Zaharova: Tko je mogao zamisliti da će Merkel riješiti krimsku dilemu?

Marija Zaharova
4 komentara

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je komentirala usporedbu kancelarke Angele Merkel ujedinjenja Krima s Rusijom s ujedinjenjem Njemačke.

“Je li itko prije nekoliko godina mogao zamisliti da će njemačka kancelarka riješiti složenu krimsku dilemu, uspoređujući je s ujedinjenjem Njemačke? No, kada je u 2015. Sergej Lavrov na konferenciji u Münchenu, govoreći o referendumu na Krimu, rekao kako je ujedinjenje Njemačke održano bez referenduma, a mi smo bili aktivni zagovornici da se on provede, publika je govor napustila s indignacijom”, rekla je Zaharova.

Sada o Krimu i ujedinjenju Njemačke, iako nespretno osmišljeno, isto gledište ima njemačko vodstvo.

“S jedne strane je to sjajno. Sada imamo dodatni i čvrsti argument koji jasno ukazuje na povijesnu pravednost onoga što se dogodilo. Ljudi Krima, odvojeni protiv njihove volje, htjeli su biti u Rusiji, a ne u Ukrajini, što potvrđuje ne samo na referendum iz 2014. godine, nego i pokušaji ujedinjenja nakon raspada Sovjetskog Saveza. No, to ne isključuje da će s druge strane njemački mediji sutra pisati kako su ”ruski hakeri”, kojih se toliko boje Nijemci, ovaj put ”hakirali” server kampanje sjedišta jednog od kandidata?”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

”U oba slučaja bi stari Freud bio zadovoljan”, dodala je Zaharova.

Ranije je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung Angela Merkel, navodeći kao primjer podjelu Njemačke, rekla kako se ne smije pomiriti s povijesnom nepravdom.

”Ako, na primjer, čujem da treba priznati rusku aneksiju Krima, samo pomislim što bi se dogoditi da smo DDR tretirali u skladu s načelom da će Njemačka sigurno ostati podijeljena i da se to neće promijeniti”, kazala je Merkel i nazvala hrabrima ljude koji su spremni pridržavati se njihovih načela tijekom cijelog života.

”Takva hrabrost je velika vrlina”, rekla je njemačka kancelarka.

Angel MerkelDDRKrimMarija Zaharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ali je Merkel dobila izbore , unaprijed. Istina da je obično truplo, bez boje okusa i mirisa, i samo ponavlja što mora, ali je trik sa Schulzom upalio. Pijandura će izgubiti izbore, a ona ostati kancelarka, bez obzira što lupetala.

davor
6 godine prije

Velika je čast imati ovakvu razumnu i staloženu osobu za glasnogovornika. Zakharova je inače i napisala i skladala pjesmu za ruske vojnike u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI