Šangajska organizacija za suradnju i službeno primila Indiju i Pakistan

Narendra Modi - Nawaz Sharif
14 komentara

Na jučerašnjem godišnjem summitu Šangajske organizacije za suradnju u Astani, glavnom gradu Kazahstana, Indija i Pakistan su postali punopravni članovi organizacije. Dodjeljivanje punopravnog članstva Indiji i Pakistanu u SCO će potaknuti razvoj i potencijal organizacije, navodi se u priopćenju objavljenom nakon summita.

Lideri zemalja članica SCO su rekli kako ulazak ove dvije zemlje ima povijesno značenje. Naime, ako se u obzir uzme tinjajući sukob između Indije, Pakistana i Kine, onda je jučerašnji događaj, bez sumnje, veliki doprinos miru i stabilnosti šire regije i svijetu općenito.

Zbog zaključivanja punopravnog članstva su na skup u Kazahstan osobno doputovali indijski premijer Narendra Modi i njegov pakistanski kolega Nawaz Sharif.

Osnovan 2001. godine, SCO sada kao punopravne članove ima Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan, Uzbekistan, Indiju i Pakistan. Zemlje promatrači su Afganistan, Bjelorusija, Mongolija i Iran, koji bi kao punopravni član trebao biti primljen sljedeće godine, a Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska su zemlje za partnerski dijalog.

Šefovi država punopravnih članica podupiru SCO, kako bi se produbila višestrano korisna suradnja sa zemljama promatračima i partnerima za dijalog, navodi se u službenom priopćenju.

Radimo na zajedničkoj sudbini za cijelo čovječanstvo

Predsjednici i premijeri Kine, Rusije, Indiju, Pakistana, Kazahstana, Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgistana vjeruju da bi SCO trebao aktivno sudjelovati u uspostavljanju pravednijeg i multipolarnog svijeta, promicati demokratizaciju međunarodnih odnosa i izgraditi učinkovitu strukturu globalne i regionalne sigurnosti i suradnje, te raditi na zajedničkoj sudbini za cijelo čovječanstvo, stoji u priopćenju sa skupa u Astani.

Astana - SCO - 2017.
Astana – SCO – 2017.

Države članice su ponovno potvrdile svoju predanost provedbi Ugovora o dugoročnom dobrosusjedskom prijateljstvu i suradnji zemalja članica SCO i obećali su da će se rješavanje graničnih sporova provoditi putem prijateljskih konzultacija, što je posebno važno za Indiju, Kinu i Pakistan.

Na summitu su lideri proširenog formata razmijenili stavove o situaciji u Afganistanu, na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, kao i Ukrajini, ističući kako se regionalni sukobi mogu riješiti samo političkim i diplomatskim sredstvima.

Iran

Islamsku Republiku je na skupu predstavljao iranski ministar vanjskih poslova, koji se u Astani sastao sa svojim ruskim, kineskim, uzbekistanskim i kirgistanskim kolegama, kao i afganistanskim i kazahstanskim predsjednicima.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u četvrtak napustio Ankaru, a doputovao je u Astanu kako bi sudjelovao u radu 17. sastanka šefova državnih vijeća Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Nursultan Nazarbayev, predsjednik Kazahstana, susreo se sa Zarifom u Astani, gdje su razmijenili stavove o načinu proširenja organizacije i razvoju bilateralne suradnje između Irana i Kazahstana. Nazarbajev je naglasio važnost Irana u regiji i zemlju nazvao strateškim partnerom i susjedom Kazahstana.

Govoreći o rastućem širenju terorizma u regiji i svijetu, Nazarbajev je tražio da se jednoglasno usvoje mjeru za borbu protiv tog problema.

Na marginama skupa u Astani, iranski ministar se sastao sa svojim njegovim uzbekistanskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Abdulazizom Kamilovom, ministrom vanjskih poslova Kirgistana, Erlanom Abdildajevom i ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Iran je sljedeća zemlja koja će gotovo sigurno postati članica SCO, bloka koji se od sigurnosnog s godinama pretvorio u organizaciju s mehanizmima za suradnju u području ekonomije, kulture i svih važnih pitanja koja se tiču razvoja ne samo zemalja članica, nego i promatrača i partnera za dijalog.

Narendra ModiNawaz Sharifnove članiceSCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haris
6 godine prije

Ljudi nešto se debelo kuha samo se sastaju ali pojedine grupe znaju nešto više od nas običnih smrtnika

PPP
6 godine prije

Ako ovi ispoštuju ovo što potpisuju, svijet kojeg znamo postaje prošlost.

Sve će završiti sukobom, samo na kraju će biti pozitivno. Hegemon nikada ne prepušta vlast dobrovoljno.

Svaka nova zemlja učlanjena u SCO obeshrabruje hegemona.

MilanCZ
6 godine prije

Mnogi neznají dá je Putin 2004 godine sprijeciti nukleární rat izmedju indije i Pákistán.Putin je u hotelu gdje su pregovarali cetri Dana hodao iz sobě do sobě obadvije delegacije i uvjravao ih dá taj suludi čin vodi unistenja zemlje.Nakon toga Putin dobiva vrhunska odlike pregovaraca dok cjeli západ to nije uspio dogovoriti Ali Putin je uspio.Sto značí dá clanstvom tih država samo ojacava savez i dá taj savez ima perspektivu a tu je veliki ekonomski interes,preko 3 milijardi potenciálníh potrosaca .

subaru
6 godine prije

Mašala što svjetlost napreduje a nije iluminatorska, nadam se.

gostgost
6 godine prije

ova istocna unija daje neku novu perspektivu i nadu i protutezu evropskom mrtvacu

Voultron
6 godine prije

2017 is the turning point in human history What you will learn in this year and the future ahead, this is the turning point. Many new knowledge will arise in the world in the dark. 1. Universe is teaming with life. In every solar system there are planets filled with microbiological or intelligent life. 2. Time doesn’t exit. Universe and Earth exist forever. Humans invented it only to measure entropy. 3. Like this universe, there are many others and alternate realities which are all part of far Greater Reality which can only be comprehended using hyper-intuition. 4. Time travel and physical teleportation are invented and possible now. 5. Human body can live to eternity. There is no known limit on how much body and mind can endure if treated and healed well. 6. Governments are hiding many technologies that like free energy that are far more advanced and could lead… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

eh…Pakistan. Čini mi se ponekad da je ta zemlja izgubila smisao postojanja. Osim za kineske investitore.

Sinisa
6 godine prije

Zemlje sa velikim unutrasnjim i medjusobnim problemima…SCO previse primamljiv mamac dabi se medjusobno ratovalo.

Antonio
6 godine prije

Bas nas briga za ovu skupinu. Nisu oni nista narocito. Mi iz MK zelimo da budemo kauboji i njima se klanjamo iako pucaju na sve sto je zivo. Pucaju i na nas, ali ljubav je ljubav i tu se ne moze nista… Dolar je svugde zelen, kod nas ga uopste i nema, ali mi ga sanjamo. Zato ce SAD i da nas stavi u komi, da duze sanjamo…
Oni budni (kako Indija i Pakistan) iako se mrze, znaju u cijem drustvu u buducnosti mirnije ce da se spava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI