fbpx

Buduće članice zbog čekanja i prevelikih zahtjeva gube strpljenje za ulazak u EU

EU i ostale balkanske zemlje

Srbija 10 godina, Crna Gora 11 godina, a Sjeverna Makedonija 14. Naime, to je vrijeme koliko su godina te zemlje zapele u fazama pristupanja u Europsku uniju, da ne spominjemo Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, koje su u još ranijim fazama ovog procesa.

EU je na pragu najvažnijih izbora u svojoj povijesti koji se održavaju krajem ovog mjeseca, a nezadovoljstvo država kandidata za pristupanje EU otkriva još veće probleme s kojima se blok suočava sada i nosit će se s njim ubuduće.

Europska unija je u ovom obliku i pod tim imenom osnovana 1993. godine, kada je obuhvatila 12 zapadnoeuropskih zemalja. Od tada se polako proširila na 28 članica, a posljednja država članica, Hrvatska, postala je dio EU 2013. godine. Osam zemalja, uglavnom u regiji Zapadnog Balkana, nalazi se na listi čekanja za članstvo u EU. Proces pristupanja podrazumijeva da zemlje moraju uskladiti nacionalne zakone s politikama EU i dobiti potporu država članica Europske unije, Europske komisije, Vijeća EU i Europskog parlamenta.

Također moraju pokazati napredak u rješavanju domaćih problema i etničkih napetosti, zbog kojih regija trpi ekonomski deficit. Međutim, zemlje kandidati se žale da je proces odgođen, a uvjeti za ulazak su suviše strogi. Negativno raspoloženje prema EU raste, a jaz popunjavaju zemlje poput Kine, Turske i Rusije.

EU je u protekle dvije godine otvorila mogućnost prihvaćanja novih članica sa zapadnog Balkana. Strategija EU za 2018. uključuje ambiciozan cilj i da 2025. s Balkana u Europsku uniju uđu najmanje dvije članice, najvjerojatnije Srbija i Crna Gora.

Projekt proširenja EU nije samo koristan za potencijalne zemlje članice, tvrde u Bruxellesu. Čelnici EU vjeruju da će im to pomoći da uspostave stabilnost i razviju demokraciju u susjednim zemljama, ojačaju svoj ekonomski položaj u novim članicama, steknu kontrolu nad strateškim zemljopisnim područjem i ne dopuste zemljama poput Rusije i Kine da ojačaju u Europi, čime bi stekle još veću moć u međunarodnoj areni.

Ali narodi zapadnog Balkana u tom procesu gube strpljenje. Prema istraživanjima javnog mnijenja, 26% ispitanika u regiji ne vjeruje da će se njihove zemlje ikada priključiti EU. Neki oporbeni političari u Srbiji čak su ponudili povlačenje zahtjeva za članstvo. Na nedavnom summitu u Berlinu je predsjednik samoproglašenog Kosova, Hashim Taci, pozvao je Sjedinjene Države na aktivnije sudjelovanje u pregovorima o rješavanju razlika između Kosova i Srbije. Kazao je kako “bez Sjedinjenih Država ne može biti dijaloga, pregovora ili sporazuma, jer EU nema jedinstven stav u tom procesu”.

Razočaranje će se pogoršati ako EU u lipnju ne započne formalni postupak pristupanja bloku Sjeverne Makedonije i Albanije. U lipnju prošle godine je ta odluka odgođena. Potom su neke države članice EU, uključujući Francusku i Nizozemsku, smatrale da zemlje nisu učinile ništa u jačanju vladavine prava i borbi protiv organiziranog kriminala.

Ostale zemlje u međuvremenu jačaju svoju prisutnost u regiji. Kina zapadni Balkan vidi kao strateški put do srednje Europe, kao želi doprijeti kroz inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

Kina svake godine održava poslovni summit “16 + 1” u kojem sudjeluju države srednje i istočne Europe, uključujući Albaniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, od ove godine i Grčku, čime se format pretvorio u “17 + 1”. Kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradi autoceste, mostove i industrijski park u Srbiji, kao i autocestu koja povezuje zemlju s crnogorskom obalom. Osim toga, tvrtka koja u Hrvatskoj gradi Pelješki most također pripada ovom kineskom mega-konzorciju.

“Smiješno je i pogrešno nazvati Srbiju glavnim partnerom Kine u Europi”, izjavila je nedavno Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije.

Zajedno s Turskom, svoja ulaganja u projekte infrastrukture i nekretnine na zapadnom Balkanu su povećali i Izrael i UAE.

Što se tiče Turske, ona je na ideju bržeg ulaska u EU došla 2004. godine, ali se proces toliko oduljio da je Europski parlament nedavno usvojio rezoluciju kojom poziva EU da obustavi pregovore s Ankarom.

“U međuvremenu, ruske komercijalne investicije sugeriraju želju Moskve da se stvori politička i ekonomska ovisnost Balkana o Rusiji. Rusija se protivi prijemu Balkana u EU i želji Sjeverne Makedonije za ulazak u NATO”, pišu  Paul Stronski i Annie Himes iz Zaklade Carnegie.

Strah da te zemlje pokušavaju oslabiti europski utjecaj u regiji i pogoršati etničke napetosti možda su dovele do toga da su Francuska i Njemačka 29. travnja u Berlinu sazvale summit o Balkanu. Ali ako je njihov cilj bio uvjeriti balkanske zemlje da ih EU želi primiti, onda nisu uspjeli.

Nakon summita je Hashim Tachi za Financial Times izjavio: “Berlinski sastanak razočarao je ne samo mene, nego sve nas u regiji. Nije bilo ničeg konkretnog, samo prazni razgovori.”

Bilo bi pošteno napomenuti da EU ipak pokušava riješiti neke nerješive probleme. Balkanske zemlje koje su nastale nakon raspada bivše Jugoslavije još uvijek imaju neriješene granične sporove. Francuski predsjednik Macron i njemačka čelnica Angela Merkel nadaju se rješavanju spora između Srbije i Kosova.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine, a Srbija to nikada nije priznala. Kao odgovor na blokadu Srbije zahtjeva Prištine za članstvo u Interpolu , Kosovo je uvelo 100% carine na robu iz Srbije i BiH. Na summitu u Berlinu nije postignut nikakav napredak. Ipak, još jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine zakazan je za srpanj.

Sami čelnici Europske unije nisu složni oko toga je li Balkan uopće spreman za pridruženje bloku. Neki se boje da će razgovori o proširenju na predstojećim europskim izborima ojačati euroskeptike.

Zemlje zapadnog Balkana mogu vidjeti druge zemlje, poput Kine, Rusije i Turske, kao “način zaštite i kompenzacije usporavanja procesa pristupanja EU”, kaže dr. Vuk Vuksanović na London School of Economics. No, on vjeruje da je članstvo u Europskoj uniji “jedina opcija za zemlje regije koja ima strateško značenje”.

Europska unija je najveći trgovinski partner u regiji, a Europska banka za obnovu i razvoj je prošlog mjeseca priopćila kako će ove godine uložiti 1,1 milijardu eura u  zapadni Balkan.

Europski čelnici ističu da je članstvo spor proces, ali se isplati i da će u konačnici donijeti prosperitet i mir regiji. Zemlje zapadnog Balkana moraju biti spremne ispuniti ovo obećanje. Međutim, još uvijek nije jasno tko je točno i koliko dugo spreman čekati da dođe trenutak ulaska u takozvanu “zajednicu demokratkih i progresivnih europskih naroda”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
42 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Generalno….nije problem u zahtjevima koliko je problem što je kod nas gotovo ne moguće primjeniti ni mrvu pozitivnih stvari iz EU.;strašan otpor pružamo svemu i svačemu, bilo opravdano ili ne.
Mene interesuje da li mi moramo u EU da bi živjeli, zar nije moguće primjeniti pozitivne stvari iz EU u našim državama i time unaprijediti naše živote…nisu mi jasni naši političari, obišli svijet, vidjeli kako se živi u svijetu a i dalju su ostali plitki kao potok.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

to o čemu ti pišeš je poželjno. ja bih otišao I korak dalje I obišao sjedinjene države, rusiju, švicarsku itd. prostudirao njihove zakone I iskustva I te zakone donosio u svojoj zemlji. dakle ne samo pozitivne zakone europske unije već I drugih država a kako je koja uređivala pojedina područja. evo npr. u kini lopove streljaju a smrtna kazna postoji I u usa I rusiji. znači donjeo bih zakon o povratku smrtne kazne i da se lopovi koji se bave državnim poslovima ili su direktori državni tvrtki a uhvaćeni u kriminalu streljaju na stadionu npr. svake prve subote u ožujku.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Naravno…rekao sam EU zato što je fokus članka na nju ali sam spomenuo da su obišli svijet pa im u glavi ništa nije kliknulo.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Siniša

eu kolonija & Siniša
Vi kao da ste u Hlebinama školu završili:) …stvarno vjerujete da hrvatska vlada i sabor smiju samostalno odlučivati o bitnim stvarima za hrvatske građane ? (I, šta je to pozitivno u EU za nas?)… pa oni i za najbanalnije stvari dobivaju direktive iz Brisela i poslušno ih izvršavaju. (u zamjenu, nekažnjeno kradu i uzimaju mito)
…streljati lopove i izdajice, hahaha, pa onda bi RH u kratko vrijeme ostala bez vlade i rukovodećeg kadra … a da, to bi ih vjerojatno vi svojim rukama streljali?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  otpisani

Zbilja ne znam za Hrvatsku ali za Srbiju i BiH smatram ne da ne smiju već neće zlotvori (zlotvori, nisam pogriješio)….
Zbog toga šta si rekao EU je običnom čovjeku ogromno razočarenje, bolan pad na zemlju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

U Rusiji ne postoji smrtna kazna. Ima u Kaznenom zakonu, ali je 1996. uveden moratorij. Dakle, kao da ne postoji i sudovi je mijenjaju doživotnom robijom.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

to ja samo primjer navodim. evo npr. ako je u sjedinjenim državama najbolje uređeno tržište kapitala ja bih prekopirao njihov zakon I donjeo isti u vlastitoj državi. ako rusi imaju najbolji zakon za lgbt populaciju ili za think-tenk organizacije preuzeo bih ruski zakon itd.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

“Ako ne znaš izmisliti ti prepiši”

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

tako je. to je sva mudrost

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

najlakse je preuzet zakone iz usa svicarske njemacke a gdje bi onda bili politicari.vecina iza resetaka.pa nisu ludi preuzet zakone ha ha.nego trazi vanjske i unutrasnje neprijatelje i kradi koliko mozes pa dok traje traje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  ori

Zato su se ljudi uzdali u EU!!!!

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Misliš da smo mi izmislili naš Krivični zakon? On je prepisan od Francuza. Jedini je problem što se ne provodi u praksi.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Siniša

Evo ja ču svima Vama postaviti nekoliko pitanja i pokušajte sami odgovoriti na njih i sami si pokušajte dati odgovore dali je ova EU (kakva je danas) može opstati ? 1. Dali večina ljudi vjeruje da su najviši politički dužnosnici korumpirani? Na zapadu bi rekli – lobirani 2. Koliko stanovništva danas vjeruje u najvišu sudbenu vlast? (da ne govorimo o lokalnim sudijama) 3. Dali danas svjedočimo sprezi sudbene, represivne i kriminalne povezanosti? 4. Dali smo se osvjedočili kako nas to vlastita država štiti od stranih banaka i lihvarskih kredita? 5. Kako to da stranac ima ista prava na kupnju poljoprivrednog… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

čelnicima država koje nisu ušle u europsku uniju preporučam da sve dokumente koje su potpisali sa europskom unijom podijele siromašnijem dijelu pučanstva a kako bi oni taj papir koriste umjesto toalet papira. europa će i onako uskoro biti uređena iz dva kruga. u jednom krugu će biti francuska, njemačka I još neke razvijenije članice europske unije I one će donositi sve važnije političke odluke a u drugom krugu će biti stoka sitnog zuba ili preživači koji se neće ništa pitati već će preživati dok ne dođe vrijeme klanjnja.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jeli i tebi odgovara,da i dalje tvoji mesetari mogu muckati.Ko vlada danas u ovim drzavama.Vladaju djeca crvene bagre,koji su sve privatizirali.Samo porjeklo bogatasa i rjesices jednadzbu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Slavonac

ako pogledaš moju repliku na komentar “siniše” onda možeš vidjeti moje stajalište. a vama koji se borite protiv udbe poput davida koji se borio protiv golijata samo mogu poručiti “uzalud vam trud svirači”. izgleda da se udbaši bolje prilagođavaju novonastaloj situaciji što znači da su inteligentniji od vas “domoljuba”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ne postoji tajna služba koja je ostala bez posla, kao ni oficir. Carska Ohrana se brzo inkorporirala u NKVD, kasnije KGB, koji je vrlo lako postao FSB. Tako e bilo i u nas. Sve su službe i oficiri od Austrougarske do danas samo mijenjale ime i šinjele. Malo je WW2 neke odnio , ali je i tu bilo “Dobar je stručnjak, uzmimo ga”.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

upravo tako. neznaju oni da udbaša koji trenutačno surađuju sa cia-om ili fsb-eom ima više nego što hsp ima glasača

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nikom nije gorilo do zore.Zao mije njihove djece i unucadi.Pririda je zeznuta,zna ona i kazniti.Nemoj tudje ,prokletoje.Vidim ovdje,da svako brani svoga.Samo istina i pokajanje ,moze ove narode pomirit.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac….nisam stegao dojam da si paglu,demantuješ me.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ta teorija krugova je odavno predstavljena, samo mi se čini da je više od dva kruga… ne ide im to s krugovima, odavno je to trebalo biti inplementirano.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

ti krugovi postoje I sada. zna se da što se tiče najvažnijih pregovora kao što su npr. trgovinski sporazumi umjesto europske unije pregovaraju njemci I francuzi sa trećim stranama poput amerike, kine, rusije itd.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

To i kažem…odavno je ta teorija,ali otima im se nešto.

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Da je EU bila dobronamjerna, dalekovidna, pametna… (nastavi niz), pozvala bi jos i SFRJ da joj se pridruzi krajem 80-tih/pocetkom 90-tih. Time bi se izbjegao rat, izbjeglice, masu mrtvih… mana toga je (s EU aspekta) sto u EU ipak nebi usli gole guzice.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Neko ime

Bio je takav prijedlog, poniđeno je ubrzano primanju Jugoslavije u EZ ali naši se ne dogovoriše.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bio je deklarativno….. Zar stvarno vjeruješ da je cilj bio očuvati onu državu? kažu James Baker je tražio da se sačuva YU i CIA je istovremeno financirala SDS i HDZ u RH i BiH, kao i SDA u BiH. Ma nemojmo se šaliti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ko se šali!? Jedno je sigurno…ponuda je stigla ali naši bogovi nisu htjeli odustati od vlasti, povlstica i prav da se igraju tuđim životima….da su pristali prijesto bi morali drugom dati. Da li je to filigranska igra kakvu si naveo ili nije dalo bise raspraviti ali za USA se mogu bez rasprave složiti sa tobom.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa,procitaj Memorandum sana1 koji je pisan 1986g.Malo istina i realnosti,nebi vama pametnima skodilo.Jer dobro znamo,kome je u interesu ispirat mozak.Samo jedno pitanje,juga pobjedila fasiste a mi osli kodnji radit.Crveni fasizam je unistijo drustvo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Neko ime

Prejaki bi bili kao protuteža. Čak i kao formalna labava federacija sa de facto suverenim državama. Zato je trebalo sve razbiti u fragmente i čak dotući to što je ostalo. Pod YU federacija mislio sam na savez suverenih republika sa zajedničkom valutom , vanjskom politikom i što još… vojskom, da? Nekoliko ključnih stvari. Ostalo nek svatko uređuje kako hoće, posebno financijske odnose da budu pravedni, a tome se zapravo išlo još od ustava 1974. Ali takva zemlja bi bila prejaka da bi bila otirač za noge, kao ovo što je ostalo.

Kum
Gost
Kum
1 godina prije

Zašto postati članica EU

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kum

Zbilja ne vidim razlog ali običnom čovjeku je to bila neka nada da će pozitivni zakoni EU pomoći da se uvede red u naše države….međutim red u našim državama nije u cilju vodećim zemljama EU.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Koji pozitivni zakoni. Brdo od 30- 40 000 zakona, koji proturječe jedan drugome. Ili zakon koliko mjehurića zraka mora imati kubni decimetar tog i tog kruha, ili se ne može zvati i prodavati kao takav?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tebi Laki zbilja sve treba crtati….ko te jb, jes čuo….mućni malo glavom i ne komplikuj.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Mercury

Ništa od toga. Strpljivo će čekati u redu ko ovce za šišanje i kada se gazdi bude sviđalo, ući će i onda će ih se šišati bez pogovora. Sve te države imaju pro EU postavljene vlade.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, kratko i tacno.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

EU još nama razrađenu stratešku viziju kako bi trebalo biti za recimo deset godina. Nalik USA ili labavi savez nacionalnih država s druge strane. U tom limbu, proširenja na Balkanu su deklaracije bez želje za ostvarenjem, i sa strane EU i sa strane kandidata.
Najizgledniji je ulazak Crne Gore, ali samo zato jer je najmanja

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije

Gube strpljenje?!…. nema potrebe po takvoj dramatizaciji…. mislim da preostalim zemljama balkana ne treba ulazak u taj 4 rajh…

Da da....
Gost
Da da....
1 godina prije

Gubimo strpljenje?!

Prije da gubi EU strpljenje sa nama i našim nacionalizmom koji razara ovo drustvo. Kako stvari stoje,nasi politicari na sve moguce nacine upravo koče svaki moguci napredak. Njima ne odgovara EU,jer evropljanima ne odgovara politicka elita koja na sve moguce nacine krade svoj narod. Ovako im je ljepse.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Da da....

Nasi politicari slusaju naredbe iz Brisela, Berlina, slusaju MMF i prema tome ako je lose stanje u drzavi onda je sve onako kako EU zeli da bude, nigde u regionu nisu anti EU stranke na vlasti, svi lopovi su za EU.
U ostalom sami su rekli da zbog unutrasnjih problema nema novih clanica do 2025 minimum.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Onog trenutka kada je Hrvatska ušla u EU,jasno je bilo da je to prvenstveno prikrivena NATO alijansa,jer ni u jednoj od osnovnih komponenti ne zadovoljava proklamirane standarde?Sada,kada se vidi kraj i NATO-u tražiti ulaz u EU,ravno je tražiti članstvo u SKJ 1990.?

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Evropa polako usvaja US logiku sto se tice Balkana. Dok radis na vanjskom planu sto nas interesuje, vi radite sta hocete na unutrasnjem. To nasi koriste na svaki moguci nacin, dajuci EU koliko je dovoljno da kazu da je postingnut ograniceni napredak. Buduci da Evropa sad ima dosta svojih problema, priblizavanje uniji ce se oduziti u nedogled. Neke vece promjene su moguce samo u slucaju gradjanskog neposluha ili kolektivnog izlaska na ulicu, sto je tesko ostvarivo jer je vecina gradjana umorna od svega. Nasi politicari daju na slamku kad treba, da se ne stvori kriticna masa. Drugi dio je zaposlen… Pročitaj više »

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

Rezolucija 1124

POVEZANE VIJESTI

Izbornik