„Predaja Merkelove i najgori od svih mogućih svjetova“: Soroš je ogorčen zbog poljsko-mađarske pobjede u pregovorima o budžetu EU

Dzordz Soros
25 komentara

Mađarski i Poljski nagovor EU da odustane od svog poteza da pomoć zbog Covida-19 uslovi standardima „vladavine zakona“ kako bi kontrolisale svoje politike, pogodio je međunarodnog finansijera Džordža Soroša, koji je to nazvao njemačkom predajom.

Evropska komisija je prvobitno nametnula „zahtjeve vladavine zakona“ državama članicama za isplatu sredstava za oporavak od pandemije. Ova mjera viđena je kao metod pritiska na Budimpeštu i Varšavu, koje su, između ostalog, u suprotnosti sa Briselom zbog svojih zakona o medijima, pravosuđu i LGBTQI + pravima. Mađarska i Poljska odgovorile su prijetnjom vetom na čitav sedmogodišnji budžet EU, što je Brisel natjeralo da odustane.

Za Soroša, američkog građanina rođenog u Mađarskoj koji finansira pojavu „otvorenog društva“ širom svijeta, ovo je „najgori od svih mogućih svjetova“, a predstavlja „predaju“ njemačke kancelarke Angele Merkel, prema izjavi Project Sindicate objavljenoj u četvrtak.

Merkelova se „prepustila mađarskoj i poljskoj iznudi“, napisao je Soroš, kriveći lično njemačku kancelarku za ishod razgovora. Ona je „neko ko je jedini glavni donosilac odluka u EU“, tvrdio je on, ona koju je uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona „privremeno odvratilo pitanje laicita“, kako je Soroš eufemistički opisao nedaće zemlje zbog islamističkog terorizma.

Poljska i Mađarska „drsko osporavaju vrijednosti na kojima je izgrađena Evropska unija“, tvrdio je Soroš.

Iako je poljsku vladu zakona i pravde (PiS) označio kao „neliberalnu“, veći dio Soroševe vitriole bio je rezervisan za mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji je „kleptokratski režim“ navodno „ukrao i prisvojio ogromne sume tokom svoje decenije na vlasti“.

Orbanova vlada je tokom protekle decenije izvršila udar na Soroševe nevladine organizacije, univerzitete i druge projekte u Mađarskoj. Finansijer se obratio za pomoć Briselu, a u oktobru je Evropski sud pravde pokušao da ukine mađarsku reformu obrazovanja koja je primorala Soroša da preseli svoj srednjoevropski univerzitet u Austriju.

Budimpešta je uzvratila optužbom da je EU “izvršila Sorošev plan” svojim budžetskim uslovima i pokušala da “ucjenjuje i vrši pritisak na države članice protivne da se stave u red”, napisao je prošlog mjeseca portparol vlade Zoltan Kovač.

Soroš je zaključio svoj uvodnik 10. decembra izjavivši da je sve što može da „izrazi moralni gnjev koji ljudi koji su vjerovali u EU kao zaštitnicu evropskih i univerzalnih vrijednosti moraju da osjete“. To je pomalo zabavno, s obzirom na milijarde dolara kojima raspolaže za uticaj na zakonodavce i finansiranje medija i grupa za pritisak.

Kada je mađarski komesar za kulturu Szilard Demeter prošlog mjeseca napisao izdanje u kojem je Evropu opisao kao „gasnu komoru Džordža Soroša“, a finansijera nazvao „liberalnim firerom“, opozicioni političari zatražili su njegovu ostavku dok je Američki jevrejski komitet u Centralnoj Evropi i Međunarodni komitet Aušvica zahtjevao izvinjenje.

„Otrovni gas teče iz kapsule multikulturnog otvorenog društva, što je smrtonosno za evropski način života“, napisao je Demeter u djelu, koje je bio primoran da povuče, kao i da izbriše svoje naloge na društvenim medijima.

Angel MerkeleuGeorge SorosMadjarskaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mike
3 godine prije

pa tog đavola ni crna zemlja neće da primi….

Sir Oliver
3 godine prije

A sta ti imaš sa Evropom gledaj svoja posla .Pomozi amerima i zidovima tu i pripadaš.Kome god ste ti i takvi kao ti pomagali kukala im majka

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kad ga je toliko pogodilo, nek’ se ubije i riješi muke i sebi i nama…
Pun nam je kufer i njega i njegovih sljedbenika i plaćenika…

Kile
3 godine prije

Pa šta je ovo govno besmrtno, neće ga ni ovaj dole sa trozupcem uzet

3 godine prije zadnji put uredio Kile
Tucker carlson
3 godine prije

World economic forum….samo gledajte taj natpis i ljude koji se pojavljuju ispred njega.to vam je siguran znak,tko radi na unistenju nase civilizacije.

Tucker carlson
3 godine prije

Ali barem ova bagra,kad ne premijeri i ostala potrckala,cesto otvoreno govore.kaze zlotvor da je teta Merkel u biti glavni diktator europe.hvala.

rimtu
3 godine prije

Lešina poluraspadnuta, želim mu stvari koje ne bi bilo lijepo ovdje pisati.

bauštelac
3 godine prije

crkni više

hiber
3 godine prije

Ovo je faks news, koja se provlači kroz nekakvu reakciju Šoroša. Inače, neodređena odredba vladavina prava je zamijenjena odredbom odlukom Europskog suda. Dakle, umjesto političke samovolje potrebna je odluka suda i to tek za dvije godine. Dakle, za svaku pohvalu postignut je pošten kompromis. Međutim, Poljaci i Mađari dobro će ubuduće promisliti u pokušajima da ignoriraju odluke Europskog suda, pogotovo što će im se sada sliti na Eupropski sud tužbe za sporove koje su izazvali u svojim zemljama.

kinez
3 godine prije

Hvala Bogu da u EU imamo Poljsku i Madarsku.

netjak od Daltona
3 godine prije

A što melje, to žena više ne rađa.
P.S.
Soros…
You’re fired!!

3 godine prije zadnji put uredio netjak od Daltona
Istina
3 godine prije

Evo i jedna baba kriminalka, sa puno para, iz Like, isto komentirala događaje u EU ali niko neće da objavi.

Zašto?

Zato što je njeno mišljenje nebitno!
Zašto bi sa Sorošem bilo drugačije?
Nitko ga nije izabrao. To što njegovi plaćenici (npr. Merkel) neće da ga slušaju 100%, je njegov problem.

A naš problem je što ne skinemo takve kupljene izdajnike sa vlasti.
Narod je kriv kad bira prodane duše.

Fu*k you Soroš! Nebitan si.

Max
3 godine prije

Lihvar je jlut i to mi uljepša dan.

stojan
3 godine prije

ipak su Jevreji seme zla celog Sveta, nema nade, i Tursku kontrolisu, samo je ostao Iran…..

3 godine prije

“…Hoces lovu od nas, ali ne postovati dogovor?…” Evo – tipicno ludilo cionizma, koje se ponekad predstavljakao “komunizam”… Od koga “lovu”…? Pa madjarski narod – kao i svaki drugi narod – PROIZVODI nesto za razliku od ovih satanistickih Cionista-kamatara… Dakle istih onih kojih je i Soros dio – a koji financiraju Antifa, BLM i ostale idiotske “progresivce”… (Ej…”progresivac” kojem zlocinac milijarder treba dati za dzeparac da bi isao u “revoluciju”… DNO!…) Odakle “lova” idiotiziranim pripadnicima Antifa i BLM…? Od Djordja Sorosa…naravno, ali u konacnici – uvijek od Rotschilda (posto su oni prakticno vlasnici “stamparije”)… Ta je “lova” samo stampanje tzv DUGA – tj “sareni papirici” iz NICEG. Zasto bi Soros (koji je bukvalno hladnokrvni ubojica i zlocinac) – naprasno postao “filantrop” i ulagao pare u “revolucije”…? Kakvog interesa ima on – a kakvog idiotizirani “revolucionari” na plati kod njega…? I konacno… Kako to ovih “Sorosevim revolucionarima” koji umjesto mozga imaju… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Siniša
3 godine prije

Zar Džordž Soroš nije pogubljen? Odakle se on javlja?Iz pakla?

Ive
3 godine prije

Molim se i nadam se da ce SERES uskoro crknuti gusenjem u doslovno kalu vlastitih govana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI