Desničarska njemačka stranka osigurala je ‘povijesnu’ pobjedu

Tim Lochner
12 komentara

Kandidat AfD-a prvi je put izabran za gradonačelnika

Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) po prvi je put pobijedila na izborima za gradonačelnika, čime je upisala povijest u saskom gradu Pirna. Pobjeda dolazi manje od dva tjedna nakon što su regionalne vlasti označile AfD kao “ekstremističku”. AfD uživa rastuću potporu među njemačkim glasačima posljednjih mjeseci, u vrijeme kada su ocjene odobravanja sve tri stranke u vladajućoj ‘semafor’ koaliciji u zemlji pale na rekordno niske razine. Tim Lochner, koji je predstavljao AfD, dobio je 38,5 posto glasova u drugom krugu glasovanja u nedjelju, ispred kandidatkinje Kršćansko-demokratske unije (CDU) Kathrin Dollinger-Knuth s 31,4 posto. Kandidat AfD-a osvojio je 33% glasova u prvom krugu izbora 26. studenoga, iako niti jedan od pet kandidata nije osigurao apsolutnu većinu potrebnu za izravnu pobjedu, što je glasovanje poslalo u drugu fazu.

Dva prvotna kandidata izašla su iz utrke prije drugog kruga i pozvala svoje pristaše neka glasaju za Dollinger-Knuth. Stranke Zelenih i Ljevice također su je podržale na glasovanju u prosincu, iako se njihova potpora pokazala nedovoljnom da izbaci CDU na prvo mjesto. U objavi na X (bivši Twitter), suvoditeljica AfD-a Alice Weidel opisala je Lochnerovu pobjedu kao “povijesnu”. Kandidat stranke Slobodni birači Ralf Thiele, koji je bio treći s 30,1%, rekao je kako postoji “trend u cijeloj zemlji” koji pokazuje da AfD “postaje sve jači”. Ogranak stranke Zeleni u Saskoj rekao je da je “zaprepašten” ishodom izbora u Pirni, dok je stranka Ljevice pozvala “sve demokratske stranke” da se ujedine protiv AfD-a. Ranije ovog mjeseca, predsjednik saksonskog ogranka Ureda za zaštitu ustava (BfV), Dirk-Martin Christian, objavio je da je AfD službeno proglašen ekstremističkim zbog svoje “protuustavne agende”.

Novi pravni status omogućuje BfV-u korištenje bez ograničenja sredstva za nadzor i obavještajne podatke za prikupljanje informacija o aktivnostima desničarske stranke. Saska je postala treća njemačka regija koja je poduzela akciju protiv AfD-a, nakon Tiringije i Sachsen-Anhalta.

Stranka je prethodno dobila 27,5% glasova na posljednjim regionalnim izborima u Saskoj 2019. U listopadu je AfD zabilježio najbolji učinak u nekoj zapadnoj njemačkoj pokrajini, dobivši 18,4% glasova na regionalnim izborima u Hessenu.

AFDDesničarska Strankanjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
4 mjeseci prije

Ne mogu više Njemci gledati kako Sholtz viri iz .upka proklete sotonine sinagoge i doživljavati poniženja višeslojne hazarske okupacije …..

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Sasvim očekivana posljedica katastrofalnih političkih i posljedično gospodarskih i zdravstvenih odluka koju provodi aktualna njemačka vlast već dvije godine znana kao “semafor” koalicija, kao i EU.

Na nacionalnoj razini zbog EU političkih odluka na parlamentarnim izborima probudile su se Mađarska, Slovačka, Nizozemska – tko je sljedeći?

Max
4 mjeseci prije

Neka.

Mahatma
4 mjeseci prije

Što to ”desničarska” uopće više znaći u post – postmodernističkom svijetu?

Jomla
4 mjeseci prije

“Ljevičari” su otišli toliko lijevo da su se našli dešnje od bilo kakve desnice. “Desničari” su postali jako umjerena do lijeva opcija… jbg, 😛 😛

Hagar
4 mjeseci prije

Shvacanje zelenih da je demokracija jednako sotonizam ili bar oni koji ce okrenuti glavu dok sotonizam vlada. Takvi su im sefu najdrazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI