Napuštanje EU i eura “više nisu prioritet” Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen

47 komentara

Odricanje od ključnih obećanja je već zabilježeno u Grčkoj s Tsiprasovom Syrizom i odnedavno u Italiji u kojoj su koalicijska vlada koju vode Matteo Salvini i Luigi Di Maio odustali od ključnih stavki programa Vlade promjena. Čini se da je sada na redu Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, koja nije osvojila vlast, ali je među vodećim političkim snagama u Francuskoj.

Čelnik stranačke liste na čelu s Marine Le Pen na europskim izborima, Jordan Bardella, zaključio je da ideja o Frexitu sada možda više nije toliko poželjna, posebno u Europi koja “evoluira”.

Dok je njemačkoj stranci AfD još uvijek draga mogućnost Dexita, Nacionalno okupljanje, bivši Nacionalni front, izlazak iz Europske unije i eurozone stavlja na posljednje mjesto na listi prioriteta.

To je tijekom kampanje za predstojeće izbore za Europski parlament jasno rekao Jordan Bardella, mladi čelnik Nacionalnog okupljanja.

Govoreći za BFMTV u ponedjeljak 14. siječnja, prema njegovim riječima, Europa može biti “nešto dobro”, a Frexit “za sada više nije prioritet stranke”.

“Točke dogovora” s Matteom Salvinijem

Matteo Salvini
FOTO: Matteo Salvini

Ravnatelj pokreta mladih stranke Marine Le Pen, poznatiji pod nekadašnjim nazivom Nacionalni omladinski front (FNJ), objasnio je u razgovoru s Jean-Jacquesom Bourdinom što su trenutni prioriteti stranke.

“Što se tiče eura, moramo biti vrlo jasni, nismo bili u mogućnosti uvjeriti ljude u to pitanje. Mislim da je brutalni izlazak kojeg smo željeli predložiti za euro i Europsku uniju uplašio mnogo Francuza”, rekao je Jordan Bardella.

“Vjerujem da je u politici jamstvo poštenja da se prizna da rješenja koja smo predložili možda nisu u skladu s onim koja su Francuzi očekivali . Danas postoje drugi prioriteti. Vjerujem da za sada izlazak eura više nije prioritet”, dodao je Bardella, preusmjeravajući politiku stranke na druge staze, poput smanjenja poreza i smanjenja imigracije.

U Italiji je novinar i politolog Paolo Barnard, koji je polagao neke nade u novu Vladu promjena, ogorčen politikom Salvinija i Di Maia, prije svega zbog popuštanja Bruxellesu oko proračuna za 2019. godinu, koji je revidiran s 2,4% deficita na 2,04%, ali i zbog neprincipijelnog stana prema NATO paktu.

U svom članku “Naivci, tek sad ste otkrili blef žuto-zelenih”, kako u Italiji zovu vladu Lige i Pokreta 5 zvijezda, Paolo Barnard optužuje do jučer ratobornu i polemičnu vladu prema  europskoj diktaturi da već bleji i spremna je na ustupke pred prvim prijetnjama i ucjenama Bruxellesa.

“Pred špekulativnim provokacijama i zastrašivanjem Junckera se plaćeno sudioništvo vječnog talijanskog establišmenta “prodalo strancima”. Ovo je kraj iredentističkog sna. Italija se sprema vratiti ponašanju koje je u  skladu s računovođama Europske unije, tako nepoštenima da nam ne mogu tolerirati ni jadnih 2,4% deficita, a onda žure oprostiti Francuskoj i svom Macronu, koji se brani od pobune Žutih prsluka, najavljujući da će probiti mitoloških 3% deficita, što bi se trebao sankcionirati prema Ugovoru iz Maastrichta na temelju puke “teološke” tvrdnje, koja nema nikakve veze s ekonomijom. Bolje rečeno, oni koji su nametnuli to umjetno ograničenje deficita učinili su to zlonamjerno, znajući da će podrivanje države uzrokovati potres i nestanak srednje klase, deformirajući gospodarstvo isključivo korist financijske elite”, piše Paolo Barnard nekoliko dana uoči kapitulacije Italije u Bruxellesu.

“Izgovor je da nema više novca i javni dug nas proždire. A valuta. Tko je kontrolira? Tko je njezin vlasnik? Tko je izdaje? A valuta je jedina mjera duga. Javni dug izražen u državnom novcu nije nikakav problem. SAD, Kina i Rusija nikada neće bankrotirati. Japan u omjeru BDP-a ima dvostruko više duga od Italije, ali ne pati. Samo je Europa  jedinstveni slučaj na svijetu u kojoj je pola milijarde ljudi ostavljeno na milost i nemilost krvnika, kao što je slučaj u Grčkoj, a da se nitko nije pobunio”, nastavlja Barnard.

Jesu li mogli Salvini i Di Maio što učiniti? Ne! Prema njihovim izbornim kampanjama su morali to učiniti. Mnogi su ih shvatili ozbiljno, njihovi protivnici prvi, očigledno uplašeni mogućim novim kursom, a onda očito i njihove pristaše. Barem 60% Talijana, prema anketama, bili su uvjereni da bi oni mogli biti novi “Spasitelji domovine”.

Zapravo je Barnard na ovaj razvoj događaja upozoravao 31. svibnja 2018. godine, kada je napisao: “Luigi Di Maio i Matteo Salvini nanijeli su talijanskim euroskeptičnim biračima najgore poniženje koje je itko mogao zamisliti. Nije loše, za dva “paladina” talijanskog suvereniteta. Ali što je još gore, zauvijek su pokopali talijanske suverene nade. Danas, nakon što su se u velikoj mjeri ostvarila njegova predviđanja, žuto-zelenu vladu u Rimu zove opasno nerealnom, neodgovornom i nitkovima.

Nakon što su iscrpili prvi set  kozmetike, već su se uhvatili dimnjaka i posipaju se pepelom po glavi, jureći po ulicama Bruxellesa i Quirinala, kao i svaka druga talijanska marioneta od 1993. nadalje. To se događa zato što su na štetu biračkog tijela i vlastite nepripremljeni i naivnosti Liga i M5S grubo podcijenili protivnika. Tko je od Fusara, Becchija i svim tih razočaranim malim dječacima koji se sada bore na društvenim mrežama i poručuju “Vjerovali smo vam, izdajnici!”, dijelio je moje predviđanje? Nitko. Mi smo zapravo nacionalno poniženje”, zaključuje Paolo Barnard.

Valeurs Actuelles / BFMTV / Libreidee

AFDAlexis TsiprasMarie Le PenMatteo Salvini
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Helena
5 godine prije

Recept za srećniji život: Verujem samo sebi, samo od sebe nešto očekujem i samo se u svoje snage uzdam.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo već postaje groteska. Italija je u UN-u glasala za odbijanje ruske rezolucije da se očuva INF. Glasala je i za proširivanje sankcija Rusiji, dok se koristila sa srbijom da izvozi robu u tu istu Rusiju. To je što se tiče vanjske politike. Ovaj zajamčeni dohodak o d 780 eura je klinac. Jer moraš imati milijun preduvjeta da bi ga dobio. Proračun je prekrojen po želju Moskovicija, a ono što su probili su namaknuli dodatnim porezima. Još dva poteza , a bit će ih , i na sljedećim izborima će dobiti 10% zajedno. Kome onda vjerovati? Ajmo reći da je Le pen pragmatična i ne želi velike potrese. Ajmo reći da je tako i bit optimisti. Da dođe na vlast? Zaista sumnjam da bi bilo velikih promjena o kojima je grmjela prije dvije-tri godine. Dakle, kako dalje??????

Siniša
5 godine prije

Nravno da nisu…. EU ideja malog čovjeka je fenomenalan projekat, samo žestok reset i ljepota od života.

kardinale
5 godine prije

I svaka budaletina god 2019 u doba interneta zna da nije bitno za koga glasas ili tko ce pobjediti ionako masoncine poslije vode iza zavjesa zemlje. Politicari su samo vidljivi klauni.

Antiglobalist
5 godine prije

Nema izlaska za “male” zemlje, jer elita to ne dopušta. Na primjeru Britanije vidi se da nema lakog izlaska i za “velike” što je jasna poruka “euroskepticima” u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Ako se Britanija spasi i izađe – kažem ako – bit će primjer koliko je to teško, a ako ne izađe – bit će primjer da je to nemoguće.

ShaCkaL
5 godine prije

Već sam u jednom komentaru prije rekao da Nacionalno okupljanje nepodupire čak žute prsluke..

shumadinac
5 godine prije

Vrlo bitan detalj – Le Pen menja program PRE izbora. Lepo kažu: “birači to nisu želeli, daćemo im ono što žele”. Da li su u pravu? Valjda je normalno da se rukovode željama svog naroda…

Ne branim Nacionalno okupljanje, čak ni ne poznajem njihov program ali treba imati na umu da je tamo mini revolucija i da ni tim snagama napuštanje EU nije osnovni prioritet. Uostalom, da li bi bilo čudo da drugi dan po dobijanju vlasti kažu: “Ipak bi trebalo izaći iz EU” – da li bi bili prvi koji slažu birače? Danas je glasanje na izborima kao popunjavanje sportske prognoze.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Sve je u njihovim kandzama, oporba, vlast, lijevi, desni, zeleni, centar, svi do jednog tako da sto god narod izabere oni su sigurni dobitnici. Treba sistem mjenjati a ne politicare

Segota
5 godine prije

I tako , okreće plašt po vjetru…..

Radikalna obrana
5 godine prije

Nije to ništa čudno. Le Pen već neko vrijeme ide prema trenutnom političkom centru. Da pobijedi na izborima vjerojatno ništa ne bi napravila sa muslimanima.

Nema tu pravih lidera, to je sve luk i voda. Čim je netko radikalniji (u prijevodu: nešto bi napravio) njega se rješavaju po kratkom postupku kao što se Le Pen rješila svog oca.

Perica
5 godine prije

Kad Perica kaže da radikalnu opoziciju oformi vlast odma’ dobije “brdo” minusa

spartak
5 godine prije

Još jedan dokaz da se stranačkom “demokracijom” ne može ništa riješitit. Pa rekao je davno mudri Bernard Shaw da kad bi se izborima moglo nešto promijentiti, oni bi bila zabranjeni!
Valja odustati od politike i politikanata. Jedino je rješenje oružana revolucija, a za nju vrijeme još nije sazrelo. Još ljudima nije tako loše da uzmu oružje u ruke. Ali doći će nažalost i ti dani, kad-tad. To je neminovni razvoj.

MiLo
5 godine prije

Napokon shvatila kako se dolazi na vlast,samo lojalnoscu i poslusnoscu. Kao i u ovim nasim balkanski.m drzavicama samo poltroni i ulizice na vlasti a vlade odredjuju strani ambasadori nema tu niti jedne ni poluslobodne drzavice.

Kihot
5 godine prije

Obećanje, ludom radovanje!

Stjepan
5 godine prije

Svi manje-više vide izdaju od novopečenih vlada koje su najavile ne prihvačanje ucjena EU birokrata!? Meni ne izgleda sve baš tako, čini mi se da se čeka tajming koji će omogućiti rezultat. Ako bude djelovala svaka zemlja i vlada za sebe neće biti uspjeha. To je valjda jasno. Male državice su tužne vazalštine, bile ili ne u EU, NATO-u…, koje će se po nalogu gazda u sekundi okrenuti jedne protiv drugih i napraviti “Kontrolirani kaos”!?Trebati će istovremena kordinacija nekoliko najvećih zemalja da bi se uspjelo riješiti okupacije itd.
P. S. Izdaje mnogih vlada i njihovih glasaća europskih država od 90-te do danas se mora platiti, a cijenu budu najbolje osjetila naša dijeca, mladi !! Kao i uvijek novi naraštaji stradavaju najviše dok ispravljaju nepoštenje sadašnjih i prošlih “elita” i onih koji misle da to jesu, …

IVE iz pecalbe
5 godine prije

GLUPANI KOJI VODE EU nikako da shvate i nauce da ih USA iskoristava i pravi budale od njih, jednostavno trebaju raskinuti na nivou EU sve dipolamatske vojne i ekonomske odnose sa USA pa da vidimo promijenu, a ne ovako kada Trump ide na sranje njih 10 stoji u redu da mu polizu gusicu. Pogledajte samo Kulindu i Plenkija ne treba dalje uopce gledati.

alan ford
5 godine prije

Napuštanje EU i eura “ nije prioritet” ni AFD-a. Jedan dio stranke AFD-a, želi to, želi “dexit”, i to ono “radikalno krilo”, kako ih nazivaju lažljivi mainstream mediji. Ali čelništvo stranke, na čelu sa Gaulandom i lezbom Alice Weidel (bivša menadžerica Goldma Saksa), koje se sve više približava mainstreamu, ne želi to. Baš nedavno na stranačkoj konvenciji, Gauland, je rekao, također da izlazak Njemačke iz EU, “dexit”, nije prioritet. Ciohazarska mafija, koja je gospodar korporacije Njemačka, naređuje svojim pudlicama, Merkelici i ostaloj bandi, da primjenjuju paraleno dvostruku taktiku prema AFD-u, a tako i prema ostalim euroskeptičnim strankama; Nacionanoj fronti, Salvinijevoj stranci, FPO u Austriji, itd. Taktiku mrkve i batine. Na jednoj strani, se metodama zastrašivanja ide protiv AFD-a, a istovremeno se pokušava “mrkvom, ubacivanjem svojih ljudi u stranku, da se ona smekša, da se razvodni,. da se sve više usmjeri ka mainstreamu. Metoda zastrašivanja; Merkeličina vlada je nedavno donijekla odluku… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI