Kome treba trgovinski rat na Balkanu? – Regija priprema zajednički odgovor Zagrebu

Carina
44 komentara

Nedugo nakon gotovo predivne atmosfere na sastanku ”Američko-jadranske povelje” u Podgorici, na kojem je sudjelovao i američki potpredsjednik Mike Pence, izbio je trgovinski rat među partnerima i susjedima Zapadnog Balkana.

Dužnosnici Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova namjeravaju dati zajednički odgovor na odluku Hrvatske da poveća uvozne carine na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU.

Usklađivanje zajedničkog odgovora na ovu odluku će biti tema sastanka predstavnika zemalja na koje se odnosi ova odluka, a održat će se danas u Sarajevu.

S duge strane, problem je zbog pravilnika kojim je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede sredinom srpnja uvelo strože kontrole voća i povrća iz zemalja izvan EU, na što je Srbija od petka odgovorila rigoroznim carinskim kontrolama i, osim voća i povrća, nadzoru podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana koliko traje ta procedura. Naime, srbijanska Uprava carina dobila je zadatak da uz fitosanitarne i veterinarske provjere radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provjera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na nekoj od deponija.

O podizanju carina od strane Zagreba se manje govori, a T-Portal piše ”kako carinske naknada za uvoz voća i povrća uopće nisu pretjerane”.

Naime, prošlog tjedna je prihvaćena odluku o povećanju uvoznih carina na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja za 22 puta, s 12 na 270 eura po toni.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ne smatra da se ovo odlukom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada Andreja Plenkovića pravda ovu odluku potrebom da se nadoknade troškovi fitosanitarnih kontrola i izdavanja potvrda o sukladnosti za uvoz voća i povrća iz trećih zemlje.

Međutim, susjedne zemlje su izrazile zbunjenost. Konkretno, ministar vanjske trgovine i gospodarstva BiH Mirko Šarović smatra da je odluka Hrvatske u suprotnosti s načelima slobodne trgovine.

”Hrvatska diskriminira ne samo balkanske države u regiji, nego i Tursku i neke druge zemlje”, rekao je Mirko Šarović. Prema njegovim riječima, povećanje troškova i inspekcije će smanjiti konkurentnost proizvođača i Bosne i Hercegovine, gdje su cijene roba znatno niže nego u Hrvatskoj, a na hrvatskom tržištu će se osigurati dominacija hrvatskih proizvođača.

Predsjednik Saveza proizvođača voća iz Republike Srpske, Dragoje Dojčinović dodaje: ”Ako su oni povećali naknade, onda i mi moramo učiniti isto za proizvode koji se u BiH uvoze iz Hrvatske. Ove mjere će pogoditi Hrvatsku više nego što će njihove mjere pogoditi nas. Hrvatski izvoz u BiH je nekoliko puta veći od izvoza BiH u Hrvatsku i EU”.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je uoči putovanja na konferenciju u Sarajevu rekao za državnu televiziju RTS da ako se sa Zagrebom ne bude mogao postići sporazum, Srbija će se oko protumjera obratiti Europskoj komisiji. Prema srbijanskom ministru, korak Zagreba je suprotan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i načelima Svjetske trgovinske organizacije.

Kao što je objasnio Ljajić, postoji i druga mogućnost za rješavanje spora, a ona je usvojiti veličinu naknada u skladu s naknadama koje su na snazi u EU.

”Naravno, možemo uvesti protumjere, ali bi to željeli izbjeći. Uvođenje protumjera štetiti našim odnosima, proizvođačima, ali i krajnjim potrošačima. Ovaj ”protekcionizam”, kojim se koristi hrvatska vlada, na prvom mjestu će platiti hrvatski potrošači, jer će se cijena roba za njih povećati”, rekao je Rasim Ljajić.

Sa svoje strane, ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić je prije sastanka u Sarajevu naglasio da ove mjere ima 168 zemalja u svijetu i da im nikako nije cilj naškoditi trgovinskim odnosima s balkanskim susjedima.

”Očekujemo da se u roku od tjedan ili dva sastanem s kolegama iz susjednih zemalja i raspravimo problem. Do sada smo samo dobili prosvjednu notu iz Srbije i vidjet ćemo što možemo učiniti kako bi se riješio taj problem”, rekao je Tolušić.

Prema Privrednoj komori Srbije, ta je zemlja u 2016. izvezla robe u Hrvatsku u ukupnoj vrijednosti od 116 milijuna eura, dok je uvoz iz Hrvatske dosegao 79 milijuna eura. U strukturi srpskog izvoza u Hrvatsku dominiraju poljoprivredni proizvodi – biljna ulja, smrznuto povrće i voće.

Hrvatska je daleko od glavnih trgovinskih partnera, jer su na prvom mjestu Njemačka i Italija, u strukturi izvoza Bosne i Hercegovine u 2016. je Hrvatska bila na trećem mjestu opet nakon Njemačke i Italije. U ukupnom izvozu BiH izvoza, udio izvoza u Hrvatsku je 10,53%. Za prva tri kvartala 2016. godine je Bosna i Hercegovina u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 722,47 milijuna lokalnim maraka i uvezla roba u vrijednosti od 1,17 milijardi konvertibilnih maraka (1km = 0,5 eura).

Dakle, istina je da je hrvatski izvoz u BiH nekoliko puta veći od izvoza BiH u Hrvatsku i EU, ali čak i da nije tko, kome je uopće potreban trgovinski rat i koga se zapravo želi zaštititi? Male hrvatske proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sigurno ne. Dakle, odgovor treba tražiti negdje drugdje.

U međuvremenu treba pričekati i vidjeti kakav će biti odgovor ministara trgovine susjednih zemalja s današnjeg sastanka u Sarajevu, gdje će zajedničku odluku pokušati usuglasiti prilično šaroliko društvo dužnosnika za trgovinu vlada Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova.

carinski ratregionTrgovinski ratZapadni Balkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Tresla se Gora- rodio se mis!!Ovo je kao i do sada za domacu upotrebu.Uostalom,@zrec je napiso odlican kom.na ovu temu na jednom od predhodnih tekstova danas.

Laki Topalović
6 godine prije

Čekaj treba nam para u proračunu, razumijem, ali nabit carina svima dolje, dok iz EU ulazi milijune ona smeća bez carine, to i nije neki ”protekcionizam”. To je kur*enje Plekovića i Tolušića, a mi ćemo opet popušit na kraju.

basso
6 godine prije

Mislim da Hrvatska nije sama donijela tu odluku,vjerovatno Brisel zeli da Hrvatska kupuje vise robe iz zemalja EU.

nonwo
6 godine prije

Najnevjerojatnije je za pomisliti da se štite hrvatski interesi…To naime ne radimo već više od dva desetljeća ..

Tadmur
6 godine prije

Zasto u Sarajevu nije bilo ministara iz Albanije i sa Kosova?? Mozda su najmanje pogodjeni ovim mjerama ili je gazda zamahnuo stapom…:))))

Jirźi
6 godine prije

Marshal u sridu , potpisujem ?

robokap
6 godine prije

Zapadnog suseda treba adekvatno kazniti protivmerama !

rodoljub
6 godine prije

Ja ne znam zbog sega tolika galama, kada postoji ono sto se zove reciprocitet. Uvesti iste takve mere prema Hrvatskoj i resen problem . Ne vidim to kao neprijateljstvo, nego kao logican metod saradnje. Ko meni ruku, ja njemu ruku. Ko meni “samar”, ja njemu “samar” . To je fer i nema kukanja. Nereseno .

Alen
6 godine prije

S obzirom da vecina nase robe prolaze jedino medju nama.samim tim to je bezpotrebna zajebancija.. Al ovo nije prvi put od strane hrvatske ovakvi potezi… Ti nepredvidivi a kratkovidni potezi kod hrvata najvise njima stete..

Alen
6 godine prije

Kako sam slusao ,uputice se zalba nekom u eu koja ce vratiti stvari na staro , medjutim to ce trajati (da se rjesi zalba) taman koliko da prodje sezona povrca i voca …
Supacki al de , kapitalizam baby…

Mile
6 godine prije

Na balkanu ce opet jednog dana da pukne, nazalost, to je nasa sudbina. Devedesetih granice na balkanu je napravila USA, sto znaci da su te granice atlantisticke, sto znaci totalno neprirodne. U novonastaloj geopolitickoj situaciji, povratkom Rusije na balkan preko pravoslavnog faktora, povratkom Turske preko muslimanakog faktora, ulaskom Njemacke ekonomije preko EU, a tu je i Amerika preko NATO-a situacija je krajnje napeta. Najbolja ishod, barem po meni, bi bio podjela balkana izmedju Njemacke(ekonomski) i Rusije(vojno-politicki).

Weteran
6 godine prije

Mali narodi su mali ne zato što su malobrojni, nego zato što su glupi !!

mmm
6 godine prije

jasno mi je da na ovom portalu pljuvanje po hrvatskoj odlicno prolazi ali ovo je jedan od najboljih poteza vlade uopce. cilj je jos dok je sezona i povecana potraznja prodati sta vise domaceg (hrvatskob ali i iz ostatka eu) voca i povrca, a kad prode sezona jednostavno ukinuti odluku

tuf
6 godine prije

Napraviti takvo povećanje carina može samo banana država kojom izvana upravljaju, vedre i oblače po potrebi. Neka mi plaćamo 3x višu cijenu plina, neka smo izgubili 10 milijardi dolara vrijedna naftna polja, neka smo posvađani s prvim susjedima i neka nam dolazi prehrambeno smeće iz Poljske i Ukrajine.
Ne zaslužujemo bolje jer se za bolje ne znamo niti iskreno želimo izboriti.

Milan
6 godine prije

Da osiguraju sigurnu propast Agrokora i povezanih firmi. Ciscenje prostora. E Tito jebem ti sve po redu…Hrvati najgori ucenici u otporu.

jale
6 godine prije

Srbija, dragi moji srbomrsci, galopira u gospodarstvu, a mi i dalje molimo Boga da bude sunčano i da ne pada kiša da nam turisti ne pobjegnu u Grčku, Italiju, kako bi mogli ubrati 25% PDV-a na usluge u turizmu i ugostiteljstvu jer kapitalni profit ide u Njemačku, Italiju, SAD, Britaniju, Luksemburg, “tamo daleko” odakle su nazovi investitori, a u zbilji, kriminalci i perači mafijaškog novca. Gospodarski dometi “moderne” Hrvatske su zaista zapanjujući, a tajna je da je sve u Božijim rukama. Srtučno i egzaktno, kao i uvijek, nema šta, moramo priznati, jel. Pravoslavci po mom skromnom mišljenju imaju vrlo pragmatičan pogled na Božije mogućnosti pa zavrnu rukave i rade ko nekad kad se gradilo i našu i njihovu “državu”.

Bill Clinton
6 godine prije

Pitanje iz naslova traži odgovor (nema ga). Trgovinski rat (bolje ikakav nego nikakav) treba mojoj zemlji, kao dio hibridnog rata protiv čovječanstva, that is, masonsko-jezuitskoj firmi Council on Foreign Relations, te Trilateralnoj komisiji, koje upravljaju nama Amerikancima (a, oni fuj Meksikanci zovu nas Gringosima!, fuj tisuću puta, jesu odvratni). Priznajem, bio sam član ovih udruga (organizovao sam ratove po svijetu, pa i Srebrenicu u Bosni), sada se kajem, evo mi je i Monica svjedokom!

KOMUNISTA
6 godine prije

Samo istom mjerom vratiti.

Zvrk
6 godine prije

Populistički potez koji je zapravo ništa drugo nego klasično skretanje pozornosti jer ipak treba u tajnosti obaviti porez na nekretnine.

igi
6 godine prije

Iskustvo gradi čovjeka i usmjerava njegove postupke i što je iskustvo duže o dređenoj materiji postupci su promućurniji i uravnoteženi a pošto hrvatskaa i hrvati kao narod nemaju državničkog iskustva jer ipak 27god. je premalo za jednu državu oni rade greške jašući na diplomatskom i političkom egoizmu i neumjerenosti.postupaka spram svima …hrvatska ima spor sa svim susjedima SVIM i ta bahatost će ih doći glave u nadolazećim decenijama koje se mogu uspoređivati s 90tim i rušenjem berlinskog zida.Problem hrvata je što žele biti ono što ne mogu – gazde na zapadnom balkanu i ta želja za moći će im ugroziti državnost pogotovo što su i s rusima zakačili što govori da im je državnost postojana koliko i američki dolar jer su se vezali za njegovu sudbinu kao i NDH za treći rajh a ozbiljni narodi i države ako su mali i marginalni i ne stavljaju jaja u samo jednu košaru…

Miki
6 godine prije

Kad je država u bankrotu onda oće svida da izvlači novac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI