fbpx

Ambiciozan cilj Pariza i Berlina: Osvojiti Balkan i izgurati ostale aktere iz regije

Macron Merkel

Prije dva dana je veleposlanstvo Francuske u Skopju objavilo je Strategiju za Zapadni Balkan, donesenu na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona. Cilj strategije je približavanje državama regije i da se dopune i podrže aktivnosti Europske unije za njihovo približavanje Europi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na stranicama Veleposlanstva Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan summit lidera država Zapadnog Balkana.

Macron je, kako se navodi, zatražio izradu strategije na temelju analize u kojoj stoji da su države regije Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali i da su “potrebne mnoge reforme koje bi omogućile trajnu stabilizaciju i dale odgovore na izazove s kojima se regija suočava”.

Prema zahtjevu Macrona, Strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva “veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regije koje nisu članice Europske unije u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava”.

Francuska će, prema toj strategiji, intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regije. Navodi se i kako će ovog ljeta Macron posjetiti Srbiju, a ministar za europske i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian će do kraja godine doći u Albaniju i na Kosovo.

Napominje se i da predložena strategija nadopunjuje aktivnosti poduzete u okviru Berlinskog procesa u kojima Francuska sudjeluje od osnivanja i bit će djelomično implementirana u francusko-njemačkom okviru.

Što se tiče gorućeg problema regije, odnosa Beograda i Prištine, po običaju su se svi složili “da su se dogovorili kako se ništa nisu dogovorili”.

Stoga ovu njemačko-francusku inicijativu treba gledati iz drugog ugla i kao pokušaj francusko-njemačke osovine da se fokusira na jednu od najosjetljivijih regija u Europi – na Balkan. Ovdje, između Mediterana, Crnog mora i Srednje Europe, odigrava se vrlo teška bitka između supersila koje se bore za kontrolu jugoistočnih vrata Europske unije.

Francuska i Njemačka, nakon nekoliko tjedana napetosti, osobito zbog razilaženja oko Libije, sada se ponovno okupljaju i snažno grade čeličnu osovinu, a to čine s pokretanjem iz najtoplijeg područja u Europi, s čijim su vođama Macron i Merkel održali neformalni sastanak u Berlinu.

Poruka koju su Macron i Merkel uputili balkanskim zemljama bila je vrlo jasna. Zemlje moraju prevladati podjele kako bi se cijela regija pridružila Europskoj uniji. Na neformalnom sastanku s čelnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, sada već Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, kojima su se pridružili čelnici Hrvatske i Slovenije, njemački kancelar i francuski predsjednik zatražili su od zemalja da prevladaju razlike kako bi EU mogla proširiti prema balkanskoj regiji. Najveći pomak žele vidjeti u približavanju Beograda i Prištine, tvrdeći kako žele spriječiti da Balkan opet postane “europsko bure baruta”.

Međutim, Berlin i Pariz su prije svega uplašeni činjenicom da će jugoistočna regija Europe definitivno postati područje sukoba između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, te da će Europska unija s francusko-njemačkom lokomotivom biti izbačena iz igre.

Macron i Merkel se žele domoći regije po svaku cijenu, stoga ne žele druge sugovornike, čak ni u Europi. Toliko da je prva zemlja koja je bila isključena iz ovog neformalnog sastanka bila Italija.
“Da budem jasan”, piše talijanski politički komentator Lorenzo Vita, “interesi Francuske i Njemačke u ovom slučaju nisu potpuno identični”.

Merkel je doista zainteresirana za područje Balkana, obzirom da Berlin oduvijek regiju smatra područjem svog utjecaja. Njemački je cilj uvijek bio proširiti svoje područje interesa na obale Sredozemlja. Posljednjih je godina ostvareno nekoliko inicijativa kako bi se postigao konačni cilj. U Grčkoj je Berlin, zahvaljujući i dužničkoj krizi Atene, uspio prodrijeti ekonomski i politički. Potom je Njemačka na cijelom Balkanu postala glavna europska referentna sila, do te mjere da iza sporazuma između Grčke i Makedonije o promjeni imena bivše jugoslavenske republike stoji ruka njemačkog kancelarke.

Francuska je u ovom procesu više politička i međunarodna potpora. Oboje čelnika francusko-njemačke osovine na svom dnevnom redu imaju pitanje podjele Europe i njihovih područja utjecaja i interesa, a Balkan je dio njemačkog plana mnogo više nego Pariza, koji na ovom području, prije svega, želi izbjeći izvaneuropsko uplitanje.

Ali za Njemačku je ovo pitanje puno važnije. Balkan je zemljopisni koridor koji s mostom u Turskoj povezuje Aziju i Srednju Europu. Regija predstavlja put do istočnog Mediterana, ali i područje od velikog interesa za cijelu njemačku industriju. Merkel u svojoj međunarodnoj strategiji ne može ignorirati područje Balkana.

Uz povratak Sjedinjenih Država i zapanjujući prodor Kine, Merkel ne želi suparnike. Doista, ovaj neformalni sastanak u Berlinu poslužio je i da se izazove američka administracija, baš u vrijeme velikih napetosti između Berlina i Washingtona.

Ovo je budućnost iz koje je, barem za sada, isključena samo Italija, koja izlazi iz ovog summita ne samo odsječena, nego i poražena. Barem na trenutak, jer čak i na Balkanu Rim ima oprečne interese u odnosu na francusko-njemačku osovinu.

Međutim, problem je što je na Balkanu, kao i u drugim dijelovima svijeta, Italija samo sa Sjedinjenim Državama mogla voditi dijalog kako pobijedila u područjima utjecaja osovine koju čine Francuska i Njemačka.

Trumpova administracija odavno se u odnosima s njemačkom vladom suočava s velikim izazovima, a što se tiče Balkana, američki interesi nisu mali, kako sa strateškog gledišta, tako i s ekonomskog i političkog.

Dolazak Kine i njemački potezi, kao i jasan ruski stav protiv proširenja NATO pakta na istok, vratili su područje Balkana u središte europske agende Sjedinjenih Država. Lorenzo Vita sugerira da bi za Italiju bilo najbolje da u ovoj situaciji pronađe partnera u Washingtonu, obzirom na to da je Bijeloj kući potreban saveznik u Europi, dok je Italiji potreban međunarodni partner kako bi narušio francusko-njemačku osovinu i na Balkanu.

Dakle, ovdje se uopće ne radi o “pomoći” Berlina i Pariza zemljama Zapadnog Balkana da “prevladaju podjele”, da se fokusiraju na “reforme koje bi omogućile trajnu stabilizaciju i dale odgovore na izazove s kojima se regija suočava”. Još manje se radi o pokušajima Macrona i Merkel da “stabiliziraju šest zemalja regije koje nisu članice Europske unije u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava”.

Susret u Berlinu je dio procesa u kojem Njemačka iz strateški važne regije, koji oduvijek smatra svojom sferom utjecaja, želi “izgurati” SAD, Kinu i Rusiju, a Francuska joj u tome pomaže ne toliko zbog vlastite prisutnost u regiji, koliko za podršku planovima Pariza, od kojih je najprepoznatljiviji stvaranje europske superdržave kojom bi upravljale isključivo njemačke i francuske elite.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
80 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shah
Gost
shah
1 godina prije

Nista novo, sve vec opisano u Stoljecu rata.
Situacija je kao 42, Svabe pred Moskvom i preuzele 87% Balkana.

A ruska zima ne dolazi.

kaplar
Gost
kaplar
1 godina prije
Reply to  shah

shakh 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shah

Puno gora. Nema nijedne organizirane snage koja se suprotstavlja neprijatelju.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  shah

…nije bilo ni zime kod kurska ljeta gospodnjeg 1943…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Balkan opet u fokusu svima?! Crno nam se pise, naje…. smo opet!

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Ja stalno govorim mi nismo opasnost jedni za druge. Opasnost je bezbožna Evropa i amerika na zapadu i islam na istoku

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

Ponekad se i odmaramo.
Od ratovanja.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ćorava posla. te reforme o kojima oni pričaju su prilično skupe (od sudstva do prava lgbt itd. itd.) I naravno sve treba da financiraju I onako opljačkani I osiromašeni građani država “zapadnog balkana”. s druge strane jedna kina je došla sa kešom I nema nikakvi uvijeta tipa reformi. dragi poštovani čitatelji vi ocijenite u svojim državama tko radi za ove euro-manijake a tko za narod. hebo im europska perspektiva “zapadnog balkana” prkno. neka keširaju novac veći od kineza pa neka se prse gnjide fašišstičke. trideset godina pričaju istu priču a mi sve siromašniji. hebo im ukidanje rominga, kao najveće gospodarsko dostignuće, mammu faššističku. trideset godina gnjidde, uz pomoć domaćih izddajnika, rade protiv vas

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

??

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

srbija i bosna mogu birat koliko i mongolija da bude americka drzava il clanica natoa.dakako mogu sklopit savez al bez dozvole rusije il kine u ovom slucaju eu srbija i bosna sa saveznicimam mogu se vidjat preko pinka ako je dobar signal ha ha.mozete birat koliko i Palestina pa bi bilo dobro da se odvec ne zamarate na koju cete stranu neg progutajte knedlu skinite petokraku i pravac eu ha ha

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  ori

Eto sad ćemo samo da kafu srknemo.. Hajd ti , stićemo mi tebe.. Čućemo se telefonom na kraju krajeva.. Imaš viber ?..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  ori

ori@ trebaš to priopćiti putinu I si đipingu. vidiš da nemaju prave informacije poput tebe

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  ori

ORI
NE SEKIRAJ SE TI ZA BIH I SRBIJU.
PROMIJENI POLOZAJ.NIJE DOBRO BITI KOLJENIMA……………………..

Пантелија
Gost
Пантелија
1 godina prije
Reply to  ori

Ори
Нисам комуниста али морам да вам скренем пажњу на једну необориви чињеницу.
Док нисмо скинули петокраку били смо ДРУГОВИ
А кад смо је скинули веома брзо смо постали РОБОВИ.

Roky
Gost
Roky
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jesu bezobrazni mi sve siromasniji a oni bogatiji bravo eu kolonija oni trebaju raditi za nas a ne mi za njih hahahhaa..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

E moj mujo ti o tome nasao razmisljati a pakšu nam već oguljen demokratskim spolovilom..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@mujo
ovi iz europe su nas balkance prvo samljeli u
mašini za mljevenje mesa. onda su nas gurnuli u kuter (kuter se koristi za pripremu mesnog tijesta a za pravljenje salama I hrenovki) I ispasirali nas a onda nas bacili na zemlju I počeli nas onako shizofreno, psihopatski I faššistički gaziti. kinezi ti daju mogućnost da se gibaš da nešto I ti zaradiš a naravno podrazumijeva se I oni. ovi ti trideset godina nedaju disati. trideset godina nas siromaše I obaraju nam cijenu. sada se pojavili drugi igrači I povikali kao na burzi “kupujem” I sada panika zavladala. dakle sa ovom perfidnom politikom obaranja cijene i siromašenja naroda “zapadnog balkana” su trebali prekinuti prije petnaestak godina. hazardi su išli do krajnjih granica I naravno pojavili se drugi koji su povikali “buy” ili “kupujem”

I znaš u čemu je najveća kvaka. narod “zapadnog balkana” je izgubio povjerenje u ove manijake I teško će ga povratiti

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija@ ma evo ti ?????100x? za genijalan komentar. Bravo Care! Do suza si me nasmija. Muji je sad sve jasno.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Buzz

@buzz
živio ti nama I da nam budeš sretan I dobrog zdravlja. dobar je naš mujo

Doktor
Gost
Doktor
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Fata najbolje zna kakav je Mujo. ? A tvoje komentare mogu potpisati. Da nas banda ostavi više na miru. Našao o vladavini prava da priča džukela što oči izbija i ruke otkida na ulicama Francuske, a guli leđa narodima po afričkom kontinentu i šire. Pun mi klinac lažljivih, pohlepnih licemera.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Da smo imali pameti kao sto je nsimo imali i zato dozvolili amerikencima da razj*bu Yugu i Nesvrastane i zamisli samo da su nesvrstani opstali i mi medju njima, trziste koliko ti Bog zeli, prijatelji na svakom kutku svijeta, nebi nam trebali ni EU ni Kinezi. Ali gdije ludost vlada nema mjesta pameti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  IVE OLDTIMER

nažalost mnogo ljudi je unesrećeno ali što bi se reklo uvijek se možemo opametiti I početi više gledati sebe I svoj interes. najveći naš problem je što mi ne možemo ništa naučiti iz povijesti

Arch
Gost
Arch
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

+2000 pluseva!

Пантелија
Gost
Пантелија
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Браво пријатељу !
Кина а и Русија својим пријатељима и партнерима не постављају никакве услове већ долазе са КЕШОМ и улагањима и то под братски повољним условима.
А нама су прво бацали бомбе по главама , убили на десетине хиљада грађана разрушили све индустријске ресурсе отели део територије и сад нас ко бојати желе помирити са њима самима који су кроз историју кидисали на овај наш БАЛКАНСКИ простор.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Prostor Balkana je nekad bio geopolitički bitan, za vrijeme postojanja Jugoslavije. Graničila je izravno sa Zapadom s jedne strane i izravno sa Željeznom zavjesom s druge strane – most između svjetova. Danas je sasvim druga priča. Geopolitički značaj preostalog dijela Jugoslavije koji nije u EU (plus ALbanije) je ravan nuli, slijepo crijevo europskog kontinenta.
Nije ovo 1914. pa da Balkan stoji na putu pruge Berlin – Bagdad, nikakvi koridori ne prolaze Balkanom, osim onih emigrantskih. Kinezi su uzeli grčku luku, koridori mogu ići preko Bugarske, Rumunjske, Mađarske. Ili preko Luke Koper (godišnji promet 220 milijuna eura).
Jedina prednost ne-EU balkanskog prostora jest to što se nalazi u trbuhu EU pa je sasvim legitimna težnja čelnika EU da uđu u taj prostor kako im se ne bi dogodilo da Rusi ili Kinezi uđu unutra (još više nego li jesu) pa zagospodare tim prostorom. Tih desetak milijuna ljudi koji žive tamo za EU nije prevelik problem. No, dok mogu uzeti, a ne dati ništa, to će i činiti (kao sa Slovenijom i Hrvatskom), no procijene li da moraju dati da bi dobili taj prostor pod svoju kontrolu, onda će dati. Jednostavno – kupiti. Ništa drugo ne čine ni Kinezi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

ti u dvije rečenice negira sam sebe. prostor balkana nije bitan osim za migrante ali da nebi došli rusi I kinezi mora europa popuniti prazan prostor. za tvoju informaciju pored rusa I kineza koji hoće da uđu na taj balkan, inaće “usta I prkno europe”, na balkanu tj. kosovu su već amerikanci.

znaju oni svi dobro koliko vrijedi balkan ali to što neki nemaju keša je njihov problem. amerikanci nisu imali keša ali su imali albance I dobro prošli

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

eu kolonija Pravilno shvaćaš ”slobodno tržište”, cash & carry 🙂

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Procjene li da moraju dati- kupiti, pokušati če kupiti političare. Ništa na obostranu korist, potpuno drugačije od Kine

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  samo tako

‘Korist’ od Kine će brzo doći na naplatu s debelim kamatama.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Hajde sine daj primjer iz prakse , nadji drzavu koju je kina iskamatarila..
Hajde nadji ili ne laprdaj bez veze..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Alen

Nas Kina nemoze iskamatariti i da hoce, kasne, vec su nas iskamatarili.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Alen

haj ti nadji drzavu da je kina investirala a da radnik ima placu 1000 eura.a ja cu tebi nac koliko hoces gdje su investirali Amerikanci njemci i da narod moze zivit od place.vama koda je u genima da se borite za dragog vodju a ne za sebe ha ha.nebi me cudilo da jednog dana radite za par dolara ko na kubi il Venezueli i da vas dragi vodja brani od imperijalista .sve za vodje makar travu pasli ha ha

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  ori

I koja je to zemlja , hajde nadji mi jednu makar da vidim te americke invesricije..

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  ori

@ ori

Neznanje te ne oslobađa odgovornosti.

Za tebe i ovu četvoricu koji su ti dali plus – Kina je primjerice investirala u Ameriku. Investirala je u pola Zapadnog svijeta.

Međutim, nije najgore to što ti ne znaš ono o čemu pišeš, nego što misliš da bogate države imaju pravo više na investicije od siromašnih. E pa sorry brale, kapital ide putem kapitalizacije, a ne putem nečije volje.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Korist od Kine je i proizvodnja i prodaja el. energije u BiH, u pravu si.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Je, ali uz dug Kinezi nisu uvjetovali npr reformu zdravstva, privatizaciju šuma, voda, HEP-a . . . svako zaduživanje od 1994 pratili su javnosti nepoznati uvjeti u obliku reforma i privatizacije monopolista . . . i tu se popušilo više nego za kamatu . . .

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Sada si nam pokazao svoje lice. Toliko ocigledno da ga ne mozes maskirati ni sa jednom ‘maskirovkom’. Prosli put mi je admin izbrisao komentar. Vjerovatno ce i ovaj put te na taj nacin otkriti i svoj doprinos SOA, koji pise gluposti, ali su dobre za portal. Cestitke za obojicu!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  samo tako

Ne patimo od kineskog sindroma.
Malo nas je.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

“Geopolitički značaj preostalog dijela Jugoslavije koji nije u EU (plus ALbanije) je ravan nuli ”

I onda se iskupili oko nas njemci , francuzi , usa, kina , rusija , a guraju se i talijani..
Sine makni se sa sunca , u hlad bjezi..

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Alen

Djaba savjeti ! SOA je igrac iza kulisa koji i kad pise gluposti ima po-drsku.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Alen

Ma tako je Alen, ovaj dio sveta je hiljadama godina bio verige covecanstva(na nasu zalost), danas nema toliki znacaj ali i dalje ostaje bitan geostrateski prostor. Bilo bi jako dobro za sve nas da ovaj prostor za velike igrace postane beznacajan, medjutim to se nikad nece deseti i ovaj deo Evrope ce biti jos dugo dugo meta za potkusurivanje medju hegemonima(opet na nasu zalost i nesrecu).

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ovo je vec godinama presipanje iz supljeg u prazno. Inertnoj EU nikad nije bilo u interesu da rijesi Balkan. Kad se pojave kojekakve analize o mogucem ponovnom izbijanju nasilja, naprave ovako nesto, mrtvi PR. Ovi nasi glumci jedva docekaju da se uslikaju i opet sve po starom.
Rusi dolaze emocijama i finansijskim mesetarenjem, Kina sa parama, Turska ko nesto radi sa svima, a US je odavno izgubila konkretan interes. Crno nam se pise kako god!
BTW cestitke Sarovicu i ministarstvu na ugovoru o slobodnoj trgovini sa Turskom!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ništa od toga.
Nema Švabi preko Balkana na Bliski Istok.
Kažu Britanci.
P.S.
Povijest se ponavlja.
Zbog onih koji nisu bili na nastavi.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Berlin-Pariz i dalje iz šupljeg u prazno. “Uspjeh” desetlječa im je promjena imena Makedonije, nudeči prazne tanjure. Koliko su uložili i koliko su spremni uložiti u razvoj, posebno infrastrukture?
Cilj strategije je stvaranje kolonija, modernih, koje bi donosile veči profit od bivših. Problem je što ne mogu dogovoriti raspodjelu plijena

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  samo tako

Makedonija je ‘uspjeh’ CIA-e.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Zapravo ova strategija bar po momo mišljenju služi samo da bi Beograd postao dio Europe i da se Ruski utjecaj odande izbaci. Strategija kako oni to nazivaju je zapravo ucjena da Beograd odustane od Kosova i da izbaci Ruse. Puno traže malo daje. Beograd ako dobro odigra karte mogao bi žabarima i švababa pokazati kako je to kada jedeš kamenje za večeru.

mulo čelika i ugljena
Gost
mulo čelika i ugljena
1 godina prije

oni će ? američki vazali koji nemogu ni svoje sredit ti francuzi vode nekoliko ratova a neznaju ni za koga ni za što jedino što su od eu napravili agresora koji briše države i narode zbog interesa petro dolara… a gospoda njemci se prvo moraju naoružat ako misle glumit nasilinika

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Želim navedenim Silama Osovine sto snažniji, intenzivniji i brojniji dolazak Afro-Azijskih gostiju u urbane centre!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

U bem ti , svi su na okupu , njemci ,francuzi , usa , kina , rusija i mi svi skupa s njima…
Zadnji put kad je bilo sakupljanje nismo se dobro proveli , mogli bi se ovaj put oni posvadjati zbog nas..
A to je i logicno da se desi… Tako nebitan !? , a svi ga žele…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Dam bogami su svi na okupu, i treba dodat i Tursku/Katar, koji se za muslimane Balkana, kao da su njihovi, kolju sa Saudijskom Barbarijom,

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Jes Laki , i njih na hrpu … Laki da ne lezimo na kakvoj nafti , a da ne znamo ??..

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

NE arapskim brojevima!
P.S.
Gdje ste bili MCMXCI godine?

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Ja na obalama Narente.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

” Zemlje moraju prevladati podjele kako bi se cijela regija pridružila Europskoj uniji. ”

Prije trideset godina okupili su se da nas razjedine , sad se okupljaju da nas ujedine..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Alen

A, cuj, kad te netko zove, stavise prisiljava da udjes u ekonomsko-politicku uniju sa njim jer ce ti tako biti puno bolje, stvarno moras biti idiot da vjerujes da mu je stalo do tvoje dobrobiti, da popusis tu pricu.

nena
Gost
nena
1 godina prije

Druže Tito vrati se!

Bravar
Gost
Bravar
1 godina prije
Reply to  nena

Nisam lud!

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  nena

E da mi se nekako vratit u 1930- i neku, na razanj bi ga natako.

IP nije moj broj
Gost
IP nije moj broj
1 godina prije
Reply to  nena

Za nena
Mars u 3LM ti i tvoja lopovska – bravarska gnjida crvena. Treba osvestati ovaj -portal od crveih djavola da se vise ne pojavljuju.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Cim se ovakvi pocnu brinuti za nas , mi pocnemo pljuvati krv!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ana

Ja sam se zbilja naježio, oni i njihova pomoć.

Roky
Gost
Roky
1 godina prije

Merhaba askeri sto kaze mile kud idemo istok- zapad ili sjever na jugu nas nece sigurno??? Kako stvari stoje za sada svi putuju ka zapadu opet kazem kako stvari stoje svi bi najradje putovali ka zapadu necu objasnjavati zasto ali malo pametnom dovoljno je receno … Zapad je jos uvijek zapad arogantan ,bezobrazan,licemjeran ma sve najgore sto se moze izreci no ipak svi zele tamo i svjedoci smo da se pismeni sa balkan ubrzano iseljava ka zapadu i to je veliki problem jer ostaju ovce i ovo nesto cobana od 92 sto prezivi znaci nije dobro niti se pise dobro.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Roky

Dok je ovaca biće i vune.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Je, Francuska ipak ima više iskustva u kolonijalizmu…možda računaju i na ‘tradicionalno prijateljstvo’ sa Srbijom – koju su bombardirali, ponizili na godišnjici 1. svj. rata, pustili Haradinaja itd. I ne zaboravimo: naplatili u zlatu svaki metak i svaki žnjiranac iz tog rata…masno.
S druge strane, nije valjda Njemačka bez veze financirala Ovk?
I bez ruda Kosova i Srbije – cijeli Balkan ima VODU i nezagađenu obradivu zemlju.
Samo nemojte misliti da je bilo tko drugi – drugačiji, npr Turska ili SA.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Potiskuju vlastite kolonijalne prošlosti. Pa stvari nazivaju novim imenom.
Prikladnijim ovim vremenima. Druga forma, isti sadržaj.
U Europi se nalazi pohranjeno 80% afričke kulturne baštine.
Nakon 5 g. i 75 milijuna eura, kraljevina Belgija je pokraj Bruxellesa ponovo otvorila obnovljeni Muzej Afrike. Kažu u svijetlu novih, kritičnijih pogleda na povijest, pa tako i na dekade belgijske kolonizacije Konga. Gdje su za kralja Leopolda II krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u ime civilizacijskih vrijednosti, kršćanske kulture, eksploatacije sirove gume i još ponečeg, po nekim procjenama pobili, do deset milijuna ljudi.
Predsjednik Konga zatražio je povratak svih muzejskih predmeta u domovinu, a belgijski povjesničari umjetnosti tumače da se zaostali Kongo neće znati brinuti za vlastitu dragocjenu kolekciju.
A i da poneki predmet i nisu ukrali, nego pošteno kupili…….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Micron je …gay
Prigodni vic, kraj 80-tih
Čekaju u redu ispred pekare Srbi, Hrvati, Muslimani…izađe pekar i pita: – Ima li koji Srbin u redu? Jave se neki…kaže pekar: – ‘Ajte doma, nema za Srbe…čekaju drugi dalje…opet izlazi pekar i pita: – Ima li Muslimana, idite i vi doma…čekaju drugi, izlazi pekat treći put i kaže: – E, ‘aj i vi doma, jer kruha – nema…
Poučak: opet su Srbi najbolje prošli…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Macrona boli istina.
Zato tuku ljude.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Dalton,
Makrona boli istina, Zute prsluke bole rebra – svakog nesto boli.
Dosla bolesna vremena

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Bio Srbin, Švabo i Francuz;i ne znam kako se sve izdešavalo ali Srbin ih je sve nadmudrio ???

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tači im je jbo znanje,u sred Berlina.

Tim Tomich
Gost
Tim Tomich
1 godina prije

konačno učvrstiti kolonijalno-kvislinšku vlast

mike
Gost
mike
1 godina prije

rat u evropu neminovno dolazi… da li ce to biti balkan koji ce se opet podpaliti kao posle raspada Yuge ili ce poljaci biti toliko glupi da za gazde isprovociraju ruse ostaje nam da vidimo…. ali biti cemo svedoci da evropljani nista nisu naucili iz ratova u proteklih manje od 100 godina

sima
Gost
sima
1 godina prije
Reply to  mike

Mike
Druze,ako se izuzme slicaj Srbije(KiM),kad tad bilo bi glupo i jadmo ratovati izmedju sebe.
Svaki takav rat je korist za napuderisane sa slike.
Sto bi jedan gospodin iz Hrvacke napisao domaci olos pozove niko se ne odazove.
Sto se tice poljaka i rumuna(nemoj da ih niko iskljucuje),oni su prodati,pa ce im se desiti sto si ti napisao..
Nena nije on nista napravio nego ekonomija i ljudi u toj drzavi.Drzavu kao sto je on imao razvaljenu mogao je da vodi svako sa gramom mozga.Drugo nisu sve zgrade i parkovi,fabrike unisteni pod nemacima da je drug stari to ponovo pravio.I ostale zemlje su bile razorana pa ih je ekonomija obnovila Nemacka na primer.
A sto se tice Rusa i Kineza(njihovih zastava u Srbiji),nikada nije kasno da se olos sa slike nervira.
I za kraj
Nepostoji Zapadni Balkan nego samo Balkan.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Baba Anđa i mali makro odlučili da na Balkanu ispravljaju “krive Drine”, a ni jedno od njih neće potrajati ni tri iduće godine u politici… Koji optimizam…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Mnogo Vam je važnije riješiti problem eura,funkcionalnost unije,a ove balkanske priče ostavite za kasnije, ako preživite čvor euro?

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Macron voli babe i Merkel se topi od same pomisli kasnije kaj moze biti kasnije u sobi nr 23…..
https://www.youtube.com/watch?v=qZRljDED7Ro

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Potpuno nevazna regija oko koje se svi tuku,da bi je kupili za par mjesta u EU parlamentu sa 8000E plate?Moze li jeftinije?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Njemačka je ovaj put umjesto Italije za partnera uzela Francusku. Kako li će se samo usrećiti s njima a tek kada se ponovno pojavi čuveni francuski pokret otpora, nepostojeći.

Borna2
Gost
Borna2
1 godina prije

Samo nam je još Macronov fokus trebao, kao da on nema dovoljno problema u svojoj zemlji. E sada biti u fokusu raznih velikih sila bi čak mogla biti pozitivna stvar da nemamo konstantno na vlasti političare (izdajice) koji jedan za drugim prodaju interese svojih ljudi i svoje zemlje za svoj vlastiti boljitak. Kombinacija izdajica i nesposposobnost onih koji nas vode će nam osigurati jedan od najnepovoljnijih mogućih ishoda za građane ovih prostora. Šteta…

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

NESTO STO NEMA VEZE SA NASLOVOM ali sugestija da se Logicno potrudi i napravimalo istrazivackog novinarstva.
Radi se o DONACIJAMA, u Hrvtaskoj je u tijeku prikuplajnje i stvaranje zaklade za pomoc bolesnoj dijecikoja se u Hrvatskoj nemogu lijeciti, jednostavno vlada nema novca jer su ga ppiotrosili na povlastene mirovine domoljubne uhljebe, i luksuzne limuzine. Dakle nista sporno donacije se prikupljaju skoro svuda po svijetu, istina u Jugoslaviji mi ih nismo imali jer se drzava brinula za potrebit. Ali sto je spornoskupio se neki novac i vladina guzica se odmah otvorila i nasli su zakon kojim mogu donacije legalno opljackati sa 25%. U Velikoj britaniji situacija je suprotna naiznos bilo koji donacija drzava dodaje jos 25% svojega ucesca u fond donacije. Eto bilo bi interesantno citati kako je oporezivanje donacija rijesaeno u drugim drzavama EU, Evrope i svijeta, pa da vidimo kako nas guzicari iz vlade beskurpulozno pljackaju pa i one najpotrebitije. Takve vlade koje pljackaju dijecu i najpotrebitije treba uhapsiti i dozivotno zatvoriti, to je moj prijedlog.
Hvala Vam Logicno ako se potrudite i napravite clanak o ovome.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik