Ambiciozan cilj Pariza i Berlina: Osvojiti Balkan i izgurati ostale aktere iz regije

Macron Merkel
80 komentara

Prije dva dana je veleposlanstvo Francuske u Skopju objavilo je Strategiju za Zapadni Balkan, donesenu na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona. Cilj strategije je približavanje državama regije i da se dopune i podrže aktivnosti Europske unije za njihovo približavanje Europi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na stranicama Veleposlanstva Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan summit lidera država Zapadnog Balkana.

Macron je, kako se navodi, zatražio izradu strategije na temelju analize u kojoj stoji da su države regije Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali i da su “potrebne mnoge reforme koje bi omogućile trajnu stabilizaciju i dale odgovore na izazove s kojima se regija suočava”.

Prema zahtjevu Macrona, Strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva “veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regije koje nisu članice Europske unije u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava”.

Francuska će, prema toj strategiji, intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regije. Navodi se i kako će ovog ljeta Macron posjetiti Srbiju, a ministar za europske i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian će do kraja godine doći u Albaniju i na Kosovo.

Napominje se i da predložena strategija nadopunjuje aktivnosti poduzete u okviru Berlinskog procesa u kojima Francuska sudjeluje od osnivanja i bit će djelomično implementirana u francusko-njemačkom okviru.

Što se tiče gorućeg problema regije, odnosa Beograda i Prištine, po običaju su se svi složili “da su se dogovorili kako se ništa nisu dogovorili”.

Stoga ovu njemačko-francusku inicijativu treba gledati iz drugog ugla i kao pokušaj francusko-njemačke osovine da se fokusira na jednu od najosjetljivijih regija u Europi – na Balkan. Ovdje, između Mediterana, Crnog mora i Srednje Europe, odigrava se vrlo teška bitka između supersila koje se bore za kontrolu jugoistočnih vrata Europske unije.

Francuska i Njemačka, nakon nekoliko tjedana napetosti, osobito zbog razilaženja oko Libije, sada se ponovno okupljaju i snažno grade čeličnu osovinu, a to čine s pokretanjem iz najtoplijeg područja u Europi, s čijim su vođama Macron i Merkel održali neformalni sastanak u Berlinu.

Poruka koju su Macron i Merkel uputili balkanskim zemljama bila je vrlo jasna. Zemlje moraju prevladati podjele kako bi se cijela regija pridružila Europskoj uniji. Na neformalnom sastanku s čelnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, sada već Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, kojima su se pridružili čelnici Hrvatske i Slovenije, njemački kancelar i francuski predsjednik zatražili su od zemalja da prevladaju razlike kako bi EU mogla proširiti prema balkanskoj regiji. Najveći pomak žele vidjeti u približavanju Beograda i Prištine, tvrdeći kako žele spriječiti da Balkan opet postane “europsko bure baruta”.

Međutim, Berlin i Pariz su prije svega uplašeni činjenicom da će jugoistočna regija Europe definitivno postati područje sukoba između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, te da će Europska unija s francusko-njemačkom lokomotivom biti izbačena iz igre.

Macron i Merkel se žele domoći regije po svaku cijenu, stoga ne žele druge sugovornike, čak ni u Europi. Toliko da je prva zemlja koja je bila isključena iz ovog neformalnog sastanka bila Italija.
“Da budem jasan”, piše talijanski politički komentator Lorenzo Vita, “interesi Francuske i Njemačke u ovom slučaju nisu potpuno identični”.

Merkel je doista zainteresirana za područje Balkana, obzirom da Berlin oduvijek regiju smatra područjem svog utjecaja. Njemački je cilj uvijek bio proširiti svoje područje interesa na obale Sredozemlja. Posljednjih je godina ostvareno nekoliko inicijativa kako bi se postigao konačni cilj. U Grčkoj je Berlin, zahvaljujući i dužničkoj krizi Atene, uspio prodrijeti ekonomski i politički. Potom je Njemačka na cijelom Balkanu postala glavna europska referentna sila, do te mjere da iza sporazuma između Grčke i Makedonije o promjeni imena bivše jugoslavenske republike stoji ruka njemačkog kancelarke.

Francuska je u ovom procesu više politička i međunarodna potpora. Oboje čelnika francusko-njemačke osovine na svom dnevnom redu imaju pitanje podjele Europe i njihovih područja utjecaja i interesa, a Balkan je dio njemačkog plana mnogo više nego Pariza, koji na ovom području, prije svega, želi izbjeći izvaneuropsko uplitanje.

