljudi tako deklarisu Ko si ti da im branis !? Bili nekad Srbi , sada vise nisu i tako se izjasnjavajy , kao Bosanci ! I Gde je tu problem!? Puna vama usta zapada i da nekoga tretiraju lose , a vi ste 100 puta gori ! Po… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Ja samo branim da se mene tako zove…nista drugo,a sa ljudima ljudski a neljudima kako ih pripada. Putuj igumane,u 3pm ako hoces.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Zvrk

A pusti i ti njega da se izjasni Kako se on oseca ! On je Srbin i tacka , kao sta si ti Bosanac!

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Sta si ti…skretnicar?

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Kako si ti postao Srbin? – rodio si se tako , pa i ja tako ! Mi smo Sloveni i Makedonci , a SVI smo mi gladni i bedni , a i vi Srbi mozak nula…. Umesto da budete umereni , da nas volite I privolevate sebi ( jer smo… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Bratac…molim te nemoj nas ti voljeti,daleko ti kuca od moje!!!!
Ali mi reci cime mi to vas tjeramo od nas,tako sto smo vas priznali kao Repiblika Makedonija a ne Bivsa a vi Kosovo Republik!???
Ne brini se ti,od Srba danas ti nece nikakvo zlo doci.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

To Oko Kosova si y pravu , a ko uopste Tebe voli !? I Ja kazem – daleko vama lepa kuca Srbima! Svako svoje , pa kome sta Bog da! I to ti kaze bivs navijac Zvezde , a cija je Baka iz Krajine!

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Xahaxaha ti si bratac debelo zastraneo…ne vezes ni sta pricas.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Opaska licna i uvreda ti jedini ” argumenat ” !?

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Postujem Konstantina i Makedoniju…popasao bi ti meni debelo,smjestio bih ja tebe na tvoje mjesto luzera u to mi mozes vjerovati…sjevernoMakedonac.

GoranZemun
Gost
GoranZemun
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Guramo vas i bacamo? Šta ste vi? Rekvizit za plažu? Možemo i mi tako reći, da i vi nas gurate i bacate, umesto da nas prigrlite i volite, ali malo mi glupavo. Interes oko Albanaca nam je bio isti, a šta ste vi uradili? Mi smo našu žabu Albanku manje… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  GoranZemun

Apsolutno si u pravu! I mi smo prema vama malo ogresili , ali upamti da smo vama uvek izasli u susret! Za vreme bombardavanja zapalili SAD ambasadu , krv smo davili i donosili u Vranje , Gligorov plakao da ne primamo Albance i da uradimo koridor prema Albaniji , naftu… Pročitaj više »

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Momak, Ti ne pravish razliku izmedzu Republika Severna Makedonja i Severna Republka Makedonija. Alooo!

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  viktor

Ipak je Sjeverna Makedonija a ne Sjeverna Republika!?? Trebali ste brate vi ZA pred narod izaci i lijepo im objasniti ono sta je Makedonac lijepo meni objasnio…ko ste,sta ste,kako ste nastali,odakle te i gdje dosli,na sta imate a na sta nemate pravo i narod bi prihvatio i odlucio. Odlucio je,na… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Objasnio Nikola Dimitrov ( imas na netu , ministar vanjskih ) i pricao o tome! A veruj narod glasao ubedljivo i to etnicki Makedonci , a mi smo ostali napolju , a znam minimum 55-60 ljudi Koji su napolje , a da su bili kuci izasli i glasali bi !… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Pa kada je tako bilo bitno zasto niste digli to lijeno dupe pa na put i glasali kao ljudi,pricas tu bajke a ostao si jer ti je zao kojeg eura potrositi za bolje svojoj domovini….zacepi vise i prestani sa bajkama,niste bili sppsobni navuci 15%.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

A Kako ti zamisljas radni odnos ? Da mogu Ja kada mi se prohte uzeti nedelju dana i otsustvovati sa posla!? E blago nama s tobom…. Videcemo na izbore… Tada cemo glasati Svi i Kako ti kazes ” mrdnucemo lijeno dupe ” i glasati ! I da , meni zao… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Do tebe je….mene je moj poslodavac pustao kada sam god trebao.
Halo frajeru…rjesava se pitanje domovine a ti kenjas tu,sta ce biti za izbore…opet necete imati trotrecinsku vecinu,ne spsobni ste Zaevci SjevrnoMakedonci da odlucujete o sudbini svoje domovine,morate da slusate druge i sa skidate gace.
Mrs bre….

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Anticki Makedonci su Soveni, amin.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  viktor

Tako su Grci naredili i platili Gruevskom da nas uveze u tu suludu politiku antikvizacije I na nas svalio krivicu i udaljio nas od EU i NATO , a za racun Grka i dao im alibi !

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac,nema to veze sa Gruevskim ali da je sa svojim javaslukom doveo do dna Makedoniju tu se slazem sa tobom.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Ima , veruj ti meni ! Da nije bilo javasluka , lopovluka , ubistva , korupciju i Inacenja , ne bi ni do ovoga doslo !

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Mislim na antikvizaciju,on je naslednik toga.

Moreno
Member
Moreno
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac Od kad je Hrvatska u NATO i EU broj blokiranih, deložiranih, ovršenih, nerođenih, iseljenih, osobni i državni dug je počeja rast eksponencijalno. Korupcija u vrhu vlasti se nije smanjila. Pogledaj Crnu Goru koja je ušla u NATO, a najdugoviječnija lopina na Balkanu Milo Đukanović je dobija NATO zaštitu i… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Moreno

Da , narod , a narocito mladi iz Hrvatske odlaze u potrazi za boljim zivotoom , uslovima , plate itd. Ali takodje odlazi I iz Srbije I Makedonije I to Jos radikalnije i Jos u vecem broju , a obe nisu clanice NATO i EU . Takodje odlazi i iz… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Moreno

Sto se EU tice…. Nije savrsena , ali je nesto najsavrseniji sta je do sada postojslo na kugli zemaljskoj u istoriji sto se tice ekologije , ljudska prava , demokratiju , vladavine prava , radnicka prava , zastitu coveka i okoline! Pa Gde odlaze Rusi , Ukrajinci , Moldavci ,… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Zašto misliš da Srbi tjeraju kontru,misliš da nećemo u EU i NATO čisto iz inata? Koja budaleština,zašto moj oportunizam i rezervisanost prem njima i tebi smatraš kontrom? Šta radi NATO vojnik u Libiji.Avganistanu,Iraku ili Siriji,pratiš li ti dešavanja oko tih zemalja ili samo ovlaš čitaš naslove;šta je sa Gruzijom,Krimom,šta je… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Kada biste vi ovo objavili…samo malo da se dočara ovom sjevernoMakedoncu…
https://www.intermagazin.rs/evo-kako-nas-je-opljackao-zapad-da-li-je-zbog-ovoga-ubijen-djindjic/#comment-880499

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
3 godine prije
Reply to  viktor

Medu ostalim i Slaveni.
Pogledajte malo genetiku ovih podrucja, najvise imamo domorodackih i slavenskih gena.
https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

Alxx
Gost
Alxx
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Nažalost, verovatno ćete proći gore od Srbije, jer ste mnogo manja i slabija država…

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Alxx

Videcemo…. Ako budemo pametno odigrali necemo…. ipak mi nemamo Miru i nosaca gajbica u Moskvi… Ali na dugi dok Albanci ce dobiti svoje , to stoji!

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Sta ce dobiti Albanci,pa po tvome 60% ih nije izaslo na referendum…hoce li svoje dobiti samo zato sto su od tebe svjesniji da su Makedonci!??

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Oko 55 odsto upisanih Albanaca nije izaslo na referendumu , jer su uglavnom na rada po zapadnoj Evropi i SAD , Kanada , Australija , isto kao i Makedonci , a jedno 15 odsto njih izaslo po naredbi Ankare i Erdogana . Vecina njih zeli da se situacija stabilizuje i… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Naravno…ko rat zeleo neka mu rat u kuci bude,samo vi prijatelji radite sta je najbolje za vas…puno srece kako god da okrenete!!

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Aj nsr vise….

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Siniša

Nije ovaj Makedonac, To je nova severnjacka rasa koja se lako cuva. Malo hrane (da stomak bude pun), malo garderobe (neki brend) i da ima nek dobar gazda da mu kaze (sa ”Zapada”) sta je dobro za njega.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  viktor

To vama Gruevski dao , pa bi i majku promenili , a ne ime zbog malo para! A ja sam vec 14 godina na ” mrskog ” zapada i radim , a Kako se ne bi povinuli moji roditelji partijastvu oni idu na berbu puzeva ( KAKO BI PREZIVELI !… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Gastarbajteri…svima ce nam glave doci svojim naglim prosvjetljenjem.

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Makedonac ,kazesh a ? Ti bi voeo da budesh Severnomakedonac.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  viktor

Dokazali sta smo u 2001…. Ja sam Makedonac , a sada u svim institucijsma smo FYROM… gde si bio 2001 ?

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

U Austriji…sto pitas?

Makedonec
Gost
Makedonec
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Da odgovorim mom zemljaku koji mi je uzeo I ime I odjednom se pojavio na ovom portalu. Glasalo je ZA 610.000 od kojih 250.000 albanaca, 50-60.000 roma,srba bisnjaka, turaka I ostalih. Znaci samo 300.000 makedonaca od kojih bar 50.000 prisilno pod ucenom od gubljenja posla. Znaci realno samo 250.000 makedonaca… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonec

A gdje sam ja spominjao Grke,kakvu si moju zabludu detektovao? Glede njih..x puta sam napomenuo da nisu stavili veto na bombardovanje ali je fakat da su pomagali za vrijeme rata i dugo poslije rata su pomagali ratnu sirocad. Makedonija…sa vase je teritorije napadana Srbija ali sa Grcke nije;fakat je da… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Siniša

a kako su nato trupe dosli u Makedoniju. Normalno iz Grcke. Ili mislis da grci nisu znali da tolika vojskaide da vezba u Makedoniju. Oni prema cenovniku NATO-a za to su dobro naplatili i zaradili, a nama su samo samo renovirale neke delove autoputa Gevgelija-Skopje. A to dali su Vam… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije
Reply to  Makedonac

A šta je tebe za tim?
Ne pravdaj svoj kukavicluk,čini mi se da je Srbija ponistila priznanje pod Republika Makedonija (što nije fer prema Grckoj pod tim imenom) i prešla pod BIVŠA.

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  Makedonec

Bogu hvala danas postoji Internet i podaci su svima dostupni i lako se sve moze proveriti ! 250 000 Albanaca!? Pa Albanaca jedva da je glasalo 46,7 odsto od upisanih Albanaca , a po tvom pisanju ispade da su Albanci samo u izbirackom spisku vise od pola miliona ( A… Pročitaj više »

Makedonec
Gost
Makedonec
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Kako mozes da mu veruvas na DIK koga ima dokazi za polnenje kutii vo pretezno albanskite glasacki mesta. Za pritisocite znam licno (mojot sin i snaja) Osmani licno se pofali so taa cifra. Vo Aracinovo Lipkovo Saraj i dr. glasaa preku 66% od izbiracite. Ako se znae deka vo nekoi… Pročitaj više »

GoranZemun
Gost
GoranZemun
3 godine prije
Reply to  Makedonec

Većina Srba i misli da ste nam bliži i draži nego Grci.Shvatamo vašu poziciju, ali realno naša pozicija je višestruko lošija. Bar je bila do sada.

Gortan
Gost
Gortan
3 godine prije

Prva pobuna protiv NATO okupacije dogodila se na Kosovu u martu 2004. godine. CIA je tada u jednoj od mnogobrojnih arhizlikovačkih operacija na ovim nesretnim prostorima pokušavala da masovne demonstracije protiv bede predstavi kao srpsko-albanski etnički sukob.. Naredna pobuna dogodila se u Bosni u februaru 2014. Imperijalistički okupatorski šljam je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Gortan

O cemu ti pricas!??? Marta 2004te na Kosovu i Metohiji od Srba ocisceno 6 gradova i 9 sela,4012 protjerano,935 kuca popaljeno,100 vjerskih objekada osteceno od cega 20 spomenika kulture i 15 Crkava unisteno,16 Srba ubijeno a 11 Albanaca (medjunarodne snage),skoro hiljadu ranjeno….i ti to nesto kao buna protuv mrkog Zapada!??… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
3 godine prije
Reply to  Siniša

Malo je “nezgodan” komentar za šoviniste ili dežurne budaletine… I ne tupi mi više po komentaru.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Gortan

Extra…eto ti nisi sovinista ali zbilja pises budalestine.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Gortan

Šta si jeo/pio danas Gortane?

Red Dog
Gost
Red Dog
3 godine prije

Nije Makedonija stekla nezavisnost 91 proglasenjem, vec u maju 92 priznanjem u GS UN. Svi secesionisti su bili priznati u paketu tada.
91 je hrvatski nacionalisticki mit da ne bi ispalo da su bili teroristi do maja 92.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

LP…jeli sve u redu sa sajtom?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Siniša

Što pitaš?Sve OK,ovi minusi koje ste naklepani ti i Moreno od ovih “sjevernih makedonaca” su anomalija.??

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

Ma nisam tolko negativan,meni cudni neki plusevi…

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

Zbilja..Moreno bas “negativan”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Siniša

Večeras velika posjeta na portalu iz sjeverne makedonije.??

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Dobro jutro svima …. Sinisa + Tadmure + Viktore + ostali … ja sam to primetio … danas nesto veci angazman od nekih X faktora. Inace cim vidim lik pod nikom “Mamedonac” …. odmah me podseti na shupka Aleksandra iz Altera (samo tada se deklaraisao kao Srbin iz zapadnog dela… Pročitaj više »

viktor
Gost
viktor
3 godine prije

”Svernjaci” su anomalija, zato je i referendum uprkos punjenju kutija i izbornoj kradji neupesan.

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  viktor

Primer kako su ”punjene” kutije: Izbiracko mesto 0543, Centar Zupa , od 18 i 30 do 19 casova ”glasalo” 331 gasaca. Znaci svakih 5,4 sekunde jedan glas. Svetski rekord u brzini glasanja.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
3 godine prije

Referendum to jest ne izlazak na njega je samo usporio plan svjetskog hegemona. Ima nekoliko varijanti ,od kupovine glasova u sabranju do mjenjanja ustava kojim ce se to sada gurati da prodje. Vjerovatno ce proci bez obzira na zelje samih Makedonaca. Ako i to omane hegemoni imaju jos jednu opasnu… Pročitaj više »

TauCeti_MK
Gost
TauCeti_MK
3 godine prije

Referendum je na nasu srecu propao. Od 1.800.000 glasaca glasalo je 300.000 makedonaca, 250.000 albanaca, 50.000 od ostalih manjina a oko 50.000 listica su ubacena. Oko 600.000 glasaca je bilo za, nesto vise od 50.000 glasaca je bilo protiv a bilo je i nevazecih listica. Na predvremenim parlamentarnim izborima 2016-te… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
3 godine prije
Reply to  TauCeti_MK

Kako je moguce da su od svim upisanihAlbanaca izasalo da glasa 46,7 odsto , a da su bili 250 000 glasova samo Albanaca , a Albanaca ima ( po oficijalnim podacima ) 500 000 , a po nekum podacima i manje , A PO TVOJOJ MATEMATICI ISPADE DA IMA 527500… Pročitaj više »

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Makedonac

Mnooogooo si bre uporan da dokazes da su 2 i 2 =5, a nisu, nego 4. Pravi Makedonci su na dan referenduma pekli papriku, pravili ajvar i slusali ”Zabranjeno Pusenje” – ””Necu da budem shvabo u dotiranom filmu”. Ajd, sad idi po sendvich, zasluzio si.

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije
Reply to  viktor

Viktore … zemjak … dzabe gubis vreme so “alehandro” (od Altermainstream) a sega pod nik Makedonac/nec … vidis covekov se ubi tipkajki od povekje IP adresi so + na negovi komentari i – na site komentari koj mu se kontra! Budala nikako da svati deka lugjevo tuka ne pisuvaat za… Pročitaj više »

viktor
Gost
viktor
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Pozdrav, Konstntin i samo hrabro. Smrt fasizmu, sloboda narodu, srosoidi pushite ga !

Oksi moron
Gost
Oksi moron
3 godine prije
Reply to  Konstantin

” Jeste li ikada culi za osobu koja lose prica o vama , a da mu ide bolje u zivotu nego vama??! Ni ja isto “

POVEZANE VIJESTI

Izbornik