Ali za Njemačku je ovo pitanje puno važnije. Balkan je zemljopisni koridor koji s mostom u Turskoj povezuje Aziju i Srednju Europu. Regija predstavlja put do istočnog Mediterana, ali i područje od velikog interesa za cijelu njemačku industriju. Merkel u svojoj međunarodnoj strategiji ne može ignorirati područje Balkana.

Uz povratak Sjedinjenih Država i zapanjujući prodor Kine, Merkel ne želi suparnike. Doista, ovaj neformalni sastanak u Berlinu poslužio je i da se izazove američka administracija, baš u vrijeme velikih napetosti između Berlina i Washingtona.

Ovo je budućnost iz koje je, barem za sada, isključena samo Italija, koja izlazi iz ovog summita ne samo odsječena, nego i poražena. Barem na trenutak, jer čak i na Balkanu Rim ima oprečne interese u odnosu na francusko-njemačku osovinu.

Međutim, problem je što je na Balkanu, kao i u drugim dijelovima svijeta, Italija samo sa Sjedinjenim Državama mogla voditi dijalog kako pobijedila u područjima utjecaja osovine koju čine Francuska i Njemačka.

Trumpova administracija odavno se u odnosima s njemačkom vladom suočava s velikim izazovima, a što se tiče Balkana, američki interesi nisu mali, kako sa strateškog gledišta, tako i s ekonomskog i političkog.

Dolazak Kine i njemački potezi, kao i jasan ruski stav protiv proširenja NATO pakta na istok, vratili su područje Balkana u središte europske agende Sjedinjenih Država. Lorenzo Vita sugerira da bi za Italiju bilo najbolje da u ovoj situaciji pronađe partnera u Washingtonu, obzirom na to da je Bijeloj kući potreban saveznik u Europi, dok je Italiji potreban međunarodni partner kako bi narušio francusko-njemačku osovinu i na Balkanu.

Dakle, ovdje se uopće ne radi o “pomoći” Berlina i Pariza zemljama Zapadnog Balkana da “prevladaju podjele”, da se fokusiraju na “reforme koje bi omogućile trajnu stabilizaciju i dale odgovore na izazove s kojima se regija suočava”. Još manje se radi o pokušajima Macrona i Merkel da “stabiliziraju šest zemalja regije koje nisu članice Europske unije u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava”.

Susret u Berlinu je dio procesa u kojem Njemačka iz strateški važne regije, koji oduvijek smatra svojom sferom utjecaja, želi “izgurati” SAD, Kinu i Rusiju, a Francuska joj u tome pomaže ne toliko zbog vlastite prisutnost u regiji, koliko za podršku planovima Pariza, od kojih je najprepoznatljiviji stvaranje europske superdržave kojom bi upravljale isključivo njemačke i francuske elite.

Angel Merkelstrategija za zapadni balkanZapadni Balkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shah
4 godine prije

Nista novo, sve vec opisano u Stoljecu rata.
Situacija je kao 42, Svabe pred Moskvom i preuzele 87% Balkana.

A ruska zima ne dolazi.

Miki maus
4 godine prije

Balkan opet u fokusu svima?! Crno nam se pise, naje…. smo opet!

eu kolonija
4 godine prije

ćorava posla. te reforme o kojima oni pričaju su prilično skupe (od sudstva do prava lgbt itd. itd.) I naravno sve treba da financiraju I onako opljačkani I osiromašeni građani država “zapadnog balkana”. s druge strane jedna kina je došla sa kešom I nema nikakvi uvijeta tipa reformi. dragi poštovani čitatelji vi ocijenite u svojim državama tko radi za ove euro-manijake a tko za narod. hebo im europska perspektiva “zapadnog balkana” prkno. neka keširaju novac veći od kineza pa neka se prse gnjide fašišstičke. trideset godina pričaju istu priču a mi sve siromašniji. hebo im ukidanje rominga, kao najveće gospodarsko dostignuće, mammu faššističku. trideset godina gnjidde, uz pomoć domaćih izddajnika, rade protiv vas

Son of Alerik
4 godine prije

Prostor Balkana je nekad bio geopolitički bitan, za vrijeme postojanja Jugoslavije. Graničila je izravno sa Zapadom s jedne strane i izravno sa Željeznom zavjesom s druge strane – most između svjetova. Danas je sasvim druga priča. Geopolitički značaj preostalog dijela Jugoslavije koji nije u EU (plus ALbanije) je ravan nuli, slijepo crijevo europskog kontinenta. Nije ovo 1914. pa da Balkan stoji na putu pruge Berlin – Bagdad, nikakvi koridori ne prolaze Balkanom, osim onih emigrantskih. Kinezi su uzeli grčku luku, koridori mogu ići preko Bugarske, Rumunjske, Mađarske. Ili preko Luke Koper (godišnji promet 220 milijuna eura). Jedina prednost ne-EU balkanskog prostora jest to što se nalazi u trbuhu EU pa je sasvim legitimna težnja čelnika EU da uđu u taj prostor kako im se ne bi dogodilo da Rusi ili Kinezi uđu unutra (još više nego li jesu) pa zagospodare tim prostorom. Tih desetak milijuna ljudi koji žive tamo za… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ništa od toga.
Nema Švabi preko Balkana na Bliski Istok.
Kažu Britanci.
P.S.
Povijest se ponavlja.
Zbog onih koji nisu bili na nastavi.

samo tako
4 godine prije

Berlin-Pariz i dalje iz šupljeg u prazno. “Uspjeh” desetlječa im je promjena imena Makedonije, nudeči prazne tanjure. Koliko su uložili i koliko su spremni uložiti u razvoj, posebno infrastrukture?
Cilj strategije je stvaranje kolonija, modernih, koje bi donosile veči profit od bivših. Problem je što ne mogu dogovoriti raspodjelu plijena

Ante
4 godine prije

Zapravo ova strategija bar po momo mišljenju služi samo da bi Beograd postao dio Europe i da se Ruski utjecaj odande izbaci. Strategija kako oni to nazivaju je zapravo ucjena da Beograd odustane od Kosova i da izbaci Ruse. Puno traže malo daje. Beograd ako dobro odigra karte mogao bi žabarima i švababa pokazati kako je to kada jedeš kamenje za večeru.

mulo čelika i ugljena
4 godine prije

oni će ? američki vazali koji nemogu ni svoje sredit ti francuzi vode nekoliko ratova a neznaju ni za koga ni za što jedino što su od eu napravili agresora koji briše države i narode zbog interesa petro dolara… a gospoda njemci se prvo moraju naoružat ako misle glumit nasilinika

Weteran
4 godine prije

Želim navedenim Silama Osovine sto snažniji, intenzivniji i brojniji dolazak Afro-Azijskih gostiju u urbane centre!

Alen
4 godine prije

U bem ti , svi su na okupu , njemci ,francuzi , usa , kina , rusija i mi svi skupa s njima…
Zadnji put kad je bilo sakupljanje nismo se dobro proveli , mogli bi se ovaj put oni posvadjati zbog nas..
A to je i logicno da se desi… Tako nebitan !? , a svi ga žele…

Alen
4 godine prije

” Zemlje moraju prevladati podjele kako bi se cijela regija pridružila Europskoj uniji. ”

Prije trideset godina okupili su se da nas razjedine , sad se okupljaju da nas ujedine..

nena
4 godine prije

Druže Tito vrati se!

Ana
4 godine prije

Cim se ovakvi pocnu brinuti za nas , mi pocnemo pljuvati krv!

Roky
4 godine prije

Merhaba askeri sto kaze mile kud idemo istok- zapad ili sjever na jugu nas nece sigurno??? Kako stvari stoje za sada svi putuju ka zapadu opet kazem kako stvari stoje svi bi najradje putovali ka zapadu necu objasnjavati zasto ali malo pametnom dovoljno je receno … Zapad je jos uvijek zapad arogantan ,bezobrazan,licemjeran ma sve najgore sto se moze izreci no ipak svi zele tamo i svjedoci smo da se pismeni sa balkan ubrzano iseljava ka zapadu i to je veliki problem jer ostaju ovce i ovo nesto cobana od 92 sto prezivi znaci nije dobro niti se pise dobro.

Lucija
4 godine prije

Je, Francuska ipak ima više iskustva u kolonijalizmu…možda računaju i na ‘tradicionalno prijateljstvo’ sa Srbijom – koju su bombardirali, ponizili na godišnjici 1. svj. rata, pustili Haradinaja itd. I ne zaboravimo: naplatili u zlatu svaki metak i svaki žnjiranac iz tog rata…masno.
S druge strane, nije valjda Njemačka bez veze financirala Ovk?
I bez ruda Kosova i Srbije – cijeli Balkan ima VODU i nezagađenu obradivu zemlju.
Samo nemojte misliti da je bilo tko drugi – drugačiji, npr Turska ili SA.

Lucija
4 godine prije

Micron je …gay
Prigodni vic, kraj 80-tih
Čekaju u redu ispred pekare Srbi, Hrvati, Muslimani…izađe pekar i pita: – Ima li koji Srbin u redu? Jave se neki…kaže pekar: – ‘Ajte doma, nema za Srbe…čekaju drugi dalje…opet izlazi pekar i pita: – Ima li Muslimana, idite i vi doma…čekaju drugi, izlazi pekat treći put i kaže: – E, ‘aj i vi doma, jer kruha – nema…
Poučak: opet su Srbi najbolje prošli…

Siniša
4 godine prije

Tači im je jbo znanje,u sred Berlina.

Tim Tomich
4 godine prije

konačno učvrstiti kolonijalno-kvislinšku vlast

mike
4 godine prije

rat u evropu neminovno dolazi… da li ce to biti balkan koji ce se opet podpaliti kao posle raspada Yuge ili ce poljaci biti toliko glupi da za gazde isprovociraju ruse ostaje nam da vidimo…. ali biti cemo svedoci da evropljani nista nisu naucili iz ratova u proteklih manje od 100 godina

JumpingJackFlash
4 godine prije

Baba Anđa i mali makro odlučili da na Balkanu ispravljaju “krive Drine”, a ni jedno od njih neće potrajati ni tri iduće godine u politici… Koji optimizam…

Splitexpress
4 godine prije

Mnogo Vam je važnije riješiti problem eura,funkcionalnost unije,a ove balkanske priče ostavite za kasnije, ako preživite čvor euro?

kardinale
4 godine prije

Macron voli babe i Merkel se topi od same pomisli kasnije kaj moze biti kasnije u sobi nr 23…..
https://www.youtube.com/watch?v=qZRljDED7Ro

Mucke
4 godine prije

Potpuno nevazna regija oko koje se svi tuku,da bi je kupili za par mjesta u EU parlamentu sa 8000E plate?Moze li jeftinije?

Dopizdilomi
4 godine prije

Njemačka je ovaj put umjesto Italije za partnera uzela Francusku. Kako li će se samo usrećiti s njima a tek kada se ponovno pojavi čuveni francuski pokret otpora, nepostojeći.

Borna2
4 godine prije

Samo nam je još Macronov fokus trebao, kao da on nema dovoljno problema u svojoj zemlji. E sada biti u fokusu raznih velikih sila bi čak mogla biti pozitivna stvar da nemamo konstantno na vlasti političare (izdajice) koji jedan za drugim prodaju interese svojih ljudi i svoje zemlje za svoj vlastiti boljitak. Kombinacija izdajica i nesposposobnost onih koji nas vode će nam osigurati jedan od najnepovoljnijih mogućih ishoda za građane ovih prostora. Šteta…

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

NESTO STO NEMA VEZE SA NASLOVOM ali sugestija da se Logicno potrudi i napravimalo istrazivackog novinarstva. Radi se o DONACIJAMA, u Hrvtaskoj je u tijeku prikuplajnje i stvaranje zaklade za pomoc bolesnoj dijecikoja se u Hrvatskoj nemogu lijeciti, jednostavno vlada nema novca jer su ga ppiotrosili na povlastene mirovine domoljubne uhljebe, i luksuzne limuzine. Dakle nista sporno donacije se prikupljaju skoro svuda po svijetu, istina u Jugoslaviji mi ih nismo imali jer se drzava brinula za potrebit. Ali sto je spornoskupio se neki novac i vladina guzica se odmah otvorila i nasli su zakon kojim mogu donacije legalno opljackati sa 25%. U Velikoj britaniji situacija je suprotna naiznos bilo koji donacija drzava dodaje jos 25% svojega ucesca u fond donacije. Eto bilo bi interesantno citati kako je oporezivanje donacija rijesaeno u drugim drzavama EU, Evrope i svijeta, pa da vidimo kako nas guzicari iz vlade beskurpulozno pljackaju pa i one… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